Целуване на икони след причастие!

пространство за срещи и разговор
петър52
Потребител
Мнения: 35
Регистриран на: чет дек 03, 2009 1:36 pm

Целуване на икони след причастие!

Мнениеот петър52 » нед апр 10, 2011 7:16 pm

Би ли могъл, някой аргументирано (църк. правила) да ми каже от къде произлиза тази забрана да целуват икони след Св. Причастие! Това поместни правила ли са....или ....!? Ако мога да прочета някъде писано по тази тема, моля за линк!
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Целуване на икони след причастие !

Мнениеот Дон Кихот » нед апр 10, 2011 10:13 pm

Това е местна благочестива традиция с цел да се избегне оставянето на част от Причастието по други предмети при целуване. В Гърция свободно се целуват икони след причащаване. Мисля, че безразборното и често целуване или прекръстване трябва да се избягва, защото стига до профанация. Да не говорим, че не е и хигиенично.
abc
Потребител
Мнения: 670
Регистриран на: пон фев 18, 2008 1:46 am

Re: Целуване на икони след причастие !

Мнениеот abc » нед апр 10, 2011 11:27 pm

Целуват се с благоговение. Ние не си мажем устните със Свето Причастие, нито после да мажем иконите с Причастие ... Нали свещеника и дякона, след като ни причастят, внимателно ни избърсват с червени хубави кърпи устните. Светият Кръст, иконите, дори благославящата ръка на свещеника се целуват задължително- дори, след като сме се причастили. Това е толкова естествено, че дори се чудя - какъв е проблема ???
BobbyKPKNT
Потребител
Мнения: 5
Регистриран на: ср апр 13, 2011 8:41 am

Re: Целуване на икони след причастие !

Мнениеот BobbyKPKNT » пет апр 22, 2011 1:00 pm

За целуването на ръката на свещеника - самият свещеник ми е казвал, че след причастие не се целува ръката ми, когато се взима нафора.
А за иконите - виждал съм как една жена, след като се причасти, понечи да целуне иконата на Света Богородица, но една друга жена скочи бързо и я спря - сигурно пак е свързано с това, че не трябва да се целува нищо след причастието. До кога е тази възбрана - до края на деня ли?

Интересно ми е и друго - ако човек е постил, както трябва, и се е въздържал от плътски общения с жена си, вече след като дойде празника, може да яде, да пие и дори да прави любов, но не може да целува жена си, ако се е причастил!?
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Целуване на икони след причастие !

Мнениеот ioio » пет апр 22, 2011 1:16 pm

В руската църква Свети Николай в София след причастяването веднага се целува чашата за причастие. Кръста също задължително се целува, така че целувайки тях – може би отпада забраната за целуване?
peter kostov
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: пон мар 28, 2011 1:03 am

Re: Целуване на икони след причастие !

Мнениеот peter kostov » пет апр 22, 2011 9:04 pm

Изпада се в ритуализъм, тъй като не се разбира съществото на свещенодействията, вярващите съответно си измислят различни приоми, които да ги поставят над другите християни, да ги направят по-праведни, по-свети един вид, така наречената- ,,прелест''. Иначе най-големия праведник би бил този, който е готов да оближе цялата църква за опрощение на греховете си, ама какво струва ако като излезе навън и съблазни себе си, не стори нищо за ближния си и не размишлява над греховете си.
Нека ви кажа нещо мисля си, че Бог обича еднакво и дебелата негърка, която неистово крещи Джийсъс в три октави и бабичката, която целува икони. Ще ги накаже ли обаче ако не го правят?! Не смятам, това ми е отговора!
Потребителски аватар
yosif_s
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет яну 19, 2012 11:34 am

Re: Целуване на икони след причастие !

Мнениеот yosif_s » вт яну 24, 2012 6:13 pm

Идеалния вариант е всички в храма да се държим що годе по един и същи начин. Да се прекръстваме, покланяме, коленичим и целуваме икони когато трябва, а не когато на нас ни скимне. Иконостасни икони се целуват само от архиереи, свещеници и дякони и то само когато се взима време. Миряните целуват аналойните икони. Хубаво е след причастие да се отпие глътка вино или вода като с нея се изплаква устата с цел да не остане част от причастието. След това вече може да се целуват и икони и хора и ръце и пр.
Потребителски аватар
Дака
Потребител
Мнения: 41
Регистриран на: съб мар 28, 2009 12:43 pm

Re: Целуване на икони след причастие !

Мнениеот Дака » пон фев 20, 2012 9:02 pm

След вземане на причастие не се целуват икони и ръката на свещеника! След приемането на светото причастие човек приема БОГ от тяло и кръв и затова не се целуват иконите или ръката на свещеника! Така поне ми го обесниха! Самия свещеник когато приема светото причастие целувува само светата чаша ! Дори след вземане на причастие и получаване на нафора не се целува ръка! А колкото до глътките вино се дават са да се изплакне самата устна кухина за дане би да остане от светото причастие по зъби и т.н.! Не се говори дори силно или ако се закашля човек то трябва да държи ръката си пред устата си ( за да не би да излезне частица от самото причастие) ! Дори не трябва да се плюе (храчи) след вземането на самото причастие! Е... толкова за сега :wave: ! Така постъпвайте и така учете и останалите!
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Целуване на икони след причастие !

Мнениеот Кабрал » пон фев 20, 2012 9:25 pm

Не бях чувал за това, но е правилно и съобразено с догматиката. Не се целуват икони, защото след Свето причастие сме чисти, с опростени грехове, а е известно, че от изобразените на иконите светии искаме молитвено застъпничество пред Бог, а не се покланяме на тях лично. От такова застъпничество не се нуждаем в момента и поклонението на светията може да се приеме като към него лично, а не към Бог.
mon
Потребител
Мнения: 129
Регистриран на: ср авг 27, 2008 5:19 pm

Re: Целуване на икони след причастие!

Мнениеот mon » вт фев 21, 2012 10:06 pm

Мисля си че ако след като се причастим, се покланяме на иконите или целуваме ръка, принизяваме Господа, Който сме приели в себе си, защото става все едно Той се покланя
Потребителски аватар
Дака
Потребител
Мнения: 41
Регистриран на: съб мар 28, 2009 12:43 pm

Re: Целуване на икони след причастие!

Мнениеот Дака » пет фев 24, 2012 10:08 pm


Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта