What is Kemetic Yoga

академични, професионални, лични разговори
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

What is Kemetic Yoga

Мнениеот prokimen » чет дек 17, 2015 1:58 pmПозволявам си да отворя настоящата тема по повод вдигнатия шум през последните дни от страна на
Давам горния линк към неговия персонален богословски сайт за да може всеки заинтересуван да се запознае с неговите трудове.

Шумотевицата обаче идва не от официалния сайт на Дунаев, а от неговия - екивалент на нашите блогове.

Алексей Дунаев оповести официална своя лекция в една семинария, която в последния момент беше отменена или по-скоро забранена от високо място в руската църковна администрация.


Темата е твърде заинтригуваща и заслужава сериозно внимание, защото съдържа в себе си преголяма доза отрова.

Авторът претендрира да е направил голямото откритие с неопровержими доказателства, че техниката на християнската молитва, наречена "Иисусова" и практикувана в далечните благодатни времена на цъфтящия в Православието исихазъм, била взаимствана от ЙОГА.

В контекста на дискусията в блогосферата, известният богослов, иконописец и ръководител на издателския отдел на Екатеринодарската и Кубанска епархия на Руската Православна Църква - Московска Патриаршия -
прави в своя си ЖИВОЙ ЖУРНАЛ , споменавайки: "Мне представляется совершенно справедливым вопрос ув. Анонима, отчего А.Г. Дунаев совсем не обращает внимания на "египетскую йогу" (http://kemeticyoga.com/what-is-kemetic-yoga/) как один из вероятных (особенно с учетом места зарождения монашества!) источников молитвенных практик исихастов."

======

Интересно ми е да се запозная със съжденията на форумните участници и читатели по въпроса за т.н. "Иисусова молитва".


- Срещат ли се сред нас православни християни, които я практикуват и какви са им очакванията?

- Ако се докаже неопровержимо, че исихастите са "откраднали" молитвената практика на йогите, ще промени ли тази евентуалност нещо в духовния ви настрой?

====

Както самият Дунаев съобщава, неговата лекция е отменена (или по-скоро негласно забранена) в най-последния момоент. Той се опита да организира лекцията си в някакво московско кафе с молба за видеозапис, но в същия ден и час църковните власти са съумяли да организират контра лекция.

Искам да се надявам, че тази дискусия в руската блогосфера по немаловажния въпрос ще обогати познанията ни.

Поздрави
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: What is Kemetic Yoga

Мнениеот ven4e » чет дек 17, 2015 2:58 pm

Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: What is Kemetic Yoga

Мнениеот Зограф » чет дек 17, 2015 5:09 pm

След като е казано, че няма нищо ново под слънцето, остава да се ползва стара техника, но с нова цел и резултати. Ами погледнете портретите от Фаюм - ето и те са предшественици на византийската икона, а и техниката е същата - енкаустика, но резултата, ИКОНАТА е нещо съвсем друго в живота на Църквата. Ако е имало някой езически жрец да вдига ръце към небето, нима това има някакво вредно влияние върху вдигналия молитвено ръце свещенослужител. Виж, когато както Ренан се прави лъжлива "сензация" с цел да се влее отрова в душите на вярващите - това е голям грях. / Ренан написа една книга през миналия век, че уж намерил документи и доказателства, че Господ Иисус Христос е ходил на "специализация" в Индия. Гнусната лъжа бе разобличена, но опитите на сатаната не престанаха/
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: What is Kemetic Yoga

Мнениеот prokimen » чет дек 17, 2015 10:09 pm

Благодаря за двете споделени съждения.

Лично аз не съм смутен ни най-малко от "сензационния" опит да се опошли молитвеният подвиг на древните. Признавам си, че не съм молитвеник и нямам стойностен молитвен опит за споделяне. Никога не съм си поставял за цел да подражавам на искусните исихасти, а още по-малко пък ми е идвало на ум да достигам духовни върхове за да съзерцавам нетварната таворска светлина.

Преди време случайно ми попадна един клип за "одиозната" игуменка на Шамординския манастир - матушка Никона. Бях чел някакви ужасии за нея и изгледах клипчето от любопитство за да се убедя в ужасността й. Останах възхитен от духовната й мъдрост и духоносна зрялост.След неповторимите душеспасителни събеседвания с приснопаметната матушка игумения Серафима Ливен, едва сега можах да изпитам удовлетворение от духовната трезвост на игумения Никона.

Духоносни светила и великани на духа като игумения Серафима се срещат може би на столетие веднъж. Тя беше олицетворение на древните, първоначални и автентични монаси - чудотворци още в земния им живот.Чест прави на Саратовския митрополит Лонгин *** ***

Дано се намират все още уравновесени и духовно трезви подвижници като матушка Никона за да се поддържа духоносното духовно пламъче.

В контекста на "сензацията" не ползвам никакви техники. Приемам символичното значение на монашеската броеница като духовен меч и щит. Прибягвам към т.н. "Иисусова молитва" единствено в опит да възпра вихъра на мислите си и да не забравям своята грешност и вопияща потребност от Божията милост.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: What is Kemetic Yoga

Мнениеот Кабрал » нед дек 20, 2015 6:42 pm

Мнението си за "Иисусовата молитва" съм казвал многократно, молитва като всички други, ако в нея не се влага някакво специално, свръхестествено значение. Няма как да е заимствана о йогите, защото във Византия са били кът, но в практикуването й, а и в целият исихазъм, има някой особености, които не го правят догматично християнски, а част или течение от християнството, т.е. нещо, което може да се практикува, като непротиворечащо на Учението, но в никакъв случай това не е самото Учение.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: What is Kemetic Yoga

Мнениеот Next » нед дек 20, 2015 6:49 pm

В йогата всяка една от позите (над 100 до колкото помня) е своеобразна молитва към някакво индийско езическо божество. Разбирай бяс.

Тук всякаква молитва: непричём.

Върни се в “богослови”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта