Относно приятелството

споделете опит и интересни идеи
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Относно приятелството

Мнениеот Ника » нед ное 15, 2009 4:08 pm

Имам приятелка ,която е атеистка. Относно вярата е непоколебима и понякога е избухлива.Чувствам ,че в последно време ,сякаш нещо ни разделя .Мъчно ми е :( .
Анета

Re: Относно приятелството

Мнениеот Анета » съб ное 21, 2009 4:02 pm

Съветвам те да не задълбочаваш чувствата си към тази приятелка. Ако не сте единни във разбиранията си по въпросите на вярата, връзката ви няма да бъде много трайна и щастлива.
ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Re: Относно приятелството

Мнениеот ivo_tehno » съб ное 21, 2009 9:55 pm

Клокото и да ти е добра приятелка се подготви да водите постоянни спорове за вярата.
Избягвай тази тема с нея, сигурно достатъчно си й поговорила, остави я някой ден тя сама ще започне темата. :D
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Относно приятелството

Мнениеот Зограф » нед ное 22, 2009 10:28 am

За съжаление и аз съм имал такива "приятели", но ако ти не правиш компромиси с вярата си в името на "приятелството" скоро започват да се дразнят от теб и се стига до такава непоносимост и омраза, че от злоба може и да ти навреди по някакъв начин без да знаеш. По добре е навреме безболезнено да се разделите постепенно, отколкото под внушение на лукавия приятелката ти да ти навреди по някакъв начин, а в тия неща дяволът е гениално изобретателен и като намери подходяща слаба душа отблизо тежко ще те нарани.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Относно приятелството

Мнениеот prokimen » нед ное 22, 2009 3:31 pm

Поставеният от Вас въпрос е твърде интересен. Напълно нормално е за православен християнин да сподели с православни тревогата си. Отговор е трудно да се даде. Определено мисля, че не бива да затваряте вратата на приятелството си преждевременно и необмислено. Дръзвам да споделя съждение, че би трябвало да употребите всички усилия или крайно търпение за да изясните причините на раздразнителност и перспективите за бъдещето. Няма съмнение, че би било идеално ако двама приятели или двете половинки в едно семейство споделят една вяра. Но нека бъдем реалисти и не си правим илюзии, че ако и двамата споделят еднаква вяра, проблемите, конфликтите, неразбирателството няма да съществуват. Понякога, една половинка невярваща може да е сериозна пречка в живота, но не са редки случаите, когато семействата могат да съществуват в завидно единение, незаивисмо различията си. Затова Бог е създал човека като словесно Свое творение за да употреби разсъдъка и речта си в разрешаване на недоуменията навреме.

А Вие как манифестирате Вашата вяра? Възможно е реалната причина за некомфортност да е от начина по който Вие свидетелствате за Вашата вяра. Животът е изкуство и изисква непрекъснато усъвършенстване. От верова гледна точка, никакви компромиси с вярата са недопустими, но малко се замисляме що за вяра изповядваме? Ако не се приучим да служим на Бог в дух и истина, ако се държим твърдо за фолклора, който не ползва душата, то може и Бог да разгневим, не само човеци.

Познавам православни семейства, в които и двете половинки са православни, но проблемите с вярата са реалност. Познавам семейства със смесена религиозност и функционират прекрасно. Спомням си за семейството на един известен учен в областта на астронавтиката. Той е православен, а семейството му католици. Той посещаваше редовно православните богослужения и никога не е споменавал за вътрешно напрежение.

Неотдавна ми се случи да разговарям с една благочестива българска, която построи храм във Врачанска епархия. Съпругът й е арабин и по-скоро й съдейства отколкото да й пречи.

За преживяващите трудно разбирателство бих дръзнал да препоръчам житието на света Моника, майката на блажени Августин.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Относно приятелството

Мнениеот Славян » нед ное 22, 2009 5:09 pm

Ако сквернослови против Бога и светиите, т.е. не е просто атеист (безбожник), а богоборец - отхвърли я. Много подходящ в тази връзка е поста на @prokimen, в който тълкува "ако окото ти те съблазнява"..., ползвай търсачката, и ще разбереш че става въпрос за лъстив приятел, който може да те повлече заедно със себе си в пъкъла, ако го търпиш.
Zahira
Потребител
Мнения: 72
Регистриран на: съб ное 21, 2009 2:50 pm

Re: Относно приятелството

Мнениеот Zahira » нед ное 22, 2009 5:27 pm

Тук чета,че те съветват да я изоставиш.Мисля,че не е правилно.Ако има неща,които ви свързват защо трябва да си разваляте приятелството?Просто като сте заедно няма да разговаряте на тема религия,щом е атеистка.Тя не бива да ти натрапва нейните виждания,ти също не бива да я насилваш.Просто се уважавайте и радвайте на приятелството си.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Относно приятелството

Мнениеот Славян » нед ное 22, 2009 5:47 pm


Върни се в “енорийска и социална дейност”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост