Плодът на живата вяра

пространство за срещи и разговор
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Плодът на живата вяра

Мнениеот prokimen » пет ное 02, 2012 11:42 am

Когато човек загуби скъп за сърцето си човек, твърде често може да потъне в мрака на отчаянието. Не са редки случаите, когато дори "практикуващи" християни (хора, които редовно се черкуват и това предполага жива вяра), загубвайки "преждевременно" свое дете, ако не загубят вярата си в Бога, биха могли да изпитат хладност към нея.

Подобни трагедии в живота на християните са тест за същината на свещенството, което е преди всичко и най-вече подвиг на душегрижие.

Пастирският подвиг не е в непрекъснато требоизпълнение. Смисълът на свещенството е най-вече в същинската му грижа за всяка поверена му от Бога човешка душа, която Бог ще изиска в съдния ден. Свещенството е преди всичко и най-вече душегрижие, отговорност и загриженост да доведе една човешка душа възможно най-близо до Бога, да подпомогне човешката душа в пътя й към преобразяването и освещаването в подвига и с плодовете на вярата, а не във вярата на магичното действие на всяко попско обайване. Не случайно народът ни е казал: "Какъвто попът, такова е и селото".

Ако попът е усърден требничар и всичката му дейност е в размахване на кадилницата, очитайки хлябове, гащи, комбинезони или освещавайки офиси, магазини и автомобили вместо да катехизира и усърдства в същинското лекуване на душите, то и енорияшите или клиентите му ще са хора повърхностни във вярата, колкото добри и щедри требопоръчители да са.

Когато солта обезсолее....

Колко важно и душеспасително е ако човек намери в своя духовник душепастиря или евангелския добър пастир, скъпящ душата на всеки енорияш, а не ценящ човека според платежоспосбността му.

Заслужава размисли случаят с или по-скоро нейните "два живота".При пътна катастрофа, тя загубва своята любима дъщеря. Певицата била в много близки отношения с един старостилен иерарх (не помня името, но историята беше спомената преди години в личния блог (Живой Журнал) на иерей Андрей Сиднев, секретар на старостилния Месагонийски митрополит Кирик). Последният отказал опело на трагично загиналата дъщеря доколкото покойната не била член на църквата или по-скоро на въпросната старостилна юрисдикция. От църковно канонична гледна точка, постъпката е принципно правилна.

Така или иначе, трагичният случай с дъщерята предизвикал съществена промяна у майката. Преосмисляйки живота си, известната фигура на сцената или в шоу-бизнеса решава да посвети остатъка от живота си в служба на Бога и Църквата, приемайки монашество и оглавявайки по-късно манастир. В разцвета на своята бизнес кариера, на 43 годишна възраст, тя съумява да положи същинското начало на своето душеспасение, давайки пример за осмислянето на един човешки живот.

Монашеството само по себе си не е гаранция за душеспасение, но и препълнените долнокачествени кафенета с безделници не е християнско осмисляне на човешкия живот.

Сякаш е крайно време свещенството да отказва опела на кръстените по православному езичници и безбожници за да предотврати обезсмислянето на Църквата и християнството.- блог на Джон Санидопулос
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Плодът на живата вяра

Мнениеот ioio » нед ное 04, 2012 5:07 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Плодът на живата вяра

Мнениеот Aurelia Felix » нед ное 04, 2012 6:50 pm

По-скоро е крайно време Църквата да спре да кръщава неверници и деца на неверници, тъй като ако има нещо, което да я обезсмисля, е именно това.

Иначе примерът е насърчителен - тази жена не само не се е отдалечила от Бога поради голямото лично нещастие, но даже е извършила същински подвиг, като Му се е посветила изцяло. Да дава Господ на всички ни такава силна вяра!
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Плодът на живата вяра

Мнениеот prokimen » вт ное 06, 2012 7:36 pm

ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Плодът на живата вяра

Мнениеот ioio » пет ное 09, 2012 10:42 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Плодът на живата вяра

Мнениеот prokimen » съб ное 10, 2012 12:21 pm

ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Плодът на живата вяра

Мнениеот ioio » пон ное 12, 2012 11:13 am


Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта