Руският патриарх на 70 години

пространство за срещи и разговор
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Руският патриарх на 70 години

Мнениеот prokimen » ср ное 23, 2016 10:25 pm

На 20 ноември Московският и на цяла Русия патриарх Кирил Гундяев навърши 70 години.Духовен син и продължител на идеите на одиозния Ленинградски митрополит Никодим Ротов, за 7 години патриарх Кирил Гундяев промени коренно лицето и административното деление на Руската православна църква.

Православието в Русия позна небивала девалвация с избора на патриарх Кирил. Болшинството очакваха, че този високо еродиран руски иерарх ще преобрази положително Руската църква и духовна грамотност, но той въведе методите на съветските петилетки. Епископите трябва да отчитат ежегодно определен брой нови енории и да доставят брой семинаристи. Нормите стават непосилни и фалшът подменя Христовата истина.

Руската блогосфера "ври и кипи" от свидетелства на небивала подмяна на духовното с лукса и лъжата.

Епископството и митрополитските катедри се получават за огромни суми пари, манастирите са станали същински ГУЛАГ, където младите послушници мрат като мухи и цената им не струва повече от една муха. Достатъчно е да се прочете книгата на Мария Кикот " " и коментарите-свидетелства в нейния блог (Живой журнал).

В своя блог протодякон Андрей Кураев отбелязва интересни детайли от тържественото честване на 70 годишнината на патриарх Кирил.

1) за направения подарък от главата на Полската православна църква - Митрополит Сава - икона на свещеномъченик Максим Горлицки (Сандович).2) В друг постинг в блога си протодяконът намира интересна двусмисленост в поздравлението на Цариградския патриарх Вартоломей, чийто превод на руски език кара да се мисли, че би могло да се желае на патриарх Кирил да се оттегли на покой. ?

3) Църковната бомбата на помпозното тържество взривил Грузинският патриарх, който в поздравителното си слово напомнил на руския "Велик господин" патриарх Кирил, че Абхазия е канонична територия на Грузинския патриарх, а не на Московския.4) Придава се зловеща интерпретация на факта, че нито Владимир Путин, нито Димитър Медведев са уважили с присъствието си тържественото богослужение по случай юбиляра, който не бил удостоен с държавна награда, която очаквал. В интернета се появиха язвителни коментари на приветствието на руския президент, в която една дума е срязала слуха на руския читател. Сравнението е все едно от Ленинград да се изпустне бугвата "Р". Някои се силят да пророчествуват, че в близки месеци би сполетяла патриарх Кирил участта на неговия земляк патриарх Никон.

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Руският патриарх на 70 години

Мнениеот prokimen » ср ное 23, 2016 10:32 pm

Ако правилно схванах, като че ли почетното председателство на богослужението е имал Александрийският патриархЕто и двамата Високопреосвещени представители на Българската църква

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Тънкостите на църковния протокол

Мнениеот prokimen » ср ное 23, 2016 10:40 pm

По силата на руския църковен протокол, когато руският патриарх приема официална църковна делегация, водена от глава на поместна църква, тогава той е седнал на срещуположната страна на масата.(Срещата с главата на Полската автокефална православна църква - митрополит Сава)

Ето я и разликата, когато руският патриарх приема църковна делегация на поместна църква, водена от митрополит, какъвто е случаят с българската.

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Освещаването на руската катедрала в Париж

Мнениеот prokimen » нед дек 04, 2016 8:14 pm

За да не отварям нова тема, ползвам се от тази за да спомена, че днес, 4 декември 2016, когато Руската църква празнува Въведение Богородично, руският патриарх Кирил освети новата катедрала "Св. Троица" в гр. Париж, която е успоредно на българското посолство и консулство. Богослужението беше предавано директно по римо-католическия телевизионен канал и в него взе участие митрополитът на Цариградската патриаршия за Франция - Емануил. Нямам представа защо митрополит Емануил и представителят на Антиохийската църква в Париж служат в монашеско було, а не в митри, докато представителят на Румънската църква - митрополит Йосиф е с митра. Особеност на богослужението е, че някои песнопения са изпълнени на френски език.

Патриаршеското богослужение се отличава от архиерейските богослужения и заслужава да се изгледа, още повече че качеството е с рядка завидност.Православният коментар е на княз Марк Андроников, син на бившия професора по литургическо богословие и бивш декан на православния богословски институт "Св. Сергий Радонежки" в гр. Париж. Професорът княз Андроников беше последното и вярно духовно чедо на прот. Сергий Булгаков с неговата софийна ерес, срещу която енергично се е борил Богучарският архиепископ Серафим, Софийски чудотворец.

Новата руска катедрала е особена придобивка. Имаше много силни кандидати да купят стратегически важния терен, бивша собственост на френската метериологична служба. Няма съмнение, че френското правителство при президентството на Никола Саркози в съгласие римо-католическата църква направиха избор в полза не толкова на руското православие, колкото на ХРИСТИЯНСТВОТО. Може да се каже, че недвижимата собственост е стратегическа придобивка не толкова в духа на европейските санкции срещу т.н. "Руски мир", колкото за християнството във Франция. Услугата на римо-католиците да предават директно богослужението го свидетелства също.

Светската преса, в това число и католическият вестник "La Croix" отъждествяват освещаването на катедралата като славно политическо връщане на Русия на световната политическа сцена.

На богослужението е присъствала известната френска певица Мирей Матьо. Във френския шоу бизнес тя е една от най-религиозните и практикуваща християнка, което ще рече, че се черкува най-редовно, а не "дъжд на вятър".

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Освещаването на руската катедрала в Париж

Мнениеот prokimen » нед дек 04, 2016 9:24 pmНа патриаршеското богослужениме в новата руска катедрала се забелязва и съпругата на руския премиер г-жа Светлана Медведева.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Триумфът на руския патриарх във Франция

Мнениеот prokimen » ср дек 07, 2016 3:25 amКато страничен и неутрален наблюдател, намирам, че визитата на руския патриарх във Франция е същински триумф. Не долавям критични нотки или статии. Струва ми се, че навсякъде той е приеман на макимално високо ниво.Среща на патриарх Кирил с кметицата на Париж г-жа Ан Идалго (Anne Hidalgo). Авторитетът на парижкия кмет в някои отношения е по-голям от този на някой министър. По принцип парижкият кмет е потенциален кандидат за президент, какъвто беше случаят с Жак Ширак.

Благодарение на добросъвестния информационен труд на клирика на руската Архиепископия под омофора на Цариградската патриаршия - отец Живко Панев, узнаваме детайлите от пренатоварената патриаршеска визита във Франция.

В понеделник, 5 декември, патриарх Кирил е посетил руското гробище "Света Геновева" и е бил съпроводен от архиепископ Йоан, глава на Руската "опозиционна на московската юрисдикция" Архиеписклпия в юрисдикцията на Цариградската патриаршия.Интересно е обикновето човешко общуване на патриарх Кирил, което е рядко срещано явление. Заслужава внимание на краткия диалог между правнучката на църковната староста на храма, където е служил като свещеник бащата на патриарха. Според устава на Руската църква, свещеникът председателства енорийския съвет по длъжност, но цивилният отговорник и донякъде началник в храма е цивилният староста.Гробищният руски храм принадлежи на Руската архиепископия и в неговата крипта са погребани покойните митрополити и архиепископи, възглавявали Руската архиепископия в Париж.( Главата на Руската архиепископия в Париж, под омофора на Цариград - архиепископ Йоан е чистокръвен французин, който не владее много добре руски език)

На 6 декември патриарх Кирил е посетир руската семинария към Московската патриаршия във Франция. Това учебно заведение е открито неотдавна и без съмнение е в конкуренция на другата богословска руска школа в Париж - богословският институт "Свети Сергий" или т,н. "Сергиевско подворие". Институтът е знаел години на слава, но в момента е твърде мъртвешка история. В някои отношения нивото е по-ниско и от някогашната родна семинария на гара Черепиш.

Според информацията на отец Живко Панев, силно впечатлява стечението на официални представители на римо-католическата църква, местната гражданска власт, от френското министерство на вътрешните работи, което се занимава с всички религиозни движения, както и присъствието на известния френски политик, глава на политическа партия и кандидат за френски президент - Nicolas Dupont-Aignan. Последният е присъствал по силата на служебното си областно положение, а не като глава на политическа партия.

==========


Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта