Проект за Катехизис на РПЦ.

въпроси за източниците на нашата вяра
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Проект за Катехизис на РПЦ.

Мнениеот Кабрал » съб авг 05, 2017 5:14 pm

Публикуван беше Проект за Катехизис на РПЦ.
Четивото е сравнително обемно, от две основни части - Общ православен катехизис, включващ основите на православието и каноничното устройство на църквата и специфични въпроси на РПЦ.

Проектът не е лош, но в този си вид може да служи само като основа за още много работа и дискусии. Проектът не е изграден като въпроси и отговори, каквито са повечето катехизиси, а като изложение на догматични и канонични правила. Догматичната част е много пестелива и за съжаление непълна, ограничена до изложено мнение, най-често подкрепено с 2-3 цитата от отци и един или нито един от Писанията, като към последните най-често са дадени само препратки. Някой основни истини не са обяснени напълно, нито е правен опит това да се направи. Напр. "Тайнства и обряди", където въобще няма отговор какво е тайнство, а с цитат от светител и 2-3 реда от богослужебен текст се обяснява бегло, как тайнствата не ги върши свещенника, а Бог. Дори не се споменава за божията благадат, за видимата и невидима страна на тайнството и спокойно може да се каже, че в тази си част Проектът е на ниво евангелистки църкви от ХХ век. За сметка на това преподробно са описани самите тайнства и редът на извършването им, което е полезно дело, но все пак тази конкретика не е за катехизис, а за други църковни книги.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Проект за Катехизис на РПЦ.

Мнениеот Кабрал » ср авг 09, 2017 11:29 am

Странно, но все пак обяснимо, е съсредоточаването на обсъждането на проекта за Катехизис във блога върху Шестоднева. Аз лично приемам позицията в проекта, като единствено правилната.
Ще цитирам един от участниците в дискусията:
" Я в принципе не вижу особых проблем и с признанием эволюции"
Проблема просто серьёзная! Это подрыв основ веры. Разрушение основного базиса построения Православной веры и догматики . Удар по внутренней духовной жизни христианина. Говорю от личного опыта переживания заблуждения эволюционизма и опыта пастырского окормления православных христиан. Особенно страдают дети в наших учебно-воспитательных учреждениях. Весь разврат в умы детей идёт через эволюцию. Только последовательное и бескомпромиссное Библейское учение о Шестодневе может противостоять растению в умах уже с дошкольного возраста.


Свещеникът твърди, че еволюцията подрива вярата и догматиката. Оплаква се, че учението за еволюцията всява разврат в умовете на децата и смята, че последователното и безкомпромисно изучаване на Шестоднева от най-ранна възраст може да ги излекува.
Аз лично не виждам коя част от вярата и догматиката се подрива след като никой догмат не обсъжда въпросите на биологията? Казано е, че Отец е сътворил "небето и земята, всичко видимо и невидимо", в което и вярваме. В Писанията е посочено без съмнение Кой е Истината и как ние ходим в нея. Не може да виждаме нещо истинно, но да го отричаме, за да "служим" на Истината. Кое руши вярата на децата, обективната действителност около тях или инатът да се отрече очевидното?
С голяма съжаление трябва да кажа, че интернет проповедите на езичника Харун Яхия и еретиците креационисти взеха да стават "основа" на вярата за много православни.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Проект за Катехизис на РПЦ.

Мнениеот Кабрал » вт сеп 05, 2017 11:22 am

Една препратка към мнение на иерей Евгени Веселов за Проекта.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Проект за Катехизис на РПЦ.

Мнениеот Кабрал » ср сеп 13, 2017 11:11 am

Намерих на руски старият Пространен православен катехизис на светител Филарет Московски (Дроздов). Този катехизис ползват Антиохийската патриаршия в Южна Америка, а покрай нея и всички православни. Катехизисът е много добър, не знам дали е публикуван целия, защото е от две части, първата с най-важното, около 150-200 стр., а втората с подробно разяснения на кратките определения в първата с още около 1000 стр.
Четивото е много интересно за зилоти и за модернисти, защото показва православието, изповядвано преди и едните и другите да започнат да дивеят на теми "учение на Църквата" и "светоотческо наследство".

Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост