Свещеници в руската армия

споделете опит и интересни идеи
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Свещеници в руската армия

Мнениеот Next » ср апр 03, 2013 11:14 am

ЦИТАТ:
"Попски десант в руската армия
Военните тренират събирането на мобилни параклиси

Нов вид десантни войски бяха внедрени в руската армия – за първи път свещеници под пагон застъпиха на бойно дежурство. Поповете вече ще обикалят казармите из цяла Русия и ще се грижат за духовното равновесие и религиозното възпитание на солдатите, съобщи вчера Газета.ру.

Свещениците ще скачат с парашути, като така ще могат да достигнат и до най-отдалечената точка от страната. Поповете ще носят със себе си и надуваеми параклиси, в които войниците ще отправят молитвите си към Господ Бог. Параклисите са предоставени от военния отдел на Московската патриаршия, като всеки от тях тежи по един тон. Мобилните църкви се надуват за около час, след което иконите се прикрепят за стените с лепки тип “велкро”, внасят се подвижният иконостас и олтар и черквата е готова за богослужения. Параклисите представляват големи надуваеми палатки върху специална парашутна платформа П.7, която обикновено се използва за военна техника. В Рязанска област вече се проведоха двудневни учения, по време на които Въздушно-десантните войски заедно с поповете под пагон тренираха инсталирането на мобилните църкви. В учението участваха самолети Ан-2 и Ил-76.

Представители на Министерството на отбраната обясниха, че с всяка изминала година в армията попадат все повече вярващи новобранци. Според официалната статистика техният дял достига 90% от личния състав. В условията на изпълнение на военната служба присъствието на свещеник е повече от необходимо мотивираха инициативата си от МО. За първи път плановете за създаване на църковен десант се появиха през март 2012 г. Тогава Руската православна църква предложи на военните идеята за мобилните параклиси. Свещеникът Михаил Василев от военния отдел на синода разказва, че храмове в армията е имало и преди революцията от 1917 г. Освен православни във военните сили има и представители на други вероизповедания, но юдеите и мюсюлманите нямат нужда от храм, когато се молят. „За извършването на православните тайнства обаче са необходими църква, икони и още много предмети. Просто такава е спецификата на религията”, категоричен е Василев. Освен в мобилните храмове поповете ще благославят и солдатите, които скачат с парашути. „Ние ги благославяме със светена вода и ги прекръстваме, ако пожелаят”, обясни отец Михаил."
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Свещеници в руската армия

Мнениеот Next » ср апр 03, 2013 8:03 pm


Върни се в “енорийска и социална дейност”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост