Защо Бог праща някои чудеса

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

за кръстните ходове

Мнениеот prokimen » вт авг 02, 2016 10:07 am

Струва ми се, че кръстните ходове са най-вече част от религиозния живот в Русия. Те са и част от богослужебната им практика, като тези през Светлата седмица, например.

Някога, в България също е имало повечко литийни шествия, особено при селските молебни за дъжд и при погребенията, когато с хоругвите се тръгваше от дома на покойника до храма за опелото и от храма до гробищата.

Днес познаваме кръстния ход на Пасха и литийното шествие с Богородичната икона от гр. Асеновград до Бачковския манастир и литийното шествие от Бачковския манастир до Клувията.

Единични случаи бяха организирани по различни поводи, а неотдавна се направи някаква реклама по софийските улици на иконата "Достойно ест" от Бухово.

Участвал съм само веднъж в литийното шествие от Бачковския манастир до Клувията и никак не ми допадна. Не усетих молитвеността, но видимо, този вид на религиозна изява импонира на мнозина.

Откровено казано, все още не проумявам как украинците са могли толкова дни да вървят пеш до Киев в облачения и с постоянни молитви и песнопения, дори и под дъжда. За себе си трябва да призная, че не съм способен на подобен подвиг.

Мнозина смятат, че този именно кръстен ход в Украйна е внесъл някаква промяна. Рядко могат да се видят толкова млади хора, семейства с деца, показващи се като осмислени християни, чуващи гласа на своя пастир в лицето на митрополит Онуфрий. Изглежда, че днес митрополит Онуфрий е най-трезвият предстоятел на поместна църква. Той беше пръв да излезе с много смислени критични забележки по провеждането на т.н. "Всеправославен" събор. В болшинството му проведи всякога ще се открие някаква много силна фразичка, която придава особена стойност на пастирското му слово.

Той прояви пастирска загриженост и смелост да постави на мястото му гламурния митрополит Александър, който е с много силни политически позиции. Видимо ще да е реален жив авторитет след като съумя да успокои болните амбиции на Одеския Митрополит Агатангел.

Споменавайки за Одеса, предполагам, че мнозина са забелязали немаловажния факт. Националистите в Одеса спират автобусите и заплашват евентуалните участници с изгаряне. Въпреки реалната опастност от ново изгаряне на живи хора, подобно на онова от Профсъюзния дом, когато безмилостно са изгорили дори бременна жена, богомолците, осъзнавайки значението на тяхното участие в този всеукраински ход, съумяват да изпълнят християнския си дълг.

==============

Ето видео за кръстния ход на УПЦ - Киевски патриархат

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: за кръстните ходове

Мнениеот Next » вт авг 02, 2016 10:39 am

Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Ника » вт авг 02, 2016 1:02 pmнякога хората са ходили на поклонение в Рилския манастир пеша. Простият и богопослушен народ е тръгвал, изпращан от цяло село. Било е празник за душата, нощуване под звездите и благи приказки.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Клиническата смърт

Мнениеот prokimen » ср сеп 07, 2016 3:22 am

Въпросът е твърде деликатен. Доколкото Църквата не се е произнесла официално по въпроса, всеки е свободен да интерпретира свободно този въпрос.

Предлагам на вниманието ви едно интервю с човек, който е преживял клинична смърт и в момента е църковен прислужник. Лицето не е свещеник и предполагам, че не се смята за "иподякон", макар и да прислужва в стихар без препасан орар като прословутите български клисари, мислещи в щеславието си да са иподякони.

Свидетелството на църковния служител ме заинтригова най-вече с това, че диалогът е воден или интервюто е взето от семинариста Андрей Герман. Лично не съм познат с Андрей, но следя с интерес блога му и го уважавам като рядко уравновесен и благовъзпитан човек.

Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Ника » ср сеп 07, 2016 10:59 am

Благодаря ви, Прокимен, за прекрасната статия. Просто, като балсам за душата! Вие сте много, много добър човек! Благодаря ви! Давайте още статии.
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Ника » пет сеп 30, 2016 7:41 pm

В Америка живеят и хубави хора. :)) :)) :)) :))
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Ника » нед окт 16, 2016 11:44 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: чудеса по силата на молитвата

Мнениеот prokimen » нед окт 30, 2016 1:24 pm

ЧУДО може да стане когато волята Божия съизволи по молитвата на човека.

Препоръчвам на владеещите руски език да намерят време и търпение да изгледат видео материала. В него са представени различни случаи с невероятни детайли. Признавам, че имам свръх, свръх, до крайност свръх голяма резерва към светостта на Матрона Московска. Така или иначе, нейното житие е 99 процента чиста проба лъжа, лукава измислица на монахини от един манастир край Москва с меркантилни намерения. Тленните останки на Матрона Московска не попадат във въпросния манастир, съчинител на фалшивото меркантилно житие, а в друг московски манастир, опозорил се пред лицето на света с лукс хотелски апартаменти - бардак. Въпреки всичките ми резерви, разказаните чудесни случаи си остават факти.

Уважаваният от мен протоиерей Николай Озолин (баща, защото и единият му син, който е също свещеник, се казва също Николай Озолин) ме впечатли и настрои критично към хартиените подобия на икони, внушавайки ми, че . При все това, чудеса стават и от хартиените печатни изображения.

В клипа има свидетелство за чудесно раждане на дете от майка, чийто ръст е по-малък и от детски. Затова и медикът указва невероятния случай в изобличение на абортите при хората с "нормални" ръстове.

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: за последното чудо на Атон

Мнениеот prokimen » вт дек 20, 2016 12:09 am


„Майко Мария, дай ми здраве“

Тези дни забелязах историята във фейсбук и я отминах с пълно безразличие. Видях, че уважаван от мен модератор на клуб "Православие" в Дир.бг е намерил за нужно да я рекламира, указвайки линк към български сайт. Без да чета цялата статия, дръзвам да споделя своите забележки по сладникавата приказка.

Трудно ми е да разбера психологията на уж образовани хора, които се силят да преписват текстове или да рекламират с известна безотговорност сладникави приказки без никаква полза от душеспасителен характер.

Колкото до героя, ако младежът е бил действително нещастен и е намерил реално своето щастие, моите адмирации към късмета му.

Пред мен възниква въпросът каква е ползата от цялата история и за кого ще е ползата?

Станалото, ако е реално чудо по Божия милост, ще допринесе ли за християнското количество и качество? Явява ли се станалото събитие гаранция за душеспасението на заекващия или на зрителите и читателите?

Боя се, че като всяко чудо, шумотевицата ще е за три дни или 30 дни.

Без да съм чел статията и още по-малко да изследвам достоверността на приказката, ще призная, че едно изречение само подхрани моята резервираност Уж чудото било с ням по рождение, а той бил заекващ. Ням и заекващ са две коренно различни неща. Както немотата, така и заекването са твърде деликатни проблеми и не бива да се скланят с лекомислие, особено от хора, мислещи да са носители на духовна светлина.

Проговорил ли е младежът или е успял да каже едно-две изречения пред много народ без да заекне, или пък се е освободил напълно от заекването си?

В какъв детайл да търсим чудото?

Колкото до заекването, това е много интересна материя, която е владяна от тесен, изключително тесен кръг хора - логопеди и учени. Бих се радвал, ако сред четящите се намерят логопеди за да обсъдим проблемите със заекването. Колкото до немотата, за нея могат да се произнасят хора на по-високо научно ниво.

С чувство на отговорност заявявам, че не всяко запъване е заекване и при добър специалист, който е способен да намери личностно разрешение за всеки случай, напълно е възможно и без да се ходи на Атон, човек да заговори реч пред многобройна аудитория. Понякога заекването може да се дължи чисто и просто на неправилно дишане, каквито са най-честите проблеми у заекващите. Понякога, заекването може частично да се предизвика от стегнати челюсти и упражнения в четене с един молив между зъбите разрешава проблема без никакви атонски и вестникарски фокуси.

Това го заявявам най-отговорно като човек, който знае за какво говори и в тази област се чувствам несравнимо по-добре отколкото в богословието, което изучавах и специализирах 10 години.
Миналата седмица открих най-случайно един фантастичен руски учен - Наталия Черниговская. Препоръчвам на всички уважаващи себе си богословстващи, да намерят време и търпение да изгледат няколко клипа в ютюб. Тя работи в много научни области, но същността на нейните лекции е МОЗЪКЪТ, речта, съзнанието.

От нея научих, че има няколко вида човеци и преди няколко години е направено революционно откритие в Алтай. Намерено е парченце от пръст на най-стария човешки вид, който не е бил известен на науката. Доколкото е установено, че индивидът е говорел, то, според Наталия Черниговска, става реч за човек.

Предлагам ви видео лекция и интересното в нея започва от 24:23


Черниговска засяга въпроса за еволюцията и упоменава дори Дарвин. Между другото, сегашната игуменка на Пюхтицкия манастир, матушка Филарета, в качеството си на генетик също огласява симпатии към Дарвин

В 59-та минута от лекцията става ясно, че ако едно 3 годишно дете започне да лъже, това е признак, че се развива нормален човек

Особен акцент се поставя на езика и на говорния проблем.

Несравнимо по-голямо чудо е интелектът и говорът на папагала Алекс, за който узнах от лекциите на Черниговска. По всички научни правила, папагалът не би трябвало да разбира човешката реч и да отговаря логично на въпросите, да смята или просто да разговаря.

руски превод


един от клиповете за чудесния Алекс на английски език
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Next » вт дек 20, 2016 8:33 am

Заекването до колкото знам е психологически проблем, макар и не винаги. Знам човек, който като дете идиоти са го пускали дълбоко в кладенец до водата. Кеф да си направят - и той започнал да заеква от стреса.

Старите хора казват, от каквото е започнал да заеква, от такова ще може да "отеква". Трябвало е пак да приеме същия стрес, може би няколко пъти, за да може да пребори същия страх - и да проговори нормално.
Но момента е минал отдавна...

Не е толкова чудно, ако момчето пред иконата е започнало да говори нормално. Ако е истина - чудо е. Но не и като съвсем нямо - и да проговори.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот prokimen » вт дек 20, 2016 12:22 pm

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Next » вт дек 20, 2016 12:46 pm

Има и други случаи за порастване на кости. Зависи в каква възраст, но и да не се остави раната да зараства. Нито и да не се инфектира....
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот prokimen » вт дек 20, 2016 10:56 pm

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Next » пет дек 23, 2016 8:45 pm

Защо Бог праща някои чудеса?
За да изобличи например отстъпниците с нетленни мощи на светци от Руската Задгранична Църква:

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот prokimen » пет дек 23, 2016 9:19 pm


Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост