Митарствата - друго евангелие

въпроси за източниците на нашата вяра
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот m.muladzhikova » чет апр 15, 2010 11:01 am

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Aurelia Felix » чет апр 15, 2010 11:13 am

Силвия
Потребител
Мнения: 64
Регистриран на: пон фев 08, 2010 10:04 am

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Силвия » чет апр 15, 2010 12:12 pm

Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот zmianatz » чет апр 15, 2010 3:38 pm

Сега попаднах на ето този стих:
"Смъртта е покой за праведния мъж, чийто път е скрит" (Иов. 3:23- по слав. превод)
Прочетох го ето тук:
http://www.pravoslavieto.com/books/oboz ... /index.htm

И макар контекса на цялата тема да е друг, все пак този цитат ми направи силно впечатление и реших да го публикувам. Ето и какво друго се казва около този стих:

"Затова, когато бъде причинена смърт на някой Свят човек, то не бива да се мисли, че му е нанесено зло, а нещо средно. Докато за грешника тя е зло, за праведника се оказва упокояване и освобождаване от злини. "Смъртта е покой за праведния мъж, чийто път е скрит" (Иов. 3:23- по слав. превод). Праведният човек не понася никаква щета от такава смърт, тъй като нищо ново и необичайно не се е случило с него, а онова, което е щяло да стане и по естествена необходимост."

Цялата статия по темата е за друго нещо, но аз не мога да пренебрегна този стих. Може би става въпрос само за святите хора, не знам, но все пак реших да го постна.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Aurelia Felix » чет апр 15, 2010 3:39 pm

Силвия, аз те помолих да кажеш как разбираш ей тези думи на св. Йоан Дамаскин:

"Всяко Христово дело и чудотворство, разбира се, е твърде велико, божествено и удивително, но най-удивителен от всичко е честният Му кръст. Защото смъртта бе победена, прародителският грях бе заличен, адът бе лишен от плячката си, бе дарено възкресение, бе ни дадена сила да презираме настоящето, и дори смъртта, бе осигурено завръщане към първоначалното блаженство, вратите на рая се отвориха, природата ни седна отдясно на Бога и ние станахме Божии чеда и наследници не чрез нещо друго, а единствено чрез кръста на нашия Господ Иисус Христос . Всичко това стана чрез кръста. Всички ние, които се кръстихме в Христа Иисуса - казва апостолът - в Неговата смърт се кръстихме (Рим. 6:3). Всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте (Гал. 3:27). Христос е Божия сила и Божия премъдрост (1Кор. 1:24). По този начин смъртта на Христа или кръстът ни облече в ипостасна Божия Мъдрост и Сила. А Божията Сила е словото на кръста или поради това, че чрез него ни бе разкрито Божието могъщество, тоест победата над смъртта, или поради това, че както четирите края на кръста се държат и съединяват от неговия център, така и Божията сила крепи височината и дълбочината, дължината и ширината, тоест цялото видимо и невидимо творение.

Кръстът ни е даден като знак на челото, както обрязването бе дадено на Израиля; защото чрез него ние, верните, се отличаваме и разпознаваме от неверните. Той е щит и оръжие, и паметник на победата над дявола. Той е печат, за да не ни докосне Ангел погубител (Изх. 12:23), както казва Писанието. Той е ставане за лежащите, утвърждение за стоящите, опора за немощните, жезъл за пасомите, ръководство за обръщащите се, довеждане до съвършенство за преуспяващите, спасение на душата и тялото, отблъскване на всякакви злини, причина за всякакви блага, унищожаване на греха, растение на възкресението, дърво на вечния живот."

а не да ми пускаш линкове с книги на чужд език, който аз не разбирам.

как ти се вместват думите в този пасаж в представите за демонични изтезания и съдилища след смъртта на християни /реални, не формални/?
Asenov
Потребител
Мнения: 411
Регистриран на: съб яну 24, 2009 7:24 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Asenov » чет апр 15, 2010 3:46 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Кабрал » чет апр 15, 2010 4:39 pm

Силвия
Потребител
Мнения: 64
Регистриран на: пон фев 08, 2010 10:04 am

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Силвия » чет апр 15, 2010 8:28 pm

Тигър, на цитата от Йоан Дамаскин ще ти отговоря пак с Йоан Дамаскин:
Октоих, осма песен от канона на утренята
"О, Дево, в часът на смъртта избави ме от ръцете на демоните и съда, и обвиненията, и на страховития изпит, и горчивите митарства, и свирепият принц, и вечното осъждане."
Друг химн:
"Когато душата ми бъде освободена от връзките на плътта, застъпи се за мен, Пречиста,...за да мога безпрепятсвтвено да премина през принцовете на мрака във въздуха."
"Дарувай ми да премина през духовните сатрапи и въздушните легиони, които изтезават, без мъка при моето заминаване, за да мога радостно да те славя..."
Последна промяна от Силвия на пет апр 16, 2010 12:08 pm, променено общо 1 път.
Силвия
Потребител
Мнения: 64
Регистриран на: пон фев 08, 2010 10:04 am

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Силвия » чет апр 15, 2010 8:42 pm

Ще се опитам накратко да предам най-същественото относно митарствата от книгата на Осипов "Живот след смъртта", но ми трябва малко време. Според руснаците книгата е най-доброто написано напоследък по темата. Разбира се това е моята гледна точка, която просто излагам без да натрапвам.
timotey
Потребител
Мнения: 122
Регистриран на: чет дек 03, 2009 3:14 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот timotey » чет апр 15, 2010 9:56 pm

Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Радослав » чет апр 15, 2010 10:28 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Aurelia Felix » пет апр 16, 2010 9:27 am

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Кабрал » пет апр 16, 2010 9:53 am

Силвия
Потребител
Мнения: 64
Регистриран на: пон фев 08, 2010 10:04 am

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Силвия » пет апр 16, 2010 10:10 am

Тимотей, аз все пак ще опитам.
"Московският митрополит Макарий /19в/, говорейки за състоянието на душата след смъртта, писал: "Трябва да се отбележи, че при изобразяването на нещата от духовния свят, за нас облечените в плът, са неизбежни повече или по-малко чувствени черти, човекообразни, - така в частност, те са неизбежно допуснати в подробното учение за митарствата, през които преминава човешката душа при раздялата с тялото. А при това трябва добре да се помни наставлението, което дал ангелът на преподобни Макарий Александрийски, след като едва започнал да говори за митарствата: земните неща тук приемай за най-слабо изображение на небесните. Не бива да си представяме митарствата в груб и чувствен вид, а до колкото е възможно за нас, в духовен смисъл, и да не се хващаме за детайлите, които при различните писатели и при различните предания на самата Църква, при единство на основната мисъл за митарствата, са различни."
Църковното предание гласи, че душата след смъртта първо преминава през райските обители, а след това в повечето случаи, и т.н. митарства. И едното и другото са нещо като изпит за душата.
"При раздялата на душата с тялото, - пише св.Кирил, арх.Александрийски /5в/, - ще застанат пред нас от една страна войнството и Силите небесни, а от друга - властите на тъмнината, злите светодържители, въздушните началници на митарствата, изтезатели и изобличители на нашите дела...Като ги види, душата ще изтръпне и в ужас ще потърси закрила от Божиите ангели, но и да е приета от светите ангели, и да премине под техния покров въздушното пространство, и да се възнесе нависоко, тя ще срещне различни митарства, които ще и преграждат пътя към Царството, ще възпират стремежа и към него."
Според църковната традиция, душата след тридневно пребиваване в гроба, шест дена съзерцава райските обители, а след това до 40 ден и се показват адските мъки.
Обикновено се смята, че душата бива изпитвана само при митарствата, но няма съмнение, че душата се познава не само като се изкушава със зло и страсти, но и като застане пред лицето на доброто. Но и в този случай душата "полага изпит". Душата, която в земния живот се стреми към истината и любовта, като види тук цялато им божествена красота, ще се устреми към тях с всички сили и ще стане едно с тях според степента на своята духовна чистота. По тази причина тя няма да бъде изпитвана на митарствата, както свидетелства за това Божието Откровение с примерите за светците, които направо са се възнасяли в небесните обители.
Митарствата не са Божие наказание за греховете, а последно лекарство за тежко болните. За такива души митарствата са средство за осъзнаване на своето дъно, защото без това осъзнаване обръщането към Христос е невъзможно.
И така, душата, която не е издържала "изпита за добро", преминава, уви, през други 30 дневни изпитания. За тях в житийната литература се говори много повече, отколкото за съцерцаването на красотите на Царството от светиите. Причината е в това, че повечето хора са поробени от страстите, отколкото причастни към добродетелите.
Митарствата обикновено се наричат 20 и обхващат всички категории страсти.
..................
Въз основа на повествованията на преподобна Теодора са създадени цели иконографически цикли. Възможно е много хора да са виждали книжчиците с картинки, изобразяващи различни изтезания при митарствата. Фантазията на художниците е силна и ярка, и картинките впечатляват. Но в отвъдното нещата не са такива. А защо са представени така? Причината е все същата - не е възможно да се предаде на човека, живеещ в плът, характерът на страданията, които очакват всеки, който потъпква съвестта си и истината, нарушава заповедите.
..................
Ние, християните, трябва да сме безкрайно благодарни на Бог за това, че Той предварително ни е открил следсмъртната тайна за митарствата и ни е дал едно велико средство - покаянието - за да избегнем всички тези мрежи. Бог не иска ние да страдаме, нито тук, нито след смъртта. Затова Църквата призовава: човече опомни се докато не е станало късно и се покай!"
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Aurelia Felix » пет апр 16, 2010 10:32 am


Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост