Библия от цветя нарисуваха в Бургас

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
iva5
Потребител
Мнения: 8
Регистриран на: нед дек 14, 2008 7:48 pm

Библия от цветя нарисуваха в Бургас

Мнениеот iva5 » съб май 01, 2010 5:43 pm

Снежана Колева направила Светото писание от 800 рози
Уникална Библия от 800 рози подари на вярващите и на ценителите на красотата Снежана Колева. Флористката има десетки медали и кристални купи от изложенията на цветя.
Вярата е като цвете. Ако е поникнала в душата ви, трябва да се грижите за нея, за да разцъфти, казва Снежана Колева. Флористката е изработила рамката на Божествената книга от стиропор. В него поставила пиафлора и стотици цветя. 600 червени и 200 оранжеви рози й били необходими за композицията.
Срещу безверието Снежа има едно красиво оръжие – цветята и словото. С рози и карамфили тя рисува икони и картини. Божията майка, Хан Аспарух, гербът на Бургас и яйцето като символ на обединението, са само част от паната, изваяни от ръцете й. Талантът й е от Господ, а вдъхновението идва от вярата.
Най-красивото великденско яйце в България се появи преди две години в Бургас. То е високо 1,70 метра и е с диаметър 120 см. Негов автор отново е Снежана Колева. Уникалното яйце тя „изрисува“ с 2000 червени карамфила и хризантеми.
Преди да открие любовта си към цветята, Снежана е работила 20 години като чертожник в конструктивния отдел на бившия завод “Спартак”. Обичала си работата, но я съкратили и тогава случайно попаднала в цветарството. Започнала с едно малко заградено пространство в супермаркет. Докато накрая с много труд открила собствен магазин. Не ми е нужен по-голям, защото когато имаш любовта към работата си и искрата на таланта в сърцето си, можеш да твориш навсякъде, споделя бургаската аранжорка.

...

Снежана Колева: Вярата е най-добрата антикризисна мярка

* Интервю на Михаил Димитров с флористката, нарисувала Библията с цветя
-Как се роди идеята да нарисувате Библията с цветя?
-Идеята ме завладя преди няколко години, но реших следващата ми творба да е Светото писание след закриването на „Флора“-та през 2009.
Голямата ми мечта беше обаче да я направя в манастир.
-Но защо предпочетохте „Флора“- та пред Светата обител?
-Много е трудно при тази криза да се реализира в манастир, защото трябват специална почва и посадъчен материал от храсти. Не мога на този етап да изградя тази композиция. Затова предпочетох да покажа Библията от цветя на цветното изложение в нашия град. Трудно в това време да се живее. Нужна ни е повече вяра. Това ме мотивира да подаря на хората Книгата на книгите от цветя. В този град съм израснала. Обичам и хората, и морето. Защо да не зарадвам добрите християни в Бургас?
-Но хората сякаш загубиха вярата си и все по-рядко отиват в църквата.
-Не е вярно. Напротив, храмовете са все по-пълни с миряни. Те знаят, че вярата е нашето спасение. Затова избрах да покажа на вярващите тази творба.
-Може би с нея искаш да кажеш на бургазлии да отворят сърцата си за Бог, за истината, за доброто и за красотата?
-Такова е и мотото на Библията ми - „Земя и небе ще премине, ала думите няма да преминат“. Трябва да тръгнем след делото и след словата на Христос! Това е и посланието, което искам да приемат хората като застанат пред композицията. Нямам нищо против всеки да вярва в своя Бог.
-Някои сравниха творбата ти и Исус с Буда. Как приемаш това?
-Ужасена съм, но не защото имам нещо против Буда. Не виждам как може да се сравнява композиция от цветя със статуя от камък. Аз нямам нищо против някой да го направи като пано от рози, но аз не мога, защото съм християнка и вярвам, че ако тръгнем след нашия Спасител, животът ни ще стане по-добър. Отворената книга може да помогне на хората да надскочат своето духовно ниво.
-Може би ви е трудно да приемете идеите на Буда и на древните мистици за прераждането?
-Да, моята християнска душа не може да приеме съществуването на друг живот. Иначе какъв е смисълът Христос да се жертва в името на нашето спасение?! Всеки има свободна воля да реши в какво да вярва, но аз не виждам друг път в моя живот освен този, който съм избрала. Тази Библия я изработих с много вяра. Поднасям я на съгражданите си с широко отворено сърце и любов. Сигурна съм, че бургазлии ще ме разберат какво искам да кажа с цветята.
-Какви средства използва за композицията?
-От стиропор е направена рамката на книгата. Вътре е вложена пиафлора. Използвах 800 рози, от които 600 червени и 200 оранжеви.
Имам благословията на отец Великий от храм „Света Богородица“, където ми е изложена иконата от цветя. Не можех и сега да пренебрегна Църквата като институция, посъветвах се и с духовния си водач – отец Василий от „Света Троица“. Той също ме подкрепи. С голямо уважение и смиреност отидох при тях. Ако ми бяха казали „спри“, щях да им се подчиня, защото им вярвам. Но тяхната благословия ми даде сила да направя тази композиция. Имаше хора, които ми споделиха, че дори са се разтреперили от вълнение, като са видели Библията.
-Как в тази криза се реши да участваш във „Флора“-та?
-Направих го само заради любовта и силното си желание да покажа Библията. Тук изобщо не става въпрос за материалното. За мен е важно хората да ме разберат, да почувстват какво искам да им кажа със сърцето си.
-Фотообективът на много медии запечатаха мига, в който кметът Димитър Николов и областният управител Константин Гребенаров гледат с възхищение към Библията. Как се почувствахте на откриването на цветното изложение?
- Радвам се. Както предишният кмет Йоан Костадинов държеше иконата ми от цветя в ръце, така и сегашният градоначалник Димитър Николов се докосна и до яйцето, с което участвах преди няколко години, и до Библията. Благодарна съм, че бургаските управници са с открити сърца към идеите ми. На откриването един фотограф ми каза, че след иконата ми на Света Богородица от цветя, Светото писание е другата ми уникална творба, която кара човек да се разтрепери.
- Наскоро един български монах обяви, че кризата е вследствие от безверието. В православния свят това явление е било непознато. Византия например е била в разцвет векове наред.
-Време е всички да разберат, че вярата е най-добрата антикризисна мярка.
-Ако хората прочетат внимателно Библията, ще намерят ли там рецептата как да „изплуваме“ от дъното?
-Навярно ще открият, но може би Господ ни изпраща тази криза, за да осъзнаем грешките си и да Го потърсим. Вярвам, че всеки ще го почувства с душата си. Трябва да отидем в Храма и да се помолим. Направих тази композиция със Светото писание с надеждата на „Флора“-та да има място, където да се докоснем до Бог и до християнската душа. Моята цел е да отворя очите на хората за духовното.

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост