"Господи, спаси ни от благочестивите!"

пространство за срещи и разговор
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот ven4e » чет юли 16, 2009 6:20 pm

Прокимен нарече случката прецедент, очевидно не заради дядо Иларион са се отцепили "Фотиевите старостилци", така че не смесвай нещата несъзнателно или злонамерено.
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот whoami » чет юли 16, 2009 7:35 pm

Е, благодаря. Поне, разбрах, че не разбирам какво чета, не съзнавам какво пиша или го пиша злонамерено. Радвам се, че се появи да ми кажеш тези неща и че ти разбираш винаги това, което четеш и съзнаваш какво пишеш, и най-важното е, че го пишеш искрено!

Само не разбрах защо отново сложи митр.Иларион в думите ми, къде го видя? Старостилците се отделят от официалното православие заради действия като тези, които е извършил митр.Иларион. В случая изобщо не е важен извършителят, името му - Иларион, Галактион, Кирил, Вартоломей... Важното е, че действията са същите, заради които се отделят старостилците. Заради същите действия, но извършени от всел. патриарх той бива окачествяван като икуменист, а оттам и цялото официално православие. Убеден съм, че и той върши същите неща, заради някакви причини. Може би иска да гепи нещо от папата. Но е строго критикуван и старостилците не го поменават в службите си. Но сигурно не съзнавам какво пиша и няма никаква логика в това, което говоря ... само дето ми стана малко смешно и в същото време тъжно.

Относно заглавието на темата искам да кажа, че по-добре ми звучи следната молитва:
"Господи, спаси ни от външно благочестивите!",
"Господи, спаси ни от външно безгрешните!",
"Господи, спаси ни от нашите приятели, защото от враговете си и сами се пазим!".

Поздрав(несъзнателен или може би злонамерен)!
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот prokimen » чет юли 16, 2009 9:28 pm

Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот Мария » чет юли 16, 2009 9:51 pm

Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот Molecule » пет юли 17, 2009 4:04 pm

Нямаше как случката да не ви превъзбуди и да не побързате да се усладите с някоя злорада темичка, нали, уважаеми прокимен и съдружници? Какво лакомство за дисидентската похот на зилотите, които тъй угояват гордостта и разрушителния си потенциал! Избирателното им зрение моментално фиксира злободневките, петнящи името на Тялото Христово; и бърза да ги добави в колажа от изрезки, който шумно се оповестява за картина на цялостното Църковното битие. Е, браво, хитри сте! Схемата, очевидно, понякога работи.

Всъщност, разколниците плачат за БПЦ от амбиция да фокусират вниманието (и одобрението) върху себе си. Тия техни прословути “болки” за благочестието и парадни възмущения са иносказателно, между редовете, задаване на въпрос от рода (използвам конкретния случай): Кой не тачи Елдъров, кой най-много мрази папата, т.е. кой е най-каноничен и благочестив?... Разколникът- лъстител е започнал темата, за да заложи в нея, като примка, своя отговор: Ами скромно и смирено, с цялото ми огромно, неизмеримо уважение към Вас, аз, най-недостойния и грешен от всички, мога да кажа- да, аз съм най-благочестив и каноничен. Елате при мен, защото аз съм най-достоен!

Не сте ли гледали Холивудски екшъни бе, хора? В тях чудесно е показано. Когато биячите удрят някого по отворена рана, то не е от съчувствие, а защото там най-много боли и най-ефективно се омаломощава противника. А цел на омаломощаването винаги е получаване на надмощие.


На хорът от ревнители, стекли се под диригентската палка на прокимен, бих задал въпрос: Наистина ли желаете знаменател на огорчението ви да бъде разколническия бяс? Станалото е неприятно. Но, ако брат ми съгреши, то какво е справедливо да направя? Да напусна смейството си и да се съюзя с враговете на своя род? Да им помогна да съсипят дома на баща ми- Бога, и майка ми- Църквата? Разбирате- не говоря за себе си, а за всички, които помнят, че “комуто Църквата не е майка, нему Бог не е баща”. Малко ли са ни домашните неуредици, та да преливаме от своята кръв на външните зложелатели?

Когато Христос каза на Петър “махни се от Мен, сатана”, не го направи от ожесточение към апостола. Аскетическата традиция е категорична- отхвърляй внушенията на дявола без пространни диспути с него. Та не опитвайте да ни въвличате в клеветнически раздумки, прокимен, с надеждата да блеснете с порой клюки от “кухнята”! Още повече, че не вие сте главния готвач. Един е, Който приготвя Ястието на Църквата, и това става на небето. На земята има само сервитьори, които отчасти знаят и отчасти имат право да говорят (и да търсят сметка). Не си играйте на съдник на Тялото Христово, което е несъизмеримо по-голямо и богато от тенденциозната ви само-прехвалена грамотност. Още веднъж ще подчертая- колажът ви от злепоставящи маргинални изрезки далеч не е цялостна картина на Църквата.
Капка ожесточение нямам лично против вас, прокимен. Не харесвам начинът ви на общуване, но иначе- искрени благопожелания! Когато се явявате в ролята на разколнически шепотник, обаче, не очаквайте адмирации. За мен вие не сте по-различен от Елдъров.

Иво, човек винаги трябва да помни, че не е важно само какво е казал. Словото получава различни значения в зависимост от контекста, т.е. къде, как, и, в случая, в чия (по какъв начин поставена) тема се намира. Думите са частица от личната ни сила, която никога не бива да вливаме в течение, предпоставено от врагове на Църквата.

Whoami, ще ти отговоря кратко и ясно- фотиевите старокалендарци са едни гнусни разколници. Между тях и Елдъров няма разлика.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот ТодорК » пет юли 17, 2009 5:18 pm

Здравей Molecule :)

Това което си писал относно мотивите на prokimen според мен е една напълно реална възможност. Сещам се обаче поне за 2 други:

1. Може наистина да го казва без задните мисли, които си описал В този смисъл го е схванал Иво. Защо един човек, посветил живота си на Бога да не милее за това, което счита за правилно и Богоугодно, без значение от (ако мога да се изразя така) "партийната му принадлежност"?

2. Може наистина да прави това което казваш, но несъзнателно. Има два начина да задоволим гордостта. Единият е като издигаме себе си. Другият е като принизяваме другите. И двата начина ни поставят в позиция на превъзходство. Затова и критикуването ни е станало като втора природа и обикновено изпитваме от него задоволство. Мнозина го правят несъзнателно, хранейки по този начин гордостта си.

Аз не почти не познавам prokimen - разговаряли сме много рядко, макар че има доста въпроси по които бих искал да чуя неговото мнение. Не мога да си позволя да дам дори предположение коя от 3-те тези е вярната. В такива случаи аз лично предпочитам да мисля за човека най-доброто - поне докато получа категорични доказателства за противното.

Но всичко това беше малко офтопик :oops: Всъщност поста ти повдигна интересният за мен въпрос какво всъщност му е лошото на разкола и може ли в някой случаи той да бъде оправдан. Отворих затова нова тема - - и бих се радвал ако ти, prokimen и всички останали, които са размишлявали по въпроса споделите вижданията си за да можем да разсъждаваме върху тях.


Благословения :) !
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот Зограф » пет юли 17, 2009 11:46 pm

Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот Molecule » съб юли 18, 2009 3:35 am

Зограф, честно казано, съжалявам ви.
Навремето един приятел бе казал, че в Бг названието "художник" е обида, защото художниците ни са много прости хора; и че висшето ни художествено образование е всъщност нисше образование... И наистина, ако другите интелектуални професии изискват известна обща култура, то в "художествата" у нас може да се мине само с "чувства". Там примитивността на работническо-селската ентелегенция лъсва натюр, незащитена от привидностите на формалната школовка. Не ме разбирайте криво- почитател съм на изкуствата, но не на фалшификатите и кича.

По принцип, комуникацията у нас е непълноценна още на културно ниво, което прави невъзможно адекватното дискутиране на по-дълбоки теми. Не съм ви учител, нито родител, и нямам амбиции да ви образовам на стари години. Позволете ми само няколко забележки.

Първо, един интелигентен човек, посветил живота си на размисли и естетически търсения, какъвто се предполага да е един художник, трябва да има минимална граматическа и изразна култура. Само не излизайте с номера, че вие не сте художник, а иконописец :lol:

Второ, трябва да има елементарна етика и адекватност в общуването. Преди да отговаряте на нещо, необходимо е да сте го прочели и разбрали... поне донякъде. Дори сарказмът изисква известна коректност. Не разбрах на какво отговаряте и кое от написаното от мен осмивате. Ударите ви са във въздуха.

Трето, опитите да омаловажите позицията ми с пренебрежителното "молекулчо" бих приел за уместни в случай, че са последвани от внушително силни мисли. Иначе говорят просто за недодялан манталитет.


Каквото имах да кажа по темата, казах (вж предния ми коментар). Сегашното е офтопик- преценят ли модераторите, да го трият. Просто понякога простотията у нас ми идва в повечко. Ако има някой слабоумен, или аутист, или склерозирал сред читателите, който не е разбрал написаното в предния ми пост, ще обясня:
Всички християни са синове на Бог по осиновение. "Комуто Църквата не е майка, нему Бог не е баща" е мисъл на св. Киприян Картагенски. Това решава въпроса с "божествеността" на молекулчо.
Нищо против нямам Руската и пр. Църкви, напротив. Календарът не ме интересува. Цялата дрязга на календарна основа е като войната на лилипутите в "Гъливер", дето не можеха да се разберат от коя страна да се чупи яйцето. Пълна глупост и профанация на християнството. Именно това прави разколът на подобна основа непоносимо гнусен.

Ненавиждам да споря на подобни теми. Разколническите диспути са абсолютно безплодно пилеене на време, преливане от пусто в празно, и забавляват само буквопоклонниците. Ако човек няма по-важни занимания, то жалко за човека. Включването ми в темата бе на по-различна плоскост. Надявам се, повечето са разбрали какво имах пред вид.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот Зограф » съб юли 18, 2009 10:51 am

Досточтимий Молекуле,
Искренно ме зарадва написаното от Вас и прося за прошка пред всички Форумци за грубото ми поведение и за това, че си позволих да Ви засегна лично. Това което написах беше предизвикано от всичкото ми общуване във Форума където ми се струва, че само Кабрал и още едного за когото се сещате всички /Оказа се че греша относно Вас/ се държите понякога изключително грубо и некоректно изопачавате написаното от други /както аз постъпих за да покажа колко грозно и некрасиво е такова поведение/. Още веднъж моля за прошка всички които по някакъв начин неволно съм засегнал или обидил с дума или слово, а Господ ми е свидетел, че всички ви обичам и искам заедно по пътя към Бога да си помагаме и изправяме с любов погрешните мнения.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот prokimen » съб юли 18, 2009 11:05 am

Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот Зограф » съб юли 18, 2009 12:00 pm

Чувствам се и аз да допълня, че намеците където се споменават СДС, Про и Анти и др. не ме обиждат защото никога не съм членувал или симпатизирал на някоя партия, та тия доводи са "кьор фишек". Също и за титлата "художник" не подхождам понеже не съм завършил такова образование и никога не съм имал нищо общо с тези среди. Зограф съм дотолква, доколкото над мен през 1971г дядо Партений в храм св. Андрей в София прочете молитвите които се полагат по Канон да се прочетът. /Сигурно за такива неща не сте чували, защото сега "куцо и сакато" шари по стените на храмовете в България "ефтинийки"/
Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот Molecule » съб юли 18, 2009 6:02 pm

Прокимен, наистина, шапка свалям на йезуитския ви подход. Бих се искрено забавлявал и възхитил на вашата обиграност, ако ставаше дума за нещо по-незначително.
Вие сте чудесен обект за анализ на върховете, до които човешкото лукавство може да стигне.

Досадно става, обаче, когато се налага да обяснявам очевидни неща. Мисля това да е последния път, нататък всеки да преценява според ума си.
- Оповестяването на информация и използването на определена информация са две различни неща. Вие правите второто. Използването, също така, може да има различни цели. Вие го правите по най-злокачествения начин.
- Далеч не смятам, че съзнателно провеждате някаква конспиративна стратегия. Очевидно е, че си вярвате. Злорадстването има много форми. Нямам желание да навлизам в обяснения на психологически тънкости. За да избегна подробни формулировки, наистина, по-добре би било да кажа, че сатана злорадства покрай вашата дейност. Така е по-понятно.
- Мнението си за съслужението на Дионисий с Елдъров съм изразил крайно ясно. Просто не ви е изгодно да го видите, защото това би навредило на опростенческия черно-бял модел, който искате да натрапите на читателите си. Всъщност, вашето разбиране за Църква е съвършено светско и политиканско. Жалко е, че схващате Църковната йерархия просто като администрация.
- Няма смисъл да анализирам "мисли" като: "...този злополучен инцидент, отсичащ Б.П.Ц. от Православието и лишаващ я от благодатност." Крайната тенденциозност винаги губи баланс и стига до глупост.
- Какво може да се каже и за изявлението, че вие не сте разколник, о не, вие просто твърдите, че "нашата" Църква не е Църква? Извинявайте, но подобно лицемерие е трагикомично.

Понеже вие говорите за хулиганство и грубост, мога да намеря доста ваши цитати, подобни (а и много по-груби) на този:
"....тласка майка Ви, която кани всеки срещнат в ложето си...."
Все пак, тъй като разбирам какво имате пред вид, приемам подобен език за приемлив и не бих реагирал с плитки квалификации. Най- смущаващото при вас, всъщност, е плиткия поглед върху нещата.

Обобщението ми е, че дейността на хора като вас е по-вредна за БПЦ от инцидентните прегрешения на някой духовник.

За мен въпросите относно който и да е разкол са въпроси за начините, най-вече психологическите схеми, по които лукавството опитва да отклони християните от Пътя; и то забележете- християните, които вече са направили своя избор и са верни на Църквата. Дали разколът е разкол- това не подлежи на обсъждане. Та коментирането по темата си заслужава единствено като превантивна забележка: Внимание, така действа сатана! Изслушал съм и съм изчел маса безсмислени препирни на тема канонично право, и ги намирам за абсолютно излишно занимание. Работата е там, че Църковната история е толкова богата, щото всеки буквоед с талант в лукавщината и достатъчно свободно време може да намери цитати и примери в защита на глупостта си. А такива буквоеди се услаждат от препирните, умеят да увъртат, и резултатът обикновено е безполезно изгубено време. Затова смятам анти-църковната полемика, скалъпена според някакъв светско-юридически подход, за излишна. Нека всеки определи своите приоритети в разбирането си за вярата, и ги постави като мерило в преценката си за силистренския инцидент. Всичко добро!
ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот ivo_tehno » нед юли 19, 2009 7:07 pm

Старостилците в Гърция чакат и следят дали ГПЦ или Вселенския Патриарх или който и да е от официалната Църква ще стъпи накриво и започват да тръбят колкото им глас държи. Какво да правят хората за толкова им стига.
Прокимен с цялото ти хвалене на старостилците как в еди кой си старостилен манастир си устроили завидно нещата, как еди коя си монахиня от старостилния манастир била много духовно извисена и постоянната критика към БПЦ, е естествено един трезво мислещ човек да си помисли че има нещо задкулисно.
След като толкова ти харесва старостилството, ами извинявай ама какво правиш в православната Църква?
А ако случайно не си в православната, то какво те боли за нея?
Това, което стана в Силистра е грях, няма две мнения и малко дете да питаш ще ти каже че е ама стига толкова гласност, хайде малко действия, както казва проф.Вучков. Да не се каня ама ако такава мерзост се извърши в мое присъствие, честно ви казвам ще хвърчат и йереи и "Елдъри". Ще дадат кръвна жертва там където се ивършва безръвна такава. Поздрави и аз съм с добри намерения :D
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот prokimen » нед юли 19, 2009 7:24 pm

Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: "Господи, спаси ни от благочестивите!"

Мнениеот Мария » нед юли 19, 2009 7:47 pm

Из "Житие и акатист на света Марина" на протойерей Павел Гърбов, (цитата е от Църковна история VІІ.2):

Християнското общество, ползвайки се от продължителното спокойствие след гонението на император Валериан (253-259) се умножило, израснало (и от към йерархия), укрепнало, но в същото време в него започнали печални явления, както за това пише Евсевий: "От пълнотата на свободата, движението на нашите християнски дела се превърна във вяло и бавно. Ние започнахме да си завиждаме един на друг, да се караме помежду си и да се поразяваме един друг със стрели (очевидно словесни) едва ли не като с оръжие. Предстоятели започнаха да нападат предстоятели, християни да се надигат срещу (други) християни, срамното лицемерие и притворство достигнаха висшата степен на злото"
:? :(

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост