Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот Преспанец » нед мар 27, 2011 5:04 pm

Ако може да споделите някакви съвети, опит...


.
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот ioio » нед мар 27, 2011 5:33 pm

ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот ioio » нед мар 27, 2011 5:55 pm

Също така за усилване на вярата ни може много да помогне любовта с искрено вярващ в Бога човек. Искрено и трайно вярващ, а не новоначален изпаднал в еуфория, прелест и неадекватност. Защото, когато първоначалната, предварваща благодат се оттегли от човека, може да пострадат много и двамата. И ако не са загубили доверието си един към друг, в един момент, поне един от тях ще си стъпи на краката и ще помогне и на другия.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот Кабрал » нед мар 27, 2011 6:14 pm

Да следва Църквата и да седи далече от библейски спорове.
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот Ника » нед мар 27, 2011 6:30 pm

Да се начуим и в най-лошия миг да казваме-" Слава богу за всичко." Но аз не съм достигнала до такава святост. Това го е казал свети Йоан Златоуст, преди да издъхне. А той е издъхнал след много мъки.
Акирк
Потребител
Мнения: 86
Регистриран на: съб ное 13, 2010 10:17 pm

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот Акирк » нед мар 27, 2011 7:57 pm

В какви ли не блата съм се хвърлял и от опит знам, че искрената молитва към Бог, уважението към другите и желанието да си с Бог, никога няма да ни позволят да назадваме, стига сами да не го искаме! Винаги трябва да внимаваме, да не превръщаме в две различни неща живота си и вярата в Бог. Молитвата с поклони е много полезна, книгите за стареца Паисий Светогорец, също. Не се доверявай на богослови и спасители, никога. Лично аз като видя богослов или спасител на души, бягам на десет крачки разстояние, вече не се панирам като, когато нямах намерение да се защитавам и бия с богословите в храма, защото не съм им симпатичен. И най-важното да не се правим на интересни пред никого, дори и пред себе си. Малко е трудно да уважаваш тия, който те бият и най - вече да им имаш доверие Особено, когато се правиш на интересен.
Акирк
Потребител
Мнения: 86
Регистриран на: съб ное 13, 2010 10:17 pm

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот Акирк » нед мар 27, 2011 8:17 pm

Днес щях да направя нещо лошо и през цялото време се молех така да стане, че да нямам възможност, но не се спрях, продължавах напред и не исках да се спра. Сигурно съм голям егойст и не се моля достатъчно и много неща не са наред при мен. И установих, че от греха погрознявам и се променям напълно, ставам като унила маймуна. Засега толкова мога и това правя, но знам, че не трябва да се отказвам. Просто си трябва искрена молитва към Бог, и да се молим да ни чуе.
лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот лаик » нед мар 27, 2011 8:59 pm

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Преспанец

Мнениеот Асен » нед мар 27, 2011 11:21 pm

:thumbup: Чудесна тема, Преспанец! Защото вярата е закрепване в неща, които все още не сме видели във физическия свят като проявление, но чрез вяра вече сме ги получили. И това е точно така. Защото в Римл. 10: 17 е записано, че вярата идва от слушане, а слушането е от Божието слово.

Вярата винаги е резултат. Резултат от нашето приемане и доверяване на Словото. Понякога лесно може да объркаме вярата с чувства и да се опитваме да създаваме вяра, работейки върху чувствата. Неприятелят така успешно е завладял света с този метод, че все още го използва като едно от най-добрите си средства дори в църквата. Когато някой реши да отиде при Иисус, за да намери трайното щастие, което Той може да предложи, врагът идва и казва: "Искаш да отидеш при Иисус? Добре, но ще трябва да оправиш живота си, така че Той да може да те приеме." Сатана кара този човек да работи върху резултатите и докато нещастникът отчаяно се опитва сам да си изработи праведност, той го държи настрана от Иисус.

В Римляни 5: 1-2 четем: ”И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога чрез нашия Господ Исус Христос; посредством Когото ние чрез вяра придобихме и достъп до тая благодат, в която стоим и се радваме поради надеждата за Божията слава”.

В стих 2 пише, че, ние имаме достъп – чрез вяра – до благодатта на Бог чрез нашия Бог, Исус, Миропомазаният. Нашата вяра е тази, която ни дава достъп до благодатта на Бог. Това звучи успокоително, но какво точно означава? Нека видим същия стих в Разширения превод на Библията: “Посредством него ние имаме и достъп (вход, представяне) чрез вяра до благодатта – състояние на Божието благоволение – в която ние крепко и безопасно стоим”. В Разширения превод на Библията този втори стих е казан с повече думи, но основното, което апостол Павел ни казва е че, вярата ни дава достъп до Божията благодат. Нашата вяра отваря вратата на Бог, през която Той влиза, за да излее цялото си благоволение върху нас. В момента, в който приемаме Иисус за наш Господ, ние Му отваряме вратата, за да влезе в живота ни. Нашата вяра Му дава достъп до нас – да дойде и да ни спаси. Чрез вяра ние сме спечелили достъп до благоволението на Бог да се новородим. Но това е само началото.

Във всеки един ден от живота ни, Бог ще ни даде от своята съкровищница много повече. Вярата изисква постоянно да приемаме Божието Слово, което ще ни даде възможност да уловим цялата Божия доброта. Вярата се поддържа жива и ефективна чрез приемане на Божието Слово в сърцето. Упованието на Божието слово по отношение на всяка една област на живота ни и действията ни в съгласие с това Слово е вяра. Силата на вярата се активира от слушането и упованието на Божието Слово. Това е духовна сила, която се произвежда посредством обитанието на Божието Слово в сърцето. Ти и аз бяхме създадени от Бог със способността да избираме. Той ни даде свободна воля. Така че, когато става дума за нашето отношение и взаимодействие с Бог, ние сме тези, които правим избора да вярваме или да не вярваме на Неговите думи. Много пъти правилният избор изисква упование и вяра в думите Му, независимо от това как изглежда ситуацията.

Във Второзаконие 28 глава, след като Бог разясни на народа си условията, при които Той ще установи завета си с него, нареди на Мойсей да каже на хората: ”След като преминете (отвъд Йордан, в земята, която Господ, Бог ваш ви дава), ако слушаш гласа на Господа, Твоя Бог, и грижливо изпълняваш всичките Му заповеди, които ти заповядвам днес, то Господ, Бог твой, ще те постави по-горе от всички народи на земята; и ще слязат върху теб всички тия благословения и ще се изпълнят върху тебе, ако слушаш гласа на Господа, твоя Бог”. (стих 1-2) Това бе светлата страна на картината.

От друга страна, Бог предупреди Мойсей, че ако народът на Израел избере да не слуша гласа на Бог и не изпълнява Неговите заповеди, то тогава, Той ще си понесе последствията. Останалата част на 28 глава на Второзаконие съдържа повече от 50 стиха, в които подробно са описани проклятията, които ще постигнат този народ.

Бог разкрива всичко на израилтяните, всички условия и подробности относно Неговия Завет. А след това във Второзаконие, глава 30: 19-20, им казва: ”За свидетели пред вас призовавам днес земята и небето: живот и смърт ти Аз предложих, благословия и проклятие. Избери живота, за да живееш ти и потомството ти, да обичаш Господа твоя Бог, да слушаш гласа Му и да се привързваш към Него, защото в това е твоя живот и благоденствие; така ти ще пребъдваш на земята, която Господ(Бог) с клетва бе обещал на отците ти Авраама и Йакова, да им даде”.

Бог действа чрез обещания. Той дава Словото си. Ако вярваш и се подчиняваш на това Слово, без значение за какво, Той позволява това обещание да премине в живота ти. Последният стих се отнасяше до това, дали децата на Израел вярват на Бог дотолкова, че да се съгласят на условията на Неговия Завет. Ако те Му вярваха, щяха да следват Неговите стъпки. Те трябваше да изберат вярата.

Какво означава "Да направиш избор"?

В началото на Битие четем, че когато Бог отишъл при Ной за пръв път, за да му каже как се строи ковчег, никой дори не предполагал, че има потоп. Въпреки това, Бог отишъл при Ной и почнал да му говори за дъжд, потоп и за това, че трябва да започне да строи голяма лодка. И Ной трябваше да направи избор: ”Вярвам ли в Бог и ще започна ли да строя това чудовище, наречено ковчег или не вярвам?” За естественото разбиране на Ной, това бе много далечен план, но Бог знаеше точно какво прави. Ной избра да вярва.

Щом Ной взе това решение, направата на ковчега след това му отне много време. В крайна сметка, единствените, които му помагаха, бяха жена му и децата му. Всички останали го мислеха за луд: ”Старият изкуфял Ной, видяхте ли го, строи една такава огромна лодка, а вода няма никъде, къде ще се носи тази лодка, направо да си паднеш от смях. Той е откачил”.

Докато строеше ковчега, Ной имаше много възможности да промени решението си и да даде гръб на проекта си, който и без това изглеждаше толкова глупав в очите на хората. Въпреки това, той продължи да строи ковчега с вяра. Когато Бог каза: ”И ето, Аз ще направя на земята потоп от вода, за да изтребя под небесата всяка плът, в която има жива душа; всичко, що е на земята, ще се лиши от живот. Но с тебе Аз ще сключа моя завет и в ковчега ще влезеш ти и с тебе – твоите синове, жена ти и жените на твоите синове” (Битие 6: 17-18). И Ной Му повярвал.

Откриваме и това, че Ной се подчинил на Бог не само като почнал да строи ковчега, но и като проповядвал на неправедните докато семейството му режели дъски и ги обковавали. Той проповядвал това, което Бог му казал да проповядва. В Библията пише, че Ной бил проповедник на праведността. Така че, както Ной и всички други герои на вярата в Стария Завет – ако ти и аз искаме да живеем свръхестествено, ако искаме, вместо проклятия да ни залеят свръхестествените Божии благословения , трябва да отворим вратата, за да влезе Бог – и тази врата е вярата. Нашата вяра е като отваряне на прозорец към Бог.
***

Упованието е вяра

Нека помним, Бог не е диктатор. Той не ни насилва да вървим по неговия път, така, както дяволът прави. Той никога не се опитва да ни измами. Когато Бог ни е разкрил своите обещания, Той ги е направил ясни и прости. А след това ни даде право на избор. Разбира се, че не е задължително да вярваме на Божиите думи. Но, ако искаме да живеем изцерени, успяващи и благословени във всяко едно отношение, то тогава ще трябва да повярваме на думите му. Това е вярата! Ако изберем да приемем Бог и Словото Му, то тогава ще можем да живеем и в пълнотата на неговия промисъл за живота си. Всичко, което трябва да направим е да Му отворим вратата на сърцето си. Всичко, и да повярваме на Неговите думи, вместо на това, което виждаме, чувстваме или чуваме. :thumbup:
***
Вярата идва.

Подобно на Бог, вярата не прави деление между хората. Всеки може да получи вяра. Всъщност Римляни 12: 3 ни казва, че “…според делът на вярата, който Бог е на всекиго разпределил”(има се предвид новородените вярващи). Следователно, всеки вярващ може да развие вярата си. Вярата винаги идва от слушането и приемането на Божието Слово. За да научим повече за положението, което поражда усилване на вярата в дадена ситуация, нека прочетем Римляни 10: 13 – 17

“Защото, всеки, който призове Господнето име, ще се спаси..."
Как, прочее, ще призоват тогова, в когото не са повярвали?

И как ще повярват в тогова, за когото не са чули? А и, как ще чуят без проповедник?

И как ще проповядват, ако не бъдат пратени? Както е писано- "...колко са прекрасни нозете на тия, които благовестват доброто!.."

Но не всички послушаха благовестието; защото Исая казва: “Господи, кой от нас е повярвал на онова, което сме чули?”

И тъй, "вярването е от слушане, а слушането – от Христовото Слово”.

Първо, нека обърнем внимание, че този пасаж започва с обещание от Бог : “защото, всеки, който призове Господнето име, ще се спаси” (стих 13).

И така, в стих 13, ап.Павел декларира едно обещание, а след това продължава, за да обясни свръхестествения процес, по който това обещание притегля вярата от сърцата ни – вярата, която е нужна, за да сграбчим обещанието и да направим така, че това обещание да се изяви в живота ни.

Вярата идва от слушане

В Библията има около 6000 обещания от Бог и всяко едно от тях е грижливо записано за нас. Ако ти и аз извлечем тези обещания, прочетем ги, изговорим ги на глас, запазим ги пред очите си и в ума си – накрая вярата в нас ще се усили. Защо? Защото вярата идва от слушането на Божието Слово. Вярата идва от слушането на Божиите обещания. :) Вярата просто е процес на вярване в това, което чуваме. Тя е вярване в това, което четем и което казваме. Ако вярваме в това, което чуваме, казваме и четем и позволим на цялото това знание да навлезе дълбоко в сърцата ни, много скоро след това вярата ще се усилва в нас и ще виждаме как всичко, което чуваме, виждаме, казваме и четем, се случва в действителност. Вярата, която се издига в нас отваря на Бог вратата на живота ни, през която Той влиза, за да изпълни обещанията си.

Този въпрос е допълнително подсилен, макар и в отрицателен смисъл, от разказа на Павел за това, което трябваше да каже Исая за невярващите деца на Израел:

“Но, не всички послушаха благовестието; защото Исая казва: "Господи, кой от нас е повярвал на онова, което сме чули?’” Римляни 10: 16

Старозаветните израилтяни наистина не са вярвали на Божиите обещания. Те не са взели Неговия Завет присърце. Откъде знаем това? Ами, в стих 16 четем, че те не са се подчинявали на Словото. И понеже не са взели Божието Слово присърце, вярата не се е усилила в тях. Щом като Бог е обещал да направи нещо, Той ще го направи. Той е по-зависим от своите обещания повече от всеки един друг. Божиите обещания са вече реалност за нас. Във 2 Коринтяни 1: 20 четем: ”понеже в Него(Иисус) е "да" за всичките Божии обещания, колкото и много да са ; затова и чрез Него(Иисус) е Амин”.

Така че, ако имате нужда от изцеление, вие вече сте изцерен. Ако имаме нужда от къща или работа, те вече са ни дадени. Ако имаме нужда от храна, ние вече я имаме. Ако имаме нужда от защита, ние вече я имаме. Не е нужно да уговаряме Бог за някое от тези неща – те вече са ни дадени! Бог ни ги е обещал, а след това Той е подписал, заверил Своето обещание чрез кръвта на Иисус, жертвата на Своя собствен Син.
***
Каква е тогава нашата отговорност?

Както видяхме по-горе, ние трябва да отворим на Бог вратата. Трябва да Му освободим място да влезе в живота ни и това става чрез нашата вяра – то не само, когато сме новородени, но ежедневно и във всеки момент! Ти и аз трябва да помним Божиите обещания – Неговото скъпоценно Слово – през цялото време да ги четем, да ги изповядваме, да ги слушаме. С две думи, трябва да правим всичко възможно, за да приемем Словото със сърцето си. Защото, когато направим това…вярата ще дойде!

Посвети се на Божието Слово. Посвети се на Него и гарантирам, че ще има вяра не само в един отделен момент или през по-голяма част от времето. Ние ще имаме вяра през цялото време. Тя ще идва всеки път, когато вярваме дотолкова, че да допуснем тя да обитава в нашите сърца. А когато имаме вярата, ще започнат да се изпълняват Божиите обещания в живота ни.

Успех!
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот Дон Кихот » пон мар 28, 2011 11:16 pm

Исповедь самоубийцы

В моей священнической практике был такой очень интересный случай. Однажды моя родственница, живущая в глухой деревне, попросила приехать, чтобы помочь соорудить некоторое подобие перехода через реку — старый мост «трудолюбивые» жители разобрали и сдали на металлолом…

Я приехал. Но приступить к работе сразу не удалось: тетушка решила для начала показать мне свой молитвенный дом в соседней деревне, полуразрушенный храм по соседству, заодно просила заехать в магазин. Все это мы обошли, осмотрели, сделали. Казалось, можно приступать к ремонту… но не тут-то было!

Нас постоянно задерживали: в молитвенный дом пришла вдова, попросила панихиду отслужить по ее мужу; в магазине разговорчивые тетушки задержали мою родственницу еще минут на 15; по дороге в храм — остановил директор школы и начал выговаривать моей родственнице за ее подопечного-школьника, безалаберного ученика… Я нервничал — времени оставалось все меньше.
Наконец мы сели-таки в машину, готовые ехать к речке… И вот в этот самый момент неизвестно откуда возник и постучал в окно странный молодой человек, лет, наверное, 29-ти, в очках, весь красный, какой-то запыхавшийся. Он спросил:
— Вы случайно не из церкви?
Я говорю:
— Из церкви.
— Священнослужитель?
— Да.
— Вы знаете, я иду вешаться. Хочу у вас перед этим ис­по­ведаться.
У него были жестокие семейные неурядицы, мужское самолюбие и гордость были уязвлены до крайности. А один грех, как известно, тянет за собой другой — и так вплоть до мысли о самоубийстве.
У меня с собой были и требник, и Евангелие, и крест. Я вышел, все это достал, одел епитрахиль, прочитал положенные молитвы, расположившись в разрушенной колокольне с «наскальной живописью», посередине которой зияло кострище — на нем, очевидно, недавно жарили шашлыки. Выслушал очень долгую исповедь этого молодого человека. Время пролетело незаметно, но, как потом оказалось, беседовали мы очень долго, и убивать себя человек раздумал…

Милостью Божией, он до сих пор здравствует, живет, пересмотрел свою жизнь, понял свои ошибки. Жизнь была спасена!

И вот что я думаю теперь. Слава милостивому Господу, Который привел священника за 400 км от его дома, задержал его, где надо и сколько надо, для того, чтобы дать возможность отчаявшемуся человеку постучать в окошко его автомобиля и впоследствии встать на истинный путь. Этот парень воспользовался такой возможностью. Честь ему и хвала.

о. Игорь

http://www.foma.ru/article/index.php?news=5306
Потребителски аватар
Деяна
Потребител
Мнения: 250
Регистриран на: нед дек 21, 2008 8:04 pm

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот Деяна » вт апр 05, 2011 2:37 pm

Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот Чехълче » вт апр 05, 2011 4:40 pm

Аз смятам, че единственото, което може да ни доближи до Бога, е съзнанието за собствената ни греховност и последващото от това непрестанно моление за прошка. Защото и демоните вярват, и демоните знаят, но не се каят. Покаянието е първата стъпка, стъпало към това да поспрем да грешим.
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот zmianatz » вт апр 05, 2011 7:00 pm

Искам да допълня Чехълче. Демоните много добре знаят, но не изповядват. Те всъщност искат да влязат в Царството Божие - и се каят - но не могат. Вече са отлъчени - и сами са се отлъчили до известна степен, със следването си на червения змей.
arise
Потребител
Мнения: 36
Регистриран на: ср фев 23, 2011 1:40 pm

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот arise » ср апр 06, 2011 9:51 am

Във Форума бях направил тема за . Тази книга много помага за духовно извисяване.
Makedonski
Потребител
Мнения: 62
Регистриран на: пон сеп 07, 2009 9:44 am

Re: Как можем да увеличаваме вярата си в Христос?

Мнениеот Makedonski » съб апр 09, 2011 11:03 pm


Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост