Скандален прецедент в православна Гърция

пространство за срещи и разговор
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Скандален прецедент в православна Гърция

Мнениеот prokimen » ср дек 29, 2010 10:04 pm

. Да се надяваме, че православните портали ще осведомят българските си православни читатели за този инцидент, който едва ли може да се случи в България.

Накратко казано, н инцидентът се е случил на 19 декември в гръцкия град Димитсана. В препълнената градска зала Гортинският митрополит на Еладската църква - Господин, г-н Иеремия (доктор на богословието, заслужил професор по Стар Завет на атинския богословски факултет) и няколко гръцки духовници отслужили молебен или особено последование за даване на клетва при встъпване в длъжност на новия кмет Йоанис Жианопулус.

След краткото архиерейско приветствено слово, един високопоставен чиновник взема думата и заявява в присъствието на митрополита и духовенството: " на нас не са ни нужни свещеници тъй като регламентът не предвижда даване на клетва в присъствието на архиерей и свещенство".

Разневен, митрополит Иеремия отговаря (относително верен превод):

"Господине, Вие сте обезпокоени от присъствието на свещениците? Ние, свещеници и архиереи сме се борили за да съществува родината ни свободна и ти да бъдеш свободен. тези думи се произнасят тук, в Димитсана, където е роден патриарх Григорий, когото турците обесиха за Вярата и Отечеството? Срам и позор за всички, които се стремят да направят Елада безбожна...

Аз съм син на герой от албанските планини и моят баща не е убит на 25 години за да дойде този господин тук и да изрази публично своето презрение към свещения клир.

И ако след неговите думи, че не са нужни свещеници при даване на клетва, никой от вас не изрази протест, то аз протестирам и излизам от залата, нареждайки на всички свещеници и монаси да излязат също от залата".
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Скандален прецедент в православна Гърция

Мнениеот Жоро » чет дек 30, 2010 7:10 am

Тази случка ме подсети за една истори с св. Амвросий Медиолански (IV век)

Император Теодосий уважавал светителя. При високите си достойнства Теодосий понякога се предавал на необуздан гняв. Веднъж в Солун разбунтувалият се народ убил един военачалник, пратен там от царя. Това тъй раздразнило Теодосий, че в гнева си предал на смърт множество народ, който се бил събрал за някакъв празник в цирка. Загинали около 7000 души от всякаква възраст, пол и звание. Амвросий не могъл равнодушно да понесе такава постъпка. Той написал на царя писмо, в което изказвал своето и на цялото духовенство негодувание, като прибавил, че би счел себе си участник в злодеянието, ако не изрази своите чувства и мисли. Завършвайки писмото си, той увещавал царя да се покае и му обещал своите молитви. Няколко време след това Теодосий пристигнал в Милано и отишъл в съборната църква, за да се причасти със светите Тайни. Амвросий без страх го срещнал при входа на храма и му казал, че не може да бъде в общение с другите християни, докато не се покае: "Можеш ли ти да приемеш тялото Христово – казал му епископът, - когато си пролял кръвта на толкова невинни? Можеш ли да пиеш от чашата Господня с устата, която е произнесла страшната присъда?" "Но и Давид съгрешил – отговорил царят, - обаче не се лишил от Божията милост".

- Ако си подражавал на Давид в греха, подражавай му и в покоянието! – казал Амвросий.

Царят се върнал в двореца си. Той изпълнил наложеното му от Амвросий наказание и по негово настояване издал указ, с който се забранявало изпълнението на смъртна присъда до 30 дни след осъждането. Подир това Теодосий бил допуснат в Божия храм. Той дошъл с проста дреха и дълго стоял заедно с другите каещи се, молейки се и проливайки покайни сълзи. Най-после епископът го допуснал до причастие с Тялото и Кръвта Христови.

До самата си смърт Теодосий оказвал най-голямо уважение на Амвросий, често се съветвал с него и умирайки, поръчал му да наставлява и синовете му Аркадий и Хонорий, между които разделил своята империя.
Акирк
Потребител
Мнения: 86
Регистриран на: съб ное 13, 2010 10:17 pm

Re: Скандален прецедент в православна Гърция

Мнениеот Акирк » чет дек 30, 2010 10:29 am

Този поп не го е страх, че ще го разпопят. Да противоречиш на властта, това си е голям грях и Голямо несмирение. Много ще го наказва Бог, според някои Владици.
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Скандален прецедент в православна Гърция

Мнениеот Ника » чет дек 30, 2010 6:21 pm

Човека си го е казал съвсем вярно. Между другото съм слушала, че Гърците са много добре подковани духовно. Наши комшии, екстрасенси се опитаха да ядат гръцки хляб, но не успяха, ако ме разбирате. Слушала съм разкази от наши работници там, че тачели Рождествената вечер шумно и със фоерверки, а новогодишната нощ била съвсем обикновена вечер. Само от българи-емигранти се чувало врява.
Случайно ли е, че са много по-благословени от нас?
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Скандален прецедент в православна Гърция

Мнениеот Дон Кихот » чет дек 30, 2010 7:25 pm

"Гърците са много добре подковани духовно"?! И конете също са подковани, но не са духовни. Моята баба е гъркиня. Въпреки това ще ви кажа истината за гърците - те са мързеливи, анархисти и шовинисти. За тях православието е бит и традиция, а не мистично преживяване и осмисляне. В момента започва неизбежният процес на отделянето на Гръцката църква от държавата и когато завърши, тя ще окаже там, където е и Българската - в периферията на обществото, пристан на несретници и ексцентрици.

:crazy:
Потребителски аватар
to6ominator
Потребител
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 10, 2010 11:09 pm

Re: Скандален прецедент в православна Гърция

Мнениеот to6ominator » чет дек 30, 2010 8:05 pm

Аз виждам големи противоречия в Гърция. От една страна - големи християни, големи църкви, големи празници, много религиозни хора; от друга страна - комунисти, анархисти и всякакви такива, готови всеки момент да нападат с бомби, коктейли Молотов, да трошат, рушат, трепат наред. Много емоционални, готови в един момент да те обичат до полуда, а в следващия момент да те отрепат, изнасилят, нагрубят и употребят по най-садистичният начин, за който могат да се сетят. А на всичкото отгоре са самовлюбени до полуда. Всеки знае какво си мислят: Има 2 типа хора: Гърци и такива, които искат да бъдат гърци. Нас българите ни мислят за дивеч второ-качество, който няма никакви права и може да бъде употребяван от тях както им е угодно. Между другото, заради техните отвратителни действия по време на турското робство, с които са ни забранявали служба на български в българските храмове, има българи католици и аз съм потомък на такива. Така е, със злоба, най-много да отблъснеш хората. Все пак, не си единствения под слънцето. А те си мислят, че са.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Скандален прецедент в православна Гърция

Мнениеот prokimen » пет дек 31, 2010 5:03 pm


Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта