Здравейте

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Здравейте

Мнениеот ТодорК » съб авг 07, 2010 10:09 am

gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Re: Здравейте

Мнениеот gaitan vejdu » съб авг 07, 2010 6:34 pm

Abyssos
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: чет авг 05, 2010 11:20 am

Re: Здравейте

Мнениеот Abyssos » пон авг 09, 2010 11:29 am

kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Здравейте

Мнениеот kassie » пон авг 09, 2010 3:18 pm

Здравей, Abyssos,
Ще ти бъде трудно в началото по отношение намирането на среда и литература, но положените усилия се възнаграждават, многократно...
Знам, че има добри свещеници в „Св. Николай” примерно, към които можеш да се обръщаш с въпросите си. От клисарките можеш да получиш адекватна информация относно графика на богослуженията и дежурните свещеници и относно вещите, необходими за извършването на тайнства и треби.
За самостоятелна подготовка можеш да започнеш с Катихизиса на Здравко Пено (който може да се поръча от Интернет), текста на Златоустовата св. литургия, Молитвеника и годишното календарче.
В Интернет също има много информация – на български език в pravoslavie.bg, pravoslavieto.com, dveri.bg, bg-patriarshia.bg и мн. др. На руски език – примерно pagez.ru, препоръчвам и psaltyr.ru/nikolai-serbskii/trudyi
И участие в богослуженията, разбира се. Знам един софийски книжар, който казва, че не е много вярващ, но нищо не е в състояние да го отдели от ежедневното участие във вечернята и щом наближи времето за нея, оставя и работата, и всякакви други ангажименти и отива в храма. Какво ли го тласка натам :)

Вярата не е само умопостигаемо знание, че съществува Бог, нито човешки избор на определена философска и морална система и прилагането й в живота. Тя е нещо неизмеримо по-голямо, жива връзка със Св. Троица на всяко равнище – духовно, душевно, телесно. Тя е дар Божи. И едновременно с това - непрекъснато човешко посвещение, битка за преодоляване на невероятното количество изскачащи ежесекундно препятствия...
Голяма част от вярващите са тръгнали със съмнение. Също и аз. Години наред. Особено след засилен минал интерес към митологиите, символите и религиите, довел ме до убеждението, че човек е създал бога/овете, а не обратното... Лутане, опити за самообяснение, четене на духовни и псевдодуховни книги, люшкане между мъдрости, християнски деноминации, отегчение, отблъскване на идеята като абсурдна, или ненужна или безинтересна, или неразбираема, или ненаучна, или...или.... Единственото, което помогна за преодоляване на съмненията при мен, бе избора да се доверя напълно на православното изповядване на Бога и продължителната молитва ако Го има, да Го срещна (от типа "Вярвам, Господи, помогни на неверието ми"). Мислех обаче, че като се моля, говоря на стената/на себе си. Не можех да си представя, че реален, а не въображаем (като психологическо явление, илюзия) духовен контакт с Бога може да се случва в нечий живот или в моя живот конкретно. Но грешах... :)
На човек са дадени рецептори и обективни критерии за различаване на истината от полуистините и лъжите и той трябва да ги на/из/учава непрекъснато и последователно да ги прилага. Това е градивното и необходимо за всеки вярващ съмнение.
А после в християнския живот идват падания, лежане на дъното, полуизправяния и пак падания... Но то е друга тема...
Abyssos
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: чет авг 05, 2010 11:20 am

Re: Здравейте

Мнениеот Abyssos » пон авг 09, 2010 4:05 pm

Благодаря много, постепенно нещата започват да ми се изясняват, но виждам, че сте били прави - пътят е осеян с много въпроси, на които всеки трябва да намери отговор за себе си. Ще се посъветвам със свещениците, които познавам, със сигурност ще ме насочат в правилната посока.
Намерих Библията online -
В Църковният магазин цената и е убийствена (30 лв). Не мога да си позволя да я купя sad:

Поздрави !
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Здравейте

Мнениеот kassie » пон авг 09, 2010 4:24 pm

Препоръчвам този текст: или този - или този - . Не са така компактни (един файл), но са сигурни :)
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Здравейте

Мнениеот ТодорК » пон авг 09, 2010 4:30 pm

Abyssos
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: чет авг 05, 2010 11:20 am

Re: Здравейте

Мнениеот Abyssos » пон авг 09, 2010 5:25 pm

В интерес на истината, аз също съм се интересувал от окултизъм, най-вече сатанизъм във всичките му форми. Познавах много такива хора в студентските си години, даже съм канен да присъствам на сатанински ритуали в пернишките гробища.
Интересувах се най-вече от идеите на Ла Вей и неговата църква на Сатаната и Алистър Кроули. Който се е занимавал с това, знае кои са те. По време на престоя си в САЩ, видях истински поклонници на дявола, които меко казано ме ужасиха и като външен вид, и като държание. Нещо се пречупи в мен него ден, който никога няма да забравя.
Тъмните сили винаги са били по-апетитни за нас, хората, и постоянно ни изкушават - похотливост, завист, богатство, власт... Аз се опитвам да стоя настрана от тези неща, и не защото го правя нарочно, а защото така ми идва отвътре. Не знам дали тук намеса има Бог, който ме закриля и ме насочва по правилният път. Все още не съм получил просветление, както се изразяват будистите.
С братовчед ми, който е протестант, но не знам точно в коя секта, също сме обсъждали истиността дали има Бог и Рай. Аз тогава бях заклет атеист, и приемах думите му като някакви небивалици. Но това което запомних от него, в тези разговори беше, че православието не е истинското християнство, защото, Бог е навсякъде около нас, и не е нужно да се молим на икони. Освен това, не е нужно да палим свещи, и да даваме пари за нещо, което всеки сам намира. Така сме спонсорирали консервативни свещеници.
Всеки рано или късно намира пътя си, но в неговия случай беше подтикнат от един пастор, който му каза, че ако идва на литургии в неговата секта, ще му минат пъпките (имаше тежко акне). Така започна той, но според мен, човек не трябва да търси пътя по този начин, когато е загубил някаква надежда, а преди това, и всичко да му идва от душата.

п.с. относно евангелието, оказа се че съм го изгубил, докато съм пренасял багажа си от квартира на квартира sad: В момента мога да чета само от интернет, а аз много не обичам да се заседявам пред монитора.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Здравейте

Мнениеот Чехълче » пон авг 09, 2010 5:34 pm

Недей да слушаш братовчед си, че ги е наплющял едни...Новите им сектички ще изчезнат до една, а православието го е имало и ще го има, защото има Благодат.

Не се молим НА икони, а се молим ПРЕД икони, разликата е съществена. Така, както държиш снимката на майка си, например, и знаеш, че не е тя наистина, но й говориш и я целуваш, така е и с иконата. Прочети за иконоборството и ще ти стане ясно.
http://www.pravoslavieto.com/history/08 ... orstvo.htm
http://www.pravoslavieto.com/inoverie/e ... orstvo.htm
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Здравейте

Мнениеот kassie » пон авг 09, 2010 6:53 pm

Потребителски аватар
MacIlian
 Администратор
Мнения: 384
Регистриран на: пон сеп 19, 2005 12:59 pm

Re: Здравейте

Мнениеот MacIlian » пон авг 09, 2010 11:56 pm

Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Здравейте

Мнениеот Жоро » вт авг 10, 2010 7:51 pm

Съмнението е като бурята. То не е постоянно състояние. Идва и си отива, после пак идва и си отива. Само Бог знаек как лично теб да убеди в съществуването Си, за това Го моли да ти се открие. Ще дойде време, когато ще погледнеш назад и ще се чудиш, как си могъл да се съмняваш и да се чудиш, как хората могат да живеят без да вярват в Бога.

Протестантите си имат свои доводи. Православните знаят, че църквата е една - тази, която е започнала от самото начало. Аз съм бил ревностен протестант, но не исках да бъда в нови църкви, а в тази, която е от начало. Раздленията и умуванията, кой прав и кой не - оставих на тях. Ако имаш числото 100 и искаш да стигнеш до числото 1 изваждаш, а не събираш. Ако имаш много църкви и искаш единство, отиваш при едната, а не при многото.

Християнсвото се е разпространило в еически свят, който е пазнавал всички легенди за възкръснали божии синове, за богове дошли като човеци на земята и други легенди, подобни на християнското послание. Тези легенди може да изглеждат на съвремения човек като ново нещо, но древните са ги зняели добре. И знаейки ги, са ги отхвърлили като легенди и са приели християнството като истина, за която са били готови да умрат - всъщност и често е ставало така, че наистина са доказвали тази готовност.
Abyssos
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: чет авг 05, 2010 11:20 am

Re: Здравейте

Мнениеот Abyssos » вт авг 17, 2010 7:32 pm

......
Последна промяна от Abyssos на ср авг 18, 2010 6:55 am, променено общо 1 път.
sluntce
Потребител
Мнения: 254
Регистриран на: вт авг 10, 2010 7:53 am

Re: Здравейте

Мнениеот sluntce » вт авг 17, 2010 8:30 pm

Мисля, че изобщо не мислиш, като пишеш това за исляма. Ако тръгнеш към вярата с научен подход, ще стигнеш до Египет, Тибет и други такива, но не и до самата вяра. Отвори си сърцето, а не ума.
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Здравейте

Мнениеот ivanb63 » вт авг 17, 2010 8:58 pm


Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта