Стрес от религията

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
hristiqnin
Потребител
Мнения: 29
Регистриран на: ср окт 31, 2012 3:19 pm

Стрес от религията

Мнениеот hristiqnin » ср окт 31, 2012 4:13 pm

Здравейте, съформци!

Първо искам да се извиня ако темата е в неподходящ раздел.

Аз съм момче на 14 години от София. От няколко месеца насам аз развих вярата си в Бог. И преди това съм вярвал, но сега знам повече и съм по-религиозен. По принцип съм човек с доста слаба психика и откакто станах по-религиозен аз съм стресиран, уплашен и доста объркан. Объркан съм по доста въпроси свързани с религията и често се ровя в интернет за разни неща, които още повече ме объркват.

Чета Библията, когато имам възможност. Тъй като вкъщи нямам тази книга аз я чета, когато съм на компютъра. Моля се вече всеки ден. Въздърам се от определени действия, считани за греховни, но въпреки това се чувствам все по-объркан и опитвайки се да науча повече, аз повече се стресирам.

Първо искам да попитам лошо ли е ако не ходя често на църква? Живея с майка ми. Тя вярва в Бог, но не е толкова религиозна. В последно време все чете новини за разни секти и затова не иска да ѝ говоря за религия, защото се притеснява да не стана сектант, а също така и не иска да съм стресиран. Нямаме взможност да ходим всяка неделя на църква. Също така лошо ли е ако нямам възможност всеки ден да чета Библията, тъй като споменах, че я чета в интернет, през учебната година не всеки ден имам достъп до компютъра.

Второ искам да попитам как се опрощават греховете? Аз знам, че Бог ще ни прости ако се разкаем. Когато аз усетя, че съм извършил нещо грешно наистина се разкайвам, моля се за прошка и гледам да не повтарям грешката си. Но в същото време хората се изповядват в църкви, затова питам достатъчно ли е това, което правя? Достатъчно ли е да се разкая с чувство, да се изповядам в молитва и да не повтарям грешката или трябва да се изповядам в църква?

Трето: Разбрах, че е грешно да кажеш на някой "глупак". Разбирам де е грях ако го кажеш със злоба, но грях ли е ако си с приятели и на шега наречеш някой "глупак"? Също така някои казват, че не трябва да прекарваме прекалено много време с грешници. Аз имам приятели, които не ме слушат, когато им говоря за религия, но се познаваме от доста време и честно казано сме си приятели. Не мога просто да се отрека от тях.

Четвърто искам да попитам за постите. Това за мен е нещо, което ме обърка доста. Четох, че смисъла на поста е причастяване. Моля простете ми, че не съм много запознат, но доколкото разбрах причастяването е един вид получаване на прошка, а за да се причасти човек трябва да спази пост. Може ли греховете на човек да бъдат опростени и той да влезе в Рая без да пости и без да получи причастие? Грях ли е ако не постим? Разберете, че съм объркан и уплашен. В този сайт прочетох, че по време на пост освен забраната за някои вид храни не може да се гледа телевизия, например. Това какво значи? Че всяка сряда и петък телевизията е забранена? Че четиридесет дни в годината е забранено гледането на телевизия? Може ли човек да издържи 40 дни като всеки ден му минава по един и същи начин без удоволствие?

Може ли през Великия пост и който и да е пост да се гледа телевизия? След кой пост може да се вземе причастие? Какво става ако не се причастим? Колко пъти в годината може да се причастим? Ако по време на пост хапнем един залък пържола имаме ли право на причастие? Както и грях ли е да не се пости? Съжалявам за последния въпрос, но четейки мнения съм доста объркан. Един казва, че постите трябва да се спазват и уважават. Друг казва, че ако не можеш да спазиш хранителния пост компенсирай с друго като да простиш на някой близък, да се лишиш от някое питие. Трети казва, че главния смисъл на поста е молитва и покаяние и стига да се молиш, да почиташ Бог и да се покаеш всичко е наред. Затова питам - грях ли е да не се пости? Бог ядосан ли ще ми е ако например в петък вечер хапна малко пилешки крилца и картофки с кола пред някое забавно телевизионно предавване?

Извинявам се за дългата тема и за това, че задавам много въпроси, но съм много объркан и от доста време уплашени и стресиран. Знам, че съм малък и глупав, но ми е много тежко. Понякога просто ми се доплаква като започна да мисля. Питам се аз ли съм единствения? Аз ли съм единствения уплашен и притеснен от религията?
mon
Потребител
Мнения: 129
Регистриран на: ср авг 27, 2008 5:19 pm

Re: Стрес от религията

Мнениеот mon » ср окт 31, 2012 8:09 pm

Здравей, hristiqnin :)
Честно ти казвам, че се развълнувах като прочетох написаното.
Според мен ще е най-добре да си поговориш с някой опитен свещеник. Кажи му по същия начин всичко което те мъчи и каквото ти каже той това прави.
Мисля че съфорумците, които са от София могат да те насочат към някого.
Поздрави!
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Стрес от религията

Мнениеот Кабрал » ср окт 31, 2012 8:50 pm

Вярата не е бреме, а радост! При християните идва с времето и разбирането за живота и вечното и затова е силна. Важното е да научиш Символа на вярата, да се кръстиш и най-вече да се стараеш да правиш добро и да не вредиш на другите, което на тази възраст е голямото изпитание. С времето ще дойде и другото. Не е лошо и да четеш Библията, но си млад да я разбереш и затова се концентрирай върху достатъчното - Символа, по четенето са католици и евангелисти, ние наблягаме на вярата. Постите са тежко изпитание, затова не си връзвай кусур, ако не ги издържиш, важното да слушаш свещенника. Православен се става бавно, ти почни сега да може на 50-60 години да си за пример. Аз почнах по-късно и дано добутам до 70-80 да изпълня всичко.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Стрес от религията

Мнениеот Aurelia Felix » ср окт 31, 2012 9:03 pm

Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Стрес от религията

Мнениеот Чехълче » чет ное 01, 2012 1:52 pm

Здравей, Християнин.
Искам да те попитам кое ти тежи - вярата в Бог или някои специфични изисквания на определената религия? Ако е вярата в Бог...какво да ти кажа...любовта наистина е радост и не тежи, а е сладка и блага (Сирах.23:37 и Мат.12:1).
Потребителски аватар
yosif_s
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет яну 19, 2012 11:34 am

Re: Стрес от религията

Мнениеот yosif_s » чет ное 01, 2012 5:26 pm

Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Стрес от религията

Мнениеот Bluesky » чет ное 01, 2012 8:25 pm

Отговори на всичките ти въпроси ги има в православните сайтове на чист български www.pravoslavieto.com и www.pravoslavie.bg. Пожелавам ти успешмо четене с разбиране и приемане, но не се отклонявай да четеш разни сектански и еретически лъже-християнски религии, защото те се базират на внушението на дявола към някой човек, създал религия по свое разбиране. Много е важно човек да използва тайнствата, а те ги изопачават, отхвърлят. Придържай се към православната вяра, пази я като очите си, тя е тази оставена ни от апостолите. Знай, че те очаква дълъг път, но имаш сайтовете, духовниците, които са готови да ти помогнат, търси ги.
Бог да ти помага.
hristiqnin
Потребител
Мнения: 29
Регистриран на: ср окт 31, 2012 3:19 pm

Re: Стрес от религията

Мнениеот hristiqnin » чет ное 01, 2012 9:22 pm

"Постите са тежко изпитание, затова не си връзвай кусур, ако не ги издържиш, важното да слушаш свещенника."
"Отговори на всичките ти въпроси ги има в православните сайтове на чист български www.pravoslavieto.com и www.pravoslavie.bg.

Извинявам се, но от информацията прочетена за причастяването разбирам, че постът е задължителен. Ако не издържа на поста мога ли да получа причастие?
timotei
Потребител
Мнения: 273
Регистриран на: вт май 26, 2009 11:48 pm

Re: Стрес от религията

Мнениеот timotei » пет ное 02, 2012 7:08 pm

Преди да учиш за вечния живот, трябва да се научиш да живееш зимния. Така лека, полека ще научиш и повече неща за живота в Църквата, а от там и за Небесния. Православие по книга не се учи. От книгата ще вземеш информация, поучение, но живота се учи от свещеника и енорията, разбира се и от семейството, което ни е родило и отгледало. Семейството може да не са пламенни християни или по народному "цръквари", но те те обичат и могат да те разберат, а и ти като християнин, можещ да ги научиш да свикват с твойто благочестие. Намери си свещеник с който да споделяш вълненията на ума ти, на душата ти, с който можеш спокойно да ядеш на една маса, да се разходиш с него, да му помогнеш в някоя църковна или домашна работа. Също така и той за може да ти помага в тези ежедневни грижи, дори да ти измие краката и след това да вечерята и да изпиете по малко вино. Нищо, че си на 14 години. При Бога и в Църквата годините не са важни, важно е благочестието. Намери си свещеник, с който да можеш да видиш, как завършваш средното си и висшето си обраование, който благославя брака ти и кръщава децата ти, тука в родното ти место. Свещеник, който да те научи със смирение да гледаш светът, който да те отведе до Вечния живот. Ако, пък си с по-чувствителна духовност, още в младост да те настави в монашеското поприще и т.н..
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Стрес от религията

Мнениеот Eleazar_Levi » съб ное 03, 2012 7:56 pm

hristiqnin, свържи се с хората , които правят сайта dveri.bg, защото те са богословски грамотни православни християни.
Този сайт е повече публицистичен , но по-малко богословски.
Повод да ти го ги препоръчам са думите ти за поста.
Постите и причастието нямат пряка зависимост едно от друго, дори да не издържиш дългите пости не се кахъри, защото те не са задължителни, те са желателни.
В църквата няма задължителни неща, освен едно, и това е да обичаш ближните като себе си, и да бъдеш винаги искрен и прям в отношенията.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Стрес от религията

Мнениеот Aurelia Felix » нед ное 04, 2012 12:43 pm

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Стрес от религията

Мнениеот Next » пон ное 05, 2012 8:03 am

Стрес от религията? Може...
Стрес от вярата? Не може. Има разлика между религия и вяра, но малко хора я знаят.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Стрес от религията

Мнениеот Eleazar_Levi » пон ное 05, 2012 8:57 am

ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Стрес от религията

Мнениеот ioio » пон ное 05, 2012 9:58 am

Не знам колко са умни са от Двери, но се подвеждат, с което дезинформират и обществото. Скоро Полина Спирова, която никога не съм виждала в Руската църква се изказа с някаква носталгия за ЕНОРИЯТА там. Даже и снимка бяха сложили.
Когато от Двери се изкажат по някой въпрос - Светия Синод почти винаги решава обратното на тяхното мнение. Така се ориентирам в църковната политика.
Преди имаха пресни новини от заседанията на Св. Синод, на сега вече нямат такава информация.
Gloria
Потребител
Мнения: 26
Регистриран на: пон яну 23, 2012 9:53 pm

Re: Стрес от религията

Мнениеот Gloria » пон ное 05, 2012 10:52 am

Чедо Христово,
Твоите въпроси сияят с блясъка на чистотата, с която разкриваш терзанията си.

"Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога"(Мат.5:3-12) - блаженствата са нашата надежда за вечния живот. И всички предадени от апостолите и установени практики в Православната Църква Христова са насочени към това, християните да станат сънаследници заедно с всички светии на вечния живот. И постът, и изповедта, и причастието са средства за достигане смисъла на християнския живот.

Като православен християнин, който не е само кръстен по документ, а практикуващ вярата си, ти трябва да участваш в благодатния тайнствен живот в Църквата. Ако Стария Завет е Завет на Закона, то Новия Завет е Завет на Благодатта.

И затова е добре да намериш свой изповедник, с когото да споделяш всичко. Св. Нил Синайски казва: "Почитай всички свещеници, но общувай с добрите". Намери си свещеник, който да бъде близо до теб довереник. И моли Бог да насочи стъпките ти в избора.

Тук някои съфорумци те пращат при богослови. Напълването на главата със знания може да направи неукрепналите във вярата горделиви, а както си чел:"Бог се противи на горделиви, а на смирени дава благодат". Знанията служат за наша ориентация, а светотайнствения живот се извършва в сърцето. Затова "от всичко, което е за пазене, най-вече пази сърцето си".

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 10 госта