Опера и литургия

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Опера и литургия

Мнениеот refab » нед ное 30, 2008 1:11 pm

Днес представиха една забележителна опера по телевизията-"Сестра Анджелика" от Пучини.Тя беше със субтитри.Те позволяват да се реализира замисълът на този вид изкуство-спойка между слово, музика и драма., съответно, резултатът е изключително добър!...
А става ли такава спойка, на практика, при православно християнската литуртия? Отговорът е -не, по правило не се получава!Това е така, защото я няма възможността за ясното и недвусмислено получаване от присъстващите на словесната част от този религиозен феномен-неясна артикулация на свещеници и певци, неразбираем (почти) език, мънкане и скоропоговорка (вкл и поради огромен обем текстове,т.е. количество, за сметка на качеството)!
Онази част от ревнителите, които поради надареност, познаване на текстовете, богата интуиция или непретенциозен примитивизъм и неоправдано самодоволство, нямат затруднения с неразбираемоста на конкретно произнасяното слово, пак ще кажат-"няма проблем, смирявай се и присъствай на получленоразделните прояви, нищо , че не разбираш!"!...Аз, обаче, не съм съгласен! Нека се въведе нещо като добра литургична практика: ясно и разбираемо произнесено ( на български) слово, в подходящ обем, ако трябва и чрез микрофон, оптимално съчетано с (непрекомерно) пеене...., други...-давайте предложения! :))

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Опера и литургия

Мнениеот Кабрал » нед ное 30, 2008 1:35 pm

То е балета не е лошо изкуство, но не очакваме попът да се появи с трико и с еленски скок. Айде той добре, ама с монахините малко неприлично ще стане.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Опера и литургия

Мнениеот refab » нед ное 30, 2008 2:12 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Опера и литургия

Мнениеот prokimen » нед ное 30, 2008 2:54 pm

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Опера и литургия

Мнениеот refab » нед ное 30, 2008 3:48 pm

"Който има навика да се моли у дома си, той ще се моли по време на богослужение дори то да се извършва и на японски език."

Да, но така е прекалено периферно изтласкан основният елемент смисловост на общностната молитвеност, за сметка на интуитивно-душевно екзалтирания! ::o Ако се следва препоръката (едва ли не!) Ви за пълна незаинтересованост от това, дали се разбира (като слово) от участника в службата това, което звучи в "публичното" (храмовото-в случая) пространство, не мислите ли, че ще се залитне в някакъв еквивалент на глосолалията, както е при петдесятниците, когато изпаднат в такова изстъпление!?

Относно принципно правилните Ви разсъждения за молитвата, все пак ще добавя, че , все пак, личната молитва ("в тайната стаичка") е по-важна от обществената, а също така, че в крайна сметка, както е известно, най-важната молитва, наред с "Отче наш" е Иисусовата, или само "Господи, помилуй!"...Това ми изречение е контрапункт ( а не отричане!), на:"..това е свидетелство, че лицето няма благочестивата практика да се моли у дома с помощта на книгата "МОЛИТВЕНИК...""...Нека не бъдем особен вид крайни формални литургийни "елитаристи"?, превъзнасяйки общественото богослужение, при това парадоксално заключавайки, че то, едва ли не, не е изобщо задължително да е разбираемо (смислово и като конкретни думи, слово!!!-във всеки момент)за който и да е-напредналите духовно си го знаят, изостаналите-тях: "кучета ги яли"!? ::o -сами да се оправят, а полунечленоразделните песенни и говорни скоропоговорки да си продължават без никакви скруполи... sad:

Да не забравяме, че една от ключовите думи в религиозността е слово, и че не трябва да затлачваме говорното, такова, заменяйки го с мънкане в скоропоговорка, полунечленоразделност, и неразбираемо ( КАТО ОПЕРНО БЕЗ СУБТИТРИ!) пеене! :))
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: Опера и литургия

Мнениеот whoami » нед ное 30, 2008 4:37 pm

refab, личната молитва може да е много силна, но според мен не може да се сравни с общата молитва по време на св.Литургия, освен това ми е чудно защо все се намира някой, който да се оплаква, че не разбира църковнославянския език, при положение, че молитвите са преведени отдавна и всеки, който смята по-често да участва в св.Литургия може да си закупи преводите, а не да мънка, че не разбира, освен това Царството Божие е в любовта и в съединението, никой не може сам себе си да спаси. Православието не е индивидуалистична религия - "И ще бъдете едно стадо и един Пастир" (Йоан. 10:16) ; "Дето са двама или трима, събрани в Мое име, там съм Аз посред тях" (Мат. 18:20), а пък св.Ириней Лионски казва следното: "Там, дето е Църквата, там е Духът Божи и дето е Духът Божи - там е Църквата и всяка благодат, защото в Духа е истината. Ето защо, които не са причастни към Него, сами са се отделили от Църквата Христова."

Спасението се придобива чрез любовта и споделянето, а не чрез индивидуализма и св.Йоан Златоуст много добре е казал: "Не вярвам в спасението на онзи, който не се труди за спасението на другите."

geek:
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Опера и литургия

Мнениеот refab » нед ное 30, 2008 5:11 pm

whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: Опера и литургия

Мнениеот whoami » нед ное 30, 2008 5:36 pm

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Опера и литургия

Мнениеот refab » нед ное 30, 2008 6:17 pm

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Ето еди текст:

Мнениеот refab » нед ное 30, 2008 6:20 pm

"Но при цялата си любов към великолепието, красотата и музиката на богослуженията, той казваше, чемакар и да са установени по благодатния дар на Светия Дух,
по своята форма те са НЕСЪВЪРШЕНА молитва [/bи са дадени на "вярващия народ, тъй като са по силите му и са полезни за всички.
" Господ ни е дал църковните служби и пеенето като на немощни деца; ние още не умеем да се молим както трябва, докато и пеенето е полезно за всички, които пеят в смирение. Но е по-добре, когато сърцето става храм Господен, а умът- Негов престол", пише той (св. Силуан Атонски) и продължава: "В светите храмове славословим Господа, а монасите-пустинници славят Бога в сърцата си.Сърцето на пустинника е храм, а умът му служи за престол, защото Господ обича да обитава в сърцето и ума на човека"


От книгата за св. Силуан Атонски
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: Опера и литургия

Мнениеот whoami » нед ное 30, 2008 11:05 pm

Приятелю рефаб, въобще не се имам за нещо повече, нито от тебе, нито от когото и да е. Честно казано и аз не разбирам всичко от Богослужението, но отчитам грешката в себе си и дано никога не обвиня обстоятелствата в църквата, мърморенето на свещеника, липсата на пейки и т.н., защото църкви има колкото щеш, поне в средните и големите градове, и човек може да избира. Ако има църква, в която нищо не му разбираш на дедо поп, то със сигурност може да намериш и такава, в която ще има отец с ясна дикция. Ако има опушени храмове, то не всички са такива. В някои храмове свещите се палят до входа и самият храм не е опушен ;) Просто човек трябва да потърси храм и свещеник, който би му паснал. Не може навсякъде нивото да е едно и също, няма как да стане, защото става въпрос за хора, а не за роботи. А и според мене е важното да се молим, колкото се може повече и най-вече да бъде искрено и молитвата да извира от сърцето. Не трябва личната молитва вкъщи, на улицата, на работното място и т.н. да се противопоставя на общата молитва по време на св.Литургия.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Опера и литургия

Мнениеот ven4e » пон дек 01, 2008 11:01 am

Всъщност аналогията между опера и литургия е доста сполучлива в някои отношения (тя затова е аналогия, защото има сходства само в някои елементи, в противен случай щеше да е едно и също). Както не можеш насила да завлечеш някой в залата и да очакваш представлението да е оказало някакво култивиращо влияние върху него, така и самото присъствие на литургията не може да превърне някого в християнин, особено ако е инцидентно явление. Любителите на опера, т.е. тези, които наистина могат да почувстват и преживеят събитието, са запознати предварително с либретото и се наслаждават на добрия пърформънс, а не тръпнат в очакване какво ще се случи по-нататък. Те посещават една и съща постановка отново и отново, при различни изпълнители може би, но е възможно да се завръщат към едни и същи заради начина, по който именно тези изпълнители представят изпълнението. За дилетанти в операта няма място, по-точно за такива, които нямат желание да се учат и да усъвършенстват собствената си способност за възприятие на това, което се представя пред тях. Оказва се, че текстът остава на заден план тогава, когато е познат - главното остава цялостното духовно изживяване...
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Опера и литургия

Мнениеот Кабрал » пон дек 01, 2008 12:56 pm

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Опера и литургия

Мнениеот refab » вт дек 02, 2008 7:46 pm

Ето какво е написала по въпроса една жена в клуб "Православие" в Дир.бг:

"впрочем протестатните са си решили този въпрос, като не само служат на разбираем език, но имат големи екрани по които тече текста на това, което се говори, което е улеснение за всички, включително за хора с проблеми със слуха, които иначе нищо няма да чуят.....ама после-ересите процъфтявАЛИ..Защо ли?"

Пояснявам, че авторката на текста, е българка, емигрирала в първия свят-Канада, така че знае, предполагам, от личен опит как е, поне в някои места.

Дори и най-ожесточените, дори и "злокачествените" зилоти, не биха могли да контрират достатъчно този по-специфичен аргумент (грижата за глухите), мисля аз!...Е, разбира се ще измислят някаква тъпотия като, напр. че това визивно решение не е въпрос на пари и техника, липсата на които е истинската реална разумна пречка, а ще кажат: "Ако има някой случайно глух, какво пък чак толкова за един човек да има специална грижа, а и да ни се разваля неоправдано религиозния рахат, нали ние, зилотите, си се "кефиме" :wink: , пордон, изпадаме в полуекстаз (предполагам не в пълен екстаз) по време на събитието, какво ще се занимаваме с другите..." В краен случай, след 15 години може да се направи нещо подобно за някой или повече нечуващи ( А И ЗА ЧУВАЩИ, но не разбиращи поради изброени вече от мен причини), след много молби и натиск, и ако се е получило одобрението от Светия синод (да..., ама не!??)!..... ::o
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Опера и литургия

Мнениеот ven4e » вт дек 02, 2008 9:53 pm

Хем злокачествени, хем зилоти - не е ли плеоназъм, хм. Признавам и приветствам въвеждането на екрани с текст на литургията на църковнославянски - така ще бъде неподправено събитието и ще има пълно съответствие, с други думи няма да бъдат пренебрегнати нечуващите като по-необразовани, защото това би било несправедливо спрямо човешкото им достойнство - нека не се делим на имащи и нямащи една или друга способност, а по-скоро на имащи или нямащи желание (да се усъвършенстваме).

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта