Малоизвестни богословски детайли в живота на Църквата

академични, професионални, лични разговори
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Малоизвестни богословски детайли в живота на Църквата

Мнениеот prokimen » пет авг 05, 2016 10:13 am

Процентно, Критският събор събуди повече тревоги сред православните християни, отколкото възторг.

Няма съмнение, че той отваря една нова страница в живота на официалното Православие, тласкайки църковния кораб по-далече от Христа.

Онези, които малко се интересуват от същинското православно веручение, които едва ли са прочели поне веднъж в живота си Евангелието и не знаят нищо от православната догматика, изпитаха тревогата въз основа на древни предсказания в сферата на християнската есхатология, с които и подхранват православността си на т.н. "християни".

Тревогата на онези, които следят съвременното развитие на църковния живот в т.н. "световно" или "официално" Православие бе предизвикана от ускорения ход към УНИЯ в светлината на икуменическото движение за едно обединение на всички без Христа.

Беше обърнато внимание, че съборът не е организиран достатъчно добре и най-разумно би било да се отложи датата. Тази основателна забележка беше без никакво значение, защото и по-добре да би бил организиран съборът, той имаше за съществена цел да обезличи границите на Църквата Христова! За синовете човешки бяха без никакво значение всички забележки. Те трябваше възможно най-бързо да обезсмислят понятието "Църква", което и постигнаха.

УНИЯТА визира главенството на римския папа. Затова и преди няколко години имаше усилени богословски дискусии по признаване на древното папско първенство между равни като начална стъпка за обединението на православните и римо-католическите християни под безусловното ръководство на римския папа, макар той и да няма православността на онези до злополучното разделение.

В крайна сметка, свикването на Всеправославния и Велик събор имаше точно това като своя главна цел, без да го афишира недвусмислено ясно. Критското събрание успя да постигне целта си, сдобивайки се с одобрението на болшинството поместни църкви на новото вероучение в официалното православие, че Църквата Христова не е една, а освен Православната традиция, има и други църкви.

Малко богослови знаят и трябва да призная, че за мой срам, едва днес узнах интересни факти за християнството в Персия от V век.

Оказва се, че в V век в Персия (днешен Иран) е съществувала прекрасна църковна организация и особено учение за патриарсите като приемници на апостол Петър.

Важността е в това, че в древност още е имало учение, че не само римският епископ е приемник на апостол Петър, но и всички патриарси, които имали и особена иерархична власт на територията на своето духовно и административно управление. В Антиохия пък е съществувало учение за единствен приемник на апостол Петър в лицето на Антиохийския патриарх.

Предлагам на вниманието на заинтересуваните да обогатят историческите си познания статията на руския богослов Димитрий Шабанов, публикувана на сайта "Богослов" под заглавието:

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Малоизвестни богословски детайли в живота на Църквата

Мнениеот Кабрал » пет авг 05, 2016 11:45 am

Истината с "наследника" и самият "главен" апостол е проста - тя е плод не на западното богословие, а на византийското. Гръцкото безумие започва от момента в който Цариград се обявява за втори Рим(всъщност то започва много векове по-рано, но говорим за църквата). Тамошните патриарси започват да търсят узаконяване на своята власт над цялата Църква, вкл. и над патриаршиите в Антиохия, Александрия и Ерусалим, а най-доброто им се видяло да предадат древност на претенциите си - първи е апостол Петър, основал първенстващата Римската църква и това първенство е наследено окончателно и завинаги от Цариградския патриарх. Минали обаче няколко века и от едно диво село, постоянно разорявано от варвари, Рим си върнал славата и си поискал правата, т.е. да бъде първенстваща църква и ръководи останалите.
Фактите са, че ап. Петър е основал Антиохийската Църква, на която е бил глава повече от 20 години. Последствие била основана и църквата в Рим, като неин първи епископ бил Лин. Не си спомням кой по ред глава на Римската църква се явява апостолът, но никога не е имало спор за епископ Лин.

В момента милет баши-тата на Истанбул правят същото в икуменическото движение. За да е ясно кои участват в него е приет документ, според който едната страна са "католици", тези които са в евхаристийно общение папата, а другата страна са тези, които са в общение с милет баши. Т.е. самото участие в икуменическото движение означава признаване на върховенството на Истанбулският епископ. Това е причината, както и преди 16 века, някой среди да се борят "първенстващата катедра" да е римската и тези среди са православни, забравили какво ще стане с първите и последните.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Малоизвестни богословски детайли в живота на Църквата

Мнениеот Aurelia Felix » пет авг 05, 2016 9:11 pm

Древна Персия, една изключително развита цивилизация, пред която дори днешната трудно се мери в много отношения (например първата Харта за правата на човека е издадена от персийския цар Кир Велики (не е случайно, че Бог го нарича "Моят помазаник"; имало е абсолютно и пълно равноправие между мъжете и жените, каквото дори в днешния свят няма, развитието на инженерните науки и медицината е било изключително, като за съжаление диваците ислямисти са опожарили голямата библиотека в столицата Суса и са затрили открития, с които днес щяхме да сме векове напред в развитието си; загадъчните мъдреци, принесли дарове при Рождеството на Спасителя са били перси). Но тази цивилизация е имала злощастната съдба да бъде превзета и завладяна от "пустинните плъхове" - арабите ислямисти в 7 век сл. Хр. Макар че цялото население се е сражавало храбро, не са успели да ги отблъснат, защото ония са били многобройни. Персия е била християнска държава в един период от историята си, ето линк с повече подробности:

Върни се в “богослови”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост