ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
kolyo
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: ср фев 25, 2009 7:00 pm

ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот kolyo » съб фев 28, 2009 10:10 am

Братя во Христа,
желая да получа отговор на следния въпрос каква е организационната структура на нашата поместна църква, вярно ли е че тя е заимствана от организацията на древните римски легиони.

инж. Николай Василев Николов
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот Мария » нед мар 01, 2009 5:03 pm

От къде си го чул това!? :roll:
Гост

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот Гост » пон мар 02, 2009 7:26 pm

От статии на наши историци, които твърдят че принципа на единоначалието който се прилага в армейските структури е приложен най строго в църковната йерархия.

инж. Николай Василев Николов
sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот sandi » пет мар 06, 2009 11:31 am

kolyo
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: ср фев 25, 2009 7:00 pm

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот kolyo » нед мар 08, 2009 4:40 pm

Добре, ако не е вярно, то посочете ми специалисти и трудове които касаят темата, защото не съм видял в цялата човешка история друга организация да си е запазила структурата на управление.В това виждам и божия промисъл!
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот prokimen » нед мар 08, 2009 6:05 pm

*енорийски свещеник, председателствуващ църковното настоятелство
*епархийски администратор - митрополит, председателствуващ епархийски съвет
*Синод или сбор на всички епархийски архиереи
*поместен събор

Съборът би трябвало да е висшият орган във всяка поместна църква. В България, както и във всички "официални" църкви е унищожена съборността, въпреки че тя е догматичен член от Символа на вярата. При липсата на същинска съборност, цялото църковно тяло е разслабено. Очеваден пример е неотдавна състоялият се карнавал в Рилския манастир, който едва не стана причина за разкол сред патриаршеските митрополити.

Сред съборните делегати в Рила е имало хора, известни с бизнеса си и други греховодничества, които едва ли са чели веднъж поне в живота си Евангелието. Зтова този карнавал се оприличи на приказката: "къщата гори, баба се реши". Назначените делегати, които в по-голямата си част не са избирани от богомолния народ и хората ги познават от медиите, а не като реални членове на енорийския църковен и богослужебен живот, намериха за най-важен въпрос на агониращата ни Б.П.Ц. да решат как да се продава или застроява църковната земя.

Понеже няма съборност, няма и канонични избори за архиереи. Би трябвало всяка епархия да си избира кириарха или владиката, но за момента всички митрополити са назначавани от задкулисните сделки и мафиотски операции. ПАРАТА ПРАВИ БОРБАТА! Иначе. църковните канони са недвусмислено ясни за симонията, но каноните са за живата Църква, а не за църковната видимост без Христа.

Понеже митрополитите действат по законите на човешката меркантилност, това се чувства най-вече в живота на енориите. Някога, енориите си избирали свещеника. Днес, митрополитът назначава свещениците и не се съобразява много със желанието на енорията. Де факто, църковният народ в България не е част от Църквата, а само своеобразна златна или сребърна мина за доходи. Фиктивните енории без никакъв литургичен и християнски живот са място за наказание на немирните свещеници, които са изпратени като "козел отпущения" в духовната пустош на Българската църква.

Свещениците, в по-голямата си част се боят да реагират и така псевдосъборността се проявява само по каприза на шепа расоносни бизнесмени, наречени Свети Синод. Те са и Църквата в България. Те избират миряните за епархийски представители на събора и те налагат своите си апетити и капризи.

В една нормална църковна администрация би трябвало да има църковно съдопроизводство, но такова в Булгаристан няма. Ние предпочитаме да живеем по законите на Ориента, но не и на Православния Изток.

Ако и да се изфабрикува църковен съд, то пак каприза на владиката ще доминира.

Официално, Православието не възприема римо-католическия догмат за папската непогрешимост, но в действителност, в псевдоправославна България всички митрополити са безгрешни. Практически е немислимо един лаик да сезира църковен съд срещу един митрополит или свещеник дори. В нормалната църква би трябвало да е възможно.

По силата на тези вопиющи аномалии, аз не вярвам, че Св. Дух може да действа в църковната видимост без Христа за основа. Докато расоносните велможи разиграват театралната постановка на църковна видимост без никакви духовни ценности, онези, които болеят за душеспасението си, ще търсят чужди омофори и разделенията ще се множат като гъби след дъжд.

*

*

* - Архиепископ Вроцлавский и Щецинский Иеремия

*
Последна промяна от prokimen на пон мар 09, 2009 12:09 am, променено общо 1 път.
Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот Molecule » нед мар 08, 2009 6:35 pm

Поредната разколническа бълвотина... Разделенията се множат заради озлобени лицемери като вас, прокимен. Не случайно съществува поговорката "калугерска злоба". Особена бездна е тя, много, много черна и всепроникваща.
Тук прокимен е стигнал до някои бисери, които си заслужава да отбележим:
".....но каноните са живата Църква....."
".....шепа расоносни бизнесмени, наречени Свети Синод. Те са и Църквата в България."
".....в псевдоправославна България всички митрополити са безгрешни."
:thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот kassie » нед мар 08, 2009 10:04 pm

Уважавани от мен Prokimen и Molecule,
Моля да се самоцензурирате според т. 13 и т. 10 от съответно.
Чувствам голямо огорчение и болка от вашите постинги, написани в този дух...
Ако в някакъв момент изчезнат и двата, можете спокойно да ме линчувате...

Сега мога само да кажа моята молитва:
Спаси, Господи, и помилуй Светейшия Български Патриарх Максим, всички православни митрополити, архиепископи и епископи, свещениците, дяконите и всички църковнослужители, които си поставил да ръководят православните християни, и по молитвите им помилвай и спаси мене грешната.
Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот Molecule » нед мар 08, 2009 11:54 pm

Здравей Касия, дори да изтриеш всичките ми постинги няма да събудиш каубоя в мен, няма страшно! Да оставим линча на реднеците предлагам! Нали не живеем в Дивия запад, а в... Дивия изток :lol:

Все пак, нека не превръщаме форума в стерилно-мазновато-захаросана словесна кулинария. Нека не гоним висотите на прословутия превод “Библия 2000”, дето дори изрази като “негова дясна ръка” са премахнати, щото левичарите можело да се обидят... Тръгнем ли в посока да цензурираме всяка острота, то дори Писанията, пълни с “рожби ехиднини”, “варосани гробници”, “лицемерци”, “разбойнишки вертепи”, “псета”, “бълвотини” и пр. “обидни” квалификации, не биха издържали критика.

Най-точното определение за хора като прокимен е “вълци в овчи кожи”, петимни да съблазнят и разколебаят малкото останало паство на БПЦ. Това казвам отговорно и обмислено, без отсянка на лична неприязън. Уважение към прокименовците също не мога да изпитвам, съжалявам! Понякога, уви, расото и “благочестивата” терминология са перфектната “овча кожа”, покривало на деградивни намерения.

Може би ще дойде време наследниците ни да “еволюират” до съвършена толерантност, ще се изразяват беззъбо, политкоректно и, вместо да “обиждат”, ще се оплачат в Страсбург аргументирано и правно издържано дори от самия антихрист.
Надявам се, все пак, че това време още е далеч!
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот prokimen » пон мар 09, 2009 12:22 am

kolyo
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: ср фев 25, 2009 7:00 pm

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот kolyo » пон мар 09, 2009 7:52 am

Това, че има черни овце в клира и благочестивия народ, това не прави поместната ни църква неканонична, дори напротив доказва, че организацията на църквата ни (дадена ни от Бога и Светия дух) е жизнена и готова на всякакви предизвикателства.Но е добре да се дискутира за организационните връзки по йерархия между клир и миряни, монашество и архипастири, мястото в организацията на ставропигалните манастири и др.Това ще допринесе за по доброто навлизане на благочестивия народ в живота на църквата.
sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот sandi » пон мар 09, 2009 7:59 am

sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Re: ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА БПЦ

Мнениеот sandi » пон мар 09, 2009 9:41 am


Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост