Каква е разликата между Православната Църква и Арменската
Re: Каква е разликата между Православната Църква и Арменскат
Павле, трябва да се изразяваш по-толерантно, защото, както виждаш, фанатизмът във форума не спи.
Права си, Венче. Момата-тигър ме обвинява във фанатизъм и талибанщина, но е сляпа за собствения си фанатизъм и талибанщина, с които заклеймяваше всички, които вярват в Църковното учение за митарствата. Ама права си е приказката: "Крадецът вика "Дръжте крадеца!" :mrgreen: И какво излиза накрая - арменска ерес - може, а митарства - не може. Пък как хулеше митарствата и тези, които вярват в тях - с пяна на уста, пък сега другите били талибани, фанатици...
Последна промяна от pavel на пет ное 12, 2010 1:03 am, променено общо 1 път.
Всички сме творения и деца на Бога - и православни, и арменци, и мюсюлмани, и будисти. Един ден Той ще ни попита защо не сме могли да живеем в мир. Какво ще Му отговорим?...
Последна промяна от Андрей на пет ное 12, 2010 7:12 pm, променено общо 1 път.
А "грешките при арменците" са повече от съществени - говорим за неприемане на 4, 5, 6 и 7 Вселенски Събори и всички останали Поместни оттам нататък. На това грешка ли му се вика? Това не е грешка, а упорито и твърдоглаво отстояване на зловерие, сиреч на зла вяра, нямаща нищо общо с вярата на светите отци. Ереста е богохулство, а не обвиненията срещу нея. Иначе по тази конформистка логика ще излезе, че и св. Григорий Палама е "богохулствал" в речите си срещу Акиндин и Варлаам. А всъщност думата е "изобличение"! Това са правели и светите отци, когато са се борили срещу ересите. Нали нямате проблем със светите отци, Андрей?
Павле, разпитай бабичките в твоята енория за това, какво мислят по въпроса за двете природи и воли на Христос, и ще чуеш такива зловерия, че ще трябва да отлъчиш веднага всички енориаши от църквата. Ще ти обадя една тайна: 99 процента от хората не разбират нищо от тези неща. И все пак Бог ги приема. Остави арменците на мира, тях има кой да ги съди.
Последна промяна от Андрей на пет ное 12, 2010 11:49 am, променено общо 1 път.
Армения е първата от съществуващите днес държави, която е приела официално християнството. Това е станало още преди Константин Велики. Само едно малко арабско княжество Осроена е преди нея. Антиохия, приятелю, не е държава, а град, който по това време е бил част от Римската империя и малко трудно би могъл да прави нещо на своя глава.
Няма нито една баба, която да не е наясно с двете природи на иисус Христос, защото се кръсти и го изповядва. Павел не е прав, че се бърка в делата на еретиците, след като с тях е говорено не 2-3 пъти, а почти 2 хилядолетия, но е прав за всичко останало.
Смехотворни са твърденията, че арменците са първите приели християнството, в Библията е казано кои са първите и кои следваме. Точно тази неизмерна гордост на еретиците и презрението им към останалите не можем да приемем и най-толерантно сме спрели общуването си с тях. На стотици места на Балканите е имало църкви със стотици хиляди последователи преди първите апостоли да стигнат до Армения, но това не значи, че сме повече от другите.
Смехотворни са твърденията, че арменците са първите приели християнството, в Библията е казано кои са първите и кои следваме. Точно тази неизмерна гордост на еретиците и презрението им към останалите не можем да приемем и най-толерантно сме спрели общуването си с тях. На стотици места на Балканите е имало църкви със стотици хиляди последователи преди първите апостоли да стигнат до Армения, но това не значи, че сме повече от другите.
И в православна среда е пълно с ереси, само че вие не ги забелязвате. Знам за свещеници, които твърдят, че Христос на кръста е изкупил хората само от първородния грях, а личните си грехове всеки трябвало да изкупва сам. И това ако не е свръхерес, отричаща самите основи на християнството? Еретическо е отношението на мнозина самозвани старци и учители към Библията. Чувал съм такива суеверия и безумия от уж православни и църковни хора, че свят да ти се завие. Но вие си оставате в общение с тях. Вижте първо гредата в своето око!
Последна промяна от Андрей на пет ное 12, 2010 7:15 pm, променено общо 1 път.
Арменската църква е от т.нар. "Дохалкедонски" или "монофизитски" църкви и изповядва една природа в Иисус Христос, което моментално ги прави еретици и откровено богохулници.
Ето за монофизитството http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0% ... 0%B2%D0%BE
Ето за монофизитството http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0% ... 0%B2%D0%BE
Аз съм наполовина арменка, баща ми е "армян". Като малка ме водеха в арменската църква. Когато започнах да навлизам в религията в дълбочина, реших, че правславието е моят път и повече не съм стъпвала в арменската църква. Баща ми е вярващ, но ако тръгна да му обяснявам за двете природи на Иисус, не зная дали ще разбере и мисля засега да не го правя. Благодаря на Бог, че съм със смесена кръв и малко по-различна от Вас Павел, защото това ме е направило по-чувствителна и никога не бих си позволила да се отнеса грубо към турчин, циганин, евреин...