Едни ( инспектори) "... издателстват върху Църквата си..",

споделете опит и интересни идеи
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Едни ( инспектори) "... издателстват върху Църквата си..",

Мнениеот refab » вт мар 22, 2011 5:57 pm

други психопатсват и издевателстват от позициите си в нея!?? :wtf: :eh:

"На специална свещеническа конференция в Града под тепетата божиите служители приеха специален текст със звучното заглавие "Право на отговор на свещенството от Пловдивска епархия".

В документа се казва, че свещениците са изненадани от действията на органи на светската държавна власт, които били подтикнати да проверяват спазването на трудовото законодателство в Българската православна църква именно в дните на Великия пост.

"Ако органите на българската държава са решили именно в тези дни да издевателстват върху Църквата си, отговорността е тяхна. Ако служителите на тези органи – наши братя и сестри православни християни, са съгласни с това, грехът е техен. Вратите на нашите храмове са винаги отворени. Нека заповядат и проверяват“, отбелязват свещениците в документа си и продължават:

"Дано не забравят да се прекръстят пред праговете на домовете Божии, в които техните майки и бащи, баби и дядовци от векове са се молили и на които всякога безкористно са помагали”.

Хората на Бога наричат инспекторите от Инспекцията по труда „светски служители” и се надяват, че те проверяват „скромните хиляди свещеници”, след като са се уверили, договорите на останалите няколко милиони българи са спазени.

"Ние нямаме нужда да бъдем „уреждани служебно” с трудови договори. Нашият митрополит и епархийският съвет са се погрижили да бъдат платени данъци, осигуровки и прочие отчисления. Имаме обаче и нещо повече. Имаме неписан договор с Нашия Господ Бог Иисус Христос, който с акта на ръкоположението ни от нашия митрополит ни задължава да се грижим за спасението на Богохранимия православен народ.

Без право да свалим расото в края на осемчасовия работен ден. Договор пожизнен. Много по-силен от светските закони. Договор свещен, който спазваме безпрекословно.”, казват още свещениците.


Каква спекулация само, се извършва, както се вижда в текста на свещениците* с периода на постите ,и как само, се правят под давлението на дявола опити за подриване на идеята за социалност, за общество и държавническо начало!.. :eh: ... Как е възможно да се вменява "грях" на служителите, че си изпълняват задълженията?.... Голям отврат имам от този срамен и противен епизод с "конференция", със "специален документ - отговор"!... Това си е чисто налудничаво, според мен! :o

*Според мен, поне част от тези свещеници са манипулирани против тяхната воля и изнудвани!?...

http://www.dnes.bg/stranata/2011/03/22/ ... oga.114219
zvezdi4kata
Потребител
Мнения: 23
Регистриран на: чет апр 30, 2009 12:40 am

Re: Едни ( инспектори) "... издателстват върху Църквата си..

Мнениеот zvezdi4kata » вт мар 22, 2011 8:36 pm

Защо ли наистина не желаят да се проверяват тези неща, които са в техен интерес? Мислите ли, че е заповед от владиката? Честно казано за митрополит Николай съм чувала или крайно отрицателни, или много възторжени мнения, и то винаги от хора, които имат пряко наблюдение и досег с него, а не са си изградили мнението от това, което са чули по телевизията за него, и поне мене това много ме учудва, не знам какво мнение да си съставя за него :think:
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Едни ( инспектори) "... издателстват върху Църквата си..

Мнениеот refab » вт мар 22, 2011 9:09 pm

Потребителски аватар
to6ominator
Потребител
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 10, 2010 11:09 pm

Re: Едни ( инспектори) "... издателстват върху Църквата си..

Мнениеот to6ominator » вт мар 22, 2011 9:19 pm

В Републиката има определени закони, които закони са валидни за всички юридически лица, включително и църквите. Държавата има право да прави проверки когато пожелае. Това, написано по-горе е нископосан опит на Николай Лимузинец да използва съвестта на проверяващите инспектори като оръжие срещу тях. Това не му прави чест и не е поведение, достойно за Божи служител, какъвто твърди, че е... Чули ли сте от католическата църква в Пловдив да роптае срещу проверки? Не! Защото католическата църква знае, че трябва да се отдаде на Цезарю цезаровото.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Атака срещу държавността:

Мнениеот refab » пет мар 25, 2011 1:53 pm

"ъм > Начало > България
Размер на шрифта: -а а +a

Българският патриарх Максим.

Факсимиле от заповедта на Светия синод от 17 март 2011 година.
01/02
Църквата обяви война на държавата
Тихомира Михайлова 17:59 23-03-2011 Тихомира Михайлова 2215 | 3 | 39 Коментирай
Светият синод кара свещениците да крият от инспекторите за заплатите си

Светият синод кара свещеници да не пускат инспекторите по труда в храмовете. Това стана ясно от заповед на синода, с която „Новинар” разполага. В края на миналата седмица от Главната инспекция по труда започнаха повсеместни проверки в цялата страна, където трябваше да следят дали поповете и всички служители в храмовете работят на трудови договори.

Именно затова от синода изпратили до всички митрополии и епархии разпореждане да не съдействат на проверките и да не показват документи на инспекторите. „Да бъдат уведомени председателите на църковните настоятелства и игумените на манастирите, така че при предприетите проверки от Инспекцията по труда или органите на НАП или други контролни, държавни и общински органи, да заявят, че без писмено разрешение на съответния митрополит не може да бъде извършена такава проверка”, е записано в решението на синода, където дори молят за „стриктно изпълнение” на заповедта. Решението е взето още на 17 март и още на следващия ден е спуснато за изпълнение към духовниците.

Случаят е за прокуратурата, това коментира Христо Латинов от свещеническия синдикат. „Тук се касае за организирана престъпна мафиотска структура, която нарича себе си Светия синод и която разпорежда на своите подчинени да не изпълняват законите на страната”, категоричен е Латинов. Според него би трябвало прокуратурата да се самосезира и да назначи проверка. „Държавата не съществува за църквата. Тя отрича държавата и България с нейните контролни органи”, възмутен е Латинов.

Във Великотърновската епархия свещениците били карани да подписват собственоръчно написани декларации, че те доброволно не са искали трудови договори. Именно тези декларации те носели в местните инспекции на труда. По думите на Латинов, те са получили нареждане от митрополите, че който съдейства на инспекторите, ще бъде уволняван. От Врачанската епархия все пак са склонили да предадат списък, в който се сочи, че там служат 21 свещеници и те са на трудови договори.

От Инспекцията по труда обясниха пред "Новинар", че не биха искали да коментират преди да приключи проверката. Въпреки това оттам припомниха, че в Кодекса на труда има заложени санкции за възпрепятстване на инспекторите. Работодателите се наказват с имуществена санкция или с глоба от 20 000 лева. Виновното длъжностно лице пък може да отнесе глоба в размер 10 000 лева.

Само 45 на сто от свещениците се осигуряват

Общият брой на свещениците у нас, като в това число се включват и владици и монаси, е около 1100. Колко точно обаче са духовниците Светият синод не се знае. Това заяви пред „Новинар” един от създателите на синдиката на свещениците Христо Латинов. Само 45% от тях обаче се осигуряват.

Повечето взимат заплати около 300-350 лева, но са осигурявани на минимална заплата – 240 лева. Това според синдикатите не е достатъчно, за да се издържа един човек. По данни на НСИ за издръжката на един човек месечно са нужни около 550 лева. Приблизително толкова трябва да бъде и минималното възнаграждение на свещениците, смятат от синдиката.

Най-много са осигуряваните свещеници в Софийската и Старозагорската епархия. В първата броят на духовниците, за които са плащани здравни и пенсионни вноски, са 384 души. В Стара Загора тази бройка е 93. Тези цифри приблизително отговарят на реалния брой на поповете, които служат в храмовете в двете епархии. На други места обаче има драстични разминавания. Във Варненската епархия има около 300 свещеници.

От тях обаче пред НОИ се осигуряват едва 25. Подобно е положението във Великотърновската и Видинската епархия. Там са съответно около 200 за първата и около 100 за втората. И на двете места обаче по-официални данни осигурените духовници са едва 22-ма. Най-фрапиращ е случаят в Плевенската епархия. Там работят към 50-ина свещеници, но в списъците на НОИ има регистриран само един.

В най-голямата епархия – Пловдивската, осигурени са само 38 от всички близо 400 духовници. Софийската епархия пък се оказа ударена от кризата. Свещниците все още не са си получили заплатите, които трябвало да получат още на 10 март. Софийската епархия е сред най-богатите в цялата църква и има множество имоти точно в центъра на града.

В бюджета на църквата и Светия синод няма перо социални дейности. За 2010 година гръцката православна църква е отделила близо 100 милиона евро за различни социални дейности, а в България тези средства са минус един лев, обяснява Латинов.

Не само заплатите са основният проблем на духовниците. Но така те не могат да изпълняват основните си задължения. Не могат да бъдат близо до хората и миряните си”, обяснява Христо Латинов. Има райони, където един свещеник трябва да обслужва близо 40-45 села. Именно затова в пограничните села около Сърбия често прибягват до услугите на сръбските духовници.

Църквата срещу синдиката – действал против каноните

Светият синод е против синдиката на свещениците, който бе създаден в края на 2010 г. Църквата има становище, според което синдикатът противоречи на каноните. Именно затова ще бъдат сигнализирани международните институции, сред които Международната организация на труда и Съвета на министрите към ООН, за „тази репресия от страна на Светия синод”. Право на сдружаване духовниците са имали преди и след 9 септември, обяснява Латинов.

Според него основният проблем се крие в това, че синодът се страхува организацията да не изнесе наяве проблемите в църквата. Страхували се и самите попове, защото им било заявявано, че ще бъдат уволнявани, ако участват в синдиката. Преди месец било променено и мястото на свещениците в Националния класификатор на професиите. Те са били в графата с хората със средно образование наред с чистачките и компаньонките. Сега обаче благодарение на усилията на синдиката поповете са в графата на служителите в духовната сфера, където са и повечето духовници от другите религии в страната. Няма и отговор на писмото на синдиката до синода с искане за среща с патриарх Максим.

Половината от храмовете са в трагично състояние

Близо 50 на сто от храмовете и манастирите в страната са в трагично състояние. Близо 80 на сто от манастирите в Софийската епархия пък са в руини. В някои от тях няма дори монаси. Такива са Трънският манастир, Неделският, манастирът в Бухово. Синодът няма списък или кадастър на всички имоти, с които разполага. Въпреки че уставът от 2009 година задължава да се приемат правила за продажбата на свещи в църквите, такива също няма. Няма и наредба по какви условия да се продават и отдават под наем църковните имоти. Това според Латинов е и причината много от тях да се дават под наем на безценица.

Храмовете в малките населени места и в провинцията са оставени в голямата си част на самоиздръжка. Така свещениците разчитат само на даренията, на продажбата на свещи и на всичко, произведено в манастира. Парите от свещи обаче не остават изцяло за съответната църква. Близо половината от тях отиват директно към Светия синод. Така един свещеник на село, ако продаде месечно свещи за близо 40 лева, то 25 от тях отиват в сметките на синода. За него остава само 15 лева.
"


http://www.dveri.bg/content/view/12988/29/

http://www.novinar.net/news/tcarkvata-o ... 0%BD%D0%B0
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Едни ( инспектори) "... издателстват върху Църквата си..

Мнениеот refab » пет мар 25, 2011 4:43 pm

Ето законовата база:

"Чл. 29. Трудовите правоотношения на свещенослужителите и служителите на религиозните институции се уреждат съгласно устава на религиозната институция, трудовото и социалното законодателство." (Закон за вероизповеданията)

Върни се в “енорийска и социална дейност”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост