За пророчествата и свободната воля

академични, професионални, лични разговори
Борис
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: чет май 02, 2013 9:40 pm

За пророчествата и свободната воля

Мнениеот Борис » ср май 15, 2013 9:34 pm

Здравейте,

затруднява ме един въпрос. От една страна Православието поддържа, че Бог е дал на човек свободна воля в действията. От друга обаче сам Бог изпраща пророци, които да разкрият събития, случващи се в бъдещето. Веднъж определяйки, че нещо ще се случи, това не означава ли, че точно в дадени моменти свободната воля на конкретни хора за малко ще се отнеме с оглед изпълнението на пророчествата? Също така Христос предвижда например, че Апостол Петър ще се отрече три пъти от Него и той е бил напълно наясно с това. В момента на фактическото отричане той на практика е лишен от личната си воля, за да се изпълни казаното от Исус.

Това са си мои и вероятно елементарни разсъждения, базирани на скромния ми опит досега. Моля по-напредналите в материята да се включат.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: За пророчествата и свободната воля

Мнениеот Зограф » чет май 16, 2013 12:33 am

Брате, припомни си всичко написано за пророк Иона и ще намериш отговор на въпроса си. Нали пророк Иона не желае да съобщи на жителите на Нивевия, че Господ ще унищожи града поради греховете им, защото знаел, че пророчеството му не ще се сбъдне, ако хората наистина се покаят. И за да не го сметнат за лъжепророк хукнал да бяга от Божията десница.
Относно св. ап. Петър Господ Иисус Христос е предузнал как ще постъпи ап. Петър, а не е предопределил как да постъпи апостола. Тоест Господ знае как ние по собствената си воля ще постъпим, но това, че е предсказал на ап. Петър как ще постъпи не означава, че Петър не е имал възможността да каже: Да, аз познавам и съм един от учениците на този Човек. Ние много често се изправяме пред дилемата - как да постъпим или по кой път да изберем да тръгнем и наистина имаме пълната свобода да постъпим както пожелаем, а Господ предвечно е предузнал и знае как ще постъпим, но нашата постъпка си е лично наша, а не механично изпълнение на кукла на конци дърпани от Бога или дявола.
Когато св. ап. Павел казва, че не доброто, което иска върши, а лошото което не иска, се разкрива нашата склонност към греха, който ни примамва най-често чрез сетивата ни, както това станало с Ева : [i]"Видя жената, че дървото е добро за ядене и че е приятно за очите и многожелано..."[/i]/Бит.3, 6/
Друг голям спор се разгорял в древноста относно двете воли на Христа, монотелитите отричали възможноста Господ Иисус Христос да има човешка воля, защото според тях такава воля би била "плътска" "греховна" и "смъртна".
Потребителски аватар
Станиславов
Потребител
Мнения: 128
Регистриран на: вт яну 29, 2013 9:41 am

Re: За пророчествата и свободната воля

Мнениеот Станиславов » чет май 16, 2013 10:22 am

[align=justify]Уважаеми Борис, за да получите отговор на поставения въпрос, а и на други недоумения, братски Ви препоръчвам да приемете и прегърнете с детска простота светата Православна вяра, вярата на св. равноапостолен княз Борис-Михаил, св. Иоан Рилски, св. св. Кирил и Методий, св. Евтимий, патриарх Търновски и безброй други! Ако се допитате до светите отци на Православната Църква, ще получите отговор на всеки един въпрос и недоумение. В противен случай съвестта никога не може да бъде спокойна.[/align]

Поздрави и Бог с Вас!
Борис
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: чет май 02, 2013 9:40 pm

Re: За пророчествата и свободната воля

Мнениеот Борис » чет май 16, 2013 1:55 pm

Уважаеми Станиславов,

по-големи авторитети от нас в Православието (Йеромонах Серафим (Роуз)) недвусмислено са предупредили, че за наскоро обърнал се е абсурдно да започва директно със светите отци. Ползотворна православна литература си намирам, но имам още доста за научаване и за неяснотите питам и тук.

Зограф, искрено Ви благодаря за отговора!
Потребителски аватар
Станиславов
Потребител
Мнения: 128
Регистриран на: вт яну 29, 2013 9:41 am

Re: За пророчествата и свободната воля

Мнениеот Станиславов » чет май 16, 2013 2:31 pm

Искрено се радвам за Вас, Борис! Направи ми впечатление, че сте изписал неправилно името на Господа Иисуса Христа, а "Апостол Петър" е свети апостол Петър! Простете за забележката!

Поздрави!
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: За пророчествата и свободната воля

Мнениеот Жоро » съб май 18, 2013 3:47 pm

Петър (както св. отци го наричат) се е отрекъл три пъти със свободната си воля. Христос е предвидял неговото отричане и го е предсказал. Иисус е видял и е предсказал какво решение ще вземе ап. Петър със свободната си воля в един бъдещ момент. Ако Му е казал какво да прави, тогава това е план за действие на не пророчество :))))

Благодарение на свободната ни воля, която Бог ни е дал, нашите постъпки не са предопределени, а са плод на свободния ни избор - т.е. може да се каже, че са непредсказуеми, защото никой не може да зане какво ще решим утре. И пак, благодарение на тази свобода в избора, която имаме, пророчеството е възможно! Бог вижда в бъдещето избора на нашата свободна воля и го предсказва. Способността на Бог да вижда бъдещето и знанието му за нашите бъдещи постъпки не нарушава свободната ни воля, а разкрива способността на Бога да вижда всичко, дори и бъдещето.

Бог също има свободна воля и има неща, които Той е решил да направи в бъдещето - когато ни ги разкрива, това също е пророчество. Също така Бог, в контекста на всички свободни решения, които се взимат и знанието Му за тях, Бог си запазва правото и свободата да се намесва, да определя всичко за целите си и намеренията си - въобще да има Свои планове, защото, както ние сме свободни да избираме, така и Той е свободен. Въпроса за предопределението и предузнанието е реше от православието по най-добрия начин - той е тайнство.

А, какви са целите и намеренията на Бога, ни е разкрито в Писанието. Изследвайте и вижте!
Лъчо
Потребител
Мнения: 73
Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:53 pm

Re: За пророчествата и свободната воля

Мнениеот Лъчо » пон май 20, 2013 1:54 pm

Въпросът за предопределението и предузнанието у Бога е най-добре синтезиран и разяснен в "Точно изложение на православната вяра" от свети Йоан Дамаскин - книга 2 глава 30. Бог предузнава и на базата на предузнанието си предопределя. Бог знае кой ще изпълнява волята Му и кой не. Знае кой ще се покае и кой не, знае кой ще бъде спасен и кой ще погине, но това в никакъв случай не накърнява свободата на волята на човека. Бог няма участие в злите дела на хората, а само в добрите посредством благодатта Си. За това и спасението не е наше лично дело, а е синергия между човек и Бог. Погиването на човеците си е тяхно лично дело и е изцяло в свободата на волята на човека, свобода стигаща до отхвърляне на Божията благодат. Човек не се спасява сам, но сам погива.
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: За пророчествата и свободната воля

Мнениеот ivanb63 » съб май 25, 2013 2:53 pm


Върни се в “богослови”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта