Житие на схимитрополит Генадий (Секача)

пространство за срещи и разговор
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Житие на схимитрополит Генадий (Секача)

Мнениеот Next » чет окт 06, 2016 7:15 pm

>>


"Майката Анастасия била голяма почитателка на св. прав. Иоан Кронщадтски, често бивала у него в Петербург и разспространявала негови книги. При най-първото нейно посещение и било казано от батюшката: «Через теб ще бъде явен голям Светител, който твърде много ще се потруди за преумножение и укрепление на Църквата в последно време»........" (четете линка)
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Житие на схимитрополит Генадий (Секача)

Мнениеот Next » чет окт 06, 2016 9:16 pm

Е, не е само "баба ви Теодора". Още откъс от житието:

"...Било и това: в лек сън вл. Григорий (плем. вл. Генадий) се явил на инокиня Е., и разказал, как той преминал през митарствата. Сам засвидетелствал, че било крайно трудно и страшно, но силно помогнали молитвите на вл. Генадий…"
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Житие на схимитрополит Генадий (Секача)

Мнениеот prokimen » пет окт 07, 2016 11:33 am

Не разбрах защо отворихте тази тема.

Ако сте искали да правите апология на митарствата, които водят началото си от сънища-псево-видения, защо сте протегнали голямата въдица с Генадий?

Какъв катакомбен герой е, след като цял свят го знае и никой в църковните среди не го взима сериозно за нещо стойноствно, а и твърде късно са го хиротонисали за епископ за да бъде авторитет. Колкото педерунгелът и доносник на КГБ Лазар Журбенко е авторитетен катакомбник, толкова и въпросният Секач. Едно са сънищата на този и онзи и друго нещо е Учението на Църквата.

Дори Генадий да би бил канонизиран светец, пак сънищата му не могат да бъдат авторитет. Има велики светии като преп. Ефрем Сирин (Сириец), който макар и да е канонизиран, не всички негови творби са признати да са в съгласие с Учението на Църквата. Църквата не ги е осъдила като ереси, но не ги препоръчва.

Вашият Генадий не е Ефрем Сирин и сънищата му нямат никаква вероучителна стойност. Дори митарствата да са реалност, Генадий не може да служи за авторитетното им доказателство.

Не всеки буламач е душеспасителна духовна храна.

В дадения случай са несравнимо по-полезни детските приказки на Андерсен, отколкото страшилките на Генадий.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Житие на схимитрополит Генадий (Секача)

Мнениеот prokimen » пет окт 07, 2016 12:23 pm

За катакомбна руска църква се заговорва след прословутата декларация на митрополит Сергий Страгородски. Предполага се, че самият патриарх Тихон е хиротонисвал тайни епископи, но традиционно под "катакомбна руска църква" се разбират верните на патриарх Тихон, които не признават и не поменават в молитвите си узорпатора Сергий Страгородски.Прот. Александър Мен е започнал своите първи духовни стъпки под ръководството на каткомбната схиигумения Мария в Сергиев Посад.Не е зле онези, които спрягат руската катакомбност да прочетат за подвига на въпросната схиигумения Мария и най-вече интервюто във видео клипа на нейните чеда, които подчертават, че в тяхното съзнание никога не е съществувал този израз "катакомбни". Това название се появява твърде късно. В онова време е ставало дума за признаващи Сергий Страгородски и за непризнаващи болшевишките радости за радости на църквата, според Декларацията.

Вашият герой Генадий няма абсолютно никакво морално право да се смята за катакомбник и само хора с лабилна психика могат да го тачат за такъв, защото той няма нищо общо с онези идейни противници на митрополит Сергий.

В житието му четем следното:Обърнете внимание колко идиотщина съдържа само едно единствено изречение. Човек трябва да е неспасяемо бесноват за да признае Генадий за катакомбник. Житието твърди, че първото му ръкоположение е извършено от професионалния симонит Леонтий.Леонтий не може да създава катакомбна църква след като е признал болшевишките радости на Сергий Страгородски за църковни радости. Леонтий приема сан при Сергий, после се появява в Украинеска Автономна Църква, което ще рече, че се отделя от единната Росийска църква. После отива в Руската задгранична църква и за ПАРИ създава гръцката старостилна иерархия.

Но буламачът и идиотщината на Генадий не започват и не свършват с вещия в симонията играч Леонтий, станал Чилийски.

В житието се упоменава Лаврентий Черниговски. Той е канонизиран официално и е препоръчвал на своите чеда да не приемат украинската автокефалия, ако един ден такава се появи. Леонтий бил автокефалист още по времето на Лаврентий и с благодатта на узорпатора Сергий изфабрикувал катакомбността на Генадий.

Може ли нормални хора да си губят времето и да рекламират този шарлатанин Генадий Секач?! И смех и грех!

, който измами РПЦЗ, но никой никога не го е признавал за същински катакомбен християнин и има твърде много свидетелства, че той е бил провокатор и доносник на руските тайни служби.Това Генадиево изчадие с бандитска мутра има ли благообразието на същински катакомбник?

, който направи дядо Фотий митрополит.

Матушка Серафима и старците сигурно са се преобърнали в гробовете си, че провокаторите секачевци в лицето на Агатангел са изфабрикували цял секачевски митрополит на българското старостилие в лицето на свето-Триадицкия Фотий.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Житие на схимитрополит Генадий (Секача)

Мнениеот Next » пет окт 07, 2016 3:02 pm

Как хубаво наплюхме покрай всичко и св. Иоан Кронщадски...

Спорете със Руската задгранична. Аз в тия сложни времена и връзки/взаимовръзки не се наемам да хвърля камък... Който е без грях - да мята смело!

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост