Лъжата за "евангелие" от Варава лъсна

въпроси за източниците на нашата вяра
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Лъжата за "евангелие" от Варава лъсна

Мнениеот Преспанец » пет мар 09, 2012 2:09 am

Откритата "хилядолетна Библия" в Турция се оказа късен ръкопис

Четвъртък, 08 Март 2012 18:06
Автор: Седмица.ru

Ръкописът, който беше открит в Анкара в края на февруари и бе обявен за уникална "хилядолетна Библия", се оказа късен християнски апокриф, съобщава агенция KIPA-APIC. Новината, разпространена от турските средства за масова информация и публикувана по целия свят, възбуди горещи спорове в мюсюлманските и християнски среди. Още преди да са направени задълбочени проучвания на ръкописа, специалисти разчетоха надпис от разпространените в масмедиите снимки на ръкописа: "В името на нашия Господ тази книга беше написана за монасите от горния манастир на Ниневия през 1500 г." Турските медии тиражирата версията, че новооткритият древен текст отрича Божественото достойнство на Иисус Христос и предричат идването на Мохамед. Но преподавателят по източно богословие и религиоведение Мусса Йарамис, който е роден в Турция, но сега живее в Брюксел, твърди, че тази лъжа може да бъде лесно разобличена и че става дума за журналистическа сензация.

"Нямаме възможност да се запознаем подробно с текста, но изображенията на книгата са пуснати във всички масмедии. За наше щастие е снимана първата страница, от която лъжата става очевидна".

Според учения, става дума за ръкопис, създаден в Източна Сирия, Халдейската земя. Но този ръкопис не е нито цялостна Библия, нито дори откъси от Евангелието, а просто книга, написана за монаси. Тя е написана много след Мохамед, така че за никакво пророчество не може да става дума. Въпреки това обаче в медиите книгата бе обявена за "крито от Ватикана Евангелие".

Други специалисти предполагат, че може да става дума за препис на апокрифа "Евангелие на Варнава", което е създадено през XVI век, най-вероятно в мюсюлмански среди и е известно на науката чрез два преписа - на италиански и испански.

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Лъжата за "евангелие" от Варава лъсна

Мнениеот Кабрал » пет мар 09, 2012 9:14 am

Какво щеше да се промени дори да беше писано в Христово време с нотариално заверена дата? Ние не сме библейска, а Христова Църква! Имаше един фантастичен роман, при който под действието на някаква бактерия изчезва хартията и хората остават без книги. Е, в тази ситуация какво правим? Какво щяхме да правим, ако по някакви причини беше изчезнала писмеността и грамотността? Щеше да изчезне и Бог? Дълги векове 95% ог християните дори не са били виждали книга от Писанията, което едва ли означава, че Бог е съществувал частично, само за останалите.
Казвал съм многократно - ни не ни интересува какво правят езичниците и не трябва да правим разлика между горския дух в който вярвят канибалите и техния шаман и алах и Махамед в който вярват мюсюлманите. Какво мислят едните за Иисус Христос е толкова важно, колкото и каквото мислят другите.
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Лъжата за "евангелие" от Варава лъсна

Мнениеот Радослав » пет мар 09, 2012 9:31 am

Благодаря за линка! Хубавото в случая е, че измамата е лъснала бързо. Но какво става с тези „новини", опровержението на които отнема години, че и десетилетия? Що ли народ отпада по този начин... ? sad:
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Лъжата за "евангелие" от Варава лъсна

Мнениеот Зограф » пет мар 09, 2012 10:44 pm

Този ръкопис прави впечатление с това, че е изработен с техниката на покриване на целия пергаментен лист с цвят индиго, а буквите са писани със злато. Ръкописи написани с такава техника са изключително скъпи и голяма рядкост. Има не повече от 7-8 и най-късните такива са писани в кря на 14 век. А що се отнася до "сензационното съдържание опровергаващо християнската религия," такава сериозна фалшификация се готви вече в продължение на 60 години с така наречените Кумрански ръкописи, които и до ден днешен не са преведени и публикувани /освен няколко частични фрагменти от ръкописи/. Все още се подготвя човечеството да "узре" достатъчно, че когато му се поднесе сензацията, болшинството да "налапа
въдицата" без съмнения.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Лъжата за "евангелие" от Варава лъсна

Мнениеот small axe » пет мар 09, 2012 11:51 pm

Абсолютно е така, както Зографът описва, измамата която се пече и грандиозна и ако човек не е здраво основан на канарата Христос, ще бъде измамен и ще предаде вярата.
hopert
Потребител
Мнения: 37
Регистриран на: пон фев 01, 2010 12:28 am

Re: Лъжата за "евангелие" от Варава лъсна

Мнениеот hopert » пон мар 12, 2012 10:47 pm

Може ли да кажете нещо повече за тези ръкописи,че ми стана интересно, а в интернет информацията е една и съща и няма нещо по-задълбочено ?

Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост