Въцърковяване

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
Shopov
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: нед апр 24, 2011 9:24 pm

Въцърковяване

Мнениеот Shopov » чет апр 28, 2011 8:30 pm

Здравейте,
Христос Воскресе!
Пиша ви тук за да ми дадете някои съвети и напътствия. Ще започна с това, че съм православен християнин от православно семейство. Само, че проблемът е там, че родителите ми са възпитани по комунистически. Не приемат на сериозно Църквата. По принцип вярват в Бог, но посещават църква рядко, може би около два пъти в годината. При това те не стоят на службата. Мислят си, че ходенето на църква е само да запалиш свещ, да целунеш иконите и да се помолиш. Рядко участват в тайнствата. Не са се причастявали не знам от колко време, сигурно никога не са се изповядвали. Аз също не съм се изповядвал. Не съм се и причастявал от две години (от както разбрах, че е грях без Изповед). По принцип ходя сам на църква, но не мога да участвам в богослуженията, защото ходя в различно време обикновено преди или след училище. Опитвал съм се да ги убедя, че да се ходи редовно на църква е нещо съвсем нормално, но те не го приемат. За тях така се прекалява и това не е задължително. За тях на църква се ходи само при нужда. Дори са ми намеквали, че почвам да ставам фанатик като признавам само Светата Православна Църква за истинна. Те казват, че всички религии почитат един Бог и са правилни до някаква степен. Почитат баба ванга и смятат, че учението на Дънов не е против Църквата. Посъветвайте ме как да ги вразумя. А винаги, когато паля свещи моля Бог да ги вразуми, и тях и сестра ми.
Искам да ви споделя и за още нещо. Решил съм идната седмица да се изповядам. Мисля в Света Неделя. Как мислите там добре ли е. Преди бях отишъл един път, но се притесних и не посмях да заговоря свещеника. Дано този път Господ да ми даде смелост да мога да се отърва от греховете, че много ми тежат. Но проблемът е там, че аз искам и те да се спасят, а те не приемат и не ме разбират. Моля ви пишете и ме посъветвайте!
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Въцърковяване

Мнениеот Чехълче » пет апр 29, 2011 9:19 am

Добре си решил и добре постъпваш. Бъди добър християнин и с живота си ще дадеш пример на останалите от семейството си. Само Бог знае кой грешник кога и дали ще се покае. :angel:

Защо църквата "Света Неделя?" За тази в София ли говорим?
Лъчо
Потребител
Мнения: 73
Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:53 pm

Re: Въцърковяване

Мнениеот Лъчо » пет апр 29, 2011 11:00 am

ВОИСТИНУ ВОЗКРЕСЕ!
Не се опитвай да вразумяваш близките ти с думи, а с личен пример им въздействай! Както знаеш, всеки човек извървява свой личен път до Бога, за някои този път е по-дълъг, за други по-кратък, други пък така и не се помиряват с Бога! Принципно българите са горделиви хора, като цяло и с убеждаване не става! За това не ги убеждавай, а ги спечели за вярата, но знай, че най-трудно се въцърковяват близките! Моли се за тях винаги! На тяхното недоумение за твоята "фанатична религиозност" ти се противопоставяй спокойно, но твърдо! Преди години и моите родители се притесняваха за мен, когато започнах да хода на Църква ( а бях доста млад, не че сега съм престарял), но аз им обясних, че това е моя избор и ако те държат на мен не бива да ме спират, нито да се притесняват за мен! Да, наистина е трудно да живееш под един покрив с хора, които не приемат истинското разбиране и практикуване на православното християнство, но с Божията помощ и това се преодолява! Спомням си как всеки път, когато започнеше пост какви коментари бяха, че гладувам, че си вредя на здравето, че това не е нормално, че се правя на "по-католик и от папата", че поповете не постели, а пък аз съм някакъв наивник и т.н. С времето всичко това отмина, дори забелязвам, как те се промениха, дори баща ми тази страстна седмица я изкара в пост, като ми каза чак на велика събота, че пости! Вярно, от години не живея с родителите си, ожених се, но виждам как те приеха, че моята вяра не е фанатизъм и вече дори я уважават! А иначе, ето сега моята баба, например, която е раково болна сама пожела да се изповяда и причасти, като съвсем скоро и това ще стане ако е рекъл Бог! Всичко с времето си, ти се моли пък за другото ги предай на Бога, защото “Бог е, Който ви прави и да искате, и да действувате според благата Му воля”/Филипяни 2:13/!

Що се отнася, до теб и твоята първа изповед, нека с Божията помощ всичко да мине добре! Важноте е, че се каеш, а за другото се довери на Бога! В "Света Неделя" казваш, ами защо пък не! Аз не бих взел отношение дали е добре, защото така бих противопоставил едни отци на други, един храм на друг! Моли се Бог да ти даде добър изповедник, където и да е! Лично аз съм се изповядвал при един от отците в "Света Неделя", преди години и съм с добри впечатления! Казваш, че искаш да се спасят близките ти, но недей ти да ги спасяваш без те да са осъзнали, че имат нужда да се спасяват от нещо, защото така най-много да ги отблъснеш и да им затвърдиш убежденията, че "силната религиозност не е на добре"! Впрочем, след като си от София ако живееш в някой краен квартал, спокойно можеш да отидеш и в кварталната черква! Къде живееш?
Shopov
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: нед апр 24, 2011 9:24 pm

Re: Въцърковяване

Мнениеот Shopov » пет апр 29, 2011 10:10 pm

Ами реших да е там попринцип, защото ми е най-удобно. Почти всеки ден минавам близо от там и имам възможност да ходя.
Иначе съм от кв. Орландовци. Имаме свещеник, но ми е неудобно да ходя при него. Дано Бог ми даде сили и смелост скоро да се изповядам. То първата изповед да мине, другите все пак ще са по-лесни. Аз съм си подготвил едно листче,за да се подсещам по времето на изповедта. Някъде обаче бях чел, че не е много правилно, пък незнам. А за съветите ви благодаря и ще се вслушам в тях. Няма да ги убеждавам, а най-вече ще се моля за тях на Бога и дано всичко се нареди. То лошото е, че целия народ сме така. Дано Бог ни вразуми всичките!
Vital
Потребител
Мнения: 90
Регистриран на: нед ное 06, 2005 11:12 pm

Re: Въцърковяване

Мнениеот Vital » съб апр 30, 2011 11:24 am

Срама, неудобството и притеснението са големи при първата изповед, но и облекчението е огромно. В "Света Неделя" ако искаш потърси отец Захари и се уговори с него. Мисля си, че вероятно ще се почустваш спокоен и ще ти е по-леко. А и той няма нищо против листчетата-списъци по време на изповед. Много е благ и кротък. Разбира се, това е лично мнение, с идеята да съм в помощ.

А за родителите си правилно си решил - моли се за тях и не ги нарочвай за грешници, нито пък им демонстрирай вярата си. щади ги. Те вероятно се притесняват за теб и всичко от обич правят според тяхната си мяра. Хубавите неща си стават бавно, спокойно, кротко и си следват естествен ход, който да се насилва няма смисъл.
Shopov
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: нед апр 24, 2011 9:24 pm

Re: Въцърковяване

Мнениеот Shopov » съб апр 30, 2011 1:25 pm

Разбира се, правят всичко това от загриженост и обич. Дори до някаква степен ги разбирам. Не заради не достатъчно сериозното им отношение към Църквата, а защото не е лесно да си се родил и отраснал в едно комунистическо и атеистично общество и да свикнеш толкова лесно. Аз се моля за тях и вярвам, че един ден ще се обърнат към Църквата.
Благодаря ти за съвета. Може би ще потърся отеца и ще се изповядам при него, щом казваш,че е добър. Дано ми стигне смелостта да се изповядам още сега в понеделник.

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта