Усмивка от вечността

пространство за срещи и разговор
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Усмивка от вечността

Мнениеот prokimen » съб юли 04, 2009 5:46 pm

На 1 юли в 17 часа е било опелото на известния атонски монах Йосиф Ватопедски (Пещерник), извершено в съборния храм на Ватопедския манастир.За случая пристигнали 4-ма архиереи и повече от 20 игумени на православни манастири, множество свещеници и стотици православни християни.
Жизненият път на атонския монах и духовник започва през 1921 г. на остров Кипър, а монашеският в кипърския манастир Ставровуни. Своите първи последователи монах Йосиф събира в Пафос. През 1980 г. , по причина на конфликт с местния архиерей, старецът напуска Кипър и заедно с трима свои духовни чеда се заселва на Атон.

За свой духовен наставник кипърският монах Йосиф имал известния старец Йосиф Исихаст (1898-1959), с чието име е свързано духовното възраждане на Атон през XX век.

Новопреставилият се в Господа монах Йосиф е автор на 15 книги.

Условно, книжното наследие на стареца би могло да се раздели на 4 категории. В първата категория влизат книгите за неговия духовен старец - Йосиф Исихаст. Следват жизнените описания на някои преподобни и спомените за подвижниците, с които старецът се е срещал и подвизавал съвместно. В третата категория книги влизат няколко аскетически и богословски съчинения. Последната категория включва записани беседи, които старецът водил многогодишно с монасите и поклонниците на Света Гора.

В днешната интелектуална надпревара за въвеждане на неизпитан практично и чужд на православното подвижничество модернизъм, трудовете на преп. Йосиф Ватопедски могат да послужат на малобройните ревнители на древното благочестие като ориентир за душеспасителен живот.

Все по-често се дочуват гласове на дипломирани богослови с чужд на християнството живот, силещи се да внесат съмнение в догматичната истина за края на света и появата на Антихрист.

Първият богословски труд на стареца Йосиф Ватопедски се появява през 1970 г., озаглавено "За края на света и Антихриста". В този си труд старецът излага учението на Църквата по въпроса, правейки анализ на евангелските и апостолски текстове. Обърнато е заслужено внимание върху някои светоотечески мнения за края на света както и тълкуване на някои предстазания.

Понеже тази есхатологична тема е колкото полезна, толкова и опасна, старецът е намерил за необходимо да обърне внимание върху отношението на съвременните християни към есхатологията и опасностите, които въпросът може да предизвика в духовния живот на вярващите.


През 1998 г. е публикуван друг богословски труд на преп. Йосиф Ватопедски - "Аскезата - майка на освещаването", който може да се нарече кратко въвеждане в монашеската аскетика. Особеността на този богословски труд е в систематичното изложение на видовете практически подвизи. Книгата започва с причините, правещи подвижничеството необходимост и преминава към разглеждането на телесните и душевни форми на аскеза. Описват се делата на "новия" и "ветхия" човек и завършва с прехода към темата за съзерцанието като завършек на духовния подвиг.

Целта на беседите на преп. Йосиф Ватопедски била да научи монашеското братство и поклонниците на вярност към практическото покаяние, водещо към просветление, изцеление на човешката природа и обожаване в Христа.

С тази земна кончина на преп. Йосиф Ватопедски Православието затваря още една страница от своя духовен опит. Духовният ни елей оскъдява още по-осезателно и спасителната светлина намалява все по-чувствително.

Горко на света, беднеещ на преподобни и неспособен да роди нови светилници във вярата.

angel4o
Потребител
Мнения: 151
Регистриран на: вт апр 29, 2008 1:22 am

Re: Усмивка от вечността

Мнениеот angel4o » ср юли 08, 2009 11:31 am

Потребителски аватар
arsenios
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: пет яну 23, 2009 2:07 pm

Re: Усмивка от вечността

Мнениеот arsenios » ср юли 22, 2009 12:05 pm

Едно малко уточнение: старецът Йосиф Ватопедски НЕ е е починал усмихнат; усмивката, която виждаме на снимките, се е появила на лицето му след неговата кончина.

Следвайки разказите на братя от монастира, ще предам накратко това ново велико чудо на Божията милост към нас, Неговите чеда от последните дни.

Старецът Йосиф е починал както всеки друг човек, с нормално изражение на лицето, но с отворена уста. Опитали се да привържат челюстта му с бинт, за да я затворят, но напразно: когато махнали бинта, тя пак се отворила. По нареждане на игумена о. Ефрем главата на починалия останала открита по време на погребалните приготовления, въпреки че някои от братята споделили притесненията си, че така ще изглежда грозно.

По стар атонски обичай тялото на починалия монах се увива в мантия и се зашива. Така се погребва направо в земята, без ковчег. Двама от монасите приготвили мантията и я зашили, според обичая. След това разрязали мястото около лицето, според заповедта на игумена. И...

...и тогава станало ЧУДОТО! Старецът Йосиф Ватопедски бил вече усмихнат - така, както го виждаме вече всички на снимките. Обяснението е, че тази усмивка ДЕЙСТВИТЕЛНО е от Вечността; старецът се е усмихнал не при смъртта си, а след нея!

Целия репортаж за описаното събитие можете да проследите на ;
на ;
на .

Същото като слайдшоу на гръцки в .

Колкото до опасенията, че на Света Гора вече няма такива преподобни - Бог и Св. Богородица се грижат там винаги да има светилници на вярата.

Вечна и блажена да бъде паметта ти, преподобни отче Йосифе!
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Усмивка от вечността

Мнениеот Мария » ср юли 22, 2009 1:43 pm

NIKHTA
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: чет мар 08, 2007 11:49 pm

Re: Усмивка от вечността

Мнениеот NIKHTA » нед авг 16, 2009 12:46 am

На мен пък нещо не ми изглежда усмихнат.

Най-обикновен мъртвец.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Усмивка от вечността

Мнениеот Славян » пет яну 01, 2010 2:49 pm

Дивен е Бог в Своите светци!
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Усмивка от вечността

Мнениеот Чехълче » пет яну 01, 2010 3:41 pm

Наистина дивен Е Бог и чудни са Неговите добрини!
Видно е, че вижда Светлината на Спасителя!

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост