Иконите

академични, професионални, лични разговори
Makedonski
Потребител
Мнения: 62
Регистриран на: пон сеп 07, 2009 9:44 am

Иконите

Мнениеот Makedonski » пон апр 11, 2011 7:27 pm

Естествено, че иконите не са идоли!

Християнството е за разумни и интелигентни хора. Ниската култура и суеверията могат да превърнат в идоли иконите (естествено за ония, които нямат правилното отношение към тях).

Какво смятате за т.нар. "чудотворни икони" и за болната според мен привързаност на някои вярващи към тях!?

Кръстът ... ако аз възприемам кръстът като знак, който ми напомня за това как Бог, бидейки невинен, се жертва за мен, тогава кръстът е спасителен за мен...
Но съгласете се, че, ако за мен кръстът е символ на религиозност и не дай Боже нещо като амулет за щастие и късмет, то тогава кръстът само ще послужи за осъждането ми... той няма да е спасителен, ще бъда само фетиш.

За подобно фетишизиране на иконите говоря. За някои вярващи те са абсолютно средство и машинки за щастие и късмет. Като я докоснеш, като се заредиш от нея. Според мен, ако имаш вяра истинска, всяка икона е чудотворна.
Не знам, някак си ми стои необяснимо и недостойно, да висиш на опашки, за да се докоснеш до някоя икона, без да се стремиш да водиш истински християнски живот. Не че да целунеш една древна икона е грях и зло, но не мислите ли, че тази фетишизация (следствие на невежество) отклонява от истинското отклонение пред Бога?

Сега предполагам, ще се нададе вой, че съм "протестантин" или нещо такова.
Не, аз харесвам иконите - "Троица" на Рубльов, "Богородица-Умиление" от Несебър, Владимирската Богородица и т.н. и т.н. Душата трепва като ги съзерцава. Това е според мен истинското "предназначението" на иконата, а не поклоните пред нея, целуването им, шествията с тях, даването на обети пред тях и т.н. Според мен Църквата не бива да насърчава такъв подход към иконите - като фетиши.
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Иконите

Мнениеот Преспанец » пет май 06, 2011 7:57 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Иконите

Мнениеот small axe » вт май 10, 2011 12:48 pm

Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Иконите

Мнениеот Зограф » нед май 29, 2011 10:17 pm

Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Иконите

Мнениеот Преспанец » съб юни 04, 2011 7:41 pm

Вижте тази статия за иконите, не я четох цялата, че е дълга, но от това, което виждам, е направо смазваща - [web 100%,400]http://www.gunev.com/excerpt/orthodox/65-icon[/web]
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Иконите

Мнениеот small axe » пон юни 06, 2011 12:50 pm

Привет!
Когато казвам, че са педагогика, не си го измислям, а това е точно така. Това е тяхната функция, даже четох какво е написал един от авторитетите за вас Йоан Дамаскин и той казва именно това.

Относно Моисей и змията в пустинята, там историята има контекст, поръчението от Бога е ясно казано и ясно посочено на кого и защо, както и преобразното му значение за нас днес също е добре известно. Какво общо има с изображенията на различни вярващи хора днес не виждам. Днес като погледнеш към Христа на кръста и .. ето това е паралел който е удачен. Но ако погледнеш към иконата, не се изцеляваш или спасяваш, понеже това не е казано, или отбелязано някъде специално от Бога в книгите на свещеното Писание. Ако беше, то и аз, като човек искаш да върши Божията воля, щях да правя това и да се ползвам от Божиите милости, както Той е наредил.

Отбелявам обаче, че вие, които приемате това, е нужно да се съобразявате с вашата вяра и убеждение по този въпрос. Бог е този който има грижата, аз не искам да съдя чужди слуги, всеки отговаря пред Бога за това което удобрява.
Та ако ви помагат изображенията на починали в тяло вярващи хора, да се приближавате към Бога и да ставате все по прилични на Господа в характер и святост, то правете според убеждението си.
Също ако е възможно и зависи от вас, все повече ограмотявайте невежите, които превръщат изображенията в някакви енергиини центрове, неразбиращи същината която вие непременно съзирате зад тях. Така те способстват повече за зло, не за доброто им. Това разбирам аз по този въпрос и според това си разбиране постъпвам, но не искам да заклеймявам някой който вижда и нещо различно в случая.
Това да заклеймява, виждам Павел, апостолът,да прави за тези които проповядват друго благовестие, в случая с иконите няма нищо такова.

Ако обаче има хора, които считат, че не Христовата благодат ги спасява, а нещо друго, визирам всичко каквото се сетите, то това би било вече друго благовестие, с което ми уточнение и сами вие ще се съгласите, разбира се.
Поздрав!
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Иконите

Мнениеот Next » пон дек 21, 2015 9:00 pmЧудо в Чуркинския манастир в Русия. Монасите съобщиха, че 59 икони са „проплакали” и по тях са се появили „сълзи”. Освен това те разпространиха и видео, на което се вижда чудото. Първият случай на проплакала икона е наблюдаван на 22 юни на „Свети царски мъченици”, в момента същото чудо вече се случва в още 58 от иконите, казват още монасите. Те събират сълзите на иконите и ги предават в църквата в град Казан. Православните християни вярват, че те помагат за лечение на различни заболявания на вярващите. Очаква се чудото да привлече поклонници от цяла русия в следващите месеци. Според един от монасите- Митрофан-възможно е сълзите на иконите да предупреждават, че предстоят сериозни промени и изпитания и чрез тях Господ укрепва вярата на хората. Има и поверие, че икони плачат там, където православните вярващи са загубили вярата си в бога. Припомняме, че в началото на март месец миналата година иконите в Русия и Украйна също проплакаха, а кадрите с чудото обиколиха света.

P.s.
На двери сарая проступило изображение Николая Чудотворца.
На двери сарая в Тамбовском селе проступило изображение Святителя Николая Чудотворца. Епископ Тамбовский и Мичуринский Феодосий лично отправился в Петровский район подтвердить, что в селе Яблоновец произошло настоящее чудо. Год назад семья Шибиных купила в селе заброшенный домик под снос. Строение потихоньку стали разбирать, старую дверь сняли и навесили на сарай. И она провисела почти год. «На днях дочка вышла во двор после дождя и увидела на двери икону, - говорит хозяйка дома Александра Шибина, - она бросилась к лику и стала его целовать, а потом прибежала и говорит мне: у нас чудо во дворе - Николай Угодник появился!»
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Икoните - последно Рождество Христово?

Мнениеот prokimen » пон дек 21, 2015 11:25 pm***


In a grim speech, the Pope said that the current chaotic state of the world marks the beginning of the “end times”, and that this time next year the world is likely to be unrecognisable.

Francis, who previously announced the beginning of World War 3, had labelled this year’s Christmas as a “charade” during a Mass at the Casa Santa Maria earlier in the month.

“We are close to Christmas. There will be lights, there will be parties, bright trees, even Nativity scenes – all decked out – while the world continues to wage war,” he said earlier in December.

The Pontiff, who turned 79 on Thursday, elaborated on his views this weekend, telling a crowd, “While the world starves, burns, and descends further into chaos, we should realize that this year’s Christmas celebrations for those who choose to celebrate it may be their last“
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Иконите

Мнениеот Next » ср мар 09, 2016 8:38 pm
Върни се в “богослови”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост