Въпроси относно черкуването и православната вяра.

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
Потребителски аватар
iliana
Администратор
Мнения: 281
Регистриран на: пон сеп 19, 2005 12:57 pm

Мнениеот iliana » пет окт 17, 2008 9:26 pm

Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Въпроси относно черкуването и православната вяра.

Мнениеот plamen » пет окт 17, 2008 9:47 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Мнениеот prokimen » пет окт 17, 2008 10:07 pm

Бай Иван
Потребител
Мнения: 375
Регистриран на: чет ное 02, 2006 10:23 pm

Мнениеот Бай Иван » съб окт 18, 2008 8:55 am

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Мнениеот Кабрал » нед окт 19, 2008 11:39 am

mon
Потребител
Мнения: 129
Регистриран на: ср авг 27, 2008 5:19 pm

Re: Въпроси относно черкуването и православната вяра.

Мнениеот mon » нед ное 23, 2008 6:49 pm

melestorm, препоръчвам ти книгата "Точно изложение на православната Вяра" от св. Йоан Дамаскин, която свободно можеш да изтеглиш оттук -
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: Въпроси относно черкуването и православната вяра.

Мнениеот whoami » съб мар 14, 2009 5:55 pm

Едно интервю с един познат нам свещеник, който описва много добре част от проблемите в Българската Православна Църква. Поне казва нещата едно към едно, както ги мисли.

hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Въпроси относно черкуването и православната вяра.

Мнениеот hameleon4o » съб мар 14, 2009 11:36 pm

Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Въпроси относно черкуването и православната вяра.

Мнениеот Gunev » нед мар 15, 2009 1:01 am

Хамелеончо, честно, не мога да те разбера... whoami е пуснал статия, която по някакъв начин го е впечатлила... Това че изказа на отчето не е богословско-светоотечески според критериите ти, достатъчна причина ли е да го низвергнеш? Личи си че си крайно възмутен, а не виждам чак пък такава гавра с Православието каквато я изкарваш. Викаш че са му кухи думите и че няма харизма... ами на едни хора им действат едни неща, на други - други неща. То и в светоотеческата литература срещаме толкова различни стилове и подходи... Това че ми допада даден светец не означава че другите не струват, нали така? Още повече, тук говорим за "редови" попове... Недей налага стандартите си като универсални. Сравнението с "Калки" е абсурдно, няма да го коментирам... Относно двойния стандарт във форума, притеснението ти че не е синодален официоз но за сметка на това върви с добавена прекомерна демократичност... айде стига бе... Тук сме се събрали шепа хора и си хортуваме на теми които ни вълнуват... Какви политики, какви двойни стандарти... Айде... най-сърдечни благопожелания и спокойствие...
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: Въпроси относно черкуването и православната вяра.

Мнениеот whoami » нед мар 15, 2009 2:29 am

Ще обясня защо пуснах статията.
Аз изобщо не харесвам българския рок, така че в никакъв случай не съм го пуснал от някакви фенски подбуди. Една статия на отец Божидар относно стария и новия стил беше поместена в портала Православие.БГ преди няколко месеца. И с нея не бях особено съгласен, но затова написах, че е един познат нам свещеник, той и във форума беше писал по едно време, а не защото е бивш певец. Най-малкото аз не съм особено запознат с певческото му минало, групата Ахат я знам само като име.

В тази статия ми харесаха следните неща, които ме накараха да я пусна. Първо, това че един човек с някакво минало, което сам е осъзнал като грешно, сега е намерил своя път в православна вяра и макар и да не е светец, все пак сегашният му път е по-добър, т.е. той се е променил. Живеел е по един неправилен начин, а сега върви по правия път. Живеел е доста суетно и се е занимавал с вятърничави неща, които е спрял да прави. Второ, той говори по прост начин за неща и заблуди, в които самият аз съм бил попаднал преди време, например правенето на курбани. Не че има нещо лошо в тях, но много хора си мислят, че като направят курбан за здраве и всичко е ок, а всъщност същността на православната вяра се изразява в пост, молитва, изповед и причастие. Има свещеници, на които като им кажеш, че имаш някакъв проблем изобщо няма да ти споменат нито пост, нито изповед, нито нищо. Ще ти четат молитва на курбана, защото тази молитва се заплаща. Ето това е един сериозен проблем в БПЦ и човек може цял живот да си живее със заблудата, че курбанът го спасява. А от причастието никакви пари няма да изкарат. Отец Божидар споменава и проблемни теми като Рупите и Кръстова гора, и изобщо конкретната статия ми хареса, защото говореше именно на прост, достъпен език. Защото според мен редовият свещеник трябва да може да говори именно на прост, достъпен и разбираем за всички език. И най-важното е, че този човек, колкото и нечестив начин на живот да е водил в миналото, сега се е променил до голяма степен, може би не напълно, но все пак промяната е факт. И ако не е съвършен, то поне се е променил към по-добро и това беше основният ми мотив да постна линка, защото той е живото доказателство, че с православната вяра ние можем да се променим и да захвърлим старата, грешната дреха от себе си. Без значение в какви заблуди и грехове сме живяли, ние можем да тръгнем към Бога винаги. Това бяха мотивите ми да споделя статията.

П.С. А относно суетата в интервюто - споделил съм го именно, защото според мен тази суета е отхвърлена и защото човек, роб на суетата в миналото си, сега обяснява споделяйки житейския си опит, че тази суета не принася особена духовна полза :)
hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Въпроси относно черкуването и православната вяра.

Мнениеот hameleon4o » нед мар 15, 2009 8:44 am

Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Въпроси относно черкуването и православната вяра.

Мнениеот Agni » нед мар 15, 2009 10:17 am

Това е поредният човек, който не е издържал на несигурността и дефицита на смисъл, възникващи във всяко отворено общество (в терминологията на Джордж Сорос) и в резултат вкопчил се в сигурността на затвореното общество (религиозно в случая). Повечето хора в този форум сигурно му се възхищават. Просто защото споделят същите страхове. От християнска гледна точка са прави, а от общочовешка - слаби.

Между другото всякакви подобни истории за превръщания на светски хора в религиозни обикновено са чиста проба популизъм, самият факт, че те ги тръбят навсякъде, е показателен.
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: Въпроси относно черкуването и православната вяра.

Мнениеот whoami » нед мар 15, 2009 10:56 am

Толкова ли е трудно да приемем, че човек може да се промени :roll: Стига с тези клишета, че само неудачниците вярват в Господ, че само некадърниците стават монаси и т.н. Може и да има популизъм в цялата работа, но в крайна сметка свещениците изпълняват обществена "служба".

Промяната и нещата, които казва. Но пък не сте длъжни да се съгласите с мен де, може аз да недовиждам. Но акцентът ми беше не в това, че бивш певец е станал поп, а в това, че един грешник се е променил към по-добро, надявам се. Колко рокаджии и световноизвестни певци са намерили края си от свърхдоза наркотици например или са станали алкохолици? Освен това той критикува, обаче защо не забелязваме как критикува? Той критикува отвътре, а не се е отделил в алтернативен синод. Това е нещо много съществено и може критиката му да не е най-добрата, но я прави отвътре. А и казва например, това, което и аз смятам - ако не ни харесва един свещеник не трябва заради него да се отделяме от църквата, ще си намерим такъв, който ни харесва.

"От собствен опит мога да кажа, че в привидно невъзможни сутиации Господ така помага, че всичко става съвсем лесно. Само че ние сме ужасно нерадиви и някак си, преди още да сме се опитали да направим някаква крачка в тази посока, си казваме, че е трудно, и падаме духом. Как да помогне Господ на такива? Той чака някой да го призове за помощ, някой да се опита да извърши нещо, което надхвърля това земно ниво"

Ще приложа и статията за набедената за крадла монахиня - . Не ви карам да я четете, защото е много дълга, но ще извадя няколко цитата отвътре.

"Честите коментари, че “младата послушница е образована и симпатична” карали хората да се чудят какво може да прави в манастир умно момиче като нея. Идвало нашенското обяснение, че трябва да има някакъв келепир..."

"Някак е по-атрактивно и забавно да се нахвърляме с най-голямо настървение към представителите на духовенството и монашеството. То и без друго е немощно, недъгаво и беззащитно. А най-лесно е да стъпчеш падналия. "

"За съжаление битува мнението, че монаси стават лумпени и негодни хора, които не са се справили с нищо в живота си и се замонашват едва ли не от отчаяние..."

"Хората днес презират монашеството. Не само заради тежкото наследство, а и заради собствения си живот... 
Чували сме, че монасите се отделяли от света с егоистични подбуди или защото “бягали”. Това беше още една от повтаряните лъжи на недалечното минало."

Не мога да кажа, че се възхищавам от отец Божидар, защото не го познавам лично и от едно интервю и една негова статия не мога да си вадя генерални изводи. Просто в конкретното харесах повечето моменти и толкова. Освен това смятам, че е хубаво да имаме и такива примери на обикновени хора, които се променят, защото ако цитираме и четем само житията на светците, които цял живот са живели в святост, то може да се отчаем от своята грешност и нищожност спрямо тях :)

Сетих се и друго нещо. В една статия на Пламен Сивов , той споменава, че никой не би се черкувал при цигански поп ... "Мечтата му е да служи на народа си, превел е голяма част от богослужението на цигански. Но се страхува. Не от циганите, а от събратята и началниците си в църквата. "Аз си знам какво ми костваше да ме ръкоположат", беше ми казал веднъж. "Ако открито кажа, че съм циганин и искам да правя мисия сред циганите, моите собствени енориаши ще ме изгонят. Никой българин няма да отиде да се черкува при циганин-свещеник. А това няма да се хареса на владиката..." "

Може би сме пропити от различни предразсъдъци и клишета, хубаво е да се замислим над това. Не харесваме поп - бивш рокаджия, не бихме харесали поп-циганин, не харесваме попове и владици ако се возят в по-лъскави коли, а дали проблемът не е и в нас самите, дали това не е част от нашата народопсихология постоянно да виждаме трънчето отсреща, а гредата в нашето око да си стои закована? Не е ли време да преодолеем тази наша черта? Ако постоянно търсим недъзите това няма ли само да ни отдалечи от църквата? Все пак Господ няма да ни слезе на крака. Нека търсим първо доброто и тогава да го чистим от калта. Всеки си има недостатъци, безгрешен поп няма :)
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Въпроси относно черкуването и православната вяра.

Мнениеот Agni » нед мар 15, 2009 1:13 pm

Ами много по-просто и хубаво щеше да е, ако всички хора по света бяха нормални, щяха да вършат само добри неща, да се съобразяват с Господ, Бог, Природата, Вселенския разум, Безграничния разум или както там искат да го наричат и толкова, изобщо нямаше да има нужда от конкретна религия, нямаше да има нужда от пророци (пророкът се появява точно защото нещо не е наред и не се търпи), проповедници, попове и т.н. Всичко щеше да е нормално и прекрасно (за мен нормалното е хубавото и доброто, другото е ненормално, изкривено).
Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Въпроси относно черкуването и православната вяра.

Мнениеот Molecule » вт мар 17, 2009 2:56 am

Глупава е още самата постановка: преди бил рокаджия, сега станал християнин... Т.е. рок-музиката се поднася като полюс на християнството.
По принцип, поставянето на понятия от различен порядък на една плоскост неизбежно води до опростяването и изкривяването им.
От този недъг донякъде страда и интервюто на отеца. Той преекспонира сенките от личното си минало, от личните си терзания, и опитва да ги постави като знаменател на сложни явления от света на културата.

Вредна е и модната тенденция да се противопоставят духовния и социалния живот на човека. Тези две явления не се отричат взаимно. Напротив, те трябва да се допълват и пропагандата на някаква самодостатъчност на едно от тях води до пагубни последствия. "Гледай си себе си и не се занимавай с друго"... Тази "философия" превръща хората в движещи се пънове. Тя е проява на еснафския, тесноват булгаристански манталитет, който опитва контрабандно да пренесе егоизма си в духовния свят и да го превърне в нравствена норма.
А нещата са прости- и едното трябва да пазим, и другото да не оставяме...

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта