Църквата и подигравките с нашата вяра
Църквата и подигравките с нашата вяра
Забраните и острите критики на неколцина от Архиереите на БПЦ относно гаврите с християнската вяра в изкуството станаха тема в последното предаване на "Вяра и общество", където мненията се разделиха и за моя изненада Горан Благоев застана на позиция, че Синода няма право да иска съдействие от светската власт, когато художници, артисти и кинаджии се гаврят с Христос и вярата ни. Какво е вашето мнение, трябва ли в името на толерантността и свободата в изкуството да се мълчи когато се популяризира като велико произведение на изкуството образа на Христос върху гърба на свиня. Или да вземем "гениалния филм" /това бяха думите на Г. Б./ на Скорсезе или книгите на гръцкия комунист сред които е и кощунствената "Последното изкушение на Христос".
Re: Църквата и подигравките с нашата вяра
Гледах предаването и искам да поздравя Пламен за отличното му представяне и перфектно аргументирани отговори и тези. Горан Благоев изглеждаше направо нелепо в желанието си да слугува на двама господари едновременно. За другите, двамцата, не ми се коментира даже, че все пак постим.
Sent from my Android device.
Sent from my Android device.
Когато ние християните се плюем един - друг, какво очакваме от другите хора?
Щом всеки от нас когато е по-различен от брата си и брат му по вяра го обижда и хули, съсипва му живота с хули, защото не мислил точно като него - как да очакваме, нехристияните да ни уважават? Няма как да стане.
Всичко опира до пустата му завист. Тя направо като прокоба. Забравихме взаимопомощта между братята, а се правим на интересни да помагаме уж на друговерци.
Все едно да имаш собствени деца, да ги наказваш за щяло и нещяло , ей така за спорта, от любов към спорта..... пък да ходиш да хрантутиш чужди деца. Да не очакваме после собствените ни деца да ни почитат и уважават. Ма...кФО съм седнал да говоря на бездетни "скопци", които не са гледали собствени деца, пък обясняват как се гледат деца.
Ей така си дърдоря само.. да има с кого. Бездетните и не гледали собствени деца, да не ми отговарят. Пък тези дето имат деца - също. Може да съм лош, но моите деца сам с жената ги отгледах и вече са по на 25 години.
То май е така и с Вярата Христова... никой човек не ме учеше на Нея, пък иначе книжници и философи с лопата да ги ринеш като оборска тор. То е вярно, че при Бога човеците нито се мъжат, нито се женат. Но това е ТАМ Горе, тук Долу на Земята е друго. Да объркаш Горния Свят с Долния Свят, си е лудост и малоумие.
Как беше крилатата фраза? "Делото на давещите се, е дело на самите давещи се." Ако от човеците помощ не идва и оценки и акъл също да не идва.
Щом всеки от нас когато е по-различен от брата си и брат му по вяра го обижда и хули, съсипва му живота с хули, защото не мислил точно като него - как да очакваме, нехристияните да ни уважават? Няма как да стане.
Всичко опира до пустата му завист. Тя направо като прокоба. Забравихме взаимопомощта между братята, а се правим на интересни да помагаме уж на друговерци.
Все едно да имаш собствени деца, да ги наказваш за щяло и нещяло , ей така за спорта, от любов към спорта..... пък да ходиш да хрантутиш чужди деца. Да не очакваме после собствените ни деца да ни почитат и уважават. Ма...кФО съм седнал да говоря на бездетни "скопци", които не са гледали собствени деца, пък обясняват как се гледат деца.
Ей така си дърдоря само.. да има с кого. Бездетните и не гледали собствени деца, да не ми отговарят. Пък тези дето имат деца - също. Може да съм лош, но моите деца сам с жената ги отгледах и вече са по на 25 години.
То май е така и с Вярата Христова... никой човек не ме учеше на Нея, пък иначе книжници и философи с лопата да ги ринеш като оборска тор. То е вярно, че при Бога човеците нито се мъжат, нито се женат. Но това е ТАМ Горе, тук Долу на Земята е друго. Да объркаш Горния Свят с Долния Свят, си е лудост и малоумие.
Как беше крилатата фраза? "Делото на давещите се, е дело на самите давещи се." Ако от човеците помощ не идва и оценки и акъл също да не идва.
- Aurelia Felix
- Модератор
-
- Потребител
И аз гледах предаването, Пламен наистина се представи на ниво.