Задължително вероучение

обсъждане на професионални теми. вероучението в училищата
Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот Bluesky » чет фев 11, 2010 4:13 pm

Не, това не е насила, а просто информация, която не се чува в такива формати в Православна църква, защото беседите не са много известни и не ги има навсякъде.
Насила се казва, ако се извършват насила тайнства или насила се принуждава и форсира съзнанието. Изучаването на етиката е пълна глупост, защото как ти ще вземеш решение, ако никога не си чул? Освен това това е информация част от нашия свят, защо например учим възгледите на някой философи, от смешни по смешни, а за това да нямаме познания?
Замисли се.
Иван Калев
Потребител
Мнения: 132
Регистриран на: нед дек 07, 2008 6:17 am

Re: Задължително вероучение

Мнениеот Иван Калев » съб авг 28, 2010 12:15 pm

Ето, че дойде времето Светият Синод да благослови литийното шествие на 24 септември в София! Така с въвеждането на вероучението ще излезем от духовната криза, а после и от финансовата!
ivan47
Потребител
Мнения: 689
Регистриран на: чет авг 13, 2009 4:26 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот ivan47 » съб авг 28, 2010 12:37 pm

Според мен това желание на Светият Синод е породено само поради финансовата изгода. Аз съм абсолютно против въвеждането на вероучение в училищата (каквото и да е то). Били сме в "духовна криза", не ние обикновените хора сме в духовна криза, а тези които са в расо.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Задължително вероучение

Мнениеот aktex » съб авг 28, 2010 1:24 pm

Здравейте :)
Аз съм още на мнението, че вероучение, вяра, религия и такива предмети нямат място в училището.
Първо, училището е светско. То (училището) е подинституция на държавата и тя (държавата) няма право да на вземе функциите на църквата или семейството.
Второ и най-важо нещо: Въпитанието на каквито и да е привички , нрави и на вяра (и вероучение) е задължение на родителите. Разбира се подпомагани от Църквата.

Има хора, които са съгласни децата им да учат каквото и да е в училище, стига те да изкласят. За тези родители няма никакъв проблем дали ще се учи даден предмет или не.
Но има родители, които виждат и взимат решение, че даден предмет не е уместен.

Искам да запитам съфорумците,които имат деца, които все още са в училище.
Поради каква причина, децата ви се образоват в атеистична система и после зорлен им налагате вярата в Господа?

Духовна Криза: Иван47 ще се съглася с теб, колкото и неприятно да ми е. Казвам ,че ми е неприятно поради това, че уж вярващи хора , търсят финансова изгода, във всичко което правят :(

Иван Кален: По долу пишеш за православни градини, училища. Явно според Господа или сега не му е времето за това или никога няма да му дойде времето :)
Все пак всичко става според както Той желае. Дори заплащането от труда на ръцете ни не е нашо. Защото нищо не бихме придобили, ако не е Бог :)
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот Aurelia Felix » нед авг 29, 2010 7:25 pm

чувала съм аргументирани доводи за и против вероучението в училище. но тъй като морала и духовността на българите се намират в състояние на свободно падане, според мен е добре да се въведе вероучението. добре е децата да научат, че има и нещо друго, освен чалга, насилие и силикон.
sluntce
Потребител
Мнения: 254
Регистриран на: вт авг 10, 2010 7:53 am

Re: Задължително вероучение

Мнениеот sluntce » нед авг 29, 2010 9:55 pm

Тигър, ако децата започнат да научават вярата чак в училище, значи родителите им хич не са читави- нито по вяра, нито като възпитатели. Ако християните чакат часовете по вероучение да налее в главите на децата Вярата, какви ли християни са? И въобще, дайте да уточним кой е длъжен да възпитава децата- учителите ли, църквата ли, Бойко Борисов ли... Човек без домашно възпитание и Господ не може да го вкара в пътя.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Ранно вероучение

Мнениеот Славян » нед авг 29, 2010 11:36 pm

Доста право говори Актекс!

А истина е, че:

1) Сегашният свят на Ламтежи, чрез проклетата еманципация отне Майката от децата и ги захвърли по посредствени учреждения - Майката, която още от прохождането на детето да го наставлява!

2) Късна е училищната възраст за създаване на усет за Бога у децата - още от детската градина се обандитват и от тогава трябва да се поемат и приучват - да научат да събират пръстите си в Кръстния знак, преди да научат да ги събират в среден пръст!
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот Aurelia Felix » пон авг 30, 2010 9:07 pm

има една приказка: по-добре късно, отколкото никога.
ivan47
Потребител
Мнения: 689
Регистриран на: чет авг 13, 2009 4:26 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот ivan47 » пон авг 30, 2010 9:16 pm

И на коя вяра ще ги учат? Едно време един насила сменяше имена, сега насила ще правим религиозност..... абе вие мислите ли изобщо?
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Задължително вероучение

Мнениеот m.muladzhikova » пон авг 30, 2010 9:23 pm

Миналата година записах детето на свободно-избираема подготовка - Религия - в неговото училище. Започна да посещава часовете с голямо желание. Само след месец обаче се отврати от преподавателката. Сега за нищо на света не иска да посещава такива часове. На въпроса ми : Защо? Отговорът беше:

" Тя говори само едно и също. Не я интересува дали сме разбрали. Кара ни да рисуваме и оцветяваме - дори и когато сме изморени и не искаме / СИП - Религия беше след часовете като допълнителен час /. Крещи и заплашва." и пр.

Така тази година записах детето на СИП - Екология...

Явно ситуацията е била пълен крах, защото детето ми посещава редовно службите и участва в тайнствата, редовно се изповядва и причастява / и извън установените от Църквата пости /, постоянно разговаряме за Бог и различни аспекти на вярата, доброто, злото, греха и пр.

Хубаво е да има часове по Вероучение в училищата, НО ДАЛИ ПРЕПОДАВАЩИТЕ ТОЗИ ПРЕДМЕТ ЩЕ СА ДОСТАТЪЧНО ПОДГОТВЕНИ ЗА РАБОТА С ДЕЦА, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОБЯСНЯТ ТАКАВА ТЪНКА МАТЕРИЯ?
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот Aurelia Felix » пон авг 30, 2010 9:38 pm

sluntce
Потребител
Мнения: 254
Регистриран на: вт авг 10, 2010 7:53 am

Re: Задължително вероучение

Мнениеот sluntce » пон авг 30, 2010 10:37 pm

Тигър, радвам се, че сме на едно мнение за училищата към църквите. Обаче... Откъде ще се вземат пари за тях? На този обеднял народ как да му поискаш пари за вяра, като той не може да се изхрани прилично?
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот Славян » вт авг 31, 2010 1:27 am

Люби
Потребител
Мнения: 70
Регистриран на: пон окт 31, 2011 3:25 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот Люби » пон окт 31, 2011 10:22 pm

Да си кажа и аз мнението :)

Според мен е хубаво да има предмет, в който да се изучават основите на религията. Имам предвид основни понятия като Бог, моралните стълбове на които се крепят религиите, да се изясняват различията и допирните точки в основните религии.

Казвам това, защото наскоро на въпросът ми знае ли какво е бог, едно момиченче във втори клас ми отговори следното: "Един там горе..." Явно все повече съвременни семейства не могат или просто не се сещат да отделят време да поговорят на децата си за "оня, там горе".

Мисля си, че един такъв предмет би бил от голяма полза за децата:
1) би увеличил общата им култура както за собствената им религия, така и за религии, с които неибежно един ден ще се сблъскат в този глобализиран свят;
2) би намалил напрежението, което съществува към днешна дата между християни и мюсюлмани, защото познанието винаги е първата крачка към приемането на другия;
3) би насочило вниманието им към добродетелите, които изповядват всички религии.


Разбира се, към въпроса за учебната програма и преподавателите трябва да се подходи изключително деликатно, като според мен би било неуместно в класните стаи да влизат хора, завършили богословие и свещенослужители.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот refab » вт ное 01, 2011 9:24 am

:thumbup: Само така, Люби!... Трябва да има образователен предмет религиознание, но в никакъв случай!!! вероучение като индоктринация!... Моята идея е този предмет да е задължителен за всички, да продължава една две години и изцяло да е грижа на министерството на образованието. След него, всяко вероизповедание може да осигури издръжката на свои преподаватели за факултативно преподаване. Те трябва да синхронизират преподаването си с министерството на образованието, което да осигури помещенията и да има и контролни функции спрямо такова преподаване!... Считам, че всичко различно от това е несъстоятелно, невъзможно, неразумно и дяволска работа (ужасявам се от възможността да се индоктринират деца в ритуалопоклонничество и в свещенико-идолопоклонство!)

Върни се в “преподаватели по вероучение”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост