Могленската българска епископия в Гърция и Македония.

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Могленската българска епископия в Гърция и Македония.

Мнениеот Кабрал » пет юли 01, 2016 10:38 pm

Защо нищо не се пише за Могленската православна българска епископия действаща в Гърция и Македония със епахии в Костур(Костурска), Воден(Воденска), Кукуш(Поленска), Кавала(Драмска), Солун(Солунска) и Охрид(Охридска)?
Кога БПЦ ще разгледа въпроса за нея?
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Могленската българска епископия в Гърция и Македония.

Мнениеот prokimen » съб юли 02, 2016 8:05 pm

Не разбирам въпроса Ви, а и такава епископия с територия едва ли не на поместна църква не ми е известна. От къде сте почерпили тази си информация?

За момента е твърде интересно как ще се приложи решението от Крит за двойните епископски титли и най-вече титлата "Адрианополски".

Къде го големият и единствен на цяла България канонист да хвърли малко светлина по този въпрос и да сподели своето становище на самовлюбен експерт и ерудит единствен на цяла една поместна църква, когото никой не взима на сериозно, но въпросът е с твърде сериозни конфликтни последствия.

За да започне някой да уважава жалкия канонист на Републиката, би трябвало той да доказва своя интелектуален капацитет и сериозност на канонични познания своевременно, а не да чака в шубраците да налага коварни удари под кръста, каквото беше изсилването му по адрес на Сливенския митрополит Йоаникий.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Могленската българска епископия в Гърция и Македония.

Мнениеот Кабрал » съб юли 02, 2016 9:36 pm

Разбрах случайно от една статия в украински сайт, където сред възможните проблеми на автокефалността бяха поставени тези с Украйна и Естония, спрямо РПЦ, Македония и Черна Гора спрямо СПЦ, проблеми с Молдова и Полша и .
После намерих само това:
Катакомбная церковь Македонская православная церковь Могленская православная болгарская архиепископия (считает себя частью Болгарской православной церкви);

Могленская православная архиепископия (МПА) — неканоническая болгарская православная церковь, действующая с 7 марта 2008г. на территории греческой Македонии и Республики Македония. Богослужение проводится на болгарском церковнославянском языке.

Могленская православная архиепископия относит своё появление к 864 году (крещение болгар) и считает себя правопреемницей болгарской церкви в Македонии и Эгейской Фракии в еë епархии существовавших 864-1764г., 1870-1913, 1915-1920 и 1941-1944г.

Кроме архиепископа Могленского Антима (управляет также Леринской епископией) в свостав МПА входят следующие епархии:

Костурская - центр в городе Костур, возглавляет митрополит Иоанн
Воденская - центр в городе Воден, возглавляет митрополит Неофит
Поленская - центр в городе Кукуш, возглавляет митрополит Хрисант
Драмская - центр в городе Кавала, возглавляет митрополит Кирилл
Солунская - центр в городе Солун, возглавляет митрополит Николай
Охридская - центр в городе Охрид, возглавляет митрополит Александр

Греческое государство не даёт архиепископии официальной регистрации, также она не имеет признания других православних церквей.

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост