До Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоаникий

пространство за срещи и разговор
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: До Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоаникий

Мнениеот Кабрал » съб яну 10, 2015 11:23 am

В православието има едно учение, това на Иисус Христос, което се проповядва от клира и изповядва от миряните. За разлика от папистите и евангелистите нямаме "учители" на вяра, а където се появят се определят като еретици. Аз рядко коментирам църковния живот, но това не е от канона, а от догмата. Многократно съм спорил за "светостта" на стареца Силуан, както и за исихазма, началото на подобни явления или поне най-известното. Това са ученията на гордостта, амичите на православието, които вкарват богохулната идея, че Учението на Църквата не е достатъчно, трябват специални "екстри" или практики, за да се стигне до спасение, поставяне на собственото Аз и собствените заслуги над тези на Бога. Бог е слязъл в ада за да освободи прежде умрелите, не е повел вярващите натам, Той е казал, че игото му е леко, а не непосилно бреме, което може да се носи само от отделни "супер" християни. Подобни "учения" са и разколнически, разделящи християните на недостойни, следващи само Църквата и Бог и "достойни", успели да достигнат до някакви върхове на въведени от самите себе си практики.
Потребителски аватар
anima
Потребител
Мнения: 110
Регистриран на: чет мар 15, 2012 9:27 am

Re: До Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоаникий

Мнениеот anima » съб яну 10, 2015 11:29 am

Прокимен, благодаря Ви искрено за Вашата снизходителност и се радвам, че така простосърдечно приехте моето несъгласие с Вас. Както вече казах, не съм чела книгата, но си я поръчах вече, за да я прочета, иначе не е коректно да изразявам мнение и да правя коментари по нея. Но от прочетеното в книгата "Велики руски старци" в душата ми се породи не смущение, а благоговение пред смирението и мъдростта на стареца Силуан. Думите от неговите наставления подействаха отрезвяващо и смекчаващо на закоравялото ми и огрубяло сърце. В книгата си "Светогорски отци и светоотечески живот" старецът Паисий пише за стареца Тихон, косвено споменавайки за чудесно явяване на стареца Силуан: "Врявам,че и старецът е доволен и няма да се оплаква така, както на него самия се беше оплакал приятелят му - старецът Силуан, когато отец Софроний беше написал житието му. Тогава старецът Силуан се беше явил на папа Тихон и му казал:
- Този отец Софроний много похвали ми написа, не съм ги искал.
Затова и са светии. Тъй като отбягват човешката слава, прославя ги Бог."

Затова и се моля на Господ да ни изпълва всякога със страх Божий и мъдрост, та да не би поради невнимание и неразбиране да похулим Светия дух, пребивавал в Неговите смирени угодници.

Искрени поздрави и на Вас!
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: До Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоаникий

Мнениеот prokimen » съб яну 10, 2015 6:23 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: До Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоаникий

Мнениеот Aurelia Felix » съб яну 10, 2015 6:41 pm

Да ми плащат, няма да чета подобна книга. "Дръж ума си в ада и не се отчайвай" - що за малоумие? Бог бил на обратната страна на някаква пирамида - това ми стига.

Лошото е, че този не е първият случай на канонизация за светец на спорна личност най-меко казано. Какво е мнението ви, ама честно, за императрица Ирина например? Тая, дето подпомогнала монашеската партия в Константинопол в полза на иконопочитанието, но същата извадила очите на собствения си син от властолюбие, за да може тя да управлява, а не той? Може ли личност, способна на такова жестоко престъпление, да бъде светица? Някой от вас моли ли й се?
Борис
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: чет май 02, 2013 9:40 pm

Re: До Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоаникий

Мнениеот Борис » съб яну 10, 2015 7:34 pm

Ние не сме по-компетентни от канонизиращите и всякакви дискусии от наша страна само ще внесат допълнително безредие.

Иначе критики съм срещал и по отношение на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, майка Мария Скобцова и Висарион Смолянски. Като добавим споменатите в тази тема, взеха подозрително много да стават...
Потребителски аватар
anima
Потребител
Мнения: 110
Регистриран на: чет мар 15, 2012 9:27 am

Re: До Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоаникий

Мнениеот anima » съб яну 10, 2015 10:55 pm


Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта