Свещенство

пространство за срещи и разговор
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Свещенство

Мнениеот zmianatz » пет мар 18, 2011 7:01 pm

Свещенство.

Таинствата на Църквата се извършват от свещенослужителите на Бога, посветени в надлежен сан, които раздават и разпореждат благодатните дарове на Таинствата сред вярващите.

Свещенството е благодатно служение на Бога за извършване на Таинствата и пастирско служение за спасение на пасомите. Свещението и изобщо служението Богу е особена дарба и трябва да се има призвание към нея. Желаещият да поеме тежкия кръст на служение Богу трябва преди всичко да има любов към ближните, да бъде милостив и търпелив към немощите им и да е готов на себеотречение и жертва заради тях. След надлежна подготовка и изпитание, желаещият да стане Божий служител се посвещава в съответния свещен сан от Епископ.

Самото посвещение в свещенство се нарича Таинство, защото действието се извършва от Духа Светаго, чрез ръковъзлагане от човек на човек. Ръковъзлагането се извършва в низходяща посока - винаги от Епископ на по-нисшите степени. Ръкополагането е само видимата, външна страна на извършваното Таинство. Същината се заключава в действието на Светия Дух. Благодатта на Светия Дух дарява посвещавания с благодатни дарби, сили и способности, според предназначението на служението на съответно приемания свещен сан.

С ръковъзлагане от човек на човек, за да се осигури непосредствена приемственост в поколенията на св. апостоли и тяхното особено служение - служение на Бога, се извършва Таинството на Църквата Свещенство. Този, който ръкополага в свещен сан ръкополаганият, трябва да бъде също посветен в Таинството Свещенство в неговата най-висша степен - епископската, архиерейската. Ръкополаганият трябва да отговаря на определени изисквания и да притежава необходимите достойнства, за да бъде удостоен с посвещение в свещен сан.

Степените в свещенството са три - дяконско служение, свещенство и епископство. Това се е наложило от нуждите на Църквата и носи върху си отражение - приемственост от Богослужението във Вехтозаветния Иерусалимски храм.

(Изп. на св. прав. вяра)

/следва продължение/
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Свещенство

Мнениеот zmianatz » пет мар 18, 2011 7:31 pm

/продължение/

Дяконското служение се заключава в помагане по време на Богослужение на свещеника или Архиерея при извършване на Таинствата. Сам дяконът няма право да извършва Таинства, нито да ги преподава.

Свещенството извършва всички Таинства на Църквата, с изключение на ръкополагането, което е изключително право на висшата архиерейска власт.

Свещениците имат поверено паство, на което те са пастири и за което отговарят пред Бога. От къпела до опелото и гроба, а след това и с молитвите за душите на пасомите си, пастирите трябва да се грижат за повереното им стадо - да им преподават Таинствата на вероучението на Православната Църква.

Висшата свещена степен е епископската - архиерейската. Тя води началото си от Първосвещеническата власт на Първосвещеника Господа Иисуса Христа, Който на Тайната вечеря е учредил и извършил Таинството на Новия Завет - пресъществяването на св. Дарове и Сам се е принесъл в изкупителна жертва пред Бога. Архиереят носи образа на Иисуса Христа върху си. Епископската власт е приемствена на апостолската власт на св. апостоли, на които Бог е възложил всемирната проповед на Благовестието за Възкресението и им е дал право и власт да извършват Таинства. С бързото разрастване и разпространение на Вселенската Църква, самите апостоли учредили епископска степен на свещенството, като пълноправни апостолски заместници и висши надзорници за реда в Църквата.

Архиерейската епископска власт е най-висшата духовна власт в Църквата. Без Архиерейство няма Църква. Епископът има много по-големи права и задължения от своите помощници и заместници - свещениците. Той има право на ръкоположение, на разрешаване на някои видове грехове, на запрещение на подчинените си и на висше мнение по духовни и църковни въпроси.

Духовенството на Православната Църква бива два вида - бяло, мирско светско и черно - монашеско. Бялото духовенство задължително е семейно, женено и живее в света. Черното е израз на строго подвижничество, въздържаност и висша духовна премъдрост, която може да бъде постигната само чрез монашество.

Бялото духовенство са мирските дякони и свещеници, които са натоварени със служение за пастирско окърмление на пасомите в света. За да се избегнат съблазни, поради немощта на човешкото естество, живеейки сред мирски човеци с различна степен на духовно състояние, светските пастири трябав да бъдат семейни, за да не бъдат изкушавани и сами да не се изкушават.

Черното или монашеското духовенство представлява ангелското служение на Църквата, висшият подвиг и цел на христианският живот, нейна слава и украшение.

От монашеството се избират висшите клирици на Църквата - Епископите, които осъществяват духовния надзор над нейните дела. Това е наложителна необходимост, защото Църквата е духовно учреждение, нейната цел е духовна, и мирски, улисани в светски грижи люде не могат да имат необходимата духовна извисеност за управление делата на Църквата. Те имат само съвещателен глас.
Богомил
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: чет апр 11, 2013 6:37 pm

Re: Свещенство

Мнениеот Богомил » чет апр 11, 2013 6:50 pm

Здравейте, бих искал да задам един въпрос. Още преди да познавам православната вяра и Бога се разведох с мояата първа съпруга, сега наскоро се ожених повторно с църковен брак и се кръстих. Усещам Божия призив и все повече имам убеждението, че тряабва да уча и да живея християанството. Искам да се запиша в Богословския и да стана свещеник, има ли някакво значение, че още преди да познавам вяарата съм се развел, и сега когато усещам Божията прошка и Божия призив това би ми попречило?
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Свещенство

Мнениеот Eleazar_Levi » пет апр 12, 2013 9:27 am

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Свещенство

Мнениеот prokimen » пет апр 12, 2013 1:19 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Свещенство

Мнениеот prokimen » пет апр 12, 2013 1:57 pm

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Свещенство

Мнениеот Next » пет апр 12, 2013 2:12 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Свещенство

Мнениеот small axe » пет апр 12, 2013 4:18 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Свещенство

Мнениеот ven4e » пет апр 12, 2013 4:44 pm

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Свещенство

Мнениеот Next » пет апр 12, 2013 5:50 pm

small axe, Местоположение: земя .....
Като бивш протестант от писанията виждам, че и small axe мисли като протестант. Ако не, моля за извинение.

Мога да отговоря на няколко от зададените по-горе въпроси (в явен или неявен вид), но какво от това? Има поне 10 000 подобни, които един протестант може да зададе. Какво направих навремето: реших да видя каква е историческата истина, т.е. кое е истинското християнство. Непредубедено изследване, имайки едно наум, че едва ли ще е нещо модерно. Защото всичко модерно с единия или с двата крака е в църквата на сатаната. Някои му викат Световен Съвет на Църквите.

И така над 10 000 въпроса сами си намериха разрешението.
Включително и това: "Не е ясно кой точно е наложил разните ритуали.".
Който търси - намира.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Свещенство

Мнениеот small axe » пет апр 12, 2013 9:58 pm

Некст, остави лозунгите. Не е важно и кой какво мисли, а какво е наистина. Никой не ти напада къщичката, спокойно.
Това, че Господ ще представи Църквата пред Себе си , свята и непорочна, е вярно, но то не касае, грешките, които днес се въдят навсякъде по всички църкви. Христовата църква, при пришествието Христово и възкресението на заспалите вярващи и още живите такива, наистина ще бъде представена пред Бога славна и без бръчка.
Но под Христова църква, ти и аз, разбираме различни неща, или по-точно ти си ограничен в разбирането си. Ти се си ограничен от догмата. Господ ще представи пред себе си, верните. Те няма да са непременно облечени в царствени дрехи, с корони и прочие. Напротив, мнозина ще са доста зле облечени, и в очите на голяма част от днешното свещенство- презряни. Но Бог е сърцевед и не се интересува от външното, но от вътрешното. Много последни ще са първи.

Ти просто не разбираш какво казвам в горният си постинг, но това е нормално за днешното измамно време.. Не се безпокой, никой няма да те прави протестант, ще си си православен до края. Нека поне е славен край. Тогава няма да има значение кой какъв се зове, но кой е верен ще има значение.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Свещенство

Мнениеот ven4e » пет апр 12, 2013 11:15 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Свещенство

Мнениеот prokimen » съб апр 13, 2013 2:46 am

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Свещенство

Мнениеот ven4e » съб апр 13, 2013 8:54 am

Здравей, Прокимен :)
Въпросът "в крайна сметка, непогрешимата Църква не е ли съгрешила" получи наистина гениален отговор - "тя не е непогрешима" - но дали е православен този отговор ще си позволя да не се съглася с теб. Да се тълкува Писанието алтернативно и дори противоположно на светите отци е равносилно на това да се замеря с прогнили домати, щом толкова те провокира доматеният въпрос, който беше съвсем произволен и най-обикновен граматически пример. Мястото от Библията, в което Църквата се нарича непогрешима (непорочна), протестантите тълкуват в един противоположен на съдържанието му смисъл, за да оправдаят собственото си излизане извън нея (нещо повече, за много от тях православната църква е сигурен път към ада). Ти вероятно си запознат с православното и не би трябвало с лека ръка да приемаш това криво тълкуване, но си припомни мнението на св. Йоан Златоуст в 20 беседа върху ефесяните, за да разбереш, че въпросът съгрешила ли е непогрешимата църква стои отворен и чака адекватен отговор, да не говорим пък че в контекста на казаното от Елеазар за Литургията като обединяващ център за Христовия народ, на какво основание разсъжденията отиват в посока търсене на грешки в начина и мястото, където Тя се осъществява, а впоследствие великолепно се отрича светостта на Тялото Христово и непогрешимостта се праща някога си в бъдещето, когато всичко щяло да бъде перфектно изпрано и изгладено, така да се каже, без петно и гънка?
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Свещенство

Мнениеот Aurelia Felix » нед апр 14, 2013 9:28 pm


Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост