Перлите на нашите бащи

въпроси за източниците на нашата вяра
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Перлите на нашите бащи

Мнениеот Aurelia Felix » нед окт 17, 2010 9:32 pm

в тази тема ще помествам текстове от богатото светоотеческо наследство, по-голямата част от което не е видяло бял свят на български. това обяснява полуезическото състояние на редица православни в България. предупреждавам, че всякакви глупави коментари, просташки заяждания и прочее индикации на болни духове и умове ще бъдат изтривани. за жалби и оплаквания: при отец Тигран Петросян от арменската църква.

искреното ми желание е, Божиите люде да получат прекрасната духовна наслада и изграждане на вярата от богатата съкровищница на нашите бащи.

Призоваващ всичко при Себе Си

св. Григорий Паламас
Ние заменихме безстрастното място с това страстно и болезнено място. Ние изгубихме обитаването с Бога лице в лице. Ние загубихме съжителството с Неговите ангели и неотменимия живот. Кой разбира тази загуба и не плаче?

Личната молитва, дори тази в домовете ни, дори в спалните ни, определя нашата обща молитва към Бога в църквите, защото нашата вътрешна духовна молитва определя тази, която произнасяме с устните си. Защото този, който иска да се моли, когато е в Божия храм, докато в дома си или по улиците и пазарите не го е грижа за молитва, когато е в храма на Бога той не се моли в истина.

Нека не само отделим себе си от този несигурен и объркан живот, но нека нашият пост, песнопение и молитва бъдат със знанието, че Той присъства и ни вижда, знаейки ясно, че нито поста, нито песнопението или молитвата могат да ни спасят сами по себе си, но само ако ние ги извършваме пред Бога. Гледайки ни, очите Господни ни освещават както слънцето стопля всичко, приемащо неговата светлина. Нашите дела са извършени пред Бога, когато нашия ум Го вижда ясно. Тогава ние постим, пеем и се молим защото виждаме Него.

Той издигна бащи, Той откри пророци, Той извърши знамения, Той даде Закон, Той определи ангели и въпреки това, понеже тези не бяха достатъчни за безкрайния подтик на нашето зло, най-великото лекарство само по себе си, унищожаващо най-големите грехове, Сам Словото Божие, наклони небесата и дойде на земята. Във всичко Той стана като нас, освен в греха, Той унищожи греха чрез Самия Себе Си и докато укрепваше нас, Той разслаби центъра на греха и на водачите и работниците на греха даде пример на Кръста, със смъртта побеждавайки господаря на смъртта... И когато Той възкръсна и се възнесе на небесата, Той даде Апостолите на света, Той изпрати неизброима армия мъченици, Той установи богатство от учители, Той разкри Църквите на светиите.

В Неговото предишно присъствие славата на божеството беше скрита чрез тялото, което Той прие от нас, за да ни помогне. Сега Той е скрит с Отца в небесата с Неговото еднакво-божествено тяло, но тогава (във Второто пришествие) Той ще открие пълнотата на славата Си. Той ще се появи сияейки от Изток до Запад, озарявайки краищата с лъчите на Своето божество, докато в целия свят звучи животворната тръба, призовавайки всичко веднага да се събере около Него... Към това беше призовано първото поколение на света, към такъв край беше насочено небесното и изначално желание на Отца, според което Той създаде човека не само по Негов образ, но и по Негово подобие, за да бъде способен да побере величието на божественото царство, блясъкът на божественото наследство, съвършенството на благословението на Отца на небесата, за Когото всичко е било създадено – видимо и невидимо.

Защото нашата природа е без грехове в Христос и защото чрез нашето следване на Бога ние станахме деца на удовлетворението, които са свързани с Христос, и възлюбени синове, и небето е отворено за нас, така че дори Светият Дух слиза и обитава в нас; чрез Духа ние ще възлезем на небето, когато Този, Който възкреси Христос от мъртвите съживи нашите смъртни тела, поради Неговия Дух живеещ в нас; преобрази нашето унизено тяло и му даде формата на Христовото славно тяло. Така ние се обогатихме с безсмъртие и бяхме призовани отново на небето, нашата природа беше издигната над всички началства и власти, към трона отдясно на Величието в небесата.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Асен » пон окт 18, 2010 1:55 pm

:thumbup: Тигър, не ми се вярва никой разумен човек да възрази срещу прекрасните и пропити с любов и мъдрост, отечески слова, които си публикувала, и имаш намерение да публикуваш в темата, така че се залавяй по-здраво за работа!

Лично аз, търпеливо очаквам следващите послания :angel:
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Aurelia Felix » пон окт 18, 2010 3:24 pm

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Асен » пон окт 18, 2010 6:08 pm

Да, аз и това имах предвид, защото словата са толкова хубави и приятни за четене (слушане), че не вярвам някой да "спами". Чао, до довечера :thumbup:

п.п.-не е лошо, мисля, и в блога си да ги публикуваш и да сложиш директния линк някъде в подписа си, защото, като падне темата след време, връзката да остане постоянно на разположение.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Aurelia Felix » пон окт 18, 2010 7:23 pm

Асене, благодаря за идеята. като се посъберат повече ще ги постна и там :-)
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Aurelia Felix » пон окт 18, 2010 7:23 pm

Не изпадай в отчаяние
св. Симеон Нови Богослов

Ако пренебрегнеш тези неща, възлюбени мой, не изпадай в отчаяние, казвайки: „Аз не съм виждал тези неща, нито мога някога да ги узная; аз никога няма да имам силата да ги достигна и да се издигна към висотата на такова знание, съзерцание и чистота.“ Не казвай отново: „Защото, ако някой не стане такъв – да носи в себе си Христос като Бог още в този живот и да вижда Самия Христос в пълнота, и да Го приеме да обитава в него, такъв няма да влезе в Неговото Царство и каква е ползата за мен да се боря дори малко, или дори да загубя настоящите удоволствия?“ Не казвай това; дори не мисли за него, но ако желаеш, чуй съвета ми и аз ще ти открия пътя на спасението, с помощта на благодата на Всесветия Дух.

На първо място, вярвай с цялата си душа, че каквото ние говорим според Божествените и Боговдъхновени Писания е напълно вярно и който вярва в Сина Божи трябва да стане такъв, защото Той ни е дал силата да станем синове на Бога и ако ние искаме това, нищо не може да ни спре.

Защото е сигурно, че ако ти не повярваш в тези неща, тогава те стават именно така – ти въобще не се молиш те да се случат и ако не се молиш, няма да получиш. Защото Той казва: „Търсете и ще намерите, искайте и ще ви бъде дадено“ (Мат.7:7). Ако вярваш, следваш Божествените Писания и вършиш това, което те казват, ти ще намериш всичко без изключение, както е писано – дори ще намериш много повече от това, което е в Божествените Писания. А какви са тези неща? „Каквото око не е виждало, нито ухо чувало, нито е идвало на човешко сърце“, дарове „които Бог е приготвил за тези, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9). Тези дарове, ако ти твърдо вярваш, както ние казахме, ти ще видиш вън от всякакво съмнение, точно както Павел, така и ти – и не само това, но ще чуеш неизразими слова и както си разбрал, ти ще бъдеш грабнат в Рая дори сега. Кой Рай? Където разбойникът влезе заедно с Христос и където сега стои.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Aurelia Felix » пон окт 18, 2010 7:46 pm

Любовта не може да бъде научена
св. Василий Велики

Любовта към Бога не може да бъде научена. Никой не ни е учил да се налаждаваме на светлината, нито да искаме живота, нито пък някой друг ни е учил да обичаме родителите си или тези, които са ни отгледали. По подобен начин или дори много повече, знанието за Божествената любов не достига до нас отвън. Но по същото време, когато човекът е бил създаден, една творческа причина е била заложена в нас, която съдържа в себе си причините за съответната любов...

Само доброто е правилно красиво и обично. Бог е добър. Всичко обича доброто, следователно всичко обича Бога... Да бъдеш отчужден и отделен от Бога е непоносимо дори повече от адския огън...
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Aurelia Felix » пон окт 18, 2010 9:10 pm

Ние трябва да се борим за мирен ум

св. Василий Велики

Ние трябва да се борим за мирен ум. Както окото може добре да различи един предмет, поставен пред него докато броди неуморно нагоре, надолу и настрани, без да фиксира и един поглед върху него, така и умът, разсейван от безброй световни грижи може ясно да разбере истината. Този, който все още не е обвързан в игото на брака е измъчван от неистови страстни желания и бунтовни импулси и безнадеждни привързаности; този, който е намерил своя партньор е обкръжен от неговата собствена врява от грижи – ако е бездетен, тогава желае деца; има ли деца? - безпокои се за тяхното образование, внимание към съпругата му, грижи за къщата му, надзор над слугите му, неуспехи в търговията, караници със съседите, съдебни дела, търговски рискове, фермерски тежки трудове. Всеки следващ ден, който идва, потъмнява дущата му по специфичен начин, и нощ след нощта повдига дневните грижи и мами ума според илюзиите.

Един от начините за избягване на всичко това е отделянето от целия свят; не телесно отделяне, но разделянето на душевната симпатия с тялото и съответен живот без град, дом, блага, общество, собственост, средства за живот, работа, ангажименти, човешко учение, за да може сърцето с готовност да приеме всяко впечатление от Божественото учение. Подготовката на сърцето е отучването от предразсъдъците на злото общуване. Това е изглаждането на восъчната дъсчица преди започването на писане по нея. Сега самотата е от голяма полза за тази цел, още повече, че тя успокоява нашите страсти и дава място на принципа да ги отреже от душата. Защото точно както животните са контролирани по-лесно, когато са удряни, така лъстта и гнева, страхът и тъгата – най-смъртоносните врагове на душата, по-добре са привеждани под контрола на разума след като са били успокоени чрез бездействие там, където липсва постоянната им стимулация.

Нека намерим такова място, където сме отделени от общуване с хората и ходът на нашите упражнения не е прекъсван отвън. Благочестивите упражнения хранят душата с Божествени мисли. Кое състояние може да бъде по-благословено от земното подобие на ангелските хорове? да започнеш деня си с молитва и да почетеш Създателя с химни и песни? Докато денят просветлява, да посветим себе си, с молитва да се грижим за нашите трудове и да подсладим работата с химни като със сол? Утешителните химни поставят ума във весело и спокойно състояние. Мирният ум е първата стъпка към освещението; езикът очистен от клюките на света; очите, които не се вълнуват от светлия цвят или хубавата форма; ухото, което не се отпуска от тоновете или ума от чувствените песни, нито от особената пакост, от думите на благородниците и жестовете.

Така умът, спасен от вътрешно разсейване, и не чрез чувствата, осланящи се на света, пада обратно в себе си и по този начин се издига до съзерцаване на Бога. Когато тази красота сияе около него, той забравя дори собствената си природа; той повече не е притеглян надолу чрез мисли за храна, нито чрез грижи за облекло; той е освободен от земни грижи и посвещава всичките си сили на придобиването на благата, които са вечни, и пита само как да бъде способен да процъфти в него себеконтролът и мъжествения кураж, праведността и мъдростта и всички други добродетели които правят добрият човек способен да се освободи от всички житейски задължения.


Бел. тигъра: признавам, че бая зор видях с превода точно на този текст. зор не с думите, а със смисъла, който св. Василий е вложил в тях. обаче - слава на Бога - наистина разбрах защо хората са ставали отшелници, проумях целта на древните пустинници. разбрах подвига на св. Параскеви (Петка) от Епиват и мнозина като нея, който подвиг ми се струваше нереален преди. слава на Бога!
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Зограф » вт окт 19, 2010 12:03 am

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ НА ПРЕПОДОБНИТЕ ОТЦИ ВАРСАНУФИЙ ВЕЛИКИ И ЙОАН
Въпрос 707: Ако някой ми каже да прокълна Несторий и другите подобни на него еретици,трябва ли да ги прокълна, или не?
Отговор: Това, че Несторий и еретиците след него се намират под анатема е очевидно, но ти не дръзвай да проклинаш когото и да е било, защото този, който /е смирен и/ смята себе си за грешен, трябва да оплаква своите грехове и нищо повече. Той не бива да осъжда или да проклина когото и да е било. /Защото писано е:/ "Изследвайте сами себе си"/2Кор. 13;5/ и "Нека всеки изпитва делата си"/Гал. 6;4/
Въпрос 708: А на този, който от това заключи, че и аз съм единомислен с тях, какво да отговоря?
Отговор: Кажи му: "Макар да е очевидно, че еретиците са достойни за проклятие, самият аз съм най-грешен от всички и се боя да не би, осъждайки другиго, сам себе си да осъдя. Защото когато прокълна дори сатаната,- аз /вършейки неговите дела/, проклинам самия себе си. Господ е казал: "Ако ме любите, опазете Моите заповеди"/Иоан. 14;15/, а ап. Павел говори: "Който не обича Господа Иисуса Христа, да бъде анатема"/1Кор.16;22/ - И така, който не изпълнява Божиите заповеди, такъв не обича Бога, а който не Го обича се намира под клетва; и как може такъв да проклина другите? Кажи му това и ако той продължава да настоява на своето, тогава прокълни този еретик, за да не смутиш дуата на брата си.
Това цитирам, защото веднъж така съгреших пред всички вас във Форума
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Зограф » вт окт 19, 2010 12:16 am

И още малко от същите Отци:
Въпрос 709:А ако не зная със сигурност дали наистина този, когото брат ми иска да прокълна, е еретик, как да постъпя тогава?
Отговор: Кажи му: "Брате аз не зная как мисли за вярата този, за когото ми говориш, и ако го прокълна без да го познавам, то това ще ми бъде за осъждане. Казвам ти, че друга вяра, освен вярата, предадена ни от 318-те св. Отци /на Събора/ аз не приемам и онзи , който мисли не така, както тя учи, сам себе си предава на анатема.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Aurelia Felix » вт окт 19, 2010 8:03 pm

хубави въпроси и отговори, Зографе! когато имаш възможност и желание, пусни още :-)
цитираните въпроси и отговори са изпълнение на Писанията: "Благославяйте и не кълнете, за да наследите благословение".
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Aurelia Felix » вт окт 19, 2010 9:51 pm

Бог е Бог на настоящето

св. Григорий Богослов

Знам за три класа между спасените: робите, наетите слуги, синовете. Ако си сред робите, бой се от камшика; ако си сред наетите слуги, очаквай само да получиш уговорената заплата; ако си повече от това, син, почитай Го като Отец и върши доброто, защото е добро да се покоряваш на Отец и дори за това не ти се полага никаква награда, само по себе си е награда, че угаждаш на твоя Отец. Нека тогава се погрижим да не презрем тези неща. Колко абсурдно би било да сграбчиш парите, а да изхвърлиш здравето; да бъдеш разточителен в чистенето на тялото, но икономичен в чистенето на душата и да търсиш свобода от земното робство, но да не те е грижа за небесната свобода; да полагаш всяко усилие да бъдеш великолепно облечен и с прекрасен дом, но никога да не ти идва наум как самият ти можеш да станеш истински скъпоценен; да бъдеш ревностен да вършиш добро на другите без никакво желание да вършиш добро на себе си.

Ако доброто може да се купи, ти не би пестил пари; но ако милостта лежи свободна пред краката ти, ти я презираш заради това, че е евтина. Всяко време е подходящо за твоето очистване, защото всяко време може да бъде времето на твоята смърт. Заедно с Павел аз ти крещя с висок глас: „Ето, сега е приемливо време; ето Сега е денят за спасение“ (2 Кор. 6:2) и това Сега не се определя в никакво време, но е всеки настоящ момент. И сега „Стани, ти който спиш, и Христос ще ти даде светлина“ (Еф. 5:14), прогонвайки мрака на греха. Защото както Исая казва “В нощта надеждата е зла и е по-полезно да бъде получена на сутринта“.

Сей в добър сезон и събирай и отваряй хамбара си, когато е необходимо; и сей на време, и нека гроздовете бъдат отрязвани когато узреят и предприемай смело през пролетта, и прибирай твоя кораб на брега отново в началото на зимата, когато морето започне да се вълнува. И нека за теб има също време за война и време за мир; време за радост и време за въздържане от радост; време за приятелство и време за разногласие, ако то е необходимо; на кратко - време за всичко, ако ще следваш Соломоновия съвет. И е най-добре да го направиш, защото съветът е полезен. Но работата за твоето спасение е тази, с която трябва да се занимаваш през цялото време; и нека всяко време бъде за теб определеното за Кръщение. Ако ти все преминаваш днешния ден, чакайки утре, чрез твоите малки отлагания ще бъдеш измамен без да разбереш от злия, защото неговият маниер е: Дай ми, казва той, настоящето, а на Бога – бъдещето; на мен – твоята младост, а на Бога – старостта; на мен твоите наслади, а на Него – твоята безрезултатност.

Колко голяма е опасността, която те окръжава. Колко много са неочакваните злополуки. Война може да те разори или земетресение да те погълне; морето може да те удави или див звяр да те отвлече или болест да те убие или някоя кост да поеме неправилния път в тялото ти (най-незначителното нещо, но колко е лесно да убие човека, въпреки гордеенето ти с Божествения образ); или твърде разглезен гуляй или вятър може да те повали; или конят да те отнесе; или лекарство, злонамерено предназначено срещу теб или може да бъдеш намерен лош, когато си предназначен за съвършенство; или безчовечен съдия; или безжалостен палач; или всяко нещо, което донася внезапна промяна и е отвъд властта на човешката помощ.
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот ioio » ср окт 20, 2010 4:01 pm

Каква сила и неземна красота! Как човек да иска да чете нещо друго?
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот Зограф » пет окт 29, 2010 9:35 am

ВЪПРОСИ КЪМ ОТЦИТЕ АВВА ВАРСОНУФИЙ И ЙОАН И ТЕХНИТЕ ОТГОВОРИ
Въпрос 710: Ако настане гонение, как трябва да постъпя - да остана ли, - или дасе укрия?
Отговор : Попитай духовните отци и както те ти кажат - така и постъпи. Не се доверявай на твоето разсъждение, за да не би поради неразумие да попаднеш в беда.
Въпрос 711 : А ако в това време се случи да няма Отци, в които да имам пълно доверие, за да ги попитам, то как да постъпя; да остана ли, за да не изглеждам изменник на вярата, или да се укрия, страхувайки се да не ме принудят да й изменя?
Отговор: Застани на молитва и се моли от цялото си сърце на Човеколюбеца Бог, викайки към Него: "Владико, помилвай ме по Твоята благост и не допускай да се отклоня от Твоята воля, и не ме предавай на гибел в предстоящото изкушение." Така /в този дух/ се моли до три пъти, както е направил и Спасителят, когато щели да Го предадат, и ако след това, почувстваш в себе си непоколебимо усърдие да останеш и с помоща на Божията благодат да претърпиш всички очакващи те бедствия /мъки/, дори и смърт, тогава остани. Но ако почувстваш в сърцето си някаква боязън, бягай и не мисли, че с това изменяш на вярата. Бог не иска от нас нещо, което надвишава силите ни. Но ако, изпитвайки страх, ти останеш, и след това се окаже, че нямаш сили да понесеш постигналите те скърби и мъчения, то може да се случи да станеш предател /отстъпник/ от истината и да осъдиш себе си на вечни мъки.
Въпрос 712: А ако се случи да изпадна против волята си в такава ситуация, то как да постъпя тогава?
Отговор : Тогава предай всичко на Човеколюбивия Бог, казвайки: "Владико! Аз не търсех това искушение като такъв, който може да го понесе, но то само ме постигна. Затова по Твоята благост и заради молитвите на Твоите светии не ме оставяй да изменя на светата вяра!"
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Перлите на нашите бащи

Мнениеот ivanb63 » пет окт 29, 2010 10:46 am


Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост