как да се преподава вероучение

обсъждане на професионални теми. вероучението в училищата
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

the future is here

Мнениеот plamen » ср окт 08, 2008 10:06 am

Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Мнениеот Радослав » ср окт 08, 2008 10:30 am

Ако екипът е приел вече тези правила, аз съм готов да започна да следя за спазването им. :wink:
etien
Потребител
Мнения: 34
Регистриран на: чет яну 29, 2009 2:25 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот etien » съб фев 28, 2009 7:23 pm

Един такъв въпрос ме измъчва от около двадесет години: След като преди 9-ти септември 1944 г. вероучение има навсякъде и уж всички са научени, то защо на практика поколенията, които са учили вероучение, някои и до сега са живи, са си отявлени атеисти и свидетели на невъзможността чрез това вероучение да научат българския народ на вяра. Много хора са безвъзвратно загубени поради това, че са си направили погрешна представа за Христос в когото е спасението.

Мислил съм и за възможни отговори. Но главното е вяра. Учители по вероучение без вяра са по-отвратителни от атеисти в час по комунизъм. Православието няма как да избере само хората с вяра, понеже често то самото страда от неверието на хората си. Като малки деца, които трябва да учат други малки деца.

Свидетел съм какво направи православието с протестантите в началото на 90-те, как ги преследваше с голяма ревност и ярост, а те бяха хора, решени да кажат истината на българите. Не съм протестант, но онова си беше издевателство. Така много хора, които имаха наченки на вяра се съблазниха и сега нито са православни, нито протестанти, нито никакви. Шяхната кръв е върху праваславните и ако не се отрекат от тази омраза нама да има зазоряване за тях. Православието трябва да се покае от омразата си към протестантите и то още днес! ако иска да види действието на Святия Дух в самото православие и в частност в часа по вероучение.
Бай Иван
Потребител
Мнения: 375
Регистриран на: чет ное 02, 2006 10:23 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот Бай Иван » съб фев 28, 2009 10:42 pm

etien
Потребител
Мнения: 34
Регистриран на: чет яну 29, 2009 2:25 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот etien » нед мар 01, 2009 10:33 am

Това не са глупости, а история. Има все още стотици хиляди свидетели. Кой настрои държавата против евангелистите? Кой ги научи да ги наричат секти и говореше денем и нощем против? Кой организираше митинги и шествия против? Когато хората излезнаха на улицата, за да слушат истината, вие какво направихте? Казахте, че българския народ няма нужда от евангелезиране, понеже бил евангелизиран отдавна. Та те са безбожници от душа от няколко поколения вече!! И протестантите дойдоха от Америка, от Европа и незнам още откъде да свършат вашата работа, както твърдите, а вие им завидяхте и ги намразихте и настроихте света да вика: секти, секти! А те щяха да занесат словото на Бога до народа и сега щяхме да берем други плодове. Защо? Защото не палят свещи, не почитат икони, и най-вече не са ваши последователи.
Ако тогава православните обичаха народа, както твърдят днес, щяха да се включат в евангелизирането на същия този народ, а не да злословят и мразят. Дори и днес на този форум има повече омраза против протестантите отколкото любов към ближния. Когато някой невярващ го посети какво вижда? Големеене, разправии, караници. И за какво? Докато вие се разправяте кой има по-съвършена доктрина, лукавия завлича хора към себе си. Не виждате ли това? Докога ще пояжда меча, беше попитал някой?
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот Agni » нед мар 01, 2009 11:54 am

Стига с тази апологетика на протестантството и тем подобни глупости.
Не знам да има доказателства Бог да се е явявал (под каквато и да е форма) на Мартин Лутер и да му е давал акъл да променя християнството, значи го е направил на своя глава (човекът просто хабер си е нямал от религия), оттук натам коментарите по автентичността на протестантството са просто празни приказки.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот aktex » нед мар 01, 2009 2:22 pm

Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот Agni » нед мар 01, 2009 3:29 pm

etien
Потребител
Мнения: 34
Регистриран на: чет яну 29, 2009 2:25 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот etien » нед мар 01, 2009 8:26 pm

Темата за мене е как децата да се научат на истината, а не че има някаква си местна форма на християнство. Писанията казват, че тялото на Христос е едно. На нас може и да не ни харесва. Може да има хиляди християни които не вярват точно както на мене ми харесва. Но не е възможно те винаги да грешат, а аз винаги да съм прав. Нима само моите грехове са простени? Нима само аз ще наследя земята? Няма ли другите правилно да решат, че съм се възгордял?
Вероучение се преподава с вяра, а вярата идва от словото Божие. От кога истината стана протестанска? Не е ли писано това във вашите Библии? Тогава всеки, който има вяра и пази написаното, като Божие слово, каквото и е, може да учи децата на това слово. И за това не ви трябва час по вероучение, а посветени на Бога сърца и умове. Няма нужда да знаят коя икона за какво служи. Нека първо научат какво казва Новия Завет. Имам опит, понеже 91-ва година имахме с жена ми частна детска градина у дома и един от предметите беше вероучение. Нито православно, нито евангелистко. Просто им разказвахме всичко от Библията, което успявахме. Родителите бяха съгласни. На децата толкова им хареса, че искаха и следващата година да са при нас. За няколко месеца у тях се породи вяра! Запомнете, че вярата идва от Божието слово, а не от палене на свещи. Защо всички православни ви е срам от Библията и не си го признавате?
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот Agni » нед мар 01, 2009 8:47 pm

Всъщност вярата не идва от чието и да е слово, а от възприемането на околния свят. Случават се разни неща, човек започва да си задава много въпроси, става религиозен (в най-общ смисъл, т.е. започва да вярва в нещо, което е над него) и вече, ако му попадне Божието слово или нещо друго, допадне му, задоволява го, става еди какъв си вярващ. Ако не - остава си религиозен в общия смисъл, нищо, че "тесните" вярващи му лепят етикет агностик (в най-добрия случай), атеист, еретик и т.н.
radiseganti
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: пон май 11, 2009 9:11 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот radiseganti » пон май 11, 2009 10:36 pm

Последна промяна от radiseganti на пон май 11, 2009 10:44 pm, променено общо 1 път.
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот Радослав » пон май 11, 2009 10:42 pm

radiseganti
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: пон май 11, 2009 9:11 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот radiseganti » пон май 11, 2009 10:47 pm

петър52
Потребител
Мнения: 35
Регистриран на: чет дек 03, 2009 1:36 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот петър52 » пет яну 22, 2010 10:55 pm

Мислех да отворя нова тема,но няма смисъл....защото виждам много такива по този щекотлив проблем...! Наскоро препрочитах отново сега действащият закон за вероизповеденията и видях,че законодателят е дал правна възможност на регистрираните вероизповедания да откриват и поддържат училища от 1ви-до 8-ми клас....! Питам се защо БПЦ вместо да се "бори"(кауза пердута) да въведе предмета "Православно вероучение" в светските училища,не мобилизира финансов ресурс и открие поне едно общообразователно училище ,където християнските семейства(говоря за истинските...)ще пращат своите деца и ще участват в издръжката на училището. Аз съм сигурен,че има учители по всички изучавани дисциплини,които са достатъчно катехизирани за да откликнат на поканата да преподават в такова училище. Такива училища има в Русия,така че няма да откриваме "топлата вода"!
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: как да се преподава вероучение

Мнениеот Ника » съб яну 23, 2010 9:12 am

Моля ,прочетете това инетесно четиво!То е много важно ,за това ,кой да ви бъде духовния наставник.Интернет е добро място за образоване.Но понякога живия живот е по-полезен.Много е важно да се отбележи ,че светите отци са казали така.
Ето какви са добрите учители и наставници:
"Малко такива има, особено в наше време, които биха могли да са добри пастири и особено да изцеляват разумните души. Да спазват поста и бденията, да спазват външния вид на благочестието, някои все още могат, могат мнозина и с думи успешно да поучват, но със смиреномъдрие и с постоянен плач да отсекат своите страсти и да се сподобят с най-главните добродетели, могат малцина." Преподобни Симеон Нови Богослов.

А ето какво е писано и за лъжливите училтели.За съжаление ,май не трябва много да се уповава на тях във интернет,особенно ,ако не ги познава никой -какви са и как живеят.Внимавайте с такива ,хора!!!
"Лъжливите пророци се познават по плодовете, по живота, по делата, по последствията, произтичащи от дейността им Не се увличай от красноречието и сладкодумството на лицемерите, от тихия им глас, който сякаш е израз на кротост, смирение и любов, не се увличай от сладката усмивка, която играе на устните и лицето им, от тази приветливост и услужливост, която свети в очите им: не се прелъстявай от онази мълва, която изкусно разпространяват за себе си между човеците - от онези одобрения, похвали, гръмки имена, с които ги величае светът: вгледай се в плодовете им." Преподобни Нил Сорски (Послание иноку).

"Мястото и седалището на духовната мъдрост е в сърцето, а не на езика; вътре, а не вън: в силата, а не в словата. Защото мъдър е не всеки, който навън и пред хората се показва като такъв, а който в самата си същност е такъв, и не всеки, който може красиво да говори, а който такова сърце носи. Защото често става така, че животът не отговаря на красноречието: и нерядко под маската на красноречието е крие злонравие, което с духовната мъдрост не може да бъде наедно." Георгий Затворник

А ето и цялото полезно четиво написано от свеии за добрия

Върни се в “преподаватели по вероучение”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост