Защо Църквата мълчи за бежанците

пространство за срещи и разговор
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот prokimen » съб сеп 19, 2015 6:29 pm

Драги отче Драгомире,

Провокиран съм и съблазнен от интервюто ти, препечатано от портала "Двери" , озаглавено Защо Църквата мълчи за бежанците.

Недоумявам какви духове са те обсебили за да заиграеш и ти на интересен. Въпреки личното ми разочарование от окрадената ми библиотека с непубликувани трудове, която ви бях поверил в Русе, лично за теб пазя впечатление за сериозен човек. Публикациите ти издават неграмотност в българската граматика, но така или иначе, споделяш от време на време интересни мисли.

Последното ти интервю колкото и да е "модерно" или в духа на апокалиптичното ни време, с който несъмнено премислен ход се правиш и ти на интересен, го намирам за грях против Църквата и свидетелство за жигосана съвест пред факта на страдащите християни и прославили се изповедници на вярата в арабско-мохамеданския свят.

Питанката е защо Църквата мълчала за бежанците. Състраданието е добродетел и всички сме призвани да го проявяваме и се подвизаваме в добродетелността, но народът ни е казал твърде мъдро: "Посей разум, за да жънеш съдба!"

Не искам да вярвам, че ти си единственият българин, който не проумява есхатологичния характер на този бежански сценарий, замислен и осъществяван от "синовете човешки". Не е нужно човек да бъде християнин или богослов и университетски преподавател като теб, за да проумее гнилотата на цялата тази афера с бежански наплив или решителна стъпка към унищожаването на християнството в Европа.

Като човек, претендиращ да е интелектуално по-високо издигнат, защо не се замисли, че тези хора не са реални бежанци. Техният живот в Турция, Ливан и Йордания не е застрашен и няма причина да тръгват многомилионно за Европа. Една Саудитска Арабия би могла безпроблемно да ги изхрани и подслони, но не би! Човек, който се бои за живота си би бил благодарен за елементарен подслон, но напливът е арогантен и несъмнено е изпълнител на предварително замислен сценарий. Позор за Църквата, че един неин служител е неспособен да го проумее. Знамението от есхатологичен характер е очевадно! И глух да беше човек или сляп, пак би го проумял, че силните на деня приготвят пътя на Идващия в свое име.

Колкото до Църквата, ако имаш предвид БПЦ-Българска патриаршия, то да би си задал реторичния въпрос защо не се одухотворява българския народ планомерно, а се осакатява съзнателно с неблагодатни кръщавки и ормано-папазки баения? Защо не се запита за причините за оскъдялата безкръвна жертва в епархията, в която се подвизаваш с твоите лекции? Защо не болееш, че в България няма монашество, а свещениците -пастири са единични случаи. Защо не посипеш главата си с пепел, че богословските школи, в каквато работиш и ти, не дават одухотворяващи богослови и пастири по чина Мелхиседеков?! Защо не си поразчешеш езика пред журналистите за факта, че няма нито едно старопиталище за умиращите в самота и мизерия стари свещеници? Заспалата ти християнска съвест с богословска превзетост не се ли поразмърда пред факта за неотдавна захвърленото свещеническо тяло в кофите за боклук? Мълчанието ти по този трагичен случай е показателно и безспорно свидетелство, че ти липсва дух Христов.

Българската Църква би трябвало да се занимава с други въпроси и ако тя трябва да проговори, то е по въпроса за националния геноцид.

Каква е ползата от апела на римския папа всяка римо-католическа енория да приеме по едно бежанско семейство? Много точно обърна внимание на този апел бившата министърка на правосъдието във Франция и пазител на държавния печат - госпожа Рашида Дати. Тя е от марокански произход. Завчера говори по телевизията и сподели, че в качеството си на кмет на 7-ми парижки район, е била миналата неделя на месата в един римо-католически храм и след това е имала среща със свещеника и енорияшите по отгношение апела на папата. Като депутатка, тя поставя много трезво въпроси, свързани с емигрантите и изразява критичен поглед към политическата спекулация по този въпрос. Чест й прави, но няма кой да се вслуша в думите й.

Ти, отче университетски преподавателю, защо не се разбърбори пред журналистическите микрофони когато ислямистите изклаха коптските християни? Къде беше човешката ти съвест и християнско състрадание към беззащитните християни? Не съм прочел нито дума да си споменал по отвличането на сирийските монахини. Пастирско - богословското ти сърце остана невъзмутимо и пред факта как пленени девойки и жени се продават като робини и сексуални дори!

България погива и никой не го е грижа. Работливите българи измират с мизерни пенсии, а за мигрантите се плаща по 1000 евро само за квартира на Запад!

Когато фактите говорят, боговете интелектуалци би трябвало да замълчат. Единствено самовлюбените пишман богослови използват случая за да се направят на интересни.

Ей, гряди Господи Иисусе!
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот Next » съб сеп 19, 2015 8:15 pm

Простете, но което е за подкрепа, за подкрепа е. Впрегнато е цялото лукавство на изтока и запада:

От изток: Трафиканти към араби: Елате в Швеция и ще получите безплатни шведски момичета > https://desinfowar.wordpress.com/2015/09/19/%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8-%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D1%88%D0%B2%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%89%D0%B5/
От запад: Дайте да дадем, или наглостта на Google
http://www.youtube.com/watch?v=MohDvfljVxo
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот Next » нед сеп 20, 2015 7:35 pm

Надпис над магистрала в Германия:
"Вашите деца или ще се молят на Аллах, или ще умрат."

Изображение
Кризата с мигрантите - това, което медиите отказват да излъчват:


P.p. Едно "бежанче" отиде пред една камера и направи недвусмислен жест: ще ви режем главите.
Някаква медия? Някаква реакция по "свише"?
За четящите: http://a-specto.bg/integratsiata-nevazmozhna/ Петър Волгин: Интеграцията невъзможна
http://a-specto.bg/oporniat-lost-na-badeshtia-teror/ Калина Андролова: Опорният лост за бъдещия терор
https://desinfowar.wordpress.com/2015/09/20/%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BC/ Американци обучили най-известния командир на “Ислямска държава”
I.P.
Потребител
Мнения: 39
Регистриран на: чет мар 05, 2015 4:07 pm

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот I.P. » пон сеп 21, 2015 9:01 am

6. Ще чувате боеве и вести за войни. Внимавайте, не се смущавайте, понеже всичко това трябва да стане; ала туй не е още краят.

От Матея Свето Евангелие гл.24
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот prokimen » пон сеп 21, 2015 1:46 pm

Извинявам се за погрешно написаното от мен име на отец Добромир. Ще съм благоводарен на модераторите ако могат да поправят грешката.

Лично аз съм действително скандализиран. При положение, че патриарх Неофит отслужи панихида за безбожните кощунници журналисти от "Шарли Ебдо" и отмина с безразличие подвига на изкланите коптски християни, при положение, че патриарх Неофит не организира молебни за отвлечения сирийски митрополит - роден брат на Антиохийския патриарх, нито пък стана инициатор на христиаска молитвена поддръжка за отвлечените православни сирийски монахини, с каква човешка съвест отец богословът е хукнал пред журналистическите микрофони да "критикува" т.н. "мълчание на Църквата" по отношение на мигрантите, част от които са несъмнени терористи.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот Next » пон сеп 21, 2015 5:42 pm

I.P. написа:6. Ще чувате боеве и вести за войни. Внимавайте, не се смущавайте, понеже всичко това трябва да стане; ала туй не е още краят.
Някои си знаят съдбата и не се смущават. В България има няколко места с празни луксозни квартали. Викат им еврейските квартали. При една война, тук ще дойдат "елитни" евреи.... Какво значи това няма да обяснявам. Само знам, че няма да има "бежанци", с които да съжителстват, както в Ишраиль.

prokimen написа:...с каква човешка съвест отец богословът е хукнал пред журналистическите микрофони да "критикува" т.н. "мълчание на Църквата" по отношение на мигрантите, част от които са несъмнени терористи.
Политкоректността в БПЦ започва оттук:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8 и още не е свършила....

П.п. "за кратък период от време неврокопският митрополит Борис успява да извърши успешно строителство на над 20 храма. Наричат го „съвестта на Българската църква“ заради изключителната му ерудиция — владеел е свободно 13 езика, и заради непримиримата му борба срещу атеизма на комунистическата идеология. На 29 септември 1948 г. изпраща писмо — протест срещу безчинствата на комунистическата управа в Неврокопска епархия до Светия Синод. Навсякъде говори, че най-голямата трагедия ще дойде от Съветския съюз, разказва за сталинистките мерки срещу духовенството. Поради тези му действия окръжният комитет на БКП го обявява за „враг № 1 на народната власт“.

На 8 ноември 1948 година, след като отслужва Света литургия за освещаване на храма „Свети Димитър“ в село Коларово, митрополит Борис е убит от низвергнатия свещеник Илия Стаменов"
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот Aurelia Felix » вт сеп 22, 2015 1:22 pm

Прокимен, това от което се възмущавате мен лично не ме изненадва, защото точно такива реакции очаквах от политкоретните люде в расо, служители на идола на Толерастията.
Още представянето на тази политкоректна промивка ме отврати: "Не ислямът е заплаха за Европа, а лицемерието и страхът от другия човек, счита протойерей д-р Добромир Димитров, преподавател по канонично право и пастирска психология в Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Свети Кирил и Методий"."
Подчертаното е от мен, за да изпъкне характерния политкоректен говор!
Разбира се, че според слугите на идола на Толерастията Виктор Орбан е лош, защото иска Унгария и Европа да останат християнски. Това никак не е случайно! Време разделно е и можете да бъдете абсолютно сигурен, че мнозинството от въцърковените езичници с промити мозъци, че послушанието е най-важното, по-важно и от правдата, ще последват съветите на духовните лидери от новия световен ред и първи ще идат под ножа. Но така става винаги, когато човек отказва да носи отговорност и да мисли с главата си, а предпочита да я делегира на други.
Ще видим дали БПЦ или някой епископ ще вземе становище по въпроса, моята прогноза е, че ще се покрият или ще повторят казаното от папата, но дано греша.
В Унгария един епископ застана открито срещу папата по повод призива му!

Във връзка със ситуацията да Ви питам какво Ви е мнението за Национален фронт и лидерката му Марин льо Пен? Какви са настроенията на французите и има ли признаци на някакво събуждане?

--------------

Към написаното може да добавите и фактът, че излезе информация как мюсюлманите, идващи от Африка изхвърляли християните още в морето. А също и фактът за заловения от гръцката гранична полиция кораб "хуманитарна помощ" за "бежанците" под формата на 5000 пушки.
И последно: не е правилно да ги наричаме "бежанци" нито по закон, нито по естество. По силата на международните конвенции "бежанец" е човек, бягащ от война на територията на съседна държава. По-нататък вече не е бежанец.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот Aurelia Felix » вт сеп 22, 2015 2:27 pm

Некст, много добро видео, разкриващо ясно лицемерието на мейнстрийм медиите. Настава време, когато даже гледането на такива манипулативни медии и вярването на тях ще се счита за грях.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот Next » вт сеп 22, 2015 3:25 pm

Aurelia Felix написа:....счита протойерей д-р Добромир Димитров, преподавател по канонично право и пастирска психология в Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Свети Кирил и Методий"."
Аааа, така кажете, по мои данни там някои са "касика в жанра". Открито си ги четат икуменическите вестници.

Някой задава ли въпроса, как тия бедняци из Европата си теглят от банкомати с дебитни карти? А иначе документи нямат (или сами ги унищожават да не личи, че не са от Сирия, или тартора на групата ги бастисва, или каналджията). Сега финансирането хич не е като едно време...
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот Aurelia Felix » ср сеп 23, 2015 9:17 am

Next написа: Някой задава ли въпроса, как тия бедняци из Европата си теглят от банкомати с дебитни карти? А иначе документи нямат (или сами ги унищожават да не личи, че не са от Сирия, или тартора на групата ги бастисва, или каналджията). Сега финансирането хич не е като едно време...


Този въпрос може да си го зададе само човек, който не се е поклонил на идола на Толерастията (този идол е във формата на чавка, която изпива мозъците на поклонниците си). Разбира се, че са си "загубили" документите, но не са си загубили хилядарките в долари и евро, които носят в кеш, нито пък дебитните и кредитните карти (!). Коя банка ще издаде кредитна карта на човек, който не може да декларира нито доходи, нито имотно състояние?! И как така полицията не може да установи самоличността им по тия дебитни и кредитни карти???
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот Next » ср сеп 23, 2015 3:35 pm

Историята има навика да се повтаря. Първия път като трагедия, втория - като фарс. Да видим какво казва нашата за нелегалния трафик на хора и пари. Мноооого пари. Особено за възстанието от септември 1923 г.

От Коминтерна решават, че през 1918-1919 г. България е претърпяла огромен удар и нареждат тук да стане гражданска война (забравете си старите червени учебници). И така да подпалят революции където могат в Европа. ВОСР е завършила, заедно с ограбването на най-богатата за времето си държава заедно с народа и. Факт! Злато – в огромен излишък. Филма го пуснаха по БНТ навремето, но никога няма да го повторят, защото ще се таксува за антисемитизъм.
Та идват тук нелегално хора с огромна и по сегашните мерки и теглилки сума. Дигат бунта, но не успяват. Изнасят се за СССР бунтовници и главатари. После по нареждане на комунистите пред Втората световна отново бутнарите идват тук и стават.... партизани. Факт.

Анализатори казват, че сценария ще е подобен, но трябва да замените комунисти с амуджи, СССР със САЩ, България с Европа.

Нямам нищо против, даже приветствам тук сирийските православни (не всички християни там са такива). Дори нямам особено против сирийските мюсюлмани. Защо? Ами някакви нашенци закъсали с кола в Сирия и тамошен мюсюлманин зарязъл всичко цял ден, докато по тъмна доба вече колата им не е била в ред да отпътуват нататък. Без пари. Кой българин ще свърши това?

Но не се заблуждавайте, въпросните хора вече са рядкост в „Южен поток”:

Изображение
Това зеленото долу, отдето идат НЕ е Сирия...
Изображение
От богатите зелени също идат, но са 100% криминалния им контингент (т.н. джихадисти). От най-най-далече само не.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот prokimen » ср сеп 23, 2015 6:11 pm

Aurelia Felix написа:...точно такива реакции очаквах от политкоретните люде в расо, служители на идола на Толерастията.


Откровено казано, аз не го очаквах и още по-малко от отеца-богослов, който прояви прекрасни пастирски качества в параклиса на русенската болница.

Боя се, че това начално интервю от църковник и богослов излиза от рамките на т.н. "толератност", защото се критикува "бездействието" едва ли не на Църквата. Бих уважил тази критичност и евентуалната толерантност дори, ако подвигът на коптските християни беше намерил своето заслужаващо място.

Възможно е да съм пропуснал, но не съм срещнал нито една думичка на реакция от страна на уважаемия отец по отношение на сексуалните робини от не мохамеданско вероизповедание, разпродавани на тържищата за пакет цигари. Къде са безделниците от правозащитните комитети? Не срещам никакви реакции по отношение незавидната съдба на християните в мохаменаския арабски свят.

На този мрачен фон ми изглежда зловещо един православен свещеник и богослов да словоблудства пред журналистическия микрофон.

Какъв позор за българското богословие и свещенство, което проявява коравосърдечие спрямо умрелия в мизерия свещеник-лекар и семинарски свещеник.

Проф. Иван Желев огласи неотдавна в портала "Двери", че този софийски свещеник бил изоставен от децата си и мъртвото му тяло предадено на студентите медици да го парчатосат и изхвърлят джагърлъците му като никому ненужна мърша в кофите за боклук.

Никакво богословско вълнение по този трагичен случай. По-интересно е да се говори гръмогласно пред журналистите.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот Aurelia Felix » ср сеп 23, 2015 7:00 pm

prokimen написа: Откровено казано, аз не го очаквах и още по-малко от отеца-богослов, който прояви прекрасни пастирски качества в параклиса на русенската болница.


В тези антихристки времена трябва да живеем на принципа "Очаквай неочакваното". Макар за мен лично такава позиция е напълно очаквана, неочаквана би била появата на смел служител на Бога и правдата в БПЦ, който няма да се страхува за поста си и ще говори Истината и ще служи на Истинния Бог - истински. Ето това би било не неочаквано, но и много приятна изненада.

prokimen написа: Боя се, че това начално интервю от църковник и богослов излиза от рамките на т.н. "толератност", защото се критикува "бездействието" едва ли не на Църквата. Бих уважил тази критичност и евентуалната толерантност дори, ако подвигът на коптските християни беше намерил своето заслужаващо място.


Св. Августин беше писал в смисъл, че Бог е направил всяко нещо с вид, мярка и ред. Когато дадено нещо загуби мярка - в случая прословутата толерантност, то се изражда и по вид и се превръща в Толерастия. Ето смисъла на думата "толерастия": "Толерантност изродена до там, че да поставя интересите на хора или групи от хора от чужди етноси пред интересите на собственият етнос.
Вредна толерантност водеща до обезличаване или направо културно претопяване на нации.
Търпение и оправдаване на посегателства от чужди нации или етноси.
Висша форма на толерастията е държавната толерастия.Това е когато законите в една държава важат само за етноса, чието име носи държавата."

Източник: http://www.bgjargon.com/word/meaning/%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F

Нашият съфорумник Некст пише за Либерастията. Ето едно от определенията за либерастия, според същия речник: "Либералния ентусиаст (либераст) е човешко същество чиито мозък е зомбиран с методите на невролигвистичното програмиране (НЛП).
Такива хора са изключително опасни за собсвената си държава и народ.
Типичен пример са сътрудниците на либертарианските лаборатории, институти и всякакви НПО на либерастите-либерални ентусиасти!
Първия описан либераст е героят на Алеко Константинов - Христофор Белокровский /Пази боже сляпо да прогледа/"

prokimen написа: Възможно е да съм пропуснал, но не съм срещнал нито една думичка на реакция от страна на уважаемия отец по отношение на сексуалните робини от не мохамеданско вероизповедание, разпродавани на тържищата за пакет цигари. Къде са безделниците от правозащитните комитети? Не срещам никакви реакции по отношение незавидната съдба на християните в мохаменаския арабски свят.


Какви реакции очаквате от света, "който лежи в лукавия"? Не от вчера в Ирак и Сирия християните са изтребвани по най-варварски начин, но не сме чули ни вопъл ни стон по темата от нашите църковници. Няма и да чуем. Но за сметка на това реваха заедно със света за богохулниците от шарли ебдо, че и заупокойни молитви им отслужиха, противно на всякакъв канон.


prokimen написа: На този мрачен фон ми изглежда зловещо един православен свещеник и богослов да словоблудства пред журналистическия микрофон.


За съжаление тепърва ще видим и чуем много такива.

prokimen написа: Какъв позор за българското богословие и свещенство, което проявява коравосърдечие спрямо умрелия в мизерия свещеник-лекар и семинарски свещеник.


Позор е, но нима е първият? Няма да е и последният.

Проф. Иван Желев огласи неотдавна в портала "Двери", че този софийски свещеник бил изоставен от децата си и мъртвото му тяло предадено на студентите медици да го парчатосат и изхвърлят джагърлъците му като никому ненужна мърша в кофите за боклук.

prokimen написа:Никакво богословско вълнение по този трагичен случай. По-интересно е да се говори гръмогласно пред журналистите.


И по-доходоносно.

Между другото, защо не поместите коментара си по статията му в Двери, ако е възможно? Или най-добре да намерите начин да му го изпратите като лично писмо, ако му знаете адреса. Или най-добре да му го залепите на портата на енорийската черква. Ако е така и аз бих се подписала под писмото.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот Aurelia Felix » ср сеп 23, 2015 7:00 pm

------------------------за изтриване
Последна промяна от Aurelia Felix на ср сеп 23, 2015 7:07 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Защо Църквата мълчи за бежанците

Мнениеот Aurelia Felix » ср сеп 23, 2015 7:01 pm

------------------------- за изтриване
Последна промяна от Aurelia Felix на ср сеп 23, 2015 7:08 pm, променено общо 1 път.

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост