Митарствата - друго евангелие

въпроси за източниците на нашата вяра
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Aurelia Felix » пон апр 05, 2010 5:33 pm

Видно е, че доста хора смятат митарствата, ако не за абсолютна истина, то поне за нещо едва ли не безобидно. Някои ги бъркат с духовната битка с княза на този свят, която се води за душите ни. Само че тази битка е валидна докато сме в тялото, тъй като след телесната смърт всеки ще "легне" там, където си е "постлал" приживе, което и учи член 18 от Послание на патриарсите на източно-вселенската църква за православната вяра.

Архимандрит Павел Стефанов си е направил труда да проследи произхода на това учение в статията "Митарствата - гностическо наследство в българския фолклор и култура". Естествено, за привържениците на ереста тази статия е недостатъчна да ги убеди в езическата вяра, която са прегърнали. Целта на тази тема е да докаже, доколкото е възможно в границите на форума, че митарствата противоречат на учението Христово и дефакто отричат и Кръста, и Изкуплението, и прошката на греховете. Не си правя никакви илюзии, че ще убедя когото и да било от "митарите", освен ако по Божия милост, Духът на Истината не им просветли умовете.

Тъй като на нито един вселенски събор на Църквата не е утвърждавана доктрина за митарства след смъртта във вида, в който масовата публика вярва, единственото, на което тя е изградена е сънят на Василий за преживяванията на послушницата му Теодора. И така, християнката Теодора, която е кръстена, водила е живот на покаяние и добри дела, ето с какво се сблъскала след смъртта си:

"С жестокост смъртта би ме посрещнала, заради моите недобри дела, извършени на земята, ако не бяха молитвите на нашия отец Василий. Една негова молитва направи смъртта ми лека. Трудно ми е да опиша телесните болки и тези мъчения и страдания, които изтърпява умиращият. Представям си, как нозете си поставих в пламъка и там започнаха малко по-малко да горят и да се разрушават от огъня...
Като настана часът на смъртта ми, аз неочаквано видях множество зли духове, които се явиха при мен в етиопов образ и застанаха до леглото ми, водейки възмутителни разговори и зверски поглеждайки ме....
Всевъзможни неща бяха направили злите духове, за да ме уплашат и бяха приготвили да ме задигнат и присвоят, като принасяха много книги, в които бяха записани всичките ми грехове, които съм извършила още от младостта си, като наново прегледаха тези книги. Аз очаквах всеки миг да бъда съдена..."

Тук се утвърждава заблудата, че демоните са съдии на християните в пълно противоречие с писаното, че Господ ще съди людете Си. Другата много опасна заблуда, която се прокарва в цялостната ерес е пълното пренебрежение към Божията прошка на греховете.

Св.ап. Йоан пише:
"Пиша вам, чеда, защото ви се простиха греховете заради Неговото име" 1 Йоан 2:12 Не се казва "ще ви се простят", но "простиха ви се".
При митарствата обаче, Божията прошка не играе никаква роля. Там демоните са нещо като счетоводители, записващи подробно всеки грях и изискващи отплата за него. И каква отплата? Добри дела. Демоните, тези автори и извършители на всяко зло, изискват добри дела, за да пуснат душата. Човек трябва или да е злостен враг на Христос в сърцето си или напълно умопомрачен, за да нарича себе си християнин и да вярва на тези басни.

По-нататък в "митарствата на Теодора" е описано как демоните изискват от Ангелите ответ за злите дела на Теодора. Моля четящият да размисли не е ли мрачна ерес от ада това: демоните на сатана да искат ответ от Ангелите. Това не е нищо друго, освен подло вмъкване на лъжата, че демоните са по-силни от небесните Ангели.

Следват известните 20 митарства, където на въздушните демони-митничари Ангелите представят добри дела, за да бъде допусната душата на Теодора по-нагоре. А където пък нейните добри дела не достигат, за да се плати "митото", тя ползва кредит!

"Злите духове скръцнаха зъби, желаейки да ме отнемат и хвърлят в бездната; но в това време внезапно се яви посред нас духът на св.Василий и каза на светите ангели: "Господари мои, тази душа много ми е послужила, успокоявала е моята немощ и старост, аз се молих Богу за нея и той /в текста, от който преписвам "той" за Бога е написано с малка буква, как се издават враговете Божии!/ ми даде тази милост. - След това той им даде някакво ковчеже и добави: - "Когато ще преминавате въздушните митарства, изкупвайте я, като вземете от това ковчеже и давайте на лукавите и зли духове."

Тук се утвърждава друга ерес: спасение чрез добри дела, напълно игнорирайки Божията благодат и Христовите заслуги в замяна на човешките.
Рим. 3:19-28. Особено искам да цитирам ст. 28: "И тъй, мислим, че човек се оправдава с вярата, без делата на закона". И Ефес. 2:8-9: "Защото по благодат сте спасени чрез вярата и това не е от вас - Божий дар е, не е от дела, за да не би някой да се похвали."
Ефес.1:7: "В Когото имаме изкупление чрез кръвта Му, прошка на греховете по богатството на Неговата благодат."

Член 13 на Посланието на патриарсите казва по този повод: "Вярваме, че човек се оправдава не просто само с вяра, но с вяра, която действа чрез любов, сиреч чрез вяра и дела." А по отношение на това, чия е заслугата за добрите ни дела, чл. 14 на същото Послание гласи: "Макар че човек преди възраждането може по природа да бъде склонен към добро, да избира и да прави нравственото добро, но за да може, след като се възроди, да прави духовно добро /защото делата на вярата, бидейки причина за спасението и извършвани по свръхестествена благодат, обикновено се наричат духовни/, трябва благодатта да го предваря и предвожда, както се казва за предопределените; тъй че той не може сам по себе си да прави дела достойни за живота по Христа, а само може да желае или да не желае да действа съгласно с благодатта."

Още малко из "Митарствата": "Ангелите пък дадоха част от ковчежето на св.Василий, изкупиха чревоугодните ми грехове и се отправихме по-нататък". На друго място се казва подобно: "Добро е за тези, които помнят Свещеното Писание и правят милостиня, или правят каквито и да било други благодеяния, с които впоследствие могат да се изкупят от вечните мъки в ада."

Няма по-отвратителна ерес от това да се отричат заслугите на Изкупителя на човечеството, чрез които само и единствено има спасение, и да се твърди, че човешки добри дела могат да изкупят нечии грехове и да спасят от ада. Ако някой е толкова умопомрачен, че не разбира това, аз не смятам да му привеждам стихове от Светото Писание, което той или тя явно презира, но го оставям на съда на Онзи, Чието Име е по-високо от всяко друго име и пред Когото се прекланя всичко: небесно, земно и подземно.

Това Име Теодора не се е сетила да призове.

А на нас, действително, а не престорено повярвалите в истинското Христово Благовестие, нашият апостол Павел казва:

"като благодарите на Бога и Отца, Който ни направи способни да участваме в наследството на светиите в светлината, избави ни от властта на тъмнината и ни премести в царството на възлюбения Си Син, в Когото имаме изкупление чрез кръвта Му и прошка на греховете, и Който е образ на невидимия Бог, роден преди всяка твар; понеже чрез Него е създадено всичко, що е на небесата и що е на земята, видимо и невидимо; било Престоли, било Господства, било Началства, било Власти - всичко чрез Него и за Него е създадено; Той е по-напред от всичко, и всичко чрез Него се държи. И Той е Глава на тялото, на църквата; Той е начатък, първороден измежду мъртвите, за да има във всичко първенство; понеже в Него благоволи Отец да обитава всичката пълнота, и чрез Него да примири със Себе Си всичко, било земно, било небесно, като го умиротвори чрез Него, с кръвта на кръста Му.
И вас, които някога бяхте отстранени от Бога и Негови врагове поради разположение към лоши дела, сега ви примири в тялото на Неговата плът, чрез смъртта Му, за да ви представи свети, непорочни и безукорни пред Себе Си, ако само пребъдете във вярата твърди и непоколебими и бъдете непоклатни в надеждата на проповядваното на всяка поднебесна твар благовестие,
което чухте и на което аз, Павел, станах служител."
Кол.2:12-23
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот zmianatz » пон апр 05, 2010 7:11 pm

Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Molecule » пон апр 05, 2010 7:41 pm

Въпросът с митарствата, принципно, не е централен за спасението. Стига ми да знам, че, ако непокаяно упорствам в злото, сам ставам причастен на ада. И не толкова, че Господ ще ме съди на процес с адвокати, сеирджии и прокурори, колкото, че аз самият се осъждам на вечна агония. Защото, както Царството Божие възраства в нас постепенно и почти неусетно, така и адът неминуемо ще възрасте в подвластните на лъжата. Грехът е болест, от която умираме. И важното е тук и сега да приемем Добрия Лекар, Който Сам е и Лекарство. Това е възможно само в Църквата. Общо взето, по-разумно ми се струва да се концентрирам върху онова, което Бог е направил достъпно за човеците в нашия свят (а той е предостатъчно богат, и красив и страшен), отколкото да гадая в подробности за неща отвъдни и опасни. Склонен съм да мисля, че следсмъртната участ няма как да се вмести в словесно обяснение. Ние нямаме, и няма как да имаме адекватен понятиен апарат за измеренията извън нормално-постижимия ни опит, извън нашата реалност. Някои свети отци, бидейки удостоени с неизречими откровения, са опитали да ги разкрият възможно най-разбираемо. По тази причина, предполагам, са използвали образността, която им е била под ръка- тази на езическите и светско-юридическите традиции. Пречупени през фолклора и човешката склонност към мечтания, нещата са се изродили до популярни истории, които напомнят за алъш-вериша на някой ориенталски пазар. Така или иначе, не виждам причина подобни въпроси да ескалират до анатеми и безумни обобщения.
Гост

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Гост » пон апр 05, 2010 7:48 pm

Момичета,

Благодаря, че споменавате моето изследване за митарствата, което го има в Интернет. Но тази тема може да бъде окончателно разбрана само ако бъде прочетена и книгата за гностицизма, защото той е основен етап за пренасянето на митарствата от Египет през Мала Азия във Византия и целия православен свят:

http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=14686

Току-що прочетох ново мнение за митарствата на г-н Молекула, според която техни създатели били "някои свети отци, бидейки удостоени с неизречими откровения..." Дуалистично-окултни бълнувания като митарствата, които крещящо противоречат на Библията, в никакъв случай не са "откровения". Ако все пак приемем, че са откровения, те са от дявола.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Чехълче » пон апр 05, 2010 7:49 pm

Това са май така наречените "благочестиви четива" - сами по себе си не спасяват, само настройват към добри дела.
Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Molecule » пон апр 05, 2010 8:01 pm

Гост

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Гост » пон апр 05, 2010 8:08 pm

Грешите. Нито сме стастилци, слава Богу, нито си позволяваме да анатемосваме когото и да било. Само говорим за истината, както препоръчва и св. апостол: "Горко ми, ако не благовествам!" (1 Кор. 9:16).

Воистину воскресе!
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Кабрал » пон апр 05, 2010 8:53 pm

Гост,
Ако ти си Павел Стефанов ще ти кажа, че само глупости си писал в книгата. Подозирам, че си свързан по някакъв начин с гнездото на ереси и евангелизъм - БФ в СУ. Писал съм тук по някоя тема за митарствата за това, сега ме мързи.
Тигре, мила,
Плъзгаш се по повърхността и като архимандрит от БФ си се оплела в Писанието. За да докажеш нещо трябва първо да го посочиш, направила си опити в тази насока. След това да посочиш какви са доказателствата на противната страна, което не си направила. В последствие да ги опровергаеш, а ако са от Светото Писание да ги обясниш. Трябва да знаем какво е казал Св. ап. Павел, защото сме сигурни, че това не противоречи на Господа. А Господа е казал неща, които ти се напъваш да обориш с казаното от апостола. Напр. казано ни е с делата си да събираме съкровища за ония свят и го е казал Иисус Христос. Казано е многократно и то лично от Христос и няколко апостола, че ще ни съдят по делата.
Ние сме православни, за нас няма по-важни и по-маловажни, по-ясни и по-неясни места в Писанията, щом е писано, значи му вярваме. Затова е хубаво да проследиш доказателствата за митарствата и да ги обориш, а не да действаш все едно си от БФ в СУ.

И много внимателно с делата, защото без тях никой няма да се спаси.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Чехълче » пон апр 05, 2010 9:08 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Цезар горский до форумния папа

Мнениеот Aurelia Felix » пон апр 05, 2010 9:15 pm

Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Чехълче » пон апр 05, 2010 9:16 pm

Взривяване на БФ? Почакайте да си взема последния изпит! :wtf:
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Aurelia Felix » пон апр 05, 2010 9:18 pm

нека форумния папа се произнесе
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Чехълче » пон апр 05, 2010 9:19 pm

Затаила съм дъх, дано да е скоро, че така без въздух ще си загина мърцина...
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Кабрал » пон апр 05, 2010 9:28 pm

Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Митарствата - друго евангелие

Мнениеот Чехълче » пон апр 05, 2010 9:30 pm

Малииии....

Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост