КАКВО Е КОЛЕДА? („Суеверия сред днешните християни“)

академични, професионални, лични разговори
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

КАКВО Е КОЛЕДА? („Суеверия сред днешните християни“)

Мнениеот Next » нед яну 03, 2016 8:18 pm

Йеромонах Йоан (Филипов)


„Как какво? – ще се учудят по­вечето хора. – Коледа е Ро­жде­ство Христово. Нали сега постим за Коледа. Да, сега е Коледният пост.” Така мислят повечето от днешните пра­во­славни християни, които не са съвсем наясно какво е „Коледа”.

И какво все пак е Коледа? Човек, личност, празник, обичай? Много хора мислят, че е заместител на измисления персонаж от при­каз­ките – Дядо Мраз, и дори казват: „Дядо Коледа”.

Всъщност Коледа е наименованието на древно ези­че­ско божество на славяните, с други думи – идол. Според славян­ското поучение „За идолите на Владимир”, Коледа е бил бог на празненствата. „Шестият (идол) е Коледа, чийто прескверен празник беше на 24-ти декември” (Густинска летопис). Този идол ознаменувал завъртането на годишния кръг след зимното слънцестоене, идването на светлината и увеличаването на деня[1]. Честванията на Коледа (коледу­ва­не­то) продължавали в различните места от 21-24 декември до 2-5 януари. Те се състояли в обхождане на домовете и пеене на „колядки” (коледни песни), в които се прославяли стопа­ните на дома и се съдържали пожелания за богат урожай, изобилие[2], магически заклинания и се изпросвали подаръци. Самите „коледари” се маскирали като коне, кози, крави, меч­ки и други животни, символизиращи плодородие[3]. Коледните песни в по-древните си варианти представляват повтарящи се припеви с вмъкнати думи от изречение без съществен смисъл[4], а след заимстване на елементи от християнството са понякога богохулни и кощунствени по съдържание. Напри­мер песента „Замъчи се Божа Майка” (дори и самото заглавие е неправилно и еретично, защото Божията Майка е родила безболезнено[5]) има следния кощунствен текст:

„Замъчи се Божа Майка, Коладе ле („Коладе ле” се повтаря след всеки стих),/ от Игнажден до Коледа, Коладе ле,/ да си роди Сина Божи,/ Сина Божи, Исуса Христа./ Родила Го, изгубила Го./ Тръгнала е да Го търси./ Срещнала е тумба момци,/ тумба мом­ци, коледари,/ срещнала ги, питала ги:/ – Ой ви вази, тумба момци,/ като ходите коледари,/ видяхте ли моя Сина – Исуса Христа?/ Коледари отговарят:/ – Да Го видим, не Го знаем/ твоя Сина Исуса Христа./ Отговаря Божа Майка:/ – Моят Син е най-личен,/ на чело Му ясно слънце,/ на глава Му дребни звезди,/ на гърди Му ясен месец./ Коледари отговарят:/ – Видяхме Го в Цари­гра­да,/ в Цариграда при ковача./ При ковача кон ковеше,/ кон ковеше, кон яздеше,/ кон яздеше, сабя въртеше.”

Пълното неразбиране на християнството тук е смесено с груб фолклорен сюжет, при което се получава едно про­сташко и скверно „произведение на изкуството”.

А ето какво казва св. Димитрий Ростовски за „Коледа”: „Шестият идол е Коледа – бог на празненствата. В негова чест правят голям празник в 24-я ден на месец декември. И макар руският народ да се е просветил със Светото Кръ­ще­ние и да е изкоренил идолите, но едно-друго от паметта на този бяс Коледа не престават да възобновяват и досега. Като за­поч­ват от самото Рождество Христово, те всекидневно се събират на богомерзки играения, пеят песни, и в тях, макар да споменават за Рождество Христово, но при това без­законно добавят и „коледа” – древното дяволско изкушение, повтаряйки го многократно.

Освен другото, на тези свои законопротивни сборища... закриват лицата си и цялото си човешко тяло, създадено по Божий образ и подобие, с някакви маски или плашила, на­пра­вени с дяволски образ, плашейки или развличайки хората, като обиждат своя Творец и Създател, сякаш не са доволни или пренебрегват творението на Неговите Ръце; такива неща християнинът напълно би трябвало да избягва, и да бъде до­волен от този образ, който му е предоставил Господ. И други богомерзки неща измислят, за които не подобава и да се пише”[6].

Какво да кажем? У нас не е по-различно. Грубо езичество и нищо християнско. Смесването на понятията „Рождество Христово” и „Коледа” очевидно е опит за съвместяване на останалата от древност езическа традиция с християнските празници. Заедно с това, към църковните Рождественски тър­же­ства се прибавя и езическата традиция на „коледуването”. Всичко това е направено с цел християните да приемат и ези­че­ския фолклор като нещо християнско. Каква радост за враговете на човешкото спасение и техния началник – дявола! Да гледат как „вярващите” полухристияни обикалят с дряновите пръчки и пеят езически коледни песни.

И у нас, за жалост, се възобновяват празненства в чест на езическия бог Коледа – коледуването. Още по-жалкото е, че това става с „благословията” на висши духовници

Някои може да възразят, че няма нищо лошо в „коле­дува­нето”, че така коледарите прославят родилия се Христос. Нали тук-там в езическите коледни песни кощунствено Го споменават наред с постоянно повтаряното име на идола Коледа? На такива ще отговорим: Христос е основал Своята Църква на земята. Тя е тази, която Го прославя със све­ще­ни­те Рождественски богослужебни песнопения. А не „коле­да­ри­те”! Те със своите кощунствени езически песни Го хулят!

Затова православните християни не бива да участват в подобни езически празненства. Не бива да се смесва светото със скверното! Ако „коледарите” действително искат да про­славят родилия се Христос, нека престанат да повтарят името на идола Коледа, нека влязат в Божия храм и да пеят пре­красните църковни песнопения, дълбоки по съдържание и възвишени по дух!

Ние не постим „Коледен пост”, а Рождественски. Постим не „за Коледа”, а за Христос. Понеже сме християни, а не езичници.
------------------
[1] http://www.e-reading.org.ua/chapter.php/1002305/37/ Drevnie_bogi_slavyan.html

[2] http://ru.wikipedia.org/wiki/Коляда

[3] http://oire.org/slavyane/entry/1929/

[4] Например „Коледари цар избират”, „Станеник посреща коледари” „Стани, нине, господине” и др.

[5] Правило 79 на VI Вселенски Събор гласи: „Изповядвайки, че Божественото раждане от Дева, като безсеменно, е станало без бол­ки, и проповядвайки това на цялото паство, ние подхвърляме на изправ­ление онези, които по невежество вършат нещо неподобаващо. Оказ­ва се, че някои хора приготвят хлебни печения и ги раздават помежду си в чест уж на родилните болки на всенепорочната Дева Майка и затова определяме: верни да не вършат нищо такова. Защото не е чест за Дева, която свръх ум и дума е родила невместимото Слово, когато нейното неизказано раждане се представя като обикновено и свойствено за нас раждане. Ако отсега занапред някой бъде забе­ля­зан, че върши нещо подобно, ако е клирик, нека бъде низвергнат, а ако е мирянин, да бъде отлъчен.”

[6] Святитель Димитрий Ростовский. Летопись синопсис. М.1998. с.378.
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: КАКВО Е КОЛЕДА? („Суеверия сред днешните християни“)

Мнениеот Ника » пон яну 04, 2016 8:00 am

Абсолютно вярно. Народа е съчинил много неправилни неща за Господа и Божията майка. Българина, все още робува на буквата. Той прави ястия в точен номер, суети се, ходи да пазарува, гледа да чисти, да лъска външното, но никога вътрешното. Никога не чисти сърцето си, никога мисъл за Христа, набожен настрой, четене на набожна литература и ходене на църква.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: КАКВО Е КОЛЕДА? („Суеверия сред днешните християни“)

Мнениеот Кабрал » нед яну 10, 2016 9:11 pm

Глупости без край, оборването на които им служи! Легенди разпространявани от богоборната ни интелигенция и БФ към ФФ на СУ. Народът има два празника - Бъдни ден(вечер), който е денят преди Рождество Христово или Божич, когато се е родил Този, който ни дава бъдните честити дни на спасението и новия век( "и жизни будущаго века. аминь").

Върни се в “богослови”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта