Почина игумена на Троянския манастир !

пространство за срещи и разговор
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Мнениеот Радослав » съб май 31, 2008 12:42 am

Ангел Небесен
Потребител
Мнения: 311
Регистриран на: нед май 14, 2006 9:33 pm

Мнениеот Ангел Небесен » съб май 31, 2008 12:26 pm

Здравей Радо :)

Диалогът с теб винаги може да е ползотворен, но тъй като вече много се отклоняваме от темата и внасяме други насоки в разсъжденията си, опасявам се да не би справедливите форумни органи да затворят темата с един замах на своята безгранична благост. Все пак в добавка към разразилата се буря срещу мен ще добавя само, че не аз се опитвам да изземвам функциите на Бог и да вкарам някой насила в рая поствайки някакви размахващи криле гургулици. Пресоляването с епитети не беше за теб, а за някои, които всячески искат да канализират отрицателното мнение на всички към мен, за да запълнят недостига на самостоятелна увереност в силите си, доказвайки че аз и една дума да напиша тя ще е грешна. Толкова за тях.

В цитата ти от Евангелието не става въпрос за мъртав човек, а за болен; никъде в Евангелието няма да намериш омилостивяващи молитви към починалите. Всяка присъда на Бог е справедлива защото тя се изрича от ЛЮБОВ. Любов и Справедливост за Бог са едно и също нещо. Тази "връзка" между живите и мъртвите, която трябва да "служи" за някакви обезболяващи съдбата на последните не е нищо друго освен съмнение в Божията сила и справедливост, която действа с безгранична любов и не са й необходими "грешни застъпници" за да: ВЪЗДАДЕ ВСЕКИМУ СПОРЕД ДЕЛАТА!!! Това съмнение в любвната справедливост на Бога е породена от приписване на Бога на някакви "антропоморфни" чувства и емоции, някакъв вид човешки слабости, върху които живите могат да въздействат и по този начин "омилостивявайки" Бога със "застъпничеството" си да облекчават страданията им. Бог е толкова свят, че не се нуждае някой да се застъпва за друг, всеки ще понесе със съвестта си (гласът на Бога в човека) собствената си присъда. НА НИКОГО на земята не е дадено да "знае" какво става "в" и "с" човека когато той напусне този свят; таке че всякакви опити за упражнения в тази насока са СУЕВЕРИЕ. Участието в подобни мероприятия има за цел лъжливо успокоение на съвестта на живите, а не "помощ" за мъртвите. Нито може да се прибави нещо, нито може да се отнеме нещо от извършеното от човека приживе, чрез чужди свети действия при изпълнението на Божията воля, които могат да променят, конкретните извършени дела. Цялото това вярване може да е много опасно понеже човек може да си прави каквото си поиска приживе, нали в крайна сметка има свети хора, които да се застъпят за него и така той да заобиколи Справдливата Божия присъда.

Няма непредубеден читател на Евангелието, всеки го съпоставя (волно или неволно) със своите човешки слабости и тук хилядолетната интерпретация не помага защото и тя е на човеци въпреки че чрез тях действа Божият Дух, но и при пророците е действал Божият Дух, а Бог е казал: "..о, несмислени и мудни по сърце да вярвате на всичко, що са казали пророците!...Има вечна Божия Истина има и СРЕДСТВА към нея за историческо ползване. Най-често се получава така, че СРЕДСТВАТА се приемат за самата ЦЕЛ – животът в Бога.

Всеки опит за "домашно присвояване" на Христос за мен е груба гавра с Него; тези постоянни опити произтичат от ЮДАИЗМА (еврейщината), от чувството за превъзходство, което влиза в християнството (като цяло) благодарение на обредността почивайки на догматико-канонични постановки. В началото те са били ЛЕКАРСТВО срещу историческите опити вярата да бъде смазана от множеството силно противопоставящи се страни на Христос; в последствие обаче, това ЛЕКАРСТВО се превръща в ОТРОВА, защото средството се въприема като ЦЕЛ (както писах вече). Тези средства на вярата не са оправдаващи постъпките действия.
За да стане човек Личност, която стои в Христовата Църква не е достатъчно да възприеме механически, историческото си изповедание, да се събира с други "съмишленици" и да изповядват заедно догматико-канонични принципи. Да това е важен етап, като СРЕДСТВО на съединение в Христа, НО това може да се превърне в самоцел и оттам "обектът на вярата може да е истинен - Христос, докато самата вяра да е осъдителна" (не принасяща плод). Всяка църква е в ПОТЕНЦИЯ такава "църква". Тук не помагат никакви оправдания.
Мой любим пример за вяра е апостол Петър, именно този на който Христос е казал че ще основе църквата си. На въпроса за кого го мислят човеците, пръв Петър отгоравя: "...син Божий....." И какво е интересното в случая. Сам Господ Бог стои пред него в плът и кръв, сам Той е в Отец и Отец е в Него, и въпреки това му казва, "....НЕ ПЛЪТ И КРЪВ ТИ ОТКРИ ТОВА, а моят Отец който е на небесата..." Това не е гностицизъм, това е вътрешното раждане на Бога в човека, КОЕТО НЕ ЗАВИСИ ОТ НИЩО ИСТОРИЧЕСКО, ОТ НИКАКВО МНЕНИЕ НА ДРУГ ЧОВЕК. Това раждане на Бога в човека не е изповядване, то може да се включи в някое изповядване, но самото то не е. Именно това имам предвид когато казвам, че Христос е НАД всяка конфесия. Аз не искам да "унищожавам" никоя деноминация и нейните средства за достигане на ПЪЛНОТАТА Божия, аз искам всеки да ЧУВСТВА Бога така както може той и само той да го РОДИ В СЕБЕ СИ.

Споменах, че съм кръстен по време на комунизма не за друго, а за да покажа, че не съм възпитаван в комунистическият начин на мислене, който в посведствие да принасям върху религиозния. За съжаление забелязвам повечето "новопокръстени" правят точно това. Този тип мислене къде съзнателно, къде несъзнателно е дълбоко вкоренен в православието. Аз не познавам някой мой близък-роднина да не е вярващ-православен, разбира се кой повече, кой по-малко, НО ВСИЧКИ са кръстени и участват в "живота на Църквата". Изглежда по всичко, че само аз не приемам никакви граници, никакви ограничения, но от страна на моите близки винаги е имало разбиране, те не са фанатици – слава тебе БОЖЕ! За средата в която съм изразнал няма да говоря, това е много лично, но само ще кажа, че някои идеали се осъществяват, колкото и да е невероятно. Аз, разбира се също съм участвал в този "живот", но ми опротивя, не понасям имитации (от страна на повечето православни). Когато човек се кръщава, той не се задължава да приеме нещо наготово, отказвайки се от всякакъв почин на мисловен процес, или да си въобразява че извършва такъв в някакви предварително очертани душеспасителни рамки.

Някалко думи за Актето; не искам да се превръщам в рицар, тя си е достатъчно силна и сама да се защитава, но това което ме дразни определено е опитите да се заиграва с "любовта", а аз като Ангел 1-ранг това не го допускам. Когато обичаш ВСЕКИ, обичаш ВСИЧКО. Това "правно" отношение към нея, т.е. "не й обръщайте внимание" може да е много опасен ГРЯХ. Не е непременно израз на любов да мълчиш, важно е КАКВО МИСЛИШ догато мълчиш; ако мълчиш с превъзходство и чувство на съжаление, по-добре не мълчи. За Бог е важно какво мислиш ВЪТРЕ в себе си, а не какво показваш (типично юридически, ЕВРЕЙЩИНА) навън за да не ти се счете за грях. За това че "хулела" Бога ще пиша после.

Желая ти здраве

А.Н.
:)
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » съб май 31, 2008 12:46 pm

Мъдростта в Словото се представя като жена. Викаща насред площадите. Но много хора няма да и обърнат внимане.Това е съвсем нормално защото и Греховността е представена като жена викаща по площадите.

Както сам каза Ангелът никъде в Евангелието не се споменава за омилостивяващи молитви за мъртвите!
Четейки Писанието и не намирайки такива пасажи , трябва да си зададем въпроса, защо тогава "църквата" ни учи ,че чрез молитва можеш да изпросиш неотиване на съд на съответния починал?
Цялото това суеверие при някои се превръща в култ. Заменя се волята на Бог с милитвата на живия.

и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.

Свободата не е ограничение. Истината не е някаква спънка. Истината е свобода и който вярва в Истината ,той е свободен.
Това го казвам по повод думите на Ангел-а,че има хора които приемат някакви граници, тоест те са ограничени и вързани (несвободни).
Петрова
Потребител
Мнения: 524
Регистриран на: ср фев 06, 2008 4:14 am

Мнениеот Петрова » пон юни 02, 2008 10:07 am

" Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо." (Първо послание на св.ап. Павел до Коринтяни, 6:12)
nikito5kov
Потребител
Мнения: 118
Регистриран на: чет фев 14, 2008 10:20 am

Мнениеот nikito5kov » пон юни 02, 2008 11:30 am

Според мен по добре да не се коментира нищо повече в тази тема освен ако още някой има желание да изкаже съболезнования.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » пон юни 02, 2008 11:50 am

Моите съболезнования - Дано Бог е бил милостив с душата му (иначе малко тъпо за хората които са вярвали на човека)
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Мнениеот ven4e » пон юни 02, 2008 1:39 pm

Вечна му памет!
sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Мнениеот sandi » вт юни 03, 2008 7:27 am

.

И отминаха 9-т дни от конината му ! Бог да го прости !

abc
Потребител
Мнения: 670
Регистриран на: пон фев 18, 2008 1:46 am

Мнениеот abc » вт юни 03, 2008 4:17 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » вт юни 03, 2008 4:19 pm

abc
Потребител
Мнения: 670
Регистриран на: пон фев 18, 2008 1:46 am

Мнениеот abc » вт юни 03, 2008 4:31 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » вт юни 03, 2008 4:40 pm

Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

пак аз :)

Мнениеот Радослав » пон юни 23, 2008 11:51 pm

Ангел Небесен
Потребител
Мнения: 311
Регистриран на: нед май 14, 2006 9:33 pm

Мнениеот Ангел Небесен » вт юни 24, 2008 7:42 pm

сгреших, признавам си, изобщо не разбираш и дума от това което съм написъл, повтаряш като латерна това, което всеки повтаря за да покаже правотата си, една симбиоза от чути/прочетени мнения примесени с НЕОФИТСКИ плам. Без да искам да те обидя, но нямаш и необходимата подготовка да водиш такъв спор. Не мисля, че има смисъл да се продължава с този спор, всъщност "спор" с православни не може да се води.
Живей си в това, което вярваш и остави и другите да живеят; твоята болест аз отдавна съм я проболедувал. Ако искаш по 50 пъти на ден се моли за всички "мъртви", прави 150 панахиди на година, изобщо прави каквото ти душа иска, радвай се на това, в което вярваш щом те прави добър.


Последен съвет, знам че и него няма да приемеш: не се доверявай на всичко, което ти казват.
Чао
:wink:
sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Мнениеот sandi » ср юни 25, 2008 8:54 pm

*****
Мнението е редактирано от radotr за нарушаване на т. 10 от Правилата!

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост