За Юда Искариот и неговото „предопределение“

въпроси за източниците на нашата вяра
Aliya
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: ср юни 02, 2010 4:19 pm

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот Aliya » пет юли 23, 2010 7:35 pm

Когато си мисля за преследването на Христа преди 2000 години, чувствам, че не се е променило много в отношението на хората към живата истина. Навсякъде наоколо, както и преди , има подозрение, цинизъм и недоверие. Дълбоко в себе си човечеството си остава същото. И няма как да бъде иначе, защото главатарят на бандата – човешкото его е тук все още.
Когато хората, които вярват дойдат, тези, които не вярват, също ще дойдат. Когато Исус дойде, томаневерниците непременно ще са тук. Те създават контраст. И това е добре, иначе човешката вяра няма да е от голяма стойност. Тя става ценна поради томаневерниците наоколо.
Когато засаждаш градина, ще поникнат и бурени. И бурените са част от нея. Когато Исус дойде, непременно и Юда ще е там, защото цялата работа е с такава огромна значимост, че някой непременно ще я издаде. Извисеността й е била толкова огромна, че някой непременно е щял да се почувства уязвен. Егото.
Юда е бил силно уязвен – а не бива да забравяме, че той не е бил лош човек. Фактически измежду всичките ученици на Исус той единствен е бил добре образован, културен, принадлежащ на изтънчено общество и семейство. Той е бил, разбира се, най-егоистичен. Другите са били хора от простолюдието – рибари, фермери, дърводелци.
Юда бил специален – а всеки път, когато някой се почувства специален, възникват неприятности. Той искал да ръководи дори Исус. Много пъти се опитвал. А ако го слушаш, възможно е той да те убеди в по-голяма степен, отколкото Исус.
Веднъж Исус отишъл да посети дома на Мария Магдалена. Мария била силно влюбена. Тя изляла върху нозете му един ценен, много скъп парфюм. Това било рядък парфюм – би могло да бъде продаден. Юда незабавно реагирал. Той рекъл: „ Би трябвало да забраняваш на хората да вършат такива глупости. Това всичкото се попиля, а в града има хора, които няма какво да ядат. Можехме да раздадем парите на бедните. „
Юда прилича на социалист – предшественик на Маркс, Мао, Ленин, Троцки – всичките биха се съгласили с него.

Какво казал Исус? Той отговорил: „Не се тревожи за това. Бедни и гладни винаги ще има, но мен няма да ме има. Ти можеш да им служиш винаги и винаги – няма защо да бързаш, но мен няма да ме има. Погледни любовта, а не ценния парфюм.”
Умът ще се съгласи с Юда, той изглежда напълно икономичен, изискан, мислител. И той го предал. Само той би могъл да го предаде, защото на всяка крачка егото му било наранявано. Той бил адски уязвен. Исус непрестанно наранявал техните егота. Учителят трябва да го прави, защото ако един учител разглезва вашите егота, той не ви е в помощ, той ви отравя. Тъй като Юда бил най – егоистичният, той бил повече нараняван – Исус е трябвало да го наранява повече! Ето защо Юда си е отмъстил. А е бил добър човек, в това няма съмнение. В това е проблемът с добрите хора.
Той продал Исус за 30 сребърника. Така загрижен бил той за парфюма и цената му, а продал Исус за 30 сребърника.
Когато дойде Исус, човек на съзнанието, на живата, изпитана истина, а не на знанието и мъртвата информация, Юда ще се появи непременно. Той е учен, човек на знанието. Юда може дори да знае повече, но не познава състоянието на Божественото познание, на просветлението, на дълбоката любов и състраданието. Умирайки, дори за своите убийци, Исус имал молитва в сърцето си.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот small axe » вт авг 17, 2010 11:31 am

Не бях чел този постинг на Алия, имам чувството, че го е взела от някъде, имаше един индийски гуру, който пишеше точно в този стил, с кратки къси изречения и преразказваше Библейски истории, като тайничко добавяше малко отровка вътре .., нарочно не му казвам именцето, понеже не си струва ..

Та по темата. Този разглеждан въпрос, с Юда е много особен.

Това е така, понеже човешкото ни възприятие на нещата не е като Божието изцяло, също и заобикалящият ни свят, с време и пространство, не е идентичен с мястото - небесата на небесата.

Представям си един режисьор на филм. В началото историята, сценарият го няма, той е в главата му и не е даже сглобен.
Той сяда и започва да я записва на един лист, като драска, подчертава, променя, пренаписва и накрая редактира всичко и го написва на чисто, след което започва да подбира актьорите. Телефонира им, уреждат си среща, запознава ги със сценария, те обмислят предложението, и приемат.
Научават репликите и ролята си. Снимките започват, режисьорът дерижира всичко, според своята представа за филма в главата си. Накрая филма завършва, според предвидения сценарий и отива по салоните за прожекция, а сетне отива в архивите.

Такава е и обикновената, често срещана представа на един невярващ човек, относно въпроса с предопределението и свободната воля.
Работата е там, че свободната воля, е ключовата разлика, но често пренебрегвана от атеистите, поради неистовото им желание , да оправдаят себе си и някой друг да им е крив.


Свободната воля е преди всичко- свободна! Ако не се приеме това, всичко губи смисъл. Поне за мен.
Актьорите в нашият филм горе, нямат свободна воля. Те, приемайки да участват във филма, започват да се движат по линията начертана от режисьора и отиват към предисвестеният край

Някой казват- "но Бог не ме е питал преди да ме създаде", но това всъщност е безсмислица.
Бог създава Адам и Ева и ние сме поколение. Всяко създание, когато има съвест и е по подобие и образ Божий има и носи и своята отговорност. Така, че Бог ни пита в течение на нашия живот, коя страна ще изберем, като иска да изберем живота, а не смъртта, но някой не искаха. Ето това е реалността..

Бог е над нашето време и пространство и знае края преди началото.
Той е определил времена, и места на хората в света, създава ни от небитието и ни дава битие. И ние започваме да съществуваме по реда на поколенията си.
Той знае какво ще сторим преди да ни създаде, затова и ни поставя на определени места, за да играем определената роля, която Той предварително е предузнал. Така е истина, че всичко става по Неговото намерение и воля, понеже Той ни създава и поставя на определени места, защото знае какво ще направим на тези определени места и така краят на всичко е определен, но отговорността за решенията си е само наша.

Това което, обаче е цел на Бога, е всички човеци да дойдат на покаяние. Тази цел има много общо със самите човеци.
Ниневийците се покаяха след проповедта на Йона, и Бог не изпълни това което говори против тях, в синхрон с това което е казал в чрез пророк Езекиил 33 гл., че ако нечестивият се обърне от нечестивите си дела и върши правда, ще живее.
Сетне Ниневииците все пак понесоха Божия гняв, понеже отново вършеха безаконие и не се покаяха, и казаното от пророк Наум за тях се изпълни в по- късно време.
Бог е знаел всичко това предварително, но Го е знаел, понеже е видял края преди началото.

Защо Бог е създал хората знаейки предварително какво ще стане, ще пита някой?
Той е Бог и може да прави каквото иска, ако не беше ни създал нямаше и да ни има, а ако ни нямаше, тогава никога нищо нямаше да има значение за никого, и нямаше да има и никого от нас никога.
Това е ужасяваща переспектива, да те няма никога и никога да не те е имало.

Човечеството е една верига. Органична верига с поколения. От първият Адам, до вторият Адам и сетне до пришествието на Сина, царството и възстановяването на всичко..

Това което аз самият разбирам относно предопределението и свободната воля и как мога без проблем да си обясня идеално двете в синхрон, е че нямам нужните понятия и знание за да направя това. Затова и само частично мога да имам мнение като писаното по горе , съзнавайки, че цялата картина ми е неизвестна.
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот ivanb63 » вт авг 17, 2010 7:35 pm

Потребителски аватар
Лорънс
Потребител
Мнения: 11
Регистриран на: нед окт 10, 2010 9:32 pm

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот Лорънс » пет дек 31, 2010 3:18 pm

ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот ivanb63 » съб яну 01, 2011 1:00 pm

Потребителски аватар
Лорънс
Потребител
Мнения: 11
Регистриран на: нед окт 10, 2010 9:32 pm

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот Лорънс » съб яну 01, 2011 3:42 pm

аз като чета и виждам, че е предаден баш от юда.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот Aurelia Felix » пон яну 03, 2011 1:19 pm

ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот ivanb63 » пон яну 03, 2011 2:30 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот Aurelia Felix » пон яну 03, 2011 4:28 pm

Потребителски аватар
to6ominator
Потребител
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 10, 2010 11:09 pm

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот to6ominator » пон яну 03, 2011 5:21 pm

Нека малко облечем в логика твърденията.
1. Исус със сигурност е знаел, че ще бъде предаден. Все пак, предателството е било необходимо, за да може да се случи разпъването на кръста и изкуплението на човечеството.
2. Нека си отговорим на въпроса: Било ли е НАИСТИНА необходимо предателството? Нека помислим: Защо на Исус му е било нужно някой друг да го предава на римляните. Можел е съвсем спокойно и сам да се предаде. Нищо не му е пречило да го стори и по този начин да не е необходимо да превръща Юда в един от най-мразените. Въпреки това, обаче, Исус се е възползвал от предателството на Юда. Защо?
2.1. Ако Юда е бил действително предател, Исус е сметнал, че Юда така и така ще го предаде, та затова няма нужда да се предава сам, а просто ще остави Юда да "съгреши" и така да свърши и тая работа.
2.2. Ако Юда не е бил действително предател, а Исус го е помолил (му е заповядал) да стане такъв, тогава каква е била целта? Защо е трябвало Юда да бъде съсипван с тази отговорност да бъде предателят, след като е можело Исус да се самопредаде, вместо това? Не ми изглежда логично, да трябва да се съсипва човек, като може и да не се прави. Ако успеете да дадете логичен отговор на горния въпрос, дайте го! Давам си сметката, че логиката ми може да е грешна, поради това, че не знам достатъчно детайлно историята около предателството, затова питам вас, хора, които би трябвало да я познавате.
sluntce
Потребител
Мнения: 254
Регистриран на: вт авг 10, 2010 7:53 am

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот sluntce » пон яну 03, 2011 6:10 pm

Дали Юда е бил предател?
Преди много време прочетох "Последното изкушение на Христос" от Н. Казандзакис.
Неговата версия много ме впечатли и в нея има логика... Юда е бил приятел на Исус и тъй като никой не искал да предаде Учителя, той помолил приятеля си да го направи, за да се сбъдне предсказанието.
В общи линии, това е версията на Казандзакис. Ако някой се заинтересува, може да прочете цялата книга( макар, че авторът е бил отлъчен от църквата заради тази книга).
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот m.muladzhikova » пон яну 03, 2011 7:52 pm

И кой стои зад Юда, синедриона, римляните и пр. ?
Злото. Или онова древно зло, което властва чрез слабостите и греховете човешки, в света.

Не обвинявайте Бог, че едва ли не сам е изфабрикувал предавателството, прикривайки всичко в лицемерие.

Братя и сестри - да не бъде! Бог е Любов и Саможертва! Светлина и Истина! Мир!

А всички те - и Юда, и синедриона, и римляните - са имали право на избор. И са го упражнили. Това е следствие от завистта и алчността / Юда, синедриона / жаждата за власт / синедриона, римляните /, и пр. грехове, които пък са рожби на липсата на вяра. Зад всичко пък това стои сатаната.

P.S. Грешката на дявола е била в това, че е решил, че Бог Иисус Христос може да бъде унищожен щом е облечен в плът. Както всички знаем - на сатаната здраво му сритаха з.....а и му показаха, че и най-слабият и грешният от нас, братя и сестри, е по-високо от него.
С други думи Бог-Отец нарита сатаната здраво когато го изхвърли от небето; Бог Иисус Христос нарита сатаната здраво при Възкресението; сега трябва и ние здраво да го наритаме, че да ни запомни хубаво!
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот Aurelia Felix » вт яну 04, 2011 1:36 pm

sluntce
Потребител
Мнения: 254
Регистриран на: вт авг 10, 2010 7:53 am

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот sluntce » вт яну 04, 2011 6:28 pm

Извинявайте, ама се чудя как стражите не са могли да разпознаят един мъж в бели дрехи, заобиколен от група хора, наричащи го "Учителю"? Колкото до парите, които получил Юда- и той като останалите ученици на Христос се бил отказал от всичко земно, хората са давали храна, подслон и всичко нужно на Христос и учениците, за да не се грижат за нищо "от света", за какво са му потрябвали пари? Да си купи нещо? Да си вземе проститутка? Много ли са 30 сребърника? Щял ли е да стане богат с тях?
Не! В Библията е писано, че хората са го намразили... Ако Христос сам се беше предал, щяха да се отрекат от него ВСИЧКИТЕ вярващи! И нямаше да има никаква полза от жертвата...
Затова Юда е приел ролята на злодея, за да има смисъл от смъртта на ЛЮБИМИЯ му учител.
Защо се е самоубил после? Защото е имал съвест и е видял, че хората не станали по- добри след жертвата, само по- озлобени... И защото се е надявал, че след като го осъдят, народът ще въстане и ще поиска свобода за Христос(уви... поискали свободата на някакъв доказан разбойник).
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: За Юда Искариот и неговото „предопределение“

Мнениеот m.muladzhikova » вт яну 04, 2011 8:56 pm

Това, което си писала са само твои хипотези или твое официално становище, Слънце?

Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта