Кога е роден Исус?

академични, професионални, лични разговори
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Кога е роден Исус?

Мнениеот chacho » ср дек 29, 2010 12:59 am

Лука 14:26.Раждането на Месията Йешуа
Исая 9:6: “Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамената Му; И името Му ще бъде: Чуден (Чудо), Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.”
За да определим рождената дата на Йешуа (Иисус), трябва да се обърнем към Танах-а (Стария Завет).
Свещениците били разделени на отреди, които служели в Храма и това служене преминавало по наследство. Рождението на Месията Иисус е свързано със свещеник Захария. В Лука1:5 е записано от кой отряд е бил бащата на Йоан (Кръстител).
"В дните на Юдейския цар Ирод имаше един свещеник от Авиевия отред, на име Захария; и жена му беше от Аароновите потомци, и се наричаше Елисавета.”
За да определим какъв е бил редът на отредите при свещениците и в кой месец кой отряд е служил в Йерусалимския Храм, ще прочетем 1 Летописи 6-10,18-19:
„И секретарят Семаия, Натаналовият син, който бе от левитите, ги записа в присъствието на царя, на първенците, на свещеника Садока, на Ахимелеха, Авиатаровия син и на началниците на бащините домове на свещениците и на левитите, като се вземеше един бащин дом от Елеазара и един от Итамара. А първият жребий излезе за Иоиарива, вторият за Едаия, третият за Харима, четвъртият за Сеорима, петият за Мелхия, шестият за Меиамина, седмият за Акоса, осмият за Авия… двадесет и третият за Делаия, и двадесет и четвъртият за Маазия.Тоя беше редът на служението им, според който да влизат в Господния дом, по наредбата дадена им чрез баща им Аарона, според както му бе заповядал Господ Израилевият Бог.”
Отредите са 24. АВИЕВИЯТ отряд е бил осми по ред.
Еврейските лунни месеци са: Нисан, Ияр, Сиван, Тамуз, Ав, Елул, Тишри, Хешван, Кислев, Тевет, Шват, Адар.
Авиевият отряд е застъпвал службата в Храма от средата до края на месец Тамуз (средата на юли). Захарий е служил всяка година през втората половина на месец Тамуз.
Лука 1:23-24: „И като се навършиха дните на службата му, той отиде у дома си. А след тия дни жена му Елисавета зачна: и криеше се пет месеца…”
Захарий излязъл от Храма на 1 Ав. Елисавета заченала. Изминали 5 месеца (Ав, Елул, Тишри, Хешван, Кислев) и започнал месец Тевет, когато ангел Габриел (Гавриил) се явил на Мириам (Мария):
1:26-27: ”А в шестия месец ангел Гавриил бе изпратен от Бога в галилейския град наречен Назарет, при една девица, сгодена за мъж на име Йосиф от Давидовия дом; а името на девицата бе Мария.
Мария заченала в началото на месец Тевет. (Нормалната бременност протича за 40 седмици /280 дни/ – Тевет, Шват, Адар, Нисан, Ияр, Сиван, Тамуз, Ав, Елул, Тишри)
Ако Йоан Кръстител е заченат в двуседмичня период след 19 Сиван, Исус трябва да е заченат 6 месеца по-късно, в края на месец Кислев или в началото на месец Тевет. Мария е заченала Иисус между 24 Кислев и 7 Тевет. На 25 Кислев е началото на празника Ханука, известен също и като Празникът на Светлините. Този осемдневен празник продължава до 2 Тевет.
Исус е празнувал Ханука (наричан също „Праникът на освещаването на Храма” - Йоан 10:22), докато е бил на земята. Апостол Йоан ни посочва, че Иисус в действителност е заченат по време на Празника на Светлините (Ханука), когато пише за него в началото на своето евангелие:
Йоан 1:4-9: „В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците. И светлината свети в мрака, но мракът не я обхвана (обзе). Имаше един човек, пратен от Бога, името му Йоан; Той дойде за свидетелство, да свидетелства за светлината, та всички да повярват чрез него. Той не беше светлината, но бе пратен да свидетелства за светлината. Съществуваше Истинската Светлина, която просветлява всеки човек, идващ на света.”
Малко след посещението на ангел Гавриил, Мария отива да се види с роднината си Елисавета:
Лука 1:39-41: „И като стана Мария през тия дни, отиде набързо в хълмистата земя, в един юдейски град и влезе в дома на Захарий, и поздрави Елисавета. Когато Елисавета чу поздрава на Мария, младенецът заигра в утробата й; И Елисавета се изпълни със Святия Дух.”
Лука 1:56: „И остана Мария с нея около три месеца, и се върна у дома си.”
Ясно е, че Мария е останала с Елисавета до момента на раждането. Девет месеца след зачеването на Йоан Кръстител, от началото на месец Тамуз, ще ни доведат до Пасхата.
Лука 1:57: „ А за Елисавета настана време да роди и тя роди син.”
Има дълбока символика в това, че Йоан Кръстител се е родил на Пасха. На този ден религиозните юдеи все още очакват появяването на пророк Илия (Maлахия 4:5-6). В действителност, на масата (по време на седера /празничната трапеза/ на 14 Нисан) се поставят стол и чаша на масата - за Илия, и децата символично му отварят вратата, за да влезе и да присъства на вечерята. Както ангел Гавриил пророкува и Иисус потвърждава (Maтей 11:14), Йоан Кръстител е предтечата в духа на Илия, който е трябвало да дойде преди Месията.
Песните в небесата над Йерусалим на 15 Нисан известяват за раждането на Йоан Кръстител. След като той се родил на Пасха, 15 Нисан, Иисус трябва да се е родил 6 месеца по-късно, на 15 Tишри (седмият еврейски месец според духовната година). А 15 ден на седмия месец започва с Празникът на Скинията (Шатроразпъване - Левит 23:34-35), известен още като Сукот. Иисус се е родил в първия ден на този празник!
Това обяснява защо не е имало място във Витлеем (Бейт Лехем) за Йосиф и Мария. Множества юдейски поклонници от целия Близък Изток, дошли в Йерусалим за Празника Сукот, както Бог им е заповядал (Второзаконие 16:16). Витлеем, който е само на няколко мили от Йерусалим, също е бил препълнен с поклонници по това време поради празника.
Точно, както било 6 месеца по-рано, песни от небесата над Йерусалим за празника на Шатрите известили за раждането на Месията, в изпълнение на пророкуваното.
Като допълнение към зачеването на Иисус на Ханука, тук също откриваме една алюзия с Неговото раждане по времето на Празника на Скинията (Сукот) в евангелието на Йоан.
Йоан 1:14 – „И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца.
Гръцката дума, от която е преведена думата „скиния” е eskenosen. Тази дума е форма на skenoo (#4637 Strong's Greek Concordance). Докато тя обикновено се превежда с „живея, постоянно мисля за”, Strong's казва, че тази дума буквално означава "да поставя нечия шатра (скиния), да имам нечия скиния, да пребивавам (живея) в шатра, скиния ..."
На осмия ден след раждането, според Мойсеевия закон, Иисус е бил обрязан по време на последния празничен ден – един друг свят Господен ден (Левит 23:26).
Лука 2:21 – „Като се изпълниха осем дена, за да бъде обрязан Младенецът, нарекоха Го Иисус, името дадено Му от ангела, преди да бъде заченат Той в утробата.”
Истината за раждането на Исус е много по-велика, отколкото езическият празник, в чиято чест той предполагаемо е бил заместен. Тази истина потвърждава необходимостта да спазваме Божиите свети празници (Левит 23), защото е важно да разберем Неговият план за човечеството.
*******
*Тази година (2009) празникът Сукот започва от вечерта на 14 Тишри и завършва на 21 Тишри (2-9 октомври). На 3 октомври т.г. е истинското Рождество Христово!
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот ven4e » ср дек 29, 2010 7:52 am

В този текст за раждането на Иисус се изхожда единствено от раждането на св.Йоан Предтеча. Едва след това се откриват "потвърждения" за това в "намеци", направени в Евангелията. Само че, св.Йоан не е заченат буквално на следващия ден след отстъпването на Авиевата смяна (края на юли), а малко след това (църковният празник Зачатие е на 23 септември), което напълно се съгласува с евангелското повествование за "след тия дни", ами като са чакали десетки години, нормално е 2 месеца да са "след тия дни" - почти веднага, но не буквално веднага! "Доказателството", че св.Йоан е роден на Пасха, оставям без коментар - никакви ангелски песни не са съпрожовдали раждането на човека, пък бил той и най-големият от родените от жени - това в Лука просто го няма. Съответно раждането на Иисус след 6м не е било 6м след Пасха (или поне в текста не е доказано ни най-малко) , така че отпада версията за Рождество на Сукот (или просто остава да виси във въздуха, което е същото). Първата глава от Йоан с нейните, според автора, кодировки за Зачатие на Ханука и Раждане на Шатри, е нищо повече от пресилване на евангелския текст (приписване на несъществуващи значения), което отпада от само себе си с първите стихове, например: Всичко чрез Него стана и без Него не е станало нищо от онова, което е станало - очевидно Празникът на светлината се появява доста по-късно във времето, докато Истинската Светлина съществува вечно и точно за Нея свидетелства Йоан Кръстител, не за някакъв общоизвестен празник. Че думата "пребиваваше" се възприема като "разпъна Шатри" пак е доста странно твърдение, но не почива на нищо друго, освен на предишното, че Предтеча е роден на Пасха. Преброяването, "кой знае защо", е пренебрегнато за сметка на издирване подтекста на думата eskenosen. Като прибавим факта, че след такива съкрушителни разкрития в подобни текстове се прибавя и очакването на Второто Пришествие да е по време на Шатри, цялото изследване придобива (поне за мен) не научна, а религиозна мотивация, само че не християнска такава.
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот ivanb63 » ср дек 29, 2010 2:09 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот prokimen » ср дек 29, 2010 4:09 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот ven4e » ср дек 29, 2010 4:30 pm

Ех, Прокимен, тези "интересни разсъждения" ги има на английски във всякакви варианти - съкратени, разширени, правдоподобни, неправдоподобни, много са близки до йеховистите.Така че кажи по същество - приемаш ли тезата, че св.Елисавета е заченала, още докато св.Захари е миришел на тамян?
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот prokimen » ср дек 29, 2010 6:36 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот ven4e » ср дек 29, 2010 7:37 pm

Здравей Прокимен, чак книга с такова съдържание едва ли има, но е достатъчно да напишеш "When was Jesus (really) born" или "Exact date Jesus was born" и ще излязат десетки, може би стотици "библейски доказателства", че е роден през септември по време на жътва etc etc. Има и по-умерени например, като този текст, в който се изразява убеждението, че няма как, уви, да се разбере точната дата:
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот prokimen » ср дек 29, 2010 8:03 pm

Благодаря. Не се бях сетил за това. Като че ли хората сме склонни да робуваме на дати и да пропускаме същината на нещата. В конкретния случай може да се спори за датата на Христовото раждане и да забравим да останем сами със себе си или със съвестта си, питайки се доколко Христос е намерил място в сърцето ни и доколко делата ни са в светлината на Евангелието.

Интересно ми е Вашето виждане по въпроса за т.н. "мисия", която придобива отзвук на модерност. Ако в 2010 година трябва да благовестим Христа на кръстените, то това не прилича ли на реанимация, изкуствено дишане на мъртвешки труп?
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот chacho » чет дек 30, 2010 2:37 am

Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот Жоро » чет дек 30, 2010 6:59 am

chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот chacho » съб яну 01, 2011 2:50 pm

Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот Жоро » нед яну 02, 2011 7:14 pm

Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот Molecule » пон яну 03, 2011 7:26 pm

sluntce
Потребител
Мнения: 254
Регистриран на: вт авг 10, 2010 7:53 am

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот sluntce » пон яну 03, 2011 7:57 pm

Молекула, не е премълчано в Библията- Витлеемската звезда си е факт, който учените са датирали доста точно. От тях идва датата, която е през септември( не я помня).

Иначе си прав, че не датата е важна, а фактът- родил се е Бог в човешко тяло, за да донесе спасение на цялото човечество. Много ли е важно коя зодия е бил, къв му е асцендентът и тем подобни глупости....
Важно е какво е направил и какво послание ни е оставил...
Ама вие си пишете по темата, интересно ми е...
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Кога е роден Исус?

Мнениеот chacho » вт яну 04, 2011 3:49 am


Върни се в “богослови”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост