Имам ужасен проблем

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
the_ivo
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: съб окт 09, 2010 10:29 pm

Имам ужасен проблем

Мнениеот the_ivo » нед окт 10, 2010 10:21 am

От известно време чета в този форум, накрая се престраших и реших да споделя.
Съпругата ми е мюсюлманка. Но не е българска мюсюлманка.
Още преди три години - когато се оженихме - тя имаше много изкривени представи за православието. Например - беше абсолютно убедена, че ние имаме много богове - беше влизала в църкви и помислила иконите за изображения на божества. Мислеше, че религията ни задължава да пием алкохол - видяла причестяване, а и в страната й живеят много руснаци (също православни християни), които много често се напиват.
Малко по малко, всичките й заблуди се разсеяха. Освен основната - така и не прие, че друг път за спасение няма. Тя не може да се реши да приеме християнството.
Тя страда от лека форма на епилепсия. Редовно си пие лекарствата, но понякога й прилошава. Тогава често вижда огнен кръст. Когато види кръст, прилошаването й бъзо преминава. Но понякога казва, че вижда очите на сатаната. Тогава е зле за дълго. Успокоява се, когато чете Псалом 22. Но влезе ли в църква - мигом й прилошава отново. Тогава обикновено вижда кръст и прилошаването отминава бързо. Докато отмине обаче, е истински ужас - трепери, стене, изпуска се по малка нужда - кошмар. Но въпреки всичко не се решава да се кръсти. Бои се какво ще кажат роднините й, казва, че се е родила мюсюлманка и т. н.
Заедно с нея веднъж разговаряхме с отец Василий от храма "Св. Архангел Михаил" във Варна. Той я изслуша, успокои я, убеди я, че човек не се ражда с вяра.
Но въпреки всичко - тя все едно не се решава да приеме православната вяра.
Можете ли да ми дадете някакъв съвет?
Обичам жена си и искам да се венчаем и заживеем като нормално православно семейство.
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот m.muladzhikova » нед окт 10, 2010 12:42 pm

Иво,

Може ли да изясним нещо, което не ми стана ясно? Казваш, че съпругата ти е мюсюлманка. А ти какъв си? Ако си православен християнин - как така роднините на съпругата ти са ви позволили да се ожените щом не си приел исляма? При мюсюлманите не се разрешават бракове с християни. Казваш, че ти е съпруга - но ако нямате никакъв брак и ти си християнин - значи съжителствате заедно. Би ли отговорил?
the_ivo
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: съб окт 09, 2010 10:29 pm

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот the_ivo » нед окт 10, 2010 1:56 pm

Имаме сключен граждански брак. Но докато тя е мюсюлманка, венчавка е невъзможна.
Аз изповядвам източноправославно християнство. Истина е, че едва ли мога да служа за пример като православен християнин, защото имам много грехове, рядко ходя на църква, но смея да се моля за прошка.
Вярно, че някои от нейните роднини трудно се съгласиха тя да се омъжи за мен. Един от тях не може да го приеме до ден днешен. Но най-близките й нямаха нищо против. А и те, честно да си кажа, изглежда са много по-небрежни мюсюлмани, отколкото аз - християнин.
Но въпросът ми остава - може ли някой да ме посъветва как да помогна на жена си да се покръсти?
lalili
Потребител
Мнения: 16
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 10:04 am

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот lalili » нед окт 10, 2010 2:22 pm

Вярата, както се казва е изключително деликатна работа… За себе си мога да кажа, че Господ ме заведе в храма,... друго обяснение нямам. Не мога да посоча никакво събитие, което да ме е провокирало. Кръстена съм месец след раждането си и съм православна по наследство (така да се каже), но за живот по православно му и дума не можеше да става. Един ден, разхождайки се, просто влязох в Църквата и …. още съм там. Мисля, че ако силно вярвате и се осланяте на Бога, събитията около семейството Ви, ще се наредят така, както желаете…… без да се налага кой знае колко да убеждавате съпругата си. Да се влюбиш в Православието е изключително лесно….да кажем чрез „Отец Арсений”, „Покаяние и изповед” от о. Йоаникий, „Да превърнеш чуждата болка в своя” от Светогорският старец Паисий и много други … а също, имайки пред очите си Вашия личен пример, съпругата Ви най-лесно ще опознае вярата ни…. така мисля.
Последна промяна от lalili на нед окт 10, 2010 2:40 pm, променено общо 2 пъти.
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот Радослав » нед окт 10, 2010 2:39 pm

Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот Дон Кихот » нед окт 10, 2010 3:17 pm

Не друг, а Волтер казва: "Върши обреди и ще бъдеш вярващ". Започнете от битовото спазване на празниците - с козунаците, яйцата, агнешкото и пр. Важното е жена Ви веднъж да се пречупи и да яде свинско и да пие вино по православному, нататък ще бъде по-лесно. Четете заедно Евангелието по малко и го обсъждайте. Купете книгата на Радко Попов "Иисус Христос в Корана" и я подарете на жена си, за да прочете. Не я карайте насила да влиза в църква, това ще дойде накрая от само себе си. Можете да посетите манастира "Св. Марина" до с. Ботево, където игумен е мой студент от Шуменския университет.
the_ivo
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: съб окт 09, 2010 10:29 pm

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот the_ivo » нед окт 10, 2010 4:13 pm

Не, не я убеждавам непрекъснато.
Оставих я сама да се убеди, че ислямът тук я отхвърля (а-ха да стане екшън в една джамия, когато ходжата разбра, че мюсюлманка е омъжена за християнин). И тя се убеди.
Оставих я и сама да се убеди, че нито един свещеник няма да я упрекне за нищо. И в това се убеди.
Сама се убеди, че Библията е благородна книга. И я чете - на руски. Затова бих помолил за съвет какви православни книги на руски мога да намеря в България. Тя не знае толкова добре български, за да чете книги на него.
У дома отбелязваме православните празници. Даже понякога се молим преди вечеря. Вино си пийва по малко (лекарите на позволяват повече от една чаша на ден).
Затова пиша: въпреки всичко се страхува.
И не знам какво да направя.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот small axe » нед окт 10, 2010 4:35 pm

sluntce
Потребител
Мнения: 254
Регистриран на: вт авг 10, 2010 7:53 am

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот sluntce » нед окт 10, 2010 4:53 pm

Мисля, че е по- добре да разговарят за приликите между исляма и православието. Да намерят общите за двамата неща и да ги обсъждат от гледна точка и на двете религии. И в "спора" да открият истината. Като види, че в корана преразказват Библията, може да проумее, че оригиналът е по- истински.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот ven4e » нед окт 10, 2010 5:53 pm

Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот Дон Кихот » нед окт 10, 2010 7:06 pm

Тези, които ме плюят, не разбират механизма на приемането на една нова вяра. Той не действа направо с тежката артилегия на догматиката и каноничното право, а чрез това, което е най-разбираемо и най-близко - битовите особености.

Друг тук споменава за възпитаването на децата на мюсюлманката в православие. Щом е хронична епилептичка, по-добре е да няма деца, защото ще наследят болестта й.

Полемичен руски сайт за християнството и исляма: http://www.pravoslavie-i-islam.ru/start.html

Статии: Г. Кадагашвили. Краткие коранические сведения об Иисусе Христе, Деве Марии, Иоанне Крестителе, Захарии, св. Георгии и апостолах. - http://www.rspp.su/pravoslavie/statyi/k ... tians.html.

Кристиан Тролль. Священное Писание и Слово Божие в контексте диалога христианства и ислама. - http://www.bogoslov.ru/text/1104720.html
the_ivo
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: съб окт 09, 2010 10:29 pm

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот the_ivo » нед окт 10, 2010 7:57 pm

Благодаря за добрите думи, ven4e! :)
Благодаря и на теб, Дон Кихоте, за линковете. Всъщност, ние с жена ми вече имаме дете. Но те уверявам, че за това предаването на епилепсия по наследство не е съвсем така. Около 10% от населението страдат от това. А предаването й по наследство в действителност e рядкост. Иначе след няколко хиляди години цивилизация, сега до един щяхме да сме епилептици. :)
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот ven4e » нед окт 10, 2010 8:17 pm

stef
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: ср сеп 22, 2010 3:35 pm

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот stef » нед окт 10, 2010 10:44 pm

От написаното разбирам, че все още мисля не си постил, да кажем една седмица поне и не си се изповядвал.Ако това е така, направи го. Това причастие е Свето тайнство, чрез което получаваме отговори, утеха, напътствие в труден момент и решението за даден житейски проблем и всичко за което просим.Без него не мисля, че може нещо да се промени, особено такова като епилепсия.Няма значение, че това се отнася за нея, вие сте едно пред Бога и ти първо направи крачките, пък после тя (ако е рекъл Бог) ще те последва.
Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Имам ужасен проблем

Мнениеот Bluesky » нед окт 10, 2010 11:22 pm

Дай и примера с дивните чудеса, които Христос върши вече 2000години- исцеления, спасение от беди, промяна на хора и примера на мъчениците, които загиват и/или страдат за него, защото са гонени от света поради липса на възражения, какво по-добро свидетелство от това за една вяра?

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта