Декемврийската Коледа невъзможна?

пространство за срещи и разговор
Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Декемврийската Коледа невъзможна?

Мнениеот Bluesky » вт дек 01, 2009 7:05 pm

Вярно ли е? И ако да, как ще се реши проблема с коледните пости, ако някой иска докрая да пости и да се причасти или само в края, при положение, че на 1 Януари е Новогодишната вечер?

Тази година ще празнуваме Коледа на 25 декември, но догодина ситуацията може да е различна. Има вариант на 20 декември архиереите да върнат стария църковен календар, при който Коледа се пада на 6 януари. Първо ще бъде разгледана молбата на група вярващи от Челопечене и един свещеник, който служи по стария календар с разрешението на патриарх Максим вече 20 години. Неврокопският митрополитан Натанаил вече има мнение по въпроса, но ще го сподели след заседанието на синода.
Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Декемврийската Коледа невъзможна?

Мнениеот Gunev » вт дек 01, 2009 8:46 pm

Ами ако сменят календара новогодишното освинване ще отпадне. Няма лошо :). Ще видим... Очакваме включване.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Декемврийската Коледа невъзможна?

Мнениеот Кабрал » ср дек 02, 2009 10:10 am

Това съм ви казал, че е сложен проблем. Не е само Рождество, а трябва да се преместят много празници и резултатът да е предизвестен, както е било предвидено още през шейсетте години, когато е обсъждан този въпрос - насред пости празненства и веселия. Едно от причините за непреместването на Рождество в СССР е била именно тази, да се разтрои напълно църковният ред относно Рождество. Не случайно това остана в най-дивите комунистически страни - СССР, Югославия и Румъния. Вчера имаше статия в Дир.бг и болшинството беше освирепяло срещу Църквата, защото хората/както се бяха кръстили/ не искали да честват Коледа с руснаците, то не че ги пита някой, но това е била и целта навремето, напълно да се откъсне църквата от реалният живот в очите на вярващите. Аз не знам дали при пости може да се благославя, но не е редно на Нова Година Църквата да не благослови паството и държавата, а да го правят политиците. Защото злините, както знаем от Писанието идват по терлици, не с думкане на тъпани и не знам каква любов към Христос ще се зароди в едни малки деца, които трябва да карат на боб с ориз Нова Година и да си легнат в 10 ч. Другият вариант е да се отмени и Нова година и да я честваме на Васильов ден, както преди.

А ако това се прави, за да се затворят устите на разколниците е напълно безмислено, защото всички знаят, че не календара, а тяхнятя наглост, гордост и високомерие са причината за разкола. Защото освен всичко има и решение на Свети Събор Рождество да се чества на 25 декември, както е било по римският календар, на 6 януари са го чествали източните църкви по гръцкият календар. От пусто в празно, ама екшън да става.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Декемврийската Коледа невъзможна?

Мнениеот Славян » ср дек 02, 2009 2:19 pm

Немислимо е Света да го допусне ... представете си Коледни Програми по ТВ, Коледни Промоции по Магазините, Коледна Благотворителност и прочие Кичове, да позволят да бъдат пометени и преместени от 25-ти Декември, когато е и Коледната Почивка и Ваканция!

Най-много да се премести само Църковния Календар, а Светския да не мръдне, и Света да си чества Коледа (не Р.Х.) на 25-ти, а малцинството Клирици и Фанатици, да я честваме на 6-ти.
петър52
Потребител
Мнения: 35
Регистриран на: чет дек 03, 2009 1:36 pm

Re: Декемврийската Коледа невъзможна?

Мнениеот петър52 » пет дек 04, 2009 8:21 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Декемврийската Коледа невъзможна?

Мнениеот Кабрал » пет дек 04, 2009 9:48 pm

петър52,
Не ми обяснявай точно на мене кое какво е, защото хабер си нямаш. По старият календар на педала/малакиеца/ Цезар го честват по заповед на КГБ Руската и Сръбската пътриаршии. Оказа се, че даже румънците са на 25 декември. А го честваме на тази дата, защото така е решил вселенски събор. Темата с календара е достатъчно объркана за да се изказва всеки. На мене лично ми е все тази, защото ако Църквата реши да честваме рождество на 1 април ще го приема, както и ако реши да го честваме на 8 март. Ако това имаше каквато и да е връзка със спасението Господ щеше да ни го каже, а след като няма ми е все тази кога ще бъде. Ако реша ще го чествам всяка седмица, ако реша през 5 години, никакво отношение към догматиката няма. Еретиците и разколниците да си мислят за по добри места в ада, а не кога ще се чества Рождество.
петър52
Потребител
Мнения: 35
Регистриран на: чет дек 03, 2009 1:36 pm

Re: Декемврийската Коледа невъзможна?

Мнениеот петър52 » вт дек 08, 2009 10:42 pm

О,извинявай Капрал.....незнаех,че си със запазено място в Рая....:))) !...Смятам, че хората по-скоро започнаха да се притесняват от това, че църквата започна да си идва на мястото. Ами да, църквата е фактор, винаги е била фактор. Сега просто започна да си урежда нещата и има хора, които никога не са я смятали като част от „картинката". Сега ще им се наложи да го приемат, защото дори да не признават Коледата, да си празнуват като католиците на 25-ти, ама да не се имат за православни. Да си празнуват като протестантите на 25-ти, ама да не се имат за християни. Да правят каквото си искат, но да не се имат за Христови. Ние гледаме да се покоряваме на Бога и Църквата, защото който не слуша Църквата, не слуша Бога. Нито на 25-ти, нито на 7-ми действително е роден Христос, но тава е направено точно с цел да се окаже наистина, че Той се е въплътил. Целта е да се окаже, че Синът Божи, второто лице на Бога, е дошло на земята, въплътило се е за своя Богочовешки плам, който е за спасение на човечеството и че това действително е станало и за това го празнуваме. Ето, ние показваме, че не се държим за буквата на закона, а за духа му. Това показва, че БПЦ не е църква на буквата, а на Духа.

0.Силвестър от Сливен

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост