Какво трябва да направя?

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
tedochristian
Потребител
Мнения: 23
Регистриран на: ср окт 22, 2014 2:48 pm

Какво трябва да направя?

Мнениеот tedochristian » пон окт 27, 2014 9:42 pm

Здравейте, на 16 години съм и имам проблем. Много често ми се случва да говоря с мои приятели на тема религия. Повечето от приятелите ми (всички) не са вярващи. Има моменти в които те ме питат за неща, а аз не мога да им дам отговор. Днес например в училище се бяхме заговорили и настана тема за суеверията и как аз не съм ги изпитал и как те действали (червени конци и др.). По-късно днес си писах с един приятел - тема музика. Той слуша метъл (не е стигнал до black) но му пратих видео (пращахме си различни видеа) в което хора пееха метъл на кастинги и му казах - Това звучи малко сатанинско :D . И той ме попита дали знам всъщност какво е сатанинската църква и че не учила да убиваме хора и животни. Прозвуча ми - Ти не знаеш тя е нещо безобидно. Няколко пъти ми се е случвало - говоря си с някой и сякаш аз ги отдръпвам от църквата. Моля ви посъветвайте ме какво да правя в такива ситуации.
Борис
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: чет май 02, 2013 9:40 pm

Re: Какво трябва да направя?

Мнениеот Борис » пон окт 27, 2014 10:15 pm

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Какво трябва да направя?

Мнениеот Next » пон окт 27, 2014 11:11 pm

Св. Серафим Саровски е казал: "Чедо, придобий мирен дух и хиляди около тебе ще се спасят."
А мирният дух е следствие на Божието присъствие и Божията благодат у човека, изпълнен с плодовете на Св. Духа: "Любов, радост, мир, дълго търпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание." (Гал. 5:22-23).

Без знание за св. Писание и св. Предание (като ключ към вярното тълкуване на първото) - не знам как се получават горните неща... Знанието само по себе си не спасява. Трябват и дела - т.е. опитност в духовния живот.
Матейко
Потребител
Мнения: 34
Регистриран на: нед ное 16, 2014 11:37 pm

Re: Какво трябва да направя?

Мнениеот Матейко » съб ное 22, 2014 2:52 am

Здравей :))
Мило ми стана като ти прочетох въпроса, поради това ще се постарая да ти отговоря от моя гледна точка, чертица, крива или там каквото е. Съветвам те да си мълчиш. Зная, трудно е. Даже много трудно е, защото от една страна ще се чувстваш задължен пред Бог да разпространяваш вярата, от друга някой ще ти внушава, че трябва да вкараш в правия път приятелите си, от трета страна трето и пр. Ти си живей незабележимо, ненатрапчиво по православно, в смисъл това да не се навира в очите на съученици и изобщо на кръга от хора край теб. И така първо отгледай себе си във Вярата, защото, знаеш, това е труден, самотен в Господа процес, и едва когато разцъфнеш /ще го усетиш/, едва тогава подходи към приятели, близки. А сега, когато те питат за нещо от Вярата ни, по-добре е според мен да отговаряш, че не знаеш. Дори и да знаеш, отговори, че не знаеш. Не се безпокой, не мисли, че така ще оставиш някой наистина жаден без живата вода. Бог е жив и той ще види смирението ти и ще подаде на питащия отговор, а на теб, за смирението ти, ще ти дари верния път. Ненапразно из душата ти е прозвучало, че с отговорите си отдръпваш приятелите си от църквата. Така е, защото ние, с падналите души, не обичаме Истината и бягаме от нея, като слама с крака от огън. Пази се от проповядване на Вярата, както трябва да се пазиш да не казваш на всяка жена "Обичам те!" Нали внимателно ще подбереш тази жена :)) Ами още по-внимателно подбери човека, на който ще кажеш, че Бог е Любов. Всъщност исках да ти кажа, че чрез крехко проповядване на Вярата /на 16 год. си/ може много лесно да се стигне до разпътство. Като при междуполовата любов е. Патил съм си от това, та затова посмях да те посъветвам. А накрая, като човек, а не назидател, много ти благодаря за чистичкия ти въпрос :))


Докладвай
sanata
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пет ное 21, 2008 10:26 am

Re: Какво трябва да направя?

Мнениеот sanata » пон ное 24, 2014 8:51 am

Както казва Матейко и аз съм се убедил, че от поучения и спорове няма смисъл. Единствено можеш да поучаваш, само ако видиш, че човека срещу теб има интерес от тази тема, и ако те пита нещо. Всичко друго е вятър и мъгла. Както казва и св. Николай Велимирович, могат ли ноктите да разберат какво е това кръв ......
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Какво трябва да направя?

Мнениеот Чехълче » пон ное 24, 2014 8:04 pm

Кротко ще препоръчам обратното на поучаването. За да поучаваме, трябва ние самите да сме перфектни, а кой от нас е? Мълчанието също не би дало отговор, в такива случаи аз или давам книга, или запознавам със свешеник, за когото знам, че е грамотен.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Какво трябва да направя?

Мнениеот Aurelia Felix » вт ное 25, 2014 12:50 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Какво трябва да направя?

Мнениеот small axe » вт ное 25, 2014 4:17 pm


Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта