Постни манджи

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » пон дек 28, 2009 5:00 pm



Червена леща две водни чаши, 4 водни чаши вода. Кипвате, докато лещата стане на парченца и водата се вижда само ако наведете тенджерката. На опитване лещата е сварена, не хруска. Ако водата не стигне, долейте с малко гореща и пак сварете. Когато се свари, махнете от огъня и оставете на топло и със захлупен капак. Добавете 1 водна чаша дребен булгур, за кюфтета който е, не едрия. Разбъркайте и пак захлупете. Оставете за половин час, за да омекне булгура и да изтегли водата, която е останала от варенето на лещата.
Отделно запържете зехтин, лук и домати, по-добре е да е доматен сос. Изсипете ги при лещата и булгура и разбъркайте. Нарежете на ситно една връзка пресен лук и магданоз, изсипете в тенджерата и пак разбъркайте. Сол.
Може да се оформят кюфтета, но може да се хапва и така, неоформено.
Лещата трябва да е абсолютно готова, в противен случай ще ви боли корем.

Ако искате да пригодите за строг пост, просто задушете лука и доматите, не ги запържвайте, в крайния резултат няма разлика.
Последна промяна от Чехълче на пон дек 28, 2009 6:19 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » пон дек 28, 2009 5:37 pm



Трябва ви кутийка сусамен тахин, продава се при арабите най-често, но го има и в големите супермаркети, нахут на зърна, несварен, продава се в като боб, зехтин (при строг пост може без него, оригиналната рецепта не го включва) и лимони.
Накиснете от вечерта нахута, на сутринта го кипнете за 2 минути във вода и го изключете. Оставете го захлупен и в горещата вода. Когато изстине, пак го кипнете за малко и пак го изключете. Повторете, докато се свари. Това ви съветвам с цел да не се хаби много ток, защото той увира трудно, но ако искате да хабите ток, няма проблем да го варите непрекъснато, докато се свари.
Когато е готов го извадете от водата, смесете зърната с тахина и разбийте в миксер или блендер, аз залагам на блендера, защото е твърдо за миксер. Слага се сокът на поне 5 лимона, иначе е тежко. От водата, в която е врял нахута, добавете малко. Трябва да е с гъстотата на пудинг. Понякога не се налага да се добавя вода, понякога нахутът е сух. По желание се слага и зехтин, аз не слагам. Сол не се слага, за да се запази сладкият вкус на тахина и нахута.
Яде се с хляб, добре е да е от онези тънките арабските хлебчета, но и обикновен хляб става. Лесно и много екзотично.


Рецептата е подходяща за строг пост.
Последна промяна от Чехълче на пон дек 28, 2009 6:02 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » пон дек 28, 2009 5:44 pm



Трябват ви малко зехтин или друга мазнина за запържване на лук, домати или доматено пюре, една чушка, чесън, макарони.
Нарязвате лука, чушката и чесъна на ситно и запържвате с доматите или доматеното пюре, паста и както имате. Гореща вода, за да не спира готвенето. 10 минути преди да махнете от огъня, добавете макарони, но целта е не да стане макарони със сос, а макароните да са като картофите, например - малко и манджата е да е течна, като бобена чорба, например. Става по-вкусно, от колкото с картофи и е по-лесно и бързо.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » пон дек 28, 2009 5:59 pm



Трябват ви вода, нищесте или оризово брашно, чесън, жълта леща и някакви дребни макарони, няма значение дали са звездички или други фигурки и малко жито.
Литър вода и 1-1 и половина супена лъжица нищесте, ако е оризово брашно - 2, може и малко отгоре. Целта е да стане като гъста боза, след като е готово. Та, добавяте нищестето или оризовото брашно, бъркате, за да не стане на бучки. Поне 2 глави чесън ви трябват, белите ги и може да ги сложите даже на скилидки, за да не се губи време в рязане. Добавете и жълтата леща, около една шепичка, целта е да се намира в супата, не да я сгъстява, също и житото, пак така да се намира, не да сгъстява. Малко преди да махнете от огъня добавете и дребните макарони, пак със същата цел. Сол и аз слагам и шарена сол, но може без нея. В готов вид супата е като гъста боза, белезникава е и в нея има семена, но да не са прекалено много.
Супата става много вкусна и съвсем неочаквана, това е една местна рецепта и в България не се знае под никакъв вид. Абсолютно непозната, значи. wink:


Рецептата е подходяща за строг пост.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » пон дек 28, 2009 6:09 pm



Трябват ви патладжани и тахин, в горните рецепти разказах от къде може да се купи. Печете патладжаните и ги смачквате, аз ги минавам през блендера. Смесвате ги с тахина и са готови. В готов вид патладжаните са доста - на кутийка тахин от онези малките ви трябват два средни патладжана. Сол отново не се слага, просто тахинът никога не изисква сол. Хапва се с хляб, общо взето е салата, но аз го ям и само него.
Рецептата е подходяща за строг пост.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » ср дек 30, 2009 1:06 pm



Трябват ви една връзка бриколи, аз избирам голяма колкото магданозена връзка, малък картоф, малка глава лук, може и малко магданоз, може и без него. Изобщо може да сложите и само броколи, пак се получава достатъчно добре.
Накиснете броколите, защото по друг начин не може да се измият. Слагам ги да се варят, без да режа и изхвърлям каквото и да било. Лук и там каквото имате приготвено, сложете да се вари. След 15-ина минути можете да пасирате, аз ползвам блендер. След това слагам и сол и сух копър. Подбирам подправките да са зелени, за да не се развали зеленият цвят на супата. При сервирането добавям лимонов сок.


Рецептата е подходяща за строг пост.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » чет дек 31, 2009 1:43 pm



Трябват ви картофи, соева кайма, лук и чесън.
Соевата кайма се приготвя, като към една чаша кайма се прибавя една чаша гореща вода, оставя се да поеме водата и чак тогава може да се готви.
Запържва се лукът и чесънът в зехтин. Добавя се и каймата, също вряща вода и нарязаните на кубчета картофи. Когато картофите са почти готови, добавяте сол и разни подправки, аз слагам едра чубрица. Това е.
Ако искате да приспособите рецептата за строг пост, не запържвайте, а задушете с вода лука и чесъна.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » съб яну 02, 2010 7:37 pm



Трябват ви консерва зелен грах, може, разбира се и пресен, но ще го готвите повече време, лук и домати или доматено пюре/паста. Запържете лука с доматите или пастата, добавете гореща вода и граха. Добавете и сол. Готви се, докато грахът е готов.
Рецептата е подходяща и за строг пост, ако лукът се задуши, а не запържи.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » съб яну 02, 2010 8:07 pm



Правят се само от вода, брашно и оцет. Оцетът е, за да се тегли тестото. Брашното и водата се смесват, после се добавя и оцетът, на водна чаша брашно се падя накъде голяма чаена лъжица, от онези старите. Тестото се замесва и започваме да го теглим, тука е малко до свикване на ръцете. някакси все ще го изтеглите да стане тънко колкото стотинка, например. Нарежете го на ивици, може с обикновен нож, може и с онези за юфка, дето са две или три кръгли ножчета едно до друго. Нарязаното тесто се оставя да изсъхне около час-два, не повече. Мятате го в подсолена силно вряща вода и опитвате кога ще стане готово. На готовите макарони им слагате каквото намерите за подходящо.
Рецептата е подходяща за строг пост.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » съб яну 02, 2010 8:32 pm



На една мерителна единица булгур се слагат две мерителни единици вода.
Булгурът се измива, слага се в тенджера и се подсушава на огъня. Когато се изсуши от водата, добавяме зехтин или друга мазнина и го запържваме. После добавяме подходящо количество вряща вода и сол и захлупваме с капак. Готвим на слаб огън. Когато е готов, отворете капака, за да не се намокри булгурът.
Аз му слагам доматено пюре и доста магданоз.

Рецептата би била подходяща за строг пост, ако не запържим булгура, а направо му сложим горещата вода.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » съб яну 02, 2010 9:05 pm



Трябват ви 3 царевици, но може повече или по-малко. Ако са сварени, не го правите нищо засега. Ако са сурови, наронете ги в тенджера и сложете вода, колкото да ги покрие и около 4-5 пръста отгоре. Варете, докато станат готови. Отделно запържете една лъжица царевично брашно и добавете или водата от царевицата, ако е останала, или друга гореща вода. Смесете с царевичните зърна и нека да поврат още 3-4 минути. Сложете и сол. Можете да пасирате царевицата, може и така да се хапва, непасирана.
Рецептата не е подходяща за строг пост.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » съб яну 02, 2010 9:13 pm



Ако някой вече я е дал, моля да бъда извинена.
Трябват ви гъби една тарелка или 200-300 грама. Мият се, като в плик сложим вода, гъбите и една лъжица брашно. Хубаво ги разклатете, за да им излезе пръстта. Ако не искате така, обелете ги. Аз лично, когато ги чистя по различен от горните два начина начин, все намирам камъчета и пръст вътре. Изобщо измийте ги някакси, както искате. wink:
Варете ги в около литър вода, не повече. После ги извадете и във водата, където са врели, добавете 1-1,5 супени лъжици брашно. Добавете* и нарязаните наситно гъбки, сол и черен пипер и варете още няколко минути. Ако ви се занимава, можете да направите и кротончета от филия хляб.


______________________________________________
*Ако искате да спестявате парички, може да не добавите всички гъби в супата, а да оставите част от тях и да ги сготвите с ориз, например.
Рецептата е подходяща за строг пост.
Последна промяна от Чехълче на съб яну 02, 2010 9:29 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » съб яну 02, 2010 9:27 pm



Трябват ви 4 едри моркова, картоф, лук, водна чаша портокалов сок, не от кутия, а от портокали.
Нарежете морковите, картофа и лука и ги сварете в литър вода, не повече. Аз варя само няколко минути, за да останат все пак някакви витамини. Минете ги през блендера и добавете и портокаловия сок. Поварете още няколко мунути. При сервирането се слага лимонов сок. Супата е чудесна за лятото!

Рецептата е без мазнина.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Постни манджи

Мнениеот Чехълче » съб яну 02, 2010 10:35 pm



Кутийка тахин се смесва с половин бурканче петмез, продават го в Метро. На готовата смес повече й е тахинът. Яде се с хляб и маслини.

Подходящо е за строг пост.
brazilka

Re: Постни манджи

Мнениеот brazilka » пет мар 05, 2010 7:37 pm

Трябва да призная, че чета редовно сайта, но за пръв път отварям форума. Попаднах на темата случайно и много се зарадвах, че има такава. От скоро реших да събера всички постни рецепти, които съм приготвяла в . Дано да съм полезна на постещите тук и ще се радвам да обменяме опит и идеи. Лек и спасителен пост!

Върни се в “пътят към храма”



Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта