Държава и закони

въпроси за източниците на нашата вяра
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Държава и закони

Мнениеот Aurelia Felix » чет сеп 29, 2011 10:07 pm

Ще се погрижа лично да не допусна оспамване на темата.
Какво според вас е държавност? Какво е законност? Като християни следва ли да се интересуваме от тези въпроси или да се примирим с мисълта, че принадлежим на Друго Царство? Може ли християните да участват в управлението на държавата? Да бъдат законотворци и законоприлагащи?

И понеже по въпроса са писали мнозина мъдреци, започвам първо с Августин, а след него ще продължа с Цицерон.

Ако справедливостта бъде отнета, какво тогава са държавите, ако не разбойнически шайки, единство от грабежи, интриги и измами? Защото какво друго са престъпните групи, ако не малки царства? Шайката е съставена от мъже, управлявана е по разпореждане на нейния предводител, сплотена е от съглашение за съучастие или договор за съюз. Плячката се разпределя съгласно закон на общността. Ако подобно зло чрез одобрението на порочни умове се разраства до такава степен, че завладява места, устройва си жилища, завладява градове и подчинява народи, то предполага и приема очевидно името царство, понеже животът му помага, но не чрез смекчаване на ненужната страст, а чрез обогатяването му с безнаказаност. Изящен и истинен е бил отговорът на заловения пират към Александър Велики. Когато владетелят попитал мъжа какво е искал да постигне, превръщайки морето във вражеска за другите кораби територия, той отговорил с благородна съпротива: "Каквото и ти си искал да постигнеш, подчинявайки цялата земя. Но понеже аз го правя с малък кораб, ме наричат разбойник, докато ти, който покоряваш с огромна флота се наричаш император.

св.Аврелий Августин, из "За Божия град"
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Държава и закони

Мнениеот refab » пет сеп 30, 2011 9:59 am

Е, нали Блажени Августин ти е отговорил - "...ако справедливостта бъде отнета....", т.е. трябва, а и не може да не се действа на общественото поле, в което има стремеж към справедливост!... Единствено ако тя е отнета изначално от страна на държавата, тогава може да е актуален въпросът за тотален бойкот, а и за съпротива (на отнемането на справедливостта). Християните да не са някакви чучела, че да не участват по един или друг начин!... А който християнин няма достатъчно благодат и дръзновение да участва в обществения живот - ако не е достатъчно здрав и силен, така да се каже, от различни гледни точки, тогава се дистанцира (условно!) и покайва, и ако се преобразува към по-добро, пак се включва към този живот!... Въпросът е по-скоро за това, да се вършат обществени дела - повече или по-малко значими, съобразено с дълга и спрямо справедливостта, но и с достатъчно трансцендентен религиозен поглед (Божието Богу, кесаревото на кесаря)!... Става дума за баланс между двете насоки!
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Държава и закони

Мнениеот Aurelia Felix » пет сеп 30, 2011 7:55 pm

Действително Аврелий Августин е пределно ясен по въпроса. Когато пусна текста на Цицерон за същността на правото, ще стане ясно, че не случайно Бог е дал на римляните владичеството над света за един доста дълъг период от време. А също и че не случайно според свети отци на Църквата, когато римското право и държавност загинат, значи е дошло времето на "сина на беззаконието".
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Държава и закони

Мнениеот Асен » пет сеп 30, 2011 11:40 pm

Аурелия, поставената от теб тема за държавността и законноста би постигнала необходимия ефект, ако в съседната тема:"въпрос?", не бе изразила предпочитанията си към националистически формации. Свидетели сме, как в последните дни, с блясък в очите ни се натрапват евтини политици, които виждат възможности да спечелят от кръчмарски патриотизъм и елементарни обяснения на света. За кой ли пореден път вече.... И ако от подобни прояви можеше да се прави сапун, щяхме да имаме достатъчно, за да измием напълно мръсотията от много затлачени сектори в обществото ни. В България има правила, има закони, но почти никой не ги спазва. Простичкото желание на всеки от нас е да живее в здрава среда, а не в общество със своите "недосегаеми" и неспазени добри намерения.

P.S. Може би размишленията на Цицерон за същността на правото трябва да останат за по-късен етап ...
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Държава и закони

Мнениеот Aurelia Felix » съб окт 01, 2011 10:39 am

Асене, не знаеш ли, че клеветничеството и манипулативността са грях според Писанията? Опитваш се да манипулираш и да ми вмениш неща, които са пълна лъжа. Никъде в другата тема не съм писала за националистите. Да се иска законите да важат еднакво за всички не е национализъм. Толкова по случая.

Дали ще трябва "Цицерон да почака" или не, решавам аз, не ти.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Държава и закони

Мнениеот Асен » съб окт 01, 2011 11:45 am

Когато написаните факти "говорят" и тигрите мълчат. Ето няколко бързи извадки от две последователни твои мнения в темата "въпрос?",Аурелия. Няма да коментирам.

"...просто не може да се търпи повече липсата на държавност и дискриминацията спрямо българите в собствената ни страна...."

"... Националистическите партии ще печелят все по-силни позиции в цяла Европа...."


"...Може да е било заради политнекоректната думичка "циганче"..."
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Държава и закони

Мнениеот small axe » нед ное 06, 2011 6:39 pm

Асене, национализъм не е мръсна дума.В такава се постараха да я превърнат редица глупаци, като къде скрито, къде явно пробутват идеите, че национализмът върви редом с убийства, омраза, насилие и анархия. Няма нищо вярно в това. Национализмът би трябвало да се бори преди всичко за това да се прилага основният закон на държавата. Ако някой има проблем с това да каже.
Това което ни се пробутва днес като глобализация и тн. е поредният, този път грандиозен опит и не само за заробване на масите, затова и нации които се пънат ги разпъват къде икономически, къде с бой.

А относно такива подобни псевдо патриоти като нашего "брата" волен сидеров, Ботев е писал достатъчно ясно:

Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата.
И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква затуй ходи,
че черквата й търговия!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
залага си и жената.
И е човек с добро сърце:
не оставя сиромаси;
но не той вас, братя, храни,
и вий него със трудът си!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
изяда си и месата.
mirqnin
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 24, 2011 6:33 pm

Re: Държава и закони

Мнениеот mirqnin » вт ное 15, 2011 5:03 pm

Още от константиновата симфония държавата започва да се разглежда като проекция на Църквата на земята. В последствие държавната власт все повече и повече гледа да утилитализира Църквата. Като цяло проблемите на Църквата идват именно от намесата на държавата във въпросите свързани с религията. Светът е грешен и държавите са грешни, една от задачите на Църквата е именно да бъде коректив на държавната власт, религиозен, морален и прочее. За съжаление държавата все по-малко се вслушва какво й говори този коректив, но все пак трябва да се говори, може пък и да се случи нещо хубаво...
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Държава и закони

Мнениеот Асен » чет ное 24, 2011 9:33 am

Преди време говорихме за национализма, като средство за прилагане на "основния закон на държавата". Днес, по национална телевизия бе излъчена на живо среща с двама бивши координатори и технически организатори на протести в известна националистическа формация у нас, агресивно парадираща с висок морал в политиката и желание за радикални промени. Засегнати бяха въпроси: как са били похарчени надеждите на хората, които са повярвали, че може да има промяна; за какво се харчат държавните средства (които всеки от нас дава под формата на дънъци); как се организират протести, и т.н. :?


Линк:
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Държава и закони

Мнениеот Aurelia Felix » чет ное 24, 2011 12:18 pm


Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост