Кончината на Андрей Шмеман

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Кончината на Андрей Шмеман

Мнениеот prokimen » пон ное 10, 2008 1:29 pmДнес, 10 ноември, е погребението на г-н Андрей Шмеман – брат близнак на всеизвестния протоирей Александър Шмеман. Андрей Шмеман е на 88 години и е се е преставил в Господа в нощта на 6 срещу 7 ноеври.

Той не се ползваше с популярността на своя брат, но неговите трудове на църковното поприще не са по-малко значими. Дълги години той беше член на архиепископския съвет и дясна ръка на покойния Архиепископ Георгий Вагнер.

Андрей Шмеман беше староста или председател на църковното настоятелство на храма в чест на Богородичната икона «Знамение» на улица Екзелманс в 16-ти район на Париж. Между многото свещенослужители на този енорийски храм се открояват епископ Александът Тян-Шански, автор на «Православен катехизис», епископ Роман (на фотографията с новопреставилия се р.Б. Андрей) и сегашният прот. Владимир Ягело.

Покойният Андрей Шмеман е бил дълги години в състава на академичния съвет на богословския институт «Св. Сергий», чийто секретар е несменяемата и неуморна труженица Наталия Андреевна Шмеман.

Изненадан съм от статията, издадена от , в която се казва, че новопреставилият се бил иподякон. Това иподяконство е подчертано и в съболенователното слово на Архиепископ Гавриил. В статията се упоменава за посвещение в четец и после в иподякон. Принципно, всички наричащи се и наричани «иподякон» не са нищо друго, освен възведени в църковната степен «четец». На практика, тези «четци» рядко четат на богослужения, но получават правото да се обличат в стихар по време на литургия и да прислужват в олтара, което на български се казва КЛИСАР. Това го подчертавам за селските момци, които прислужват в българския храм на о. Емилиян в Париж и са се накичили на интернетната страница като новогодишни елхи с този титул «иподякон». Иначе, в иподяконство се възвежда непосредствено преди дяконско ръкоположение и това иподяконство е от началото на литургията до момента на дяконското ръкоположение. За иподяконството –дяконство се налагат определени канонични изисквания. Ако българските селски момчета са истински иподякони, те не могат да се женят след това посвещение. Колкото до покойния Андрей Шмеман, не схащам логиката на подчертаното му иподяконство.Целият отбор «иподякони» около Митрополит Владимир не са нищо друго, освен четци или клисари.


Бог да прости и всели боголюбивата душа на новопреставилия се в селенията на праведниците!
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Кончината на Андрей Шмеман

Мнениеот Мария » чет ное 13, 2008 12:18 pm


Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта