Благодат на конвейер

пространство за срещи и разговор
parol
Потребител
Мнения: 33
Регистриран на: пет авг 24, 2007 10:14 am

Мнениеот parol » ср яну 09, 2008 1:42 pm

prokimen!
Точно за това иде реч, брате!
Много са такива свещеници, които макар образовани и достойни някак си не се вписват в понятието послушни. Послушанието според Високопреосвещените ни старци сякаш има по-различно значение, но това е друга тема.
Даниел
Потребител
Мнения: 8
Регистриран на: пет сеп 14, 2007 11:16 pm

Мнениеот Даниел » ср яну 09, 2008 7:41 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Мнениеот prokimen » ср яну 09, 2008 7:56 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

спор за ПОСЛУШАНИЕТО

Мнениеот prokimen » ср яну 09, 2008 9:54 pmparol
Потребител
Мнения: 33
Регистриран на: пет авг 24, 2007 10:14 am

Мнениеот parol » чет яну 10, 2008 11:34 am

prokimen!
Явно не съм разбран правилно.
В никакъв случай не искам да се изказвам недоброжелатно, да нападам или още по-малко да съдя дядо Дометиан (да му е честит празника), или пък дядо Сионий. И двамата ги уважавам и ценя като епископи на БПЦ.
Пиша тези редове не с намерението да обидя някой, а да изразя несъгласие и недоволство от съществуващото статукво което оставя горчив привкус и съмнения за предопределеност и за нагласеност при изборът на висши духовници.
Списъкът може да бъде допълнен, но не това е най-важното.
Проблемът е, че нашите владици отдавна не са духовни надзорници, а са се превърнали в надзираващи прокуристи и вместо молитвено са настроени по-скоро счетоводно. Разхождат високопреосвещените си телеса със скъпи лимузини ( почти винаги подарени от някой дебеловрат бизнесмен в кавички), и са твърде далеч от истинските проблеми в епархиите си.
Опорочаването на правилата води до едно такова недостойно поведение. Не можете да отречете, че хора приемат пострижение единствено с предопределена цел за бързо израстване като кариера в БПЦ. В биографията на наш епископ четем, че същият е завършил семинарията в Черепиш, а година по-късно се е дипломирал като редовен студент в БФ! Как става това? Още повече, че учили през същите години семинаристи, нямат спомен за честа да са били съученици на Негово преосвещенство.
Какво да кажем за запазването на хиротониите по "крайно снизхождение" на епископи ръкоположени от разколници и в разкол, противно на правилото, че изборът се извършва от събрание на вече действащи епископи с вишегласие?
Битува мнението изказано от дядо Галактион, че БПЦ не се нуждае от монаси-книжовници, а от такива-администратори. Категорично погрешно становище. Престоят в манастир не е самоцелна прищявка, а начин за духовно израстване на бъдещият архиерей. Епископът освен мениджър трябва да е на първо място духовен водач иначе спокойно можем да избираме епископата из сред випусници на УНСС или някое друго финансово учебно заведение.
Някои от владиците управляват епархиите си като ЕООД-та и се държат ако не като"духовни князе"(защото и такова определение съм чувал), то като "номарси" и в никакъв случай като архипастири. В един манастир който посещавам от дете в момента има хотел където се дъни чалга до късни доби, направена е и кръчма - "Магерницата" която до скоро се стопанисваше от сетрата на игумена и пр. подобни безумства. Може да продължаваме с примерите, но няма смисъл. Тези неща са видни и знайни, въпросът е, че никой не им обръща внимание.
Накрая, но не и на последно място искам да отбележа, че преосвещените старци са загубли отдавана връзка с младите. Много рядко ще се случи някой владика да дойде в БФ и ако дойде, бърза да избяга веднага след службата, за да не би някой да му задъде неудобен въпрос. Те дори не знаят колко души от епархиите им се готвят в богословските факултети и може би след веме ще станат техни бъдещи кадри.
Отново ще повторя, че пиша това с болка, а не с някакво злонамерено чувство. Смятам, че е време нещата да се изричат гласно и да не се премълчават от излишно "почитание" и криворазбрано "послушание", водещо до човекоугодие!
parol
Потребител
Мнения: 33
Регистриран на: пет авг 24, 2007 10:14 am

Мнениеот parol » чет яну 10, 2008 11:36 am

Даниел!

Става дума за Дим Дуков който бе постриган за монах под името Дамаскин и след това съвместяваше иноческия живот с този на собственик на гей-бар.
hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Мнениеот hiphopsusel » чет яну 10, 2008 1:34 pm

_Christian_
Потребител
Мнения: 28
Регистриран на: съб дек 08, 2007 3:02 pm

Мнениеот _Christian_ » чет яну 10, 2008 1:40 pm

hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Мнениеот hiphopsusel » съб фев 02, 2008 10:45 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » съб фев 02, 2008 11:23 pm

Harry
Потребител
Мнения: 89
Регистриран на: нед мар 18, 2007 12:47 am

Мнениеот Harry » нед фев 03, 2008 12:05 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » нед фев 03, 2008 12:43 pm

Harry
Потребител
Мнения: 89
Регистриран на: нед мар 18, 2007 12:47 am

Мнениеот Harry » вт фев 05, 2008 10:29 pm

hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Мнениеот hiphopsusel » вт фев 12, 2008 12:24 am

Хари е прав.Човек има свободна , много свободна воля.Бог го е надарил с целия свят и с цял един живот.

И православната вяра е единственото светило , единствената права вяра.
Тя е вратата към Рая.Ние трябва правилно да я разбираме.и не трябва да си казваме "ето ние сме православни и сме ебаси голямата работа а па тия грешниците протестанти и католици са баси изпадналите грешници, пфуууу, добре че не съм като тях."да , сектантите са много много грешни, но и ние въпреки че сме по-близо до Бога като православни и ние православните сме грешни, защото сме хора.и нещата въобще не са предопределени или пък някакъв друг тип.за съжаление след 1989 год. тия секти превзеха БГ а пък за още по-голямо съжаление хората са лабилни и им се връзват защото нямат душеспасяващата вяра в Христос и православието.Нямат вяра "на канара".За мен тия секти са направо мафия.И как може да има толкова лабилни хора които да им се връзват, аз ей тва не разбирам.Всички , абсолютно всички сектанти трябва да се обърнат към православието и да изповядат греха си че са били в секта.

направо мога да напиша книга по въпроса за грехопадналостта на Българския народ. :D :D :D :D :D :D :D тва толкова много идеи ми хрумват че направо мога да направя бестселър
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » вт фев 12, 2008 10:48 pm

И ние православните трябва внимателно да преценяваме и пресяваме с помощта на Бога, кое е Негова воля и кое е човешка измислица – защото има неща, които се представят за православни, а не са.

Православните свещеници са седнали на седалището предоставено им от Бога след Христовото възкресение. А твоите пастори на какво седалище са седнали, AkteX? Та нали тяхното учение съществува съвсем от скоро. Така че много по-оправдано е да слушаме свещениците отколкото тях.

И пак ще те помоля да посочиш неща в нашето предание, които противоречат на Светото Писание.

Нашето Предание никак не противоречи на Светото Писание, а го обяснява. Ето един пример:
“7. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда.
8. Ако те съблазнява ръката ти или ногата ти, отсечи ги и хвърли от себе си: по-добре е за тебе да влезеш в живота без ръка или без нога, отколкото с две ръце и с две нозе да бъдеш хвърлен в огън вечний;
9. и ако те съблазнява окото ти, извади го и хвърли от себе си: по-добре е за тебе с едно око да влезеш в живота, отколкото да имаш две очи, и да бъдеш хвърлен в геената огнена.” (Мат. 18:7-9)
Някой би могъл да каже – значи трябва да си режем тялото, щом се съблазняваме чрез него – така говорели някои еретици.

Но ето, Светото Предание ни е казало, че тук под членовете човешки се имат предвид страстите (похотите), които понякога така ги заобичваме, че отърваването от тях ни се струва като да режем тялото си – толкова се срастват с нас. Разбира се, това тълкувание се подкрепя от други места от Светото Писание.

Ето това е Светото Предание, AkteX, - Божието учение – то не може да си противоречи със Светото Писание.
Но има неща, които са представяни за Свето Предание, а не са – затова трябва внимателно да преценяваме всичко и да следваме единствено светлината. Всичко, което е светлина – това е Светото Предание.

Почитането на иконите Свето Предание ли е?
Има сведения, че икони са почитани от най-древни времена (а истинското Божие учение винаги е съществувало в църквата). В Стария Завет са правени образи на ангели – това било заповядано от Бога и не било никакво идолопоклонство.
Следователно по-логично е да сметнем, че почитането на икони е част от Светото Предание – от Божието учение.
Разбира се, трябва да внимаваме, как почитаме – защото от почитане до почитане има разлика.

Поздрави!

Здравей :)

Гледам , че не знаеш значението на думата предание ....
Предание - мит , легенда , нещо което не се знае дали се е случило -разпространява се от уста на уста !

За учението - е съжалявам много - щом мислиш ,че учението на Исус е от скоро - сорри :?

Няма как "Божието учение – то не може да си противоречи със Светото Писание. " като то е едно и също!!!

няма да се съглася с теб "Всичко, което е светлина – това е Светото Предание."

Аз виждам всеки ден слънцето - то е дневната светлина , не е някаква легенда
Божията светлина не е легенда ....

Тук православните слагат Божието предопределение като някаква легенда , както и робството на волята .

Ако се съглася с твоите думи горе написани , то тогава ,ще трябва да се съгласим и двете ,че Бибилията е един мит... събрани разкази от баби ,които са стояли на седенки !

Помисли върху това !

И все пак поздрави от "замръзналият" Бургас :?

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост