ЗА ИЗКУШЕНИЕТО

въпроси за източниците на нашата вяра
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

ЗА ИЗКУШЕНИЕТО

Мнениеот Зограф » чет яну 26, 2012 11:17 am

Съблазанта и изкушението са често срещани понятия в православната аскетика и познанието за тях, като основна първопричина за греха са задължителни за всеки, който се стреми към съвършенство и богоугождение.Думата "изкушение" прозхожда от църковнославянската дума "искусити" - да испитам, оценя, разбера, пробвам, съблазня. По-стария, старобългарски корен на думата "кусити" има повече неутрално /по отношение на религията/ значение - да пробвам на вкус. Най-общата християнска представа за тях /съблазанта и изкушението/ е особеното състояние на човешката душа, когато е атакувана от греховни мисли и чувства, а също така и всякакви скърби, /болести, обиди, нищета/ които ни посещават по Божие допущение. Важно е да знаем, че те са една своеобразна "необходимост" и когато имаме правилно отношение спрямо изкушенията това се явява като една закалка на вярата и упованието ни в Бога. Исзушението се явява като мерило за стремежа ни към всецяло отдаване и упование в Бога. То е причината така често да възниква пред нас дилемата за съзнателен избор. Трябва да се каже още, че не е единствен сатаната, който ни изкушава. Много често човек се изкушава сам поради своите похоти и плътски желания на тялото. Но изкушението може да ни бъде изпратено и непосредствено от Бога, както е в случая с Авраам, когато Бог поисква от него да принесе в жертва Богу, единствения си син. Тук Авраам е бил поставен не само пред дилемата на родителската любов и покорството към Бога. Била поставена на изпитание и самата му вяра, към по-рано дадените от Бога обещания, които са били изпълними само ако единственият му син Исаак остане жив и здрав./Виж. Бит.17/. Но би трябвало първо да се спрем на изкушението, на нашите прародители в Рая, което предоставям на вас уважаеми съфорумци да коментирате.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: ЗА ИСКУШЕНИЕТО

Мнениеот Асен » чет яну 26, 2012 1:08 pm

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: ЗА ИСКУШЕНИЕТО

Мнениеот refab » чет яну 26, 2012 1:45 pm

Грехът на Адам и Ева се състои не толкова и не само в същността на деянието - яденето от дървото на познанието (за добро и зло), което са извършили, а в това, че не са повярвали на Бога, който им е казал, че ако ядат от дървото на познанието ще умрат. Ева е повярвала на змията, която им е казала, че Бог ги лъже, а Адам е повярвал на Ева, и така са "загърбили" Бога, спрели са да го зачитат като авторитет.
Зограф, какъв е този нов правопис - "искушение"? Да пишем тогава и "събласън"? ;)
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: ЗА ИСКУШЕНИЕТО

Мнениеот ven4e » чет яну 26, 2012 4:36 pm

Не мисля, че изкушението е основната първопричина за греха. Сатаната не е бил изкушаван и въпреки това се е превърнал от най-светъл Ангел в това, което е в момента. Изкушението, когато наистина го има, дава някаква надежда за покаяние, защото е извършен грях под влияние на някой друг, но това не може да е оправдание. Бог наказва Адам и Ева, но именно заради изкушението от дявола не ги изоставя напълно и им обещава Спасител. Едва ли перспективата щеше да е толкова благоприятна, ако сами, поради собствената си зла воля, те бяха решили да ядат от дървото на познанието, без някой да им го "подскаже". Трябвало е да отхвърлят тази алтернатива, а сега и ние трябва да го правим - да отхвърляме неподходящите алтернативи.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: ЗА ИСКУШЕНИЕТО

Мнениеот Зограф » чет яну 26, 2012 5:27 pm

Напълно сте прав Рефаб ,- грешката е в моя старчески ум, където често се объркват църковнославянски, руски и български думи словосъчетания и правопис. Опитах, но не успях да си поправя грешките и моля ако може да помогне модераторът. Съвсем точни са коментарите на Венче, наистина св. Отци в тълкуванието си на това място считат, че змията в случая е олицетворение на сатаната - лукавия изкусител, който е "лъжец и баща на лъжата" /Иоан 8,44/, който действа не само против човека, понеже му завижда /Прем.2,24/, но и против Бога /Зах.3, 1-2/ В диалога между змията и Ева прозира явно насажданата мисъл, да се поставят под съмнение думите на Господа. Първо, като изопачава забраната до крайност, като че ли е забранено от всички плодове и дървета да не се яде./Бит.3,1/. Следващата реплика на змията отрича Божиите думи, че непослушанието ще доведе до духовна смърт, казвайки:"Не, няма да умрете; но Той знае, че в деня, в който вкусите от тях, ще ви се отворят очите и ще бъдете като богове.".. тук вече се предлага лъжливо тълкувание на думите на Господа и се предлага едновременно и това което съблазнило и самия сатана - "ще станете като богове". Забележете, че в следващите стихове, вече змията не фигурира никъде, защото е последвал свободния избор, както на Ева, така и на Адам. В резултат на този свободен избор е станало това, което вижда Бог: " че развратът между човеците е голям и че всичките им сърдечни мисли и помисли бяха зло, във всяко време" /Бит. 6,5/ Тази сила, този "корен на злото" остава да действа и след потопа, пренесена до нас чрез семейството на Ной. На много места във Ветхия Завет се пише за човешката безпомощност спрямо греха. /Виж. 3Цар.8,46; Пс. 50,7/
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: ЗА ИСКУШЕНИЕТО

Мнениеот refab » чет яну 26, 2012 6:27 pm

Е, как щяха да се развият, как биха могли да се развият нещата с Адам и Ева, ако не бяха яли от дървото на познанието (за добро и зло)?... Щяха да си останат със затворени очи и щяха да продължат да живеят в невежество за това, че са голи ( "Тогава се отвориха очите на двамата, и разбраха, че са голи" (вж. Битие, 3:7) :?: :)
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: ЗА ИСКУШЕНИЕТО

Мнениеот ven4e » чет яну 26, 2012 7:04 pm

Не само това, а и нямаше да боледуваме и да умираме, мъжете щяха кротко да си обработват земята, а жените щяха да им помагат, щяхме да ядем райски плодове и да водим диалог с Бога, а сега...войни, епидемии и прочие плодове на дървото на познанието. Иисус ни казва да сме като деца, значи да не отбираме от много неща и това ми прилича много на първоначалната заповед. Не съм против разума, явно е бил нужен, щом ни е даден, ама май не в него е блаженството на рая.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: ЗА ИСКУШЕНИЕТО

Мнениеот refab » чет яну 26, 2012 7:14 pm

А щяхме ли да знаем изобщо, че съществуваме?... Освен това, човек, който е "невеж и със затворени очи" (вж. Битие,3 гл.) знае ли за свободата?... Ако не знае за свободата, свободен ли?... Ако не е свободен съществува ли изобщо ("Човек е свободен или изобщо не съществува!", Сартр)? :)
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: ЗА ИСКУШЕНИЕТО

Мнениеот ven4e » чет яну 26, 2012 7:46 pm

Адам е бил много умен, защото е дал имена на всички животни, а също и на жена си, не е бил някакъв примат. Иначе много се радвам, че въведе темата за свободата, аз също мислех да пиша за нея в началото - тя е контрапункт на изкушението, защото ако неизбежно падаме в него, сме напълно несвободни. Изкушението е някаква пречка и изобщо не е задължително да му се поддадем, нито пък грешим само ако го има. Например някой може да падне, защото друг му подлага крак, друг може да се подхлъзне на бананова кора, а на трети да му се преплитат краката от само себе си. Има обаче и такива (може би с Божията помощ), които ще си ходят съвсем спокойно, просто защото са внимателни и не им влиза в плановете да преживяват такова интересно "приключение" :)
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: ЗА ИСКУШЕНИЕТО

Мнениеот Зограф » чет яну 26, 2012 8:42 pm

Ще задълбоча малко темата, като предложа да помислим и върху това, че и хората понякога изкушават Бога. За първи път това се споменава в книга Изход 17,2, когато пророк Мойсей задава въпроса : "Защо изкушавате Господа?" като следва пояснението : ..."защото те изкушаваха Господа, думайки: дали е между нас Господ, или не?" На много места където се описва излизането на еврейския народ от Египет се описват подобни случаи, красноречиво описани по-късно в Псалмите: " изкушаваха Бога в сърцето си, искайки храна по угодата си" /Пс.77,18/. Да не забравяме и наказанието, което получиха изкушаващите: " всички, които видяха славата Ми и личбите Ми, що извърших в Египет и в пустинята, и Ме изкушаваха вече десет пъти, и не слушаха гласа Ми, няма да видят земята, която с клетва съм обещал на бащите им /Чис. 14,22/
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: ЗА ИСКУШЕНИЕТО

Мнениеот Aurelia Felix » чет яну 26, 2012 9:27 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: ЗА ИЗКУШЕНИЕТО

Мнениеот ven4e » чет яну 26, 2012 10:05 pm

Това е много интересно, Христос също говори за забрана да се изкушава Господ: "Няма да изкусиш Господа, Бога твоего". Изглежда се разбира нещо съвсем конкретно и не всеки грях е изкушение в този смисъл, а единствено искането на невъзможни неща (въпреки че за Господ всичко е възможно) или ропотът срещу Бог (както при израилтяните). Този грях определено не е от очевидните, но при малко повече усилие от наша страна можем да усетим дали го извършваме или не :)
hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Re: ЗА ИЗКУШЕНИЕТО

Мнениеот hiphopsusel » чет яну 26, 2012 10:21 pm

Малко отклонение, сетих се за Адам и Ева и тяхното изкушение.То е било с катастрофални последици-човек е изгонен от рая, настъпва зло.Ако не беше Ева, която се беше поддала на изкушението, то сега можеше ние мъжете да си стоим в рая и да имаме прекрасен живот :D а не този, който е сега на тази земя, и изпълнен с много трудности и мъки.

Иисус Христос казва нещо такова: "Ако те съблазнява дясната ти ръка, отсечи я." Цитирам по памет в момента, може и да бъркам в цитата.С тези думи Христос ни казва, че трябва да отбягваме изкушенията.Но поддавайки се на изкушения, не е толкова тежък грях, защото СВ.Петър три пъти се поддава на изкушението да излъже, че не познава Христос, за да не си навлече неприятности.Ако Христос му е простил това, то и на нас може да прости някое поддаване на изкушение.Чрез покаяние.
Светла Ан
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: пет яну 20, 2012 1:31 pm

Re: ЗА ИЗКУШЕНИЕТО

Мнениеот Светла Ан » пет яну 27, 2012 9:07 am

И Господ е бил изкушаван 40 дни в пустинята. Изкушенията следват всеки човек до края на земния му път, защото животът е изпит. Дали ние сме верни на Господ и се стремим към Истината или слугуваме на княза на този свят? Един старец (не си спомням името) беше писал за изкушенията, че са като отровните гъби, ако ги видиш без да опиташ, няма да ти навредят. Но мъдростта е именно в това да знаем кои гъби са отровни...
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: ЗА ИЗКУШЕНИЕТО

Мнениеот refab » пет яну 27, 2012 2:47 pm

Разбира се, историята с Адам и Ева има по-скоро символен характер... Ето нещо по-реално, което се появи днес:

"Предразсъдъците при мъжете са свързани с агресия, а при жените – със страх. До това заключение са стигнали учени от Мичиганския университет.

Те обясняват, че още от зората на човечеството, силният пол действа агресивно към различните групи.

"Връщайки се хиляди години назад в историята, откриваме доказателства за групи от мъже, които са се събирали заедно и са нападали други групи от мъже, елиминирайки ги и задържайки жените като военна плячка", обяснява специалистът по еволюционна психология Карлос Давид Наварете.

В цялата история мъжете са започвали войни, за да защитят собствената си група. Тези нападения са им осигурявали достъп до нови ресурси, територии и жени.

Дамите от своя страна изпитват страх от различните. В миналото те са живели под постоянната заплаха от сексуално насилие.

Към мъжете от собствената си група те са развивали приятелска нагласа, но са запазвали чувството на страх от непознати с цел да предпазят себе си и своето поколение."
(от "Днес.БГ")

Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта