Предизвикателствата пред съвременната Църква

пространство за срещи и разговор
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот Aurelia Felix » пет ное 01, 2013 3:41 pm

Понеже от темата за момчето, което не може да се ожени, разговорът ни с Анселм тръгна в тая посока, мисля, че редно да се обособи в отделна тема, защото ако авторът на другата тема се върне да чете ще се хване за главата, като види къде сме отплеснали :)

Едва ли е имало друг период в историята на човечеството с такова бурно развитие и такива радикални обществени промени. Къде според вас трябва да стои църквата и как да реагира на всичко това, как да продължава да бъде сол и светлина за все по-потъмняващия свят?

Вече засегнахме въпроса за хомосексуализма сред монасите и висшия клир. Има ли някой идея защо това се търпи и защо такива хора въобще не са отлъчени от Църквата, камо ли да са й водачи?! Не е ли време да се разреши и женен епископат?

Какво ви е мнението за църковните хорове? Не е ли това подмяна на верния народ и в крайна сметка не се ли превръща литургията в бутафорен театър? Вероятно редовите миряни дори не знаят какво се пее от хора и не се интерсуват да знаят. Може да мислят, че се пеят заклинания.

В БГ един единствен епископ се изказва по обществени въпроси и това е Николай от Пловдив. Макар само по себе си това да е добре, реакцията на обществото към изказванията му е крайно негативна, защото като цяло църквата няма авторитет в обществото. Защо е така е дълга тема.

В същото време светът се сатанизира все повече и се чудя как бг църквата в този си вид ще е способна да се опълчи на венчавките на хомосексуалисти например. Защото, както се казва, днес в Париж, утре и в други градове. Когато ни натиснат до степен да легализираме тия бракове по гражданското законодателство, те ще започнат да искат и църковен брак. Никой да не се заблуждава, че това няма да стане, щото те видите ли били атеисти. Чух за свещенослужители от Англиканкската църква, срещу които се водят съдебни дела от хомосексуалисти затова, че отказвали да ги венчават в църква. Та се питам ще има ли сили БПЦ да се противопостави поне на това или няма да има?

--------------------------

Въпросът за все по-налагащата се световна електронна диктатура. В Руската църква мнозина и от клира и от миряните се борят с това, имат политици и прависти - съмишленици. Тук какво ще стане? Ще се изправи ли БПЦ например срещу ето това зловещо начинание, което заплашва да хвърли цяла Европа в тъмната нощ на нов тоталитаризъм?

План за мониторинг над "нетолерантните" граждани надвисва над ЕС
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот small axe » пет ное 01, 2013 4:26 pm

Какво ще направи БПЦ и дали ще се опъне на неправдата, аз незнам. По- скоро имам съмнения, че няма да го направи. Иначе по този въпрос:
Не е ли време да се разреши и женен епископат?


Това, отдавна е разрешено в писанието, за мен продължава да е непонятно, защо сред православните християни е забраненено?! Това е донесло преди всичко вреди, тази забрана, не само поради това, че се вмъкват някой зли практики, като хомосексуализъм, което е пагубно, а и поради факта, че мнозина които биха били свестни епископи, не могат да станат такива, именно поради това човешко изискване / не Божие/
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот Кабрал » пет ное 01, 2013 5:42 pm

Защото по тези теми пишете основно млади и поради това глупави, ще ви посъветвам по въпросите на толерантността да следвате Кабрал! Две мнения не може да има - прави сме ние, православните, защото сме прави! Всичко друго е грешно и страним от него! Щом безбожните католици не са извлекли поуки от вековния си съюз с исляма и следване на идола алах, да му берат гайлето, те ще торят в ада, не ние. Поляците, тези езичници-ислямисти, да правят каквото искат, нас не ни интересува, ние сме Христови, нямаме общо с тях!
Борис
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: чет май 02, 2013 9:40 pm

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот Борис » пет ное 01, 2013 7:56 pm

Противопоставяне срещу извращенията ще има, само че почти никой няма да се съобрази с мнението на църквата. Не само това, ами ще започнат и преследвания както се вижда от линка на Аврелия. Не мисля, че трябва да си правим илюзии за някакъв твърд отпор, който ще промени ситуацията.

Св. Игнатий Брянчанинов си го е казал много ясно:
"Спасявай себе си! Блажен ще бъдеш ако намериш поне един верен сътрудник в делото на спасението: това е велик и рядък дар Божий в нашето време. Пази се да не би в желанието си да спасиш ближния, той да те увлече в пропастта на погибелта. Това се случва ежечасно."

Ето колко трудно за спасение ще бъде това време, а то вече е настъпило.

"Всеки да спасява душата си", е казано на последните християни и това е казано от Божия Дух" - подчертава тази трудност епископ Игнатий, желаейки да ни внуши особена бдителност, особено внимание към себе си.


Тези думи ми станаха особено присърце, откакто започнах работа. В компанията сме 600 души-студенти и постоянно отнякъде ще се чуе сквернословене или напразно споменаване на името Божие. Може би над 90% от хората пушат, а вчера масово празнуваха и сатанинския Хелоуин. Принуден да работя в такава обстановка, още по-ясно виждам в кои времена живеем.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот Aurelia Felix » пет ное 01, 2013 8:21 pm

Кабрале, прочети линка бе човек, пък тогава изкажи мнение. Ще останеш изненадан, тоя път не става дума за междурелигиозна толерантност.

Смол акс, на едно място във форума Прокимен беше обяснил много ясно и интелигентно защо Църквата е приела само монаси да бъдат епископи. Понеже знам, че ще струва много време да го търсиш, накратко: Когато църквата е приела само монаси да бъдат епископи това е било много разумно решение, защото църквата е разполагала с огромна власт и материални богатства. И ако е останал жененият епископат, да биха се създали и епископски династии, подобни на императорските и щеше да има много злоупотреби и да се хули Божието име. Така че, за времето си това решение е било напълно от Бога и на място.
Сега обаче времената са други - църквата вече нито има такова влияние, нито власт, нито материални богатства. Вече нищо не налага единствено монаси да изпълняват длъжността епископи. Така мисля, нека и по-начетените от мен Зограф и Елеазар да си кажат мнението.

Борисе, не става дума просто някой да се съобрази или не с мнението на църквата, а за една съвсем реална опасност: както вече споменах, свещеници в Англия са подсъдими заради това, че са отказвали венчавки на хомосексуалисти. Ако в БГ се приемат такива закони и църквата бъде задължена да ги венчава, какво ще прави? Който откаже сигурно ще го уволняват (това е най-малкото). Не знам, но аз като по-нервна, ако съм на мястото на някой англикански свещеник (там има и жени такива) и трябва да произнеса благословия в Името Божие над 2 мъже или 2 жени просто няма да мога да я произнеса. Ако настояват, ще се изнервя и най-много да ги благословя в имени Макарова, Колта и Калашникова :)
Шегата настрана, но може би идва време, когато Църквата ще трябва да минава в нелегалност, ако иска да има и 10% общо с Христос.
Вече си представям как скоро и Библията ще бъде забранена като книга, насаждаща омраза на каква ли не основа, а притежаването й - инкриминирано.
-----
Хелоуин доколкото знам е празник на Вси Светии, но в БГ се празнува извратено и сатанински. Вчера некъв кретен, боядисан като вампир ми изкара акъла в тъмното, на косъм беше да намаже малко лют газ.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот small axe » пет ное 01, 2013 9:02 pm

И ако е останал жененият епископат, да биха се създали и епископски династии, подобни на императорските и щеше да има много злоупотреби и да се хули Божието име


а то ся белким не се хули Божието име поради тия обратни в тн. клир. Нима Бог чрез апостол Павел не знаел какво заръчва, че после да го променят? Не вярвам в такава постановка аз..
Борис
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: чет май 02, 2013 9:40 pm

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот Борис » пет ное 01, 2013 10:25 pm

Aurelia Felix написа:Ако в БГ се приемат такива закони и църквата бъде задължена да ги венчава, какво ще прави?

Ще се върне обратно в катакомбите, друго решение няма. Така и така ако сега се изкажеш против еднополовите бракове, навсякъде ще те заклеймят като "човекомразец". Само въпрос на време е това да се отрази и в законодателството. Така че малкото останали християни ще се спасят с понасяне на скърбите и гоненията, които предстоят. Не ни остава нищо друго, при положение че сме бедни на всяка добродетел.

Това, което аз така и не мога да разбера обаче е защо хомосексуалистите изобщо се тикат за църковен брак? Перфектно знаеш какво е мнението на Бога за гнусотиите, които вършиш, но въпреки всичко претендираш да получиш благословия за "брака" си от Него. Сякаш по някакъв начин искаш да Му наложиш своята човешка воля, което е връх на безумството.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот Next » съб ное 02, 2013 10:51 am

Техния лукав господар ги тика към брак, за да ги рекламира и да се надсмее над тях и другите...

Те се тикат, да им се разреши да осиновяват и така купона да е пълен.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот Aurelia Felix » съб ное 02, 2013 11:22 am

Борис написа: Това, което аз така и не мога да разбера обаче е защо хомосексуалистите изобщо се тикат за църковен брак? Перфектно знаеш какво е мнението на Бога за гнусотиите, които вършиш, но въпреки всичко претендираш да получиш благословия за "брака" си от Него. Сякаш по някакъв начин искаш да Му наложиш своята човешка воля, което е връх на безумството.


Както вече писах по-горе, нека само мислено се поставим на мястото на вярващ свещник (не всички са такива), и да си представим като как един вярващ свещеник ще произнесе благословията в Името на Отца, Сина и Светия Дух над такъв "брак"? Това за него би значело директно да се отрече от Бога и може би тези бъдещи постановки ще са модерното измерение на някогашните гонения срещу християните, които са били задължавани да кадят пред езическите богове.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот Кабрал » съб ное 02, 2013 6:07 pm

Аз линкът съм го прочел и затова съм споменал поляци и други еретици, езичници и ислямисти. Както от магарето можеш да очакваш само магарии, така и от тези може да очакваш само богохулство. Тези атаки срещу християнството идват от тези богоборски народи, защото това им е природата, те не могат да се отърват от нея подчинили са се на сатаната.
В България такива неща не стават, ние сме православни. Аз съм пословично толерантен и нямам нищо против хомосексуалните, щом ги влече хората. Под нищо против имам предвид да не ги горим в пещи или бесим по дърветата като католици и протестанти, че те са малко шашави и много безбожни. Дори съм си мислел ако вместо дъщеря имах син и беше такъв какво щях да правя? Ако убеждението и боят не помогнат щях да го търпя, къде ще ходя?!? От друга страна няма как да ги приемем докато не се разкаят и изявят желание за промяна, въпрос на свободна воля. Църквата може да ги напътства и изповяда, ако са кръстени естествено, но не може да ги венчае, няма и кой да я накара.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот small axe » съб ное 02, 2013 8:29 pm

Църквата може да ги напътства и изповяда, ако са кръстени естествено


а не ти ли е минавало през уж православният ум, подобни практикуващи хомосексуални да бъдат отлъчвани, и не допускани до храмовете, ако не се покаят??
Anselm
Потребител
Мнения: 175
Регистриран на: ср окт 16, 2013 7:41 pm

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот Anselm » нед ное 03, 2013 11:04 am

Next написа:Те се тикат, да им се разреши да осиновяват...

Това писах и аз в другата тема.
Инак, на основният въпрос. Ще може ли Църквата, имам предвид БПЦ, да се справи с предизвикателствата на постмодерната епоха? Засега не виждам подобни индикации. Единственото, което се наблюдава е капсулиране и маргинализиране. Причините са разнообразни, но една от тях е липсата на авторитетни духовни водачи. Преди, ден-два четох пак някъде за сластолюбивите похождения на игумена на Бачковския манастир. Сега, не знам верни ли са или не тези истории. Който е запознат нека сподели. Но представете си какво се случва, когато един редови мирянин, бил той православен или дори атеист, чете подобни неща. Освен да бъде отвратен от клириците, а с това и от Църквата, то какво друго му остава? И това не е изолиран случай. Мерки не се взимат, с което подобни неща се насърчават. Тъй че преди да се обвинява обществото в бездуховност, то нека помислим дали самата Църква не допринася за тези настроения и нагласи. Повечето духовници са просто "професионалисти", т.е. гледат на служението си като на професия, с която да изкарват прехраната си. Някои от тях са по-големи атеисти от обикновените атеисти. И така нататък...
На този етап не виждам как може всичко това да се промени.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот Next » нед ное 03, 2013 12:57 pm

В сайта "Бъди верен" са го измислили :D
Някакво виртуално православие, несвързано с конкретен епископат.
Защото както е казала Кума Лиса: Гроздето е кисело.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот small axe » нед ное 03, 2013 5:24 pm

Този епископ на Бачковският манастир, ако е вярно това писано за него, той няма място в църквата, камо ли да е епископ. Такива хора, които вършат подобни неща, трябва да бъдат изобличени и ако не се покаят, отлъчени. Говоря за това, че бил ходил и натискал някаква посетителка в манастира да му угоди на сексуалните прищевки. Ако е вярно това, е недопустимо, и е нужно да се вземат мерки. Ако, това ти е гроздето, Некст, което защитаваш, яж си го на воля, надали на някой нормален човек ще му се прииска да си откъсне от него.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Предизвикателствата пред съвременната Църква

Мнениеот Next » нед ное 03, 2013 5:35 pm

small axe, не четеш какво пише. Не ми е това гроздето.

Наскоро за народните будители мисля слушах патриарха. Не споря, начетен и умен. Но все едно слушах реч през комунизЪма. Само дето имаше духовни термини и завършваше с Амин.

В линка има и проповеди. Сам си направи разликата. Ако някой намери разлика, в какво се изразява?

Единствено казано за разпознаване: ... по делата им...

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост