Задължително вероучение

обсъждане на професионални теми. вероучението в училищата
keboda
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: чет апр 27, 2006 12:16 am

Задължително вероучение

Мнениеот keboda » чет фев 22, 2007 10:47 pm

Здравейте,

Вероучението не е като математиката или българският език и не може да бъде задължително. Защото ако бъде задължително то тогава атеистите насила ще учат вярата и още повече няма да искат да повярват в Христос. а Христос никога никого не е насилвал да вярва в него. Така че трябва да има избор между вероучение и етика напр.
Какво мислите вие?
Heart
Потребител
Мнения: 111
Регистриран на: съб сеп 02, 2006 4:39 pm

Мнениеот Heart » съб фев 24, 2007 12:34 pm

Задължителното вероучение ще отприщи много съпротиви.
И наистина атеистите още повече ще закоравяет... навремето моят учител по психология в гимназията /заклет атеист/ точно това казваше: "Учениците се стремят да учат колкото може по-малко. Нека им дадат и вероучение и броят на невярващите сред тях ще порасне". Мисля, че беше прав.

Не е за пропускане и фактът, че и другите вероизповедания ще възроптаят, че са обезправени.

Ако има възможност да се изучава като свободно-избираем предмет, ще е по-добре. Това се доближава и до идеята за свободната воля - който чувства потребност, нека се запише. Вероучението е предмет, който може да даде знание - теоретичните основи на религията... но не може да ти даде вяра.
dedo pop
Потребител
Мнения: 72
Регистриран на: чет авг 03, 2006 11:13 pm

Мнениеот dedo pop » съб фев 24, 2007 8:00 pm

Твърдо против.
Потребителски аватар
iliana
Администратор
Мнения: 281
Регистриран на: пон сеп 19, 2005 12:57 pm

Мнениеот iliana » нед фев 25, 2007 9:49 pm

не е въпросът какво ще кажат атеистите и дали ще си останат атеисти. истински атеисти и без това се срещат рядко :).

въпросът е как ще се преподава предметът ... (както ще се казва, все още не е ясно май) . защото - да, обучението по религия няма да даде на децата вяра, но какво ще им даде? един богослов казва по повод опасността от манипулиране чрез медиите, че информацията няма значение за човека, ако не се преживее по някакъв начин. и е така. въпросът е как ще преживеят децата тази информация - за църквата и православието, ако им бъде неграмотно или неправилно поднесена. апък такъв риск си е много реален в момента.

мисля, че трябва по-сериозно да се подходи към подготовката на хората, които ще преподават.
Pridvoren
Потребител
Мнения: 84
Регистриран на: вт фев 20, 2007 7:43 pm

Мнениеот Pridvoren » пон фев 26, 2007 2:37 am

Твърдо "за" задължително вероучение...

Преди време и аз мислех, че е по-добре да е опционално, но... прекаленият либерализъм ще ни срине :cry:

Биг Брадър по желание ли е? Пита ли ме някой дали искам да гледам за хомосекс на 18 години, разпадането на брака на една, дето я закачиха на билборд само по прашки, лицето с богословски наклоности Тодор и тв "монашеството" на "брат" Дамаскин?

Пита ли ме някой, ще пита ли някой децата ми дали искат или не тъпите американски филми с кръв, секс и наркотици?

Ще питат ли децата, когато им предлагат брошури за "Млад ротарианец" или презервативи на улицата, понеже това е обществената дейност на повечето НПО-траншояди?

Улицата и нейната "религия"- опционална ли е? НЕ!

А защо вероучението тогава трябва е? :shock:
hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Re: Задължително вероучение

Мнениеот hiphopsusel » пет апр 06, 2007 1:26 am

keboda написа:Здравейте,

Вероучението не е като математиката или българският език и не може да бъде задължително. Защото ако бъде задължително то тогава атеистите насила ще учат вярата и още повече няма да искат да повярват в Христос. а Христос никога никого не е насилвал да вярва в него. Така че трябва да има избор между вероучение и етика напр.
Какво мислите вие?
значи
ако не се въведе вероучение
ше го кажа съвсем просто какво ще стане ако не се въведе вероучение
ако не се въведе този предмет като зъдължителен СТРАШНАТА деградация която гони БЪЛГАРСКОТО общество ще прерасне в ОЩЕ ПО СТРАШНА и тогава вече ше ви питам докъде сме стигнали.
но ако се въведе
децата от малки ще се възпитават в православието в доброто във търсене на истината.ще се научат вместо като пораснат да пребиват себеподобния си (защото му завиждат че е красив и интилигентен например) те ше се научат да бъдат миролюбиви и дори да му завиждат те пак няма да му посегнат защото са научени вече да "спазват доколкото от вас зависи мир със всички човеци".

твърдо "за" вероучението!!!и ако не искате вашите бъдещи дъщери да станат като тинейджърките които се изпопребиват (новина отпреди няколко дена в софия) или които организират бой от ДЕСЕТ момичета в училище С ВЕРИГИ КАТО ГОУСТ РАЙДЪР (декември 2006 София) или убиват трета съученичка (преди години в Пловдив) то тогава няма място за въпроси и трябва да се въведе вероучението ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
Ангел Небесен
Потребител
Мнения: 311
Регистриран на: нед май 14, 2006 9:33 pm

Мнениеот Ангел Небесен » нед май 06, 2007 7:50 pm

Аз съм ПРОТИВ.

Самото словосъчетание "веро-учение" е алогизъм; нещо като "дървен камък", "студено слънце", "горещ лед", "високото ниско" и т.н. Дали значи учение ЗА вярата или учението НА вярата и в двата случая е неприемлива рационализация на мистичният акт на вярата.

Тук проблема не е да се даде шанс на децата да се запознаят с християнските ценности. Тези ценности се проповядват с личен пример в конкретни житейски ситуации, а дори и тогава не е сигурно, че човек ще претърпи прелом в душата си и ще ги приеме. Богословското философстване е миражно онагледяване на духовният подвиг, който всеки приел Христовия Дух трябва да извърши. Догматиката не може да се противопостави на "живота на улицата"; истинският житейски опит не може да бъде компенсиран със задаването на теоритични духовни координати. Не подценявам проповедта и нейната сила, но никой не може да отиде при Бог ако Той Самият не го повика, а това сякаш се игнорира от вероучителите. Изобщо цялата мистерия на вярата, хората държащи на вероучението сякаш не я забелязват. За тях като че ли е достатъчно да преразкажеш живота на Христа, да добавиш тълкувания на различни душеспасителни новозаветни проповеди, да морализаторстваш върху отделни пасажи и някак си механично, автоматично човек придобива "знание" за християнския морал и става вярващ.
Вярата е личната, съкровена и мистична нужда на човек от Бог, тя не е резултат от познанаването на Свещеното писание. Бого-търсенето не е резултат от училищното религиозно ограмотяване.
Който е призван от Бог ще дойде при Него и без вероучение.
Всичко останало би означавало едно повърхностно разбиране на християнството от децата, което по-късно може да доведе и до опошляването на христовата вяра като някаква социална утопия за несретниците в живота, патерица на слабите, обяснение на злото в света и още куп атеистични разбирания.

НЕКА ВСЕКИ ПРОПОВЯДВА С ДЕЛАТА СИ!
deiwos
Потребител
Мнения: 17
Регистриран на: съб юли 07, 2007 3:07 pm

и аз съм против

Мнениеот deiwos » съб юли 07, 2007 3:15 pm

Вероучение ако ще се въвежда задължително, то няма нужда да бъде християнско, защото под думата вяра не се разбира само християнската, а все пак на този свят съществуват и много други вярвания. Едно е на детето да се дават разяснения относно духовния живот, а друго е да му се набива в главата стереотип на мислене, без значение какъв е той - християнски, ислямски, езически или какъвто и да е. Още повече бих казал, че съм против кръщаването на бебета, защото както казва библията уж хората сме имали един дар и това било свободаната воля да избираме, е какъв избор давате на бебето, което без да разбира нищо вие му давате религия, а тя не върви с вярата, защото вяра и вярвания е имало от началото на времето, но религия е ново нещо. Затова и когато се каже вероучение, ако разбираме часове в които ще се говори за това в какво са вярвали първобитните хора и след тях останалите цивилизации и до днешни дни, вкл. християнство, ислям, будизъм, индуизъм и др. тогава това ще е един полезен предмет, но ако това е проповед на християнски възгледи, това става вече промиване на мозъци на малолетни.
леонор
Потребител
Мнения: 145
Регистриран на: съб дек 02, 2006 7:05 pm

ЗА вероучение

Мнениеот леонор » съб юли 07, 2007 10:57 pm

Ангел Небесен написа:Аз съм ПРОТИВ.
Самото словосъчетание "веро-учение" е алогизъм; нещо като "дървен камък", "студено слънце", "горещ лед", "високото ниско" и т.н. Дали значи учение ЗА вярата или учението НА вярата и в двата случая е неприемлива рационализация на мистичният акт на вярата.....
Тук проблема не е да се даде шанс на децата да се запознаят с християнските ценности.![/b]

Тук проблемът е точно да се даде шанс на децата да се запознаят с християнските ценности. Важно е да се говори на децата за християнските добродетели. Личният пример е водещ, разбира се. Ангел Небесен, ти влизал ли си скоро в българско училище? Усещам, че не си, щом говориш така сухарски и теоретично за проблема вероучение. Знаеш ли за каква агресия става дума когато говорим за общуване "деца-деца", "деца- родители", "деца-учители"???
Влез едно междучасие(само едно ти е достатъчно) за да разбереш за какво иде дума. Уверявам те, че ще побързаш да излезеш по-скоро, особено ако са те фраснали с топка или строшили прозорец на главата ти.....
Хайде да говорм сериозно за проблема. Става дума за това , че децата на България имат НЕОТЛОЖНА нужда от предмет хр. религия, или вероучение...както и да го формулират. Децата трявба да имат учение за вярата, и то за православната вяра, защото болшинството българи са православни ,(доколко са вярващи е друг въпрос). Освен, че трявба да знаят в какво и в Кого да вярват, децата трявба да бъдат приучавани на ценности в християнски дух. Това може да стане И с често разговаряне на теми свързани с вярата, примери насърчаващи децата към труд, братолюбие, взаимопомощ.....Как мислите ще научи за тези ценности едно дете, ако родителите са атеисти или просто безотговорни и незаинтересовани за възпитанието на детето си (каквито са много от днешните родители)? Ами нали училището е мястото където могат да се компенсират тези пропуски...( не напълно, но отчасти-да). Най-голямото ощетяване на българските деца е в това, да бъдат лишени от християнско вероучение. Разбира се, че е сериозен проблема с качеството на обучение. Но при добро желание и съвестно отношение, нещата могат да се реализират в правилна насока. Определено съм ЗА вероучение!!! С две ръце ЗА!!!
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » нед юли 08, 2007 12:01 am

Елеонор , няма как да стане това което иска, без Християнско възпитание и образование .
леонор
Потребител
Мнения: 145
Регистриран на: съб дек 02, 2006 7:05 pm

а свещениците?

Мнениеот леонор » нед юли 08, 2007 12:09 pm

Време е българските свещеници да влязат в училищата и ако не като преподаватели по хр. религия, то поне да общуват периодично с децата в часовете по вероучение. Нека учениците да видят на живо свещеник, да го чуят, да го пипнат, да знаят, че това е човек, към когото могат да се обърнат при нужда. А и да го търсят по-настоятелно и да изискват от него информация, активно участие в техния живот, участие в благотворителни начинания....и мн. др. Знаем, че не са много родителите които водят децата си на служби в храма, затова и децата на наограмотените в християнско отношение родители ще имат шанса да общуват с духовно лице, дори извън храма. Това общуване, ако отецът успее да спечели доверието им, би трявало да доведе до редовно посещение на църк. служби занапред.
Наблюдава се едно интересно явление откакто започна обучението по предмета Хр. религия , макар и като избираем предмет. А именно: оказва се, че децата ограмотяват своите родители. Много от тях, които са били лишени от хр. възпитание и знания...с интерес четат детските библийки, поучителните четива за деца......и чрез децата си научават за вярата. :)
deiwos
Потребител
Мнения: 17
Регистриран на: съб юли 07, 2007 3:07 pm

Мнениеот deiwos » нед юли 08, 2007 6:12 pm

хора, какво означава да бъдат научени в Кого и в какво да вярват. Никога Исус не е казавал, че всички на тая земя трябва да са християни, още по малко е казвал, че ТРЯБВА да вярват в нещо като догми и канони, още по малко е казвал, че единствената вяра е християнската... Да се проповядва на малолетни е за мен лично промиване на мозъци и ще ви кажа пример, аз имам племенница в 5 клас, която има в класа си едно дете на която родителите са все по църкви и по попове, ами да ви кажа детето им има знаете ли каква представа за света и за божественото, то е постоянно тъжно и говори за Исус и в детската му психика е насадено вярването, че то и ние всички сме виновни и грешни и затова е бил разпънат Исус на кръст. Да се учат децата на добродетели това е нещо друго, но добродетелите не мога да кажа че идват от религията, а от вярата без значение каква е тя, защото не само християните са добрите хора на тази земя, в която смятам всички сте съгласни. Преди години в университета стигнахме до подобен спор с преподавател, християнството било открило добродетели, няма такова нещо, християнството или по точно Исус е проповядвал добродетели, но той не може да открие нещо, което е заложено от Природата в човека.
леонор
Потребител
Мнения: 145
Регистриран на: съб дек 02, 2006 7:05 pm

а какво не ти каза?

Мнениеот леонор » нед юли 08, 2007 8:28 pm

Deiwos,
а племенницата ти, която е в 5 клас, не ти ли е казала за агресивните си съученици?
Не ти ли е казала как се трепят в междучасията, а и в някои часове?
Не ти ли е казала, че по-големите ученици рекетират по-малките за пари?
Не ти ли е казала, че най-буйните прилагат новите кеч хватки върху най-слабите и че последствията са разбити глави?
Не ти ли е казала, че някои нейни съученици се крият да пушат?
Не ти ли е казала, че някои малко по-големи ученици ходят неконтролирани по заведенията, пушат , напиват се и отиват алкохолизирани на училище, лъхащи на бъчва?
Не ти ли е казала.......Явно не ти е казала :(
Много неща ти е спестила.
Как мислиш, Deiwos, какво друго освен възпитаването в християнски ценности може да противостои на гореизброените пороци??? Ще попиташ защо да са християнски? Ами защото Христос дойде и ни призова освен към любов и прошка, но и към нетърпимост спрямо духовното разлагане на човека, особено ако става дума за деца. Ние сме длъжни да помогнем на децата ни, нашето бъдеще, да не пропадат морално, а да станат хора, и то достойни хора!
deiwos
Потребител
Мнения: 17
Регистриран на: съб юли 07, 2007 3:07 pm

Мнениеот deiwos » пон юли 09, 2007 1:19 am

Браво госпожа, змалко неможа
Потребителски аватар
iliana
Администратор
Мнения: 281
Регистриран на: пон сеп 19, 2005 12:57 pm

Мнениеот iliana » пон юли 09, 2007 3:36 am

deiwos написа:Преди години в университета стигнахме до подобен спор с преподавател, християнството било открило добродетели, няма такова нещо, християнството или по точно Исус е проповядвал добродетели, но той не може да открие нещо, което е заложено от Природата в човека.


deiwo, не знам в кой университет си учил, обаче големи глупости пишеш тука, да ти кажа. ще прощаваш.

ако трябва на всяка цена да се изкажеш по тия важни въпроси, не е зле да отделиш малко повече време да си подредиш мислите. пък и да ги измислиш първом :).

поздрави

Върни се в “преподаватели по вероучение”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост